Платон Беседин: Белорусија или Увек може горе

Белорусија: Стотине притворених због покушаја протеста

Власти Белорусије притвориле су данас више стотина људи који су покушали да одрже улични протест у Минску незадовољни због пада животног стандарда и опорезивања незапослених.

Привођења демонстраната у Минску

Репортер Ројтерса са лица места је јавио да су протестантима плакати и знаци којима су махали одузети, а да је међу великим бројем претучених осим демонстраната било новинара и пролазника.

Стотине полицајаца било је распоређено у блокади прилаза тргу где је протест требало да буде одржан, а метро-станице у околини трга су биле затворене.

Полиција је претходно упала у канцеларију за људска права „Весна 96“ одакле је привела око 60 активиста који су касније ослобођени, саопштено је уз те организације.

Власти су забраниле демонстрације планиране за данас после подне и на десетине полицијских камиона било је распоређено у центру Минска.

Како се наводи, у Белорусији се у протекла два месеца догодио неуобичајено снажан талас протеста против председника Александра Лукашенка, који је ступио на дужност 1994.

Након што су дозволили први талас, власти су угушиле протесте.

Лукашенко је ове недеље навео да је „пета колона“ побуњеника које подржавају из иностранства покушала да га збаци са власти.

(РТС, 25. 3. 2017)

Платон Беседин: Белорусија или Увек може и горе

Платон Беседин

Велики протести у Белорусији. Међу мојим познаницима има оних који их активно подржавају. Могу да их разумем, заиста. Али треба поменути један важан, системски моменат – пре него што се крене у рушење старог поретка, требало би бар у општим цртама имати представу о томе како ће изгледати нови. Неопходан је програм не само за рушење, него и за грађење, макар и минимално. Томе ме је научио пример Украјине.

И мене узнемирава, и почињем да се плашим за Белорусију, када на моје питање: „Ко и шта уместо овог сада?“ одговарају: „Ма шта год, горе од овог не може“.

Не, браћо, не иде то тако. Ви би најпре требало да знате шта је то што хоћете, а не само шта нећете. То „ма шта год“ – је пут у никуда. И верујте – и те како може бити горе. И томе ме је научио пример Украјине.

А ово што говорим се, свакако, тиче и Русије.

Руски писац Платон Беседин (Платон Сергеевич Беседин) рођен је 1985. у Севастопољу. Његов Фејсбук статус поводом најновијих дешавања у Белорусији превео је Владимир Коларић

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Читам на Новом Стандарду да је ухапшених 30-ак, да више није било ни демонстраната.

  2. Удри Батко, не жали, десница ти се позлатила!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading