Владимир Коларић: Генерација без будућности – још једном о списковима подршке

Владимир Коларић

Већ сам концепт интелектуалца, као производ европског грађанског друштва, бирократизован у социјализму, милитаризован у нацизму и медијатизован у епохи глобализације, подразумева друштвено-културни активизам и грађанску свест, која је неодвојива свесног и вољног учешћа у јавној комуникацији.

Иако демократију у модерно доба не треба дилетантски поистовећивати са демократијом у Старој Грчкој, често се помиње како је тада већ сам концепт слободног човека-грађанина подразумевао учешће у политици као деловању у јавном простору.

Један од облика партиципирања у политичком процесу је и потписивање петиција, прогласа и слично, и као што не може бити спорно право интелектуалца да се политички, па чак и партијски изјашњава, тако не може бити спорно ни његово право да јавно подржи одређену политичку опцију и политичког кандидата.

Када је у питању подршка групе интелектуалаца садашњем премијеру Вучићу, у трци са председника републике, у фокусу наравно није правна и законска него морална страна те подршке, а морал је, не само у политици, лако релативизовати, као, уосталом, и апсолутизовати.

Конкретно, овај списак је нека врста „утука“ на политичку стратегију кандидата Саше Јанковића који своју кампању добрим делом темељи на подршци такозваних „јавних личности“, међу којима, подразумева се, доминирају, макар и у најширем смислу речи схваћено, интелектуалци. Тиме владајућа странка себе легитимизује и на пољу подршке такозване „интелектуалне елите“, уједно упућујући јасну поруку њеним припадницима да и ту држи конце, и да ће и то представљати поље њене будуће, постизборне, експанзије.

Састав потписника никако не би смео да чуди, јер његов битан сегмент представљају припадници и симпатизери национално социјалистичког корпуса из осамдесетих и деведесетих година прошлог века. Овде има не тако мало такозваних „Мириних људи“, односно припадника универзитетске интелигенције окупљених око Мире Марковић, који су своју моћ градили управо утицајем на формирање интелектуалне елите, и значајно допринели доласку Слободана Милошевића на власт. Такође, у списку су видљиви и одјеци стратегија формирања политичке и интелектуалне елите, активних у доба разарања Југославије, према којима су догматски социјалисти превођени у националисте, а реформски у либерале, заокружујући, све до данас, уз многобројне мимикријске постратегије, „дозвољени“ идеолошки спектар на политичкој сцени Србије.

Надајмо се да овај списак припадника интелектуалне елите, као и онај други, „подвучен жутим“, представља опроштај једне неуке, несамосвесне и несамосталне генерације на јавној сцени Србије, која, формирана у условимa снажне идеолошке контроле (како „изнутра“ тако ништа мање ни „споља“), није имала смисла да процени како глобалне политичко-идеолошке и културно-цивилизацијске процесе, тако ни националне интересе.



Categories: Забрањено са Владимиром Коларићем

Tags: , , ,

3 replies

  1. ********* **********

    ‘Лажни списак: Интелектуалци демантују да су подржали Вучића!’

  2. Обзиром да је аутор – г. Коларић – у наслову поменуо “генерацију без будућности” помислио сам на студенте од којих је већ око 7000 потписало следећи проглас који кружи на мрежи :

    PROGLAS STUDENATA

    Poštovane kolege, studenti i članovi akademske zajednice,
    Nakon javne podrške koju su predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću uputili profesori, dekani i rektori univerziteta u Srbiji, mi, studenti Univerziteta u Beogradu, i svih ostalih univerziteta, ne smemo da ćutimo. Pre tri godine utvrđeno je da su ministar unutrašnjih poslova “dr” Nebojša Stefanović i gradonačelnik Beograda “dr” Siniša Mali plagirali svoje doktorske disertacije. Tada su mnogi vaši i naši profesori ćutali na grubo kršenje principa akademske čestitosti, a danas ponosno stoje uz Aleksandra Vučića koji je tad branio lažne doktore nauka.

    Ćutali su kada su prebijani ugledni profesori. Ćutali su kada su gradski fantomi rušili u Savamali. Ćute dok se guši sloboda medija. Ćute na konstantno rušenje institucija i vladavine prava. Ćute na suspendovanje zakona i Ustava naše države. Ali zato, ponosno stoje uz čoveka koji je zaposeo sve institucije, čoveka koji ruši i noću i danju. Mi, studenti, nismo ćutali tad, a ne ćutimo ni sad. Stidimo se svih profesora koji su javno podržali Aleksandra Vučića, a koji su tad sramno ćutali.

    Mi, studenti Univerziteta u Beogradu, pozivamo studente i celokupnu akademsku zajednicu da potpišu ovaj proglas i da svi zajedno stanemo u odbranu akademske čestitosti, časti, ugleda i dostojanstva naših fakulteta i institucija. Danas ne branimo samo narušen ugled naših fakulteta, već i naš ugled, ugled svakog poštenog i akademski čestitog studenta.

    Profesori, pogledajte nas u oči!

    Studenti Univerziteta u Beogradu

  3. Велики број “јавних личности” по свом раду и резултатима не би доспеле нигде – то их и квалификује за стране извођаче, самим тим и за миљенике медија.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading