Миодраг Таназовић: Није добро или О подршци „Срба на окуп“ једном председничком кандидату

Срби на окуп: Саопштење за јавност поводом избора за председника Републике Србије 

Без обзира на непостојање основних услова за праве, часне и поштене изборе у Републици Србији, због неадекватне контроле предизборног и изборног процеса са много недостатака и у околностима својеврсног медијског мрака, Свесрпска народна организација „СРБИ НА ОКУП“ се нада да ће и у оваквим условима слободољубиви и поштени српски народ успети да препозна и подржи једног часног Србина и поштеног домаћина, господина Милана Стаматовића.

Подршка мирном и скромном човеку кога је народ предложио, јер се до сада доказао као председник општине Чајетина, као домаћину који чува и штити народну имовину, који слуша и поштује реч народа је у ствари подршка опстанка и стварању боље и достојанственије Србије. Он је пример да у Србији још увек има људи које власт није искварила, који раде у интересу целог народа, који размишљају и саосећају се са својим народом. Ово је подршка човеку који је на добром путу, који се храбро и одлучно супротставља распарчавању Србије, отимању народног земљишта и имовине од стране властодржаца и тајкуна и издаји Косова и Метохије који спроводи евроунијатски режим. Зато, Свесрпска народна организација „СРБИ НА ОКУП“ даје пуну подршку господину Милану Стаматовићу као једином правом народном кандидату и патриоти за председника Републике Србије.

Како радили, тако нам Бог помогао!
Уз Божју помоћ догодине у Призрену!

У Београду, 9. марта 2017. године
Свесрпска народна организација „СРБИ НА ОКУП“

(Срби на окуп, 10. 3. 2017)

Миодраг Таназовић: Није добро

Време је Великог Часног Поста.

Када мали, минијатурни, грешни и потпуно непотребни раб Божији ваља да не говори много, да не празнослови…

АЛИ!

Знамо, власт у Отаџбини нашој – издајничка је, без Бога је, антисрбска и потпуно антиПравославна.

Да таква није, не би у сред Великог Часног Поста – када Православни Србин тихује, моли се, каје и исповеда, расписивала (И ТО НЕ ПО ПРВИ ПУТ) изборе за председника, па још потпуно наопако и духовно перверзно (такозвани) други круг тих избора на дан Највећег Празника, Празника над Празницима за сваког Православног Србина – Васкрса Господа нашег и спаса јединог.

И када већ сви знамо да је Београдска патријаршија у СИМФОНИЈИ са таквом власти, да игра како јој ова свира, као гром у јануару (кад му време није) стиже вест да Владика Артемије благослови брата једног, Златиборца, да се овај кандидује на тим изборима.

Да ли заиста јесте Благочестиви Старац благословио да се Православни Срби у доба највећег Поста замајавају некаквим изборима, који са хришћанством и са Светим Савом и са Светим Владиком Николајем и са Светим Авом Јустином ама баш никакве везе немају (!), моја ништавност заиста не зна.

Можда то није ни важно.

Важно јесте да сад сви знамо да Удружење СРБИ НА ОКУП, а које свакако Јесте под благословом Владике Артемија, учествује у једној прљавој работи, у, од стране антихришћана и сатаниста, потпуно окупираној нам Отаџбини који нам ето дозвољавају да се ми мало играмо, радујемо и веселимо и ми сами себи изаберемо вођу, управника, председника, који ће ове антихришћане и сатанисте слепо да слуша.

Онај који заиста мисли да су ИЗБОРИ у било којој демократској земљи на свету, ма и најслободнији могући на свету (а што је опет чиста супротност изборима у Отаџбини нам) икада игде ПРОМЕНИЛИ Систем – љуто се вара.

Јер ни најслободнији избори у најдемократскијој земљи на свету НИКАДА НИГДЕ Нису променили Систем!

Жао ми је да (поједина) моја Браћа и Сестре у Христу несвесно (практично) саучествују у скрнављењу Великог Часног Поста.

Моја ништавност им не замера.

Ни најмање.

Моја ништавност жали.

Жали за сваким Братом, за сваком Сестром у Христу, који несвесно поверова у демонску игру Избора (и то у сред Васкршњега Поста), у то да ће ваљда Бог помоћи Златиборцу да на сам дан Васкрса лета Господњег 2017-ог победи једног протестанта, лењу бубу и србомрзца.

Не дао Бог да помисли ико да имам ишта против Златиборца, домаћина честитог и поштеног; ни случајно.

Нека му је здравље добро, јуначко, онако златиборско, и нека и он и сви његови благочестиво у покајању поживе многаја љета!

Праштајте молим Вас мени грешном, минијатурном и потпуно непотребном рабу Божијем на сваком слову, на свакој речи која Вас повреди, не дај Боже, увреди или саблазни.

С Богом остајте!
Миодраг Таназовић

Ставови изнети у рубрици “Разномислије” не одражавају нужно и становиште “Стања ствари”



Categories: Разномислије

Tags: , , ,

51 replies

  1. Коментар брата Миодрага Таназовића је ако не у више а оно бар у три ствари обично снисхођење !
    Прво !
    СРБИ НА ОКУП су објавили текст подршке коју је наш владика БЛАГОСЛОВИО , понављам ” благословио” !
    Друго !
    СРБИ НА ОКУП не верују да се на овим изборима ишта може променити конкретно осим чињенице да када не учествојемо наши покрадени гласови иду лоповима на рачун. Такође, сада пошто се појавио србски домаћин и патриота кога је власт буквално гурнула у борбу са њима, чинећи прогон над свим што је србско на Златибору, ми смо морали да пружимо подршку човеку који није устукнуо него је стао на црту и јуначки прихватио позив на двобој не осврћући се на последице а да би показао да у Србији има још храбрих и поштених који не сагињу главу пред неправдом да би сачували своју позицију ! И….
    Треће !
    Е ово треће произилази из оног другог !
    Не него ћемо ,када се појавио неко ко сме да се бори и супротстави овом бандитизму и безумљу ,забити главе као нојеви у песак у и гледати само своја посла , кукавички само мислити на лично спасење окрећући главу од браће који би осим за Небо и за Отаџбину земаљску да се боре !
    Елем да поновим ,нити ”Срби на окуп” верују у ове изборе, нити рачунају на политичку корист од тога али верују да наша улога није остављање браће и сестара у Христу на цедилу !
    СРБИ НА ОКУП верују у то да ће после ових избора свима постати јасно да је Златибор ,као и некад Таково, изнедрио храброг Србина који је започео отпор !
    Срби су са преосвећеним владиком Артемијем направили степенице ка Небу, остаје нам још да са нај храбријима међу нама направимо и путеве до сваког кутка наше,овосветовне отаџбине ,покољења будућих ради !
    Зато је овакав приступ као што је коментар брата Миодрага Таназовића само још једно снисхођење у низу !
    Свети кнез Лазар није мерио свој пут ка Небу окрећући главу од проблема већ је на некрсте ударио по њиховим правилима игре и поручио Србима…” Какви сутра будемо на Косову …….

  2. Прво и основно,а и најлогичније питање је : Ко је тај фамозни Миодраг Таназовић?! Чиме је он то заслужио да се његово мишљење,које је узгред речено погрешно,објављује и издваја из мишљења бројних мирјана наше епархије? П.С. ПУНА ПОДРШКА МИЛАНУ СТАМАТОВИЋУ!

  3. @ Саша Касаловић, Игор Војиновић (Срби на окуп)

    Господо,
    Ушли сте у политичку арену, а сада кукате као неке бабе! Нисте више “свесрпска” организација, сада сте се јасно ставили на страну једног кандидата, па он и био најбољи.
    И као и сви политичари одмах сте закукали ОТКУД ТАЈ МИОДРАГ, ко му даде “право” да пише и мисли! Стварно срамота! Уместо да лепо чита ваша саопштења и сматра их за “вјерују” он мисли својом главом. НЕДОПУСТИВО И ТАЧКА!

    Г. Војиновићу, мишљење не може бити погрешно, могу само ставови. Ви сте сад у екипи оних који подржавају ЈЕДАН ЧОВЕК ЈЕДАН ГЛАС, у тој арени и брат Миодраг има право да каже, а рекао је добронамерно и са великим поштовањем и уважавањем.

    Г. Касаловићу, шта кажете КАКВИ ДА БУДЕМО НА КОСОВУ? Па зар тај Стаматовић, који је можда узоран човек приватно, није до јуче био у коалицији са оним који је потписао издајнички Бриселски споразум, који је говорио и говори да смо део “протестантске Европе” и који бесомучно “раби” цитате Вебера и осталих протестантата? Сад је тај г. Стаматовић бранилац Православља и Косова и Метохије… Претерасте га. Лепа је Гондола, свака част и г. Стаматовићу што је “пресалдумио”, надам се да се и покајао и да је добио и лепу епитимију, али истицати тог прелетачаа као узор – НЕДОСТОЈНО

  4. @Игор Војиновић
    Као што сте поставили питање: “Ко је тај фамозни Миодраг Таназовић?!”, постављам и ја питање. Ко су ти фамозни Игор и Саша? Покушао сам СРБИ НА ОКУП, као удружење, да нађем у АПР и не успех, па је ту и ново питање. Ко су ти фамозни СРБИ НА ОКУП? Да потсетим, да је за оснивање удружења довољно три физичка или правна лица. Истовремено у Статуту удружења објављеном на сајту Удружења пише: “Органи Удружења су: Духовни пастир, Свесрпски Сабор, Скупштина „Срби на окуп!“, Свесрпско национално веће, Секретаријат Свесрпског националног већа”. Са “духовним пастиром”, као да сте нека секта? О томе, да три оснивача прогласе да су СВЕСРПСКА организација не вреди трошити речи. То је у духу, онога што написасте о “витезу од Шипова”, који је клао “симпатизерке” партизана и зашивао им “издајничка” уста. А написали сте и текст о доласку Црногораца у Топлички крај. Нисте писали Срби из Црне Горе, већ сте као и монтенегрини прихватили постојање Црногораца још у 19. веку.
    @ Саша Касаловић
    Нисте нам написали који је владика благосиљао предизборни летак? Мислите ли Ви и остали из Удружења, да Црква и свештена лица, треба да стају на страну једног или другог кандидата? Ако то мислите, шта је са изјашњавањем осталих владика? Или је Ваш владика онај “духовни пастир” из Статута?

  5. @Стања ствари
    Да ли напомена испод текста “Ставови изнети у рубрици „Разномислије“ не одражавају нужно и становиште „Стања ствари“”, подразумева, да “ставови” изнети у другим рубрикама ОДРАЖАВАЈУ?

  6. @ лободан млинаревић said: 14. март 2017. у 06:56

    Млинаревићу, па Ваш је ум заиста блистав, Ваша је логика беспрекорна, као да нисте правник већ да сте математичар или астрофизичар! Каква Ви, предраги господине, суштинска питања постављате, одакле Вам само надире инспирација, где “чупате” све то време да буде “кадри стићи и утећи”. Пишите више, предраги господине, жељни смо паметних и бритких, суштинских коментара које нештедимице шаљете на патриотским сајтовима. Што рече Вучић: Брже, боље, јаче (а неко доде и “дубље”).

    Док сам читао ове Ваше последње прилоге, било их је само четири на жалост, сетих се оног што је Киш записао на маргини једне књиге Бранимира Шћепановића: “Брано, како је…”!!!

  7. @Инсајдер из Русије
    Један од коментатора ме је упозорио, да ја не разумем написано. Рече, зар ја не примећујем МЕТАФОРУ. Можда ће се јавити и упозорити, да је ово метафора. Мислим, ДОБРА фора! Нисам упознат са записом на маргини књиге Шћепановића, а верујем ни многи други. Било би корисно, да нам објасните, шта је писац желео, да каже. Што се тиче, мога ума, нас двојица смо у нижим разредима основне школе, најбрже одговарали напамет на питања око таблице множења и делења. Држао ме матиш до гимназије. После ми “комунисти” узеше памет и ја умало падох из матиша. Поклони ми профа, господин од пре рата, двојчицу да прођем до матуре. Можда ви из Русије боље све ово разумете?

  8. Млинаре, генерацијо (зато ћу на Ти с Тобом), видиш да те мангупи зафркавају! Не дај се, генерацијо, сличних смо година.

    О теми: ова формулација која Те мучи је стандардна за рубрику Лични став, имало је то и у наше време и у НИНу док је НИН нечему ваљао. Колико ја разумем и преводим, ово Разномислије (Другачије мислеће) Стања Ствари покрива две стандардне рубрике напр. у ондашњем НИНу: Полемике и Лични став.

    А кад питаш за Русе, ево и Руска Реч за све текстове који су коментари има ово упозорење

    Ставови изнети у рубрици „Погледи“ могу да се не подударају са становиштем уредништва „Руске речи“.

  9. @Колега новинар
    Генерацијо, захваљујем на коментару и упозорењу. Пример НИН није упоредљив. Очигледно си пропустио на основним објашњењима о раду СТАЊА пише: “Сви текстови представљају власништво њихових аутора и не изражавају нужно став српског Стања ствари.”. Према томе све је раније речено. Посебно упозорење о коме сам нешто написао очогледно уводи нека допунска објашњења. То је био разлог мога питања. Наравно, да ми је познато значење “разномислије”. Не пратим Руску реч, па не могу ни да коментаришем.

  10. @ Колега новинар

    Колега, хвала Вам на исцрпном и тачном образложењу.

    Нисам раније стигао да одговорим, али Вашем објашњењу могу само да додам да је Стању ствари сајт “Срби на окуп” пријатељски – а како сви не читају и прате СС тако приљежно као г. Млинаревић и не знају напамет шта пише у Импресуму и Мисији – помислио сам да има смисла додати да овај текст представља (како написасте) Лични став и да не одражава становиште целог Стања ствари (Уредништво + Сарадништво). Мислим да ћу ту формулацију настављати да понављам у оним текстовима Разномислија који су претежно Лични став или (оно некадашње такође) Издвојено мишљење.

    срдачан поздрав,
    Александар Лазић (Стање ствари)

  11. @Саша Касаловић

    Прво !
    СРБИ НА ОКУП су објавили текст подршке коју је наш владика БЛАГОСЛОВИО , понављам “ благословио“ !

    Објавите тај ”БЛАГОСЛОВ” Владике Артемија, да га сви могу прочитати,
    па онда тврдите то што тврдите. ”…понављам ‘благословио’ ” !

    Фолиранти: злоупотребљавају Владику Артемија, баш сада када му се ”суди”,
    да Га додатно компромитују – како се, ето Он, и у политику меша: покушава да
    унесе ”раскол” као што је, наводно, унео ”раскол” и у СПЦ.
    Чим су избори заказани у току Часног Поста, а други круг на сам Васкрс
    па какви ти избори могу бити – него САТАНИСТИЧКИ!
    Оно чега се сатанисти највише плаше је – мала излазност, зато и апелују
    на што већу излазност.
    Код ВЕЛИКЕ ИЗЛАЗНОСТИ СУ МАНИПУЛАЦИЈЕ ЗА КРАЂУ МНОГО ВЕЋЕ,
    него код мале излазности.
    Велика излазност даје пун ЛЕГИТИМИТЕТ ВЕЋ УНАПРЕД ПОКРАДЕНИМ
    ИЗБОРИМА, а код мале излазности – ЛЕГИТИМИТЕТ / и при 100% освоје
    них гласова/ је на климавим ногама и нема му дугог века.
    Шта је Кнеза Милоша највише плашило?
    Само ћутање народа!
    А шта је мала излазност на изборома – до ”ЋУТАЊЕ НАРОДА”, зар не?

    Драган Славнић

  12. Нека буде како благослови Његово Преовештенство владика Артемије.Ако више не постоји часна реч онда немамо на чему да стојимо .

  13. @Драган Славнић
    Задовољство ми је, када могу, да потпишем неки коментар. Овај потписујем!

  14. Браћо неписмена !!!
    .Милан Стаматовић се кандидовао а владика Артемије је благословио да га подржимо и тим поводом је издато саопштење ! Наравно ,ми смо кренули са подршком Милану и не учествујемо директно у изборима ! На питање ко сам ја ,сада ћу вам одговорити!? Ја сам само један грешник међу многима,црв обични који је прихватио да поступа по благослову свога владике али је интересантно сазнати шта замишљате, ко сте ви који пљујете по благослову који од нашег владике долази !? Наравно ,ово питање важи за све који су се определили да иду за епископом Артемијем а не за оне који овде уносе смутњу и против су епископа Артемија ! Хоћете ли да кажете да сам ја који сам потпредседник ”Срба на окуп” по благослову владике Артемија преварио и нешто подвалио своме владики !? Хоћете да кажете да је мој владика толико ограничен да би један црв као што сам ја могао да га превари !? Заиста саблажњавајуће ! Ви показујте апсолутно одсуство поверења у свог владику и примитивизам какав је тешко речима описати ! ја вам изнесене увреде на мој рачун опраштам, а то како мислите да се са увредама Господу изборите,е то видите ви сами јер ко хули на свог епископа и на Господа хули ! Бог нека вам удели памет када је већ немате !

  15. Као што се и види на интернету може да пише свака будала уколико јој се допусти,па и неко ко себе назива,,Верником,, или *** ******* ******* ко Млинаревић. Одговарати на њихове лажи,изокретања и подвале је апсурдно.

  16. Знамо ко је преосвећени владика Артемије, ко је потпредседник СНО ,,Срби на окуп,, Саша Касаловић и ко је Игор Војиновић, сазнали смо и за,,Артемијевце,, који пишу и мисле екуменистички Драгана Славнића и Миодрага Таназовића. Мене занима ко је овај Слободан Млинаревић и на основу чега он себи допушта да изиграва удбашког истражитеља и џелата? Ко си ти Млинаревићу? Шта си ти то тако значајно у животу учинио и који аргумент имаш осми мржње и лажи? По чему си битан друже Млинаревићу? Памети и образа немаш,то се види.

  17. @Игор Војиновић
    Хвала на комплиментима ПРОФЕСОРЕ ИСТОРИЈЕ. Лако је частити свакога око себе. Тешко је указати на лажи, изокретања и подвале. Професор историје би морао да зна и значење речи апсурд. Остаје питање, да ли је професор историје написао текст о “витезу” није од Шипова, већ се витез зове Владо Шипчић. Остаје питање, да ли је професор историје написао текст о Црногорцима који населише Топлицу? С обзиром, да сте то написали, сада причате о подметањима!! Да подметнуо сам и слагао, јер сам написао “витез од Шипова”, а не Влада Шипчић. Наравно, да се због те ЛАЖИ извиљавам. Професоре, професоре, тамо где си објавио поменуте текстове ћутао си ко заливен. Што тамо не написа, да лажем, изокрећем и подваљујем?

  18. @Милош Косовац
    Исто питање, могу и ја да поставим. Ко је Милош Косовац? Ако је то Ваш псеудоним, тек да знате ја пишем под пуним именом и презименом. Кажу, да на друштвеним мрежама није важно ко пише, већ је важно, ШТА ЈЕ НАПИСАНО. Ја сам се позвао на два текста професора Војиновића и могу Вам их послати. Ето и он објави, да ја лажем, изокрећем и подмећем. Неће да нам саопшти о каквим се лажима, изокретањима и подметањима ради. Можда Ви знате? Уосталом, видите и сами, какав речник имају они који нам децу васпитавају и уче. Могу и да Вам пошаљем део, који редакција избриса. Наравно, ту је и мој мејл slobodan.mlinarevic@gmail.com, ако сте заинтересовани за детаљније упознавање и разговор.

  19. @Саша Касаловић:

    ”Браћо неписмена!!!
    Милан Стаматовић се кандидовао а владика Артемије је благословио да га подржимо и тим поводом је издато саопштење ! Наравно ,ми смо кренули са подршком Милану и не учествујемо директно у изборима !”

    Браћо писмена!!!

    Да ли се Милан Стаматовић лично појавио код Владике и затражио благослов,
    а пре тога постио, испоиведио се и причестио, да би добио ”благослов”?
    Ви не рекосте да јесте, дакле – није!!!
    Па, ко вам је онда дао за право, да ви, у његово име, као ”дрвени адвокати”,
    тражите благослов за подршку његовој кандитатури и тако у то ваше врзино коло увучете Старца Епископа Артемија, који је, иначе ни крив ни дужан
    постао колетеларна штета те исте политике.
    Ако сте Старцу – Епископу Артемију – желели добро, није Га требало увлачити
    у ову вашу работу.
    Шта сте тиме постигли?
    Ништа!
    Само своју страст властољубивости, на посредан начин – подржавањем дотичног
    кандидата – покушавате да замаскирате ”изнуђеним БЛАГОСЛОВМ” од већ
    уморног Старца,којег сте само злоупотребили!
    Није Владика Артемије вас вукао за рукав да вас ”БЛАГОСИЉА”, него сте му
    ви својим предлозима то сугерисали и досађивали, а он, слаб на вас, то прихватио,
    Ваша упорност – да истрајете у добијању тог ”БЛАГОСЛОВА”- и, на жалост,
    Владикина попустљивост према својим ”чадима”, резуртитала је – ”изнуђеним
    БЛАГОСЛОВОМ”!
    У Свето-Отачкој литератури има пуно примера, да су Старци бивали попустљиви
    пред упорношћу својих чада, па одобравали и благосиљали и оно што им није
    било по вољи.
    А тек, ако се то искање, на неки начин могло тицати и Старца, онда је врло лако
    било остварити жељено – добити ”БЛАГОСЛОВ”!
    Овим је Епископу Артемију, у свој Његовој муци, само учињена ”медвеђа услуга”!

    А ово вам је тек бисер над бисерима: ”Наравно ,ми смо кренули са подршком Милану и не учествујемо директно у изборима !”
    Па како не учествујете – када га подржавате.?!
    Само онај који никога не подржава и не излази на гласање, може, по савести,
    да каже – да не учествује у изборима!

    Браћа неписмени – поздрављају Браћу писмене!

    Драган Славнић

  20. @Драган Славнић
    И овај коментар, са задовољством потписујем!

  21. Опет ти Млинаревићу!? Неко ти на овом сајту омогућава да пљујеш по владици и сваком часном човеку. Бришу моје коментаре,а твоје бљувотине објављују. ТИ друже Млинаревићу владику Артемија називаш сектом и безочно лажеш да СНО ,,Срби на окуп,, нису регистровани,а пљујеш по великим људима да би себе узвисио. Како онда ти можеш да се слажеш са овим Славнићем који признаје владику Артемија ,али сумња из своје прелести у његове благослове!? Не треба мени твој имејл,хоћу да знам шта си ти то тако битно учинио у животу и која је то памет или знање да узимаш себи за право да овако насрћеш?! ГДЕ СЕ БИО У КРАЈИНИ!? Није те било ни на Косову!? Кукавице и мизеријо.

  22. Значи ,када је неко злонамеран и када је луд не буди му друг ! Драгане и сви остали који овде мрачите, нисте вредани моје даље пажње ! Остављам вас у вашем свету очаја ! Збогом !

  23. @Милош Косовац
    Има право газда од сајта, да ради шта хоће. То је и разлог, што сам ти понудио мејл. Можемо онда да се приватно вређамо колико нам душа иште. Радо бих са тобом изашао на црту, да видимо шта је ко и када радио у животу. Нажалост, овај сајт није место за то. Можда би о мени нешто могао да сазнаш, да си дуже пратио овај сајт. НИКАДА ја ни једну реч нисам рекао о Артемију. Да сам нешто пеисао, вероватно би било позитивно. Као и твој пријатељ професор историје само пишете, али нигде не оспористе, да сам ја нешто нетачно написао. Као што р3екох ухватио сам у лету и звездице професора историје, као и твој коментар који није објављен. А Саша Касаловић би могао нешто да ти каже о томе шта ја радим, јер његово Удружење добија пошту од мене. Ти би мога да посетиш претраживач, па ћеш наћи нешто о мени. На Линкедину сам све о себи написао. Надам се, да си чуо за ту мрежу?

  24. @Саша Касаловић
    Зар је могуће, да човек, који је у удружењу СРБИ НА ОКУП, напише:
    “Драгане и сви остали који овде мрачите, нисте вредани моје даље пажње ! Остављам вас у вашем свету очаја ! Збогом !” Зар је то начин, да се Срби окупе? Отприлике, окупимо се по моме и САМО онако, како ја мислим!!?? Свако друго мишљење се НЕ ПРИЗНАЈЕ. Е мој Сша остасте ви на тој тројици оснивача и сајту.

  25. @Милош Косовац :

    “Како онда ти можеш да се слажеш са овим Славнићем који признаје владику Артемија ,али сумња из своје прелести у његове благослове!? ”

    Не разумем зашто ми се ово приговара – да сам у прелести – од стране мени
    непознате особе, која се крије иза псеудонима, када мој МАИЛ имају у Епархији
    рашко-призренској у егзилу, и може ми неко од духовника из Епархије упозорити
    ма моју заблуделост и прелешћеност?!

    Драган Славнић

  26. @ функционери Срба на окуп, Касаловић и Војиновић

    Хвала, браћо, и на оним што частисте мене (“будала”) а и оно што хришћански смерно залеписте и другој браћи овде на сајту (и оно под звездицама и оно што није, те екуменисте, неписмени, луди, у прелести итд.). Хвала ђе чусте и ђе нечусте! И нека вам је Богом просто, нека благи Бог помогне свима па и вама! Пре свега да нађете смирење, надам се да нисте само функционери него сте и Срби, православци, да сада постите! Часни је пост, а ви удивисте све нас “смирењем” својим… Само се надам да часни наш вл. Артемије није “благословио” да браћу своју частите епитетом “будала” или да ви (!!!!!) одређујете ко је у прелести а ко није…

    Има у филму “Маратонци трче почасни круг” она реченица која ми једино пада на ум поводом вас и овог Милоша Косовца: “Жао ми је што сте моји а нисте неког нашег непријатеља”!!!! Жао ми је и што сте владикини а не патријаршијски, као да вл. Артемије нема довољно других проблема него мученички венац треба да му плете и ваша “подршка” и “разумевање”; што сте Срби а не Арнаути; што сте православци а не јеретици; па жао ми и тог г. Стаматовића, мора да је нешто опасно згрешио кад му такве благи Бог навали да га “бране” и “подржавају”.

    П. С.: Ко је луд а ко очајан ипак ће морати неки духовник да преломи, а не ви, драги и предраги функционери… Ударила вам слава и моћ у главу? “Покајте се јер се приближи Царство Небеско” (Мт. 3:2)

  27. @Верник
    Снашла ме судбина! Ја неверник МОРАМ и овај коментар, да потпишем. Потписујем!
    Нису они никакви функцинери. Ја учествовах у оснивању бар пет удружења и није ми пало на памет, да сам функционер и да са тог “места” друге прозивам. Још увек очекујем, да господа Војиновић, Касаловић и млађани Милош од Косова оспоре нешто од онога што сам написао. Наравно, да мислим на чињенице, а не оно што је у мојој глави. Још када би Уредништво пустило оне звездице, које написа “професор историје”!

  28. Оспорити будалу …врло је тешко ! Препустамо ти твој свет ,радуј се у њему !

  29. @Саша Касаловић
    Сагласан сам. Међутим, оспорити ЧИЊЕНИЦЕ је још теже!

  30. Па то ти и кажем ……чињеница је да си будала!

  31. @Саша Касаловић
    Показао си шта знаш да напишеш. Предлежем, да погледаш управо објављен текст Драгана Станојевића на ФБРепорте. Позива на реакцију поводом неког дешавања на РТВ1. То је права прилика, да се твоје Удружење, професор историје, Милош од Косова и ти покажете.

  32. Млинаре од лудила, све што напишеш и кажеш је спорно и лаж. Час нападаш,а час се браниш да ниси нападао владику и СНО ,,Срби на окуп,, Трећи пут те прозивам да јавно наведеш зашто си ти тако значајан и шта си тако битно у животу урадио те на основу тога можеш часне људе овако јавно да љагаш и пљујеш!? ХАЈДЕ,ЧИК!
    ,,Славнићу,, ти се кријеш и за твој мејл нико не зна у епархији. Не знам зашто би и знао. Срам те и стид било да се кријући иза мирјанина епархије прозиваш руководство СНО ,,Срби на окуп,, да може да манипулише са владиком,а тиме поништаваш и самог владику.Што ти је и циљ.
    ,,Верниче,, твоје смирење се види,право је екуменистичко. Твоје лажи и клеветање су у маниру правог паписте. Напао си СНО ,,Срби на окуп,, и владику због подршке Стаматовићу,око чег си и започео сукоб,а сада жалиш владику јер смо му послушни и Стаматовића јер га подржавамо?! ТО ЈЕ ЛУДИЛО БЕЗ ПРЕМЦА.Можда те једино онај Млинар коме је Драган Станојевић бивши сарадник сваког издајничког режима и Укро и руских тајкуна идеал може превазићи у лудилу. Да,да, не ваља владика,не ваљају СНО ,,Срби на окуп,, под његовим духовним пастирством,ни поштени домаћин Милан Стаматовић,него ваља други Карић у лику Драгана Станојевића.
    Када учините само делић онога што је чинило и чини СНО ,,Срби на окуп, , кад се жртвујете за добро отаџаства,тад ћете имати право да нешто кажете,до тада ТИШИНА.

  33. @ Касаловић, Милош Косовац

    Браћо!
    Искрено ми вас је жао. Али и бојим се да вама више људи не могу помоћи, Бог нека вам је на помоћ и спасење.

    С друге стране, драго ми је да сте макар психички здрави као дрен, за разлику од нас овде присутних лудака и екумениста, нека вам Бог дадне и физичко здравље, да потрајете својим породицима. Што се Српства тиче и тог вашег спасавања – опет да цитирам “Маратонце који трче почасни круг”: КО ЈЕ ВАС, МАКАР ВИРТУЕЛНО, ПОЗНАВАО НИ ПАКАО МУ НЕЋЕ ТЕШКО ПАСТИ.

    И праштајте што сам вас изазвао да ми кажете да сам паписта и будала, што показујем ЛУДИЛО БЕЗ ПРЕМЦА и тд. Знам да ви, тако смирени и кротки (лафови), никад то не бисте да није био добар разлог… Још смо будале и то неписмене, па који би прави анти-екумениста издржао да не “опали по брату својему”?!

  34. @Милош Косовац

    ,,Славнићу,, ти се кријеш и за твој мејл нико не зна у епархији. Не знам зашто би и знао. Срам те и стид било да се кријући иза мирјанина епархије прозиваш руководство СНО ,,Срби на окуп,, да може да манипулише са владиком,а тиме поништаваш и самог владику.Што ти је и циљ.

    Није тачно да нема мог мејла у Епархији!
    Повремено ми се преко тог мејла шаљу новости из Епархије.
    На неке мејлове сам се захваљивао, уз кратак, пропратни коментар и увек се
    подписивао као – Драган Славнић!
    За сада нисам добио никакво обавештење, а које Епархија циркуларно шаље
    свим заинтересованим корисницима, о наводима руководства ”Срби на окуп”:

    “Срам те и стид било да се кријући иза мирјанина епархије прозиваш руководство СНО ,,Срби на окуп,, да може да манипулише са владиком,а тиме поништаваш и самог владику.Што ти је и циљ”.

    Дакле, мени на адресу не стиже никаква примедба из Епархије – да ПОКУШАВАМ ДА МАНИПУЛИШЕМ ВЛАДИКОМ, а што ће рећи: да ми ви то,
    из руководства ”СРБИ НА ОКУП”, срмано и бестидно подмећете!

    Нисам ја наговарао Владику за ”благослов”, него ви – јер сте АЛАВИ НА ВЛАСТ,
    а сада, када увиђате да сте проваљени, да сте једног Старца ”искористили”,
    ви све то приписујете мени – а зашто???
    Како ови избори могу бити добри, када је Бајден велики пријатељ једног од
    председничких кандидата, због којег, још увек, непријатељи Бога и човека хоће
    да науде том истом Владики, Којега ви тако лицемерно ”штитите” од мене –
    изрода ВЕРЕ,ОТАЏБИНЕ И ПРАВОСЛАВНОГ СРБСКОГ НАРОДА?

    Док је био у Црној Реци, тада архимандрит Николај је долазио неким послом код
    мог сина, дакле био ми је у кући!

    Такође, 2о12., у два наврата, био сам са сином, једним пријатељем из Швајцарске и једном новинарком-књижевницом код Владике Артемија у Београду, у његовом стану. A један од разлога је био и Њему упуђена молба
    да приложи неки писани материјал за издање књиге ”Завештање” – 2о12.,
    а коју је издало Удружење књижевника Швајцарске.
    Те године смо, из истог разлога, били и код покојног проте Жарка Гавриловића,
    и од Њега, такође, добили прикладан наслов /прилог/ за горе поменуту књигу –
    ”Завештање” – 2о12.

    Слаби су ваши аргумрнти!

    Немој те више писати и још више се брукати!

    Поздрав Браћи писменима од Браће неписмених!

    Драган Славнић

  35. Што се Стаматовића лично тиче, преносим оно што је неко поделио на Фејсбуку (не наводим име и презиме јер објава није јавна).

    Milan Stamatović je, pre par dana, napustio SNP Nenada Popovića. Stamatović je to obrazložio time što SNP podržava Srpsku naprednu stranku. E, sad: ja ne mogu da verujem da je Stamatović pre dva dana saznao da SNP podržava SNS, jer su bili u koaliciji i za prethodne izbore, a Stamatović nije bio običan vojnik partije, nego potpredsednik.
    Iako mislim da je relativno najbolji kandidat u ovom izbornom ciklusu, poštenije je bilo reći da je probao da probleme koje ima na Zlatiboru reši kroz saradnju sa SNS-om ali, kad je zapelo, odlučio je da se bori sam. Reći danas da napušta partiju jer je saradjuje sa SNS-om zvučio kao zezanje.

  36. @Колега новинар
    Није ни зезање, већ је детињарија и може да прође само код оних који су писмени. Овде смо их нашли отприлике само тројицу. И сами се прогласише за писмене.

  37. Опет и поново само лагарије, манипулације, изокретања и мржња код некаквог Славнића ,поремећеног Млинаревића, а изгледа и нема никог другог ,јер они пишу и клеветају под разним именима . Стање ствари је следеће- Циљ вам је провидан ,да ољагате преосвећеног владику Артемија,његову СНО ,,Срби на окуп,, и све оне који се боре за крст часни и слободу златну.
    Прво- Неком мора бити баш зао да би измислио да наша Епархија не зна за руководство СНО ,,Срби на окуп,, Сваком састанку Већа преседава ЛИЧНО владика Артемије,а ту су и владика Максим и отац Иринеј.
    Друго- Престаните да злоупотребљавате хришћанску терминологију за ваше себичне поганштвине. Вас неколико покварених алаваца сте ко Срби и хришћани,а доказани светосавци у СНО ,,Срби на окуп,, уз свог духовног пастира владику Артемија ко нису?! Само зли идиот може тврдити да руководство СНО ,,Срби на окуп,, може и хоће да злоупотребљава преосвећеног владику. ЈЕДИНИ председник општине у Србији који је помагао владици Артемију је Милан Стаматовић и то владика најбоље зна.
    Треће- Избори успевају и Вучић лагано побеђује ако не изађе верни народ,јер Вучић има својих 6 режимских квази противкандидата 1. Шешеља 2. Јанковића 3. Прелетачевића 4. Паровића 5. Поповића и 6. Чанка што се тиче праведности и демократичности све је лепо речено у саопштењима и обавештењима СНО . Ви позивате народ да не изаће на ове изборе да би Вучићев режим опстао и дотукао Србију.
    ПОКАЈТЕ СЕ…

  38. Ништа лоше нема у подршци Стаматовићу од Срба на окуп по благослову владике Артемија. Овде се ради о подлој намери ових што држе сајт Стање Ствари. Прво су објавили ругалачки и злонамерни текст непостојећег Таназовића ,о онда су наставили са пљувањем по Србима на окуп у коментарима. Толико је то ружно да је одвратно. Логично чим је нешто лоше ту се одмах прикључује и дежурни болесник Млинаревић.

  39. @Милош Косовац
    @Goran

    “Ништа лоше нема у подршци Стаматовићу од Срба на окуп по благослову владике Артемија”

    Нема ништа лоше, само да је то остало необјављено на САЈТУ ”СРБИ НА ОКУП”
    Благослов је лична ствар Владике, и није се требало њиме користити као пред-
    изборноим слоганом председничког кандидата Стаматовића!
    Да је Владика хтео да се то обнародује, вероватно да би то било објављено
    на сајту Епархије.
    Наравно, то није учиењно, јер ни један други епископ у Срба није тако нешто
    урадио – јавно – својим благословм стао иза овог или оног кандидата.
    У овом тренутку, када Владику актуелна црквена и световна власт развлаче
    по судоивима, а он већ стар и уморан, говори у прилог тврдњи да је руководство
    ”СРБИ НА ОКУП” учинило ”медвећу услугу” Владики објављујући Његов благослов за намеру ”СРБИ НА ОКУП” – да подржи дотичног кандидата.
    Нема ништа лоше у благослову, али је лоше што је то обнаодовано, што само
    по себи крњи углед једног црквенок великодостојника.
    Да је Владика Артрмије хтео да се бави политиком, Он би митру заменио – цилиндром, омофор – лептир машном, сакос и стихар – фраком…
    Он то није желео, а ви га овим вашим ставом – јавним објављувањем благослова, малтене, као предизборноиг слогана за дотичног кандидата – на
    силу Бога уплићете у политичке воде, и на такав начин му чините ”медвеђу
    услугу”.
    Дакле, били сте брзоплети, непромишљени…
    И сада, уместо да се ви због тога посипате пепелом, тражите опроштај
    од Владике због свега тога, ви, ни мање ни више,испаљујете салве погрда
    на рачун оних који вам, аргументовано, на све то указују.
    А што се тиче избора, не умишљајте да се код нас Срба ишта може променити
    вашим ангажманом, јер ће Господ Бог поставити правог, тек када се, сви заједно,
    искрено и од срца покајемо.
    А дотле, дотле можемо само да умишљамо о неком бољитку.
    А тек о бољитку после избора у току Великог Поста, и финала – другог круга
    избора на сам Васкрс – то би било чудо, можда и веће чудо од самог Васкрсења.
    У свој тој завршници, невиђеног пропагандног рата и сатирања председничких
    ривала, хаоса, галаме – АДСКЕ ларме – ви очекујете ВАСКРШЊИ СПОКОЈ
    И МИР – да ли је то МОГУУЋЕ ?
    Размислите добро!

    Драган Славнић

  40. @Драган Славнић
    Иако модаратор брише неке коментаре, добро је да смо видели, колико је тешка ситуација. За неке не вреди, што им указујете на омашке које су направили и непримерено искоришћавање Артемија, који је у сваком случају, човек за поштовање. Када само узмемо у обзир и њихов речник, изгледа, да ћу ја једини нешто научити из ових разговора, ако претекнем још мало.

  41. Ти фамозни Славнићу који сигурно и не постојиш ,него се иза тога крије неко од злонамерних власника овог сајта мораш да се покајеш за све пакости и злобе које си овде написао.Ти ми ко бринеш о владици и измишљаш шта хоће и шта неће владика. Твоје зло на тај начин покушаваш да нападаш преосвећеног владику. Упорно се правиш блесав на чињенице и мимо тога намећеш своје покварене лажи. Сајт епархије коју нападаш није дужан да преноси ставове световне организације Срби на окуп коју преводи владика Артемије ,али је зато сајт Срби на окуп објавио подршку Стаматовићу по владичном благослову. Ваши зли покушаји да као бранећи владику покушавате да га дискредитујете и да прикажете како је Стаматовић лош,а ЈЕДИНИ је он од званичника помагао владици, одвести ће вас право у пакао. Ви немате права ни да помињете велики пост,до покајања. Срби на окуп су световна организација коју је основао владика Артемије за световну борбу у коју спадају и избори за председника Србије. Срби на окуп не учествују у изборној трци,нити ће,али ће увек по владичином благослову поджати НАЈБОЉЕ! То је србски домаћин МИЛАН СТАМАТОВИЋ.

  42. Све се врло лако види , прозирни сте. Славнић и ,,Стање Ствари,, прво лажу да владика Артемије није дао благослов за подршку Стаматовићу ,а потом у другој реченици тврде да јесте дао, али је благослов добијен преваром од стране председника,потпредседника и секретара СНО ,,Срби на окуп,, као да владика није АВА.. Наводе да подршка председничком кандидату не треба да је у вјерском карактеру,а онда прозивају зашто није на сајту епархије!? Само себе поништавају и разоткривају.
    Што се тиче овог лудог Млинаревића за ког се сви питају ко је и на основу чега се буни , ево његове биографије : https://www.linkedin.com/in/slobodan-mlinarevic-19ab432a/
    Чилагер који је животарио као комунистички и прозападни чиновник у разним банковним организацијама. Без знања и образовања. Никада и нигдје није учествовао у борби за Србство. Зато му и сметају борци,а нарочито Владо Шипчић и црногорски,херцеговачки и лички насељеници у Топлици,Косаници и Јабланици.
    Циљ им је веома злокобан- да ољагају владику Артемија, СНО ,,Срби на окуп,, и све часне Србе,а да неактивношћу народа омогуће опстанак Вучићевог антинародног режима. Позивају се на неактивност у Васкршњем посту?! Том накарадном логиком да се водио Свети Кнез Лазар не би на Видовдан дочекао Турке на Косову пољу,него би чекао да прође Петровски пост,а Турци прегазе Србију без отпора.

  43. @Игор Војиновић
    Покажи шта знаш “професоре” историје! Зар ниси написао “оду” о Влади Шипчићу, витезу? Да ли си тамо са поносом написао, како се обрачунавао са “симпатизеркама” партизана? То наравно заобилазиш и потураш своје полуписмене трабанте. Свесно и намерно сам све о себи написао на Линкедину, за разлику од неких твојих. Текстове које ти стављам на терет и ТВРДИМ да нису примерени професору историје, а ни православцу су са поносом објавили твоји трабанти на сајту СРБИ НА ОКУП. Надам се, да си стигао до врхунца са написаним: “Славнић и ,,Стање Ствари,, прво лажу”? Покушаваш, да тумачиш историју, а не успеваш да разумеш, да СТАЊЕ није од феле твоје и твојих трабаната. Да је СТАЊЕ неки твој противник, не би мени брисали коментаре, а пренели би и твоје текстове, тек да пратиоци сајта виде ко лаже и колико. Спомињеш ми борбу за Српство? Мислиш ли ти, да се Српство брани лажима? Ниси смео јуначе мој, ништа да одговориш на моје коментаре поводом твојих текстова, а сада се јуначиш? Зар мислиш, да ти имаш више знања и образовања од чилагера. Ни то те нису у кући научили, да се године поштују, а ја прешао седам банки. Срећом, да си поставио мој профил са Линкедина, па ће свако, ко то погледа видети, шта сам радио и чиме се бавио. Ни тебе ни Касаловића, о Милошу од Косова и осталим анонимусима да не причам, не нађох тамо. Видим, да си се снашао па си дошао и до мог профила. Да си коректан као што ниси, споменуо би, да и тамо нешто радим. Али твоје “знање и образовање” изгледа није довољно, да уђеш у све тајне озбиљне мреже. Ти си на нивоу фацебука и твитера!
    Надам се, да је време, да СТАЊЕ пусти твој коментар, који ја у лету ухватих:”Као што се и види на интернету може да пише свака будала уколико јој се допусти,па и неко ко себе назива,,Верником,, или зли душевни болесник ко Млинаревић. Одговарати на њихове лажи,изокретања и подвале је апсурдно.”. Тек да сви виде нешто од твоје “професуре”. Замисли, ја душевни болесник, а ти пишеш оду о човеку, који је зашио уста жени!!??

  44. Не није лудак Млинаревић у договору са Срањем Ствари ,већ користи сваку прилику на интернету када неко покрене неко недело ,па да се пришљамчи. Колико се види , у питању је матора дртина, то не вреди ни шамарати,али наноси толико штете својим лудилом и злом да је управо то најмање за шамар.
    Није смео сам да објави, шта је урадио у животу,јер није урадио ништа значајно.Ето сада видимо да је ко што сам и предпоставио нико и ништа. Мало је историчара који пишу и предају истину као брат Игор,а лудаци којима смета јуначина Владо Шипчић немају права ни на шта. Владо је зашио уста жени која га је издала и казнио већину издајника и злочинаца.Требало би да будеш срећан Млинаревићу што је Владо или мало старији од тебе ако је жив,па ти уста нису зашивена. То је теби проблем, борба за слободу,истину и правду. Зато и нападаш СНО ,,Срби на окуп,,

  45. @Игор Војиновић

    “Том накарадном логиком да се водио Свети Кнез Лазар не би на Видовдан дочекао Турке на Косову пољу,него би чекао да прође Петровски пост,а Турци прегазе Србију без отпора.”

    Истортијски није познато, а ни нардни песник то не наговештава да је
    Косовски бој почео у току Петровског поста, јер је Петровски пост променљиве
    дужине трајања – од једне седмице плус један дан, па до више недеља, тако да
    је горе цитирана трврдња – да је Косовски бој отпочео у току поста – крајње
    призвољна и срачуната.
    Све је, дакле, можда, али се то поуздано не може тврдити и то узимати као
    тачно, без икакве задршке да и није баш тако како се ”тврди”!

    Драган Славнић

  46. ха ха ха ,која трагикомедија! Дал су Церска,Колубарска и Мојковачка битка биле ван поста!? Шта је требао на Бадње вече сердар Јанко Вукотић ? Да каже војсци,ајде кућама најстрожији је пост или на Божић не на јуриш јер је велики празник?! Који провидни покушаји злоупотреба хришћанства на овом сајту.

    Зар је могуће да већина народа подлегне подвалама Запада и неће изађи на председничке изборе и то сматра бојкотом?! Бојкот подразумијева низ активности за спречавање успијеха избора,а не само не гласање. Значи првенствењно треба да не изађе на изборе нико осим режима,да постоји медијска акција позива на бојкот,праћења избора,реаговања након успијеха или неуспијеха бојкота. Не ,овако у дикатури и тиранији,гдје шеф режима Вучић има своје квази противкандидате Шешеља,Јанковића,Паровића,Прелетачевића,Чанка и Поповића.Који бојкот кад званично учествује још ШЕСТ противкандидата са Вучићем? Људи несвјесно падају под утицај режима и без паре и динара форсирају само неизлазак на изборе.Што одговара једино режиму. Једини бојкот који је до сада успио је Бојкот шиптарских избора на сјеверу КиМ у новембру 2013. али то је био низ разних активности и врло опасне ситуације,но није постојала могућност реакције уколико режим употријеби невиђену силу мафије,Службе,полиције,КФОР-а,ЕУЛЕКС-а и Шиптара. Бојкот је успио,није изашло више од 2 % гласача на те шиптарске изборе,али је режим поломио бирачке кутије,прекинуо изборе и поновио их неколико пута уз сву пресију,док их није прогласио успјелима.

  47. @Игор Војиновић

    “ха ха ха ,која трагикомедија!
    Дал су Церска,Колубарска и Мојковачка битка биле ван поста!? Шта је требао на Бадње вече сердар Јанко Вукотић ? Да каже војсци,ајде кућама најстрожији је пост или на Божић не на јуриш јер је велики празник?! Који провидни покушаји злоупотреба хришћанства на овом сајту”.

    Каква трагикомедија од трагикомедија – поређење Церске, Колубарске и Мојко-
    вачке битке са унапред покреденим изборима, без обзира на излазност, је бисер
    над бисерима – ГЛУПОСТ ИЗНАД СВАКЕ ГЛУПОСТ,и то још говори
    ИСТОРИЧАР?!
    Поредити ове изборе са Косовским бојем, протежираног кандидата са Кнезо
    Лазаром, и остале косовске јунаке са именима руководства ”СРБИ НА ОКУП” –
    па то је више него злоупотреба парвославног хришћанства!

    Само би још фалило да руководстви ”СРБИ НА ОКУП” организује ”Кнежеву вдечеру”, и да се, редом, представе Милош Обилић, Топлица Милан, Иван
    Косанчић… /а сви из редакције – руководства СНП/ и да дотични председнички
    кандидат изрече и баци своју чувену ”клетву”, на остале председничке кандидате, па да циркус представа буде одиграна до краја..

    Нека вам је са срећом та ваша лакрдија!

    Драган Славнић

  48. Укључим компјутер ,поче нешто да смрди, активирам антивирус компјутерски софтвер ”Колашинац” и он одмах пронађе узрок смрада….”стање ствари и неке млинаревиће и славниће”…Наредих му да растера смрад и он то управо чини !

  49. @ Касаловић, Војиновић, Косовац и остали окупљени Срби,

    САД ЈЕ СТВАРНО ДОСТА! О вашим увредама нећу, то је ваша слика и прилика, али овај простор више нећете моћи да загађујете… Имате ваш сајт, па “клатите” и “просвећујте” тамо!

    без трунке поштовања, уз извињење свим коментаторима које су “окупљени Срби” извређали,
    Александар Лазић

  50. Копам ја око неких других ствари, но некако налетело… Знате, она прича о кози и рогу… Инспиративно је како је људска свест потрошна роба. А занимљиво је пратити како су комуњаре адаптивне у одбрани Православља… Даклем, овако је било:

    Dragan
    said:

    21. март 2015. у 15:26

    Tačno je da po dolasku u Beograd nadbiskup Hočevar nije poznavao prilike u Srbiji. Ali ko nije dobro upoznao nadbiskupa Hočevara ne može ni da razume šta je hteo da kaže, pa otuda interpretacije i zloupotrebe njegovih govora.

    Prvo, sv.Sava nije osnivač nikakve autokefalne SPC, SPC je postojala i pre sv. Save a stekla je autokefalnost u njegovo vreme, drugo, pa i kod katolika se sv. Sava slavi, u katoličkoj crkvi kod Slovaka on se slavi kao jedan od univerzalnih slovenskih svetaca i prisutan je u kalendaru.

    Kod nas je inače u katedralnoj crkvi u Beogradu naslikan zajedno sa sv. Ćirilom i Metodijem, pa na moj predlog da prekrečimo fresku u katedrali jer ima ozbiljnih nedostataka, nadbiskup je moju ideju odbio baš iz razloga što je na fresci prikazan i sv. Sava.
    Nadbiskup je došao u Srbiju i nije mogao da razume „presedan“ da na kanonskoj teritoriji jednog episkopata postojie i druge eparhije sa crkvom. U Beogradu ima konkretno Ruska Crkva a onda su se pojavili Rumuni sa svojim „upadima“ u srpske eparhije a tu je već i bio problem sa Crnom Gorom u koji su počeli bili da se petljaju i neki naši sveštenici što nadbiskup Hočevar nikako nije odobravao. Za njega je uvek i uvek će da postoji samo SPC kao legitiman sagovornik.
    Dodatni problem je bila i bespravna gradnja katoličke crkve u Smederevu koja je otpočela na moj nagovor i podstrekivanje tadašnjeg smederevskog župnika, pa se sve to pretvorilo u jedan složen problem koji je na kraju morao da rešava nadbiskup Hočevar. Nadbiskup Hočevar je sve probleme koje je nasledio pokušavao da rešava na diplomatski način, jednim kulturnim i razumnim jezikom, za razliku od nadbiskupa Perka i nas koji smo ga tada „okruživali“ koji smo iz konflikta ulazili u konflikt na najprizemniji i vrlo često vulgaran način.

    Jedan od razloga što se novi nadbiskup udaljio od nas koji su bili bliski nadbiskupu Perku je upravo njegova želja za normalnom komunikacijom i sa vlašću i sa narodom u Srbiji.
    Sa druge strane nadbiskup se sreće sa sveštenicima u koje ubrajam i Zorana Đurovića, kod koga smo nadbiskup i ja išli na slavu, koji imaju priču da Prvoslavna Crkva nije utemeljena na nacionalnom principu, nego na teritorijalnom principu, i sve duhovne potrebe podjednako mogu da zadovolje svi pod uslovom da su pravoslavni…a onda na makedonskoj granici naš nadbiskup doživi situaciju da iz njegovi kola izvedu episkopa Bulovića i kažu da episkop ne može u Makedoniju a on može slobodno i da je dobrodošao. I onda ga zbuni ta vaša priča da Pravoslavna Crkva nije osnovana na nacionalnom, nego na teritorijalnom principu… Ne mozes, kada govoris o Svetom Savi ulaziti u mistiku naciona i nacinalnih Crkava, a kada govoris o Makedoncima, prelaziti na teritorijalni princip organizovanja Crkve… Istina je jedna, i za Srbe i za sve pravoslavce: ne moze biti jedna Crkva ako si Srbin a druga ako si Crnogorac, Makedonac, Rumun, ili Nemac.
    Ništa novo nije rekao nadbiskup Hočevar što već nisu rekli vaši episkopi, sveštenici i teolozi. On je samo to što je čuo od njih malo uobličio i rekao.

    3

    7

    Rate This

    Зоран Ђуровић
    said:

    21. март 2015. у 16:56

    Драган 10!
    слободан млинаревић
    said:

    21. март 2015. у 20:02

    @Miroslav Andjelković
    Мени није потребна ЛАЖ, да бих сам себе убеђивао о непријатељству Хочевара, или неког другог, папе једног или другог. Некоме је то потребно, па прибегавају разним лагаријама. Шта човек са Вама, да полемише, када пишете ЛАТИНИЦОМ? Шта да кажем, када се и у коментару служите ЛАЖИМА. Погледајте шта сам написао у последњој реченици претходног коментара! Нема тог слова К! Примењујете методе, тачније ЛАЖИ, које Ђуровић раскринкава и у томе га у потпуности подржавам. Нисам верник, али је ЛАЖ и за мене недопустива. Са овог сајта сам сачувао део текста, поучан је, али га нисте приметили, а можда Вама и ништа не значи:
    „Када говорите истину, ви немате потребу да ућуткате и кривично прогоните оне који се са вама не слажу или другачије мисле. Само ако лажете ви имате мотив да онима који би вас могли разоткрити – насилно одузмете реч.“.
    Ако се вратимо на текстове наших академика, надам се да можете цитирати, да су рекли реченицу, коју је Славнић пласирао и око чега је настала преписка? И не заборавите, Ви сте наше академике, довели у раван са Славнићем и сличним.

    Луд и збуњен, ал пометњу праве.

    https://stanjestvari.com/2015/03/20/%D1%88%D1%82%D0%B0-%D1%98%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B1%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF-%D1%85%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%80-%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE/

  51. @Ђорђе Ивковић
    Молим чувеног Мобисту, да написано преведе на српски језик, како би могли разумети написано.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading