Милорад Ђошић: Мали песник Ђорђе одушевио Београђане

Српски културни центар у Скерлићевој 12 је 10. марта 2017. године био пун пре почетка представљања књиге „На раменима предака“ малог песника Ђорђа Вујанића из Срезојеваца код Горњег Милановца.

Публика у ишчекивању представе

Другари из Основне школе „Аца Милошевић“ Рушањ – која је била на маршрути малог песника, чији је животни пут почео од Српског Сарајева где је рођен, преко Пала па до Срезојеваца – дошли су да га подрже, a тиме су свима нама улепшали вече. Никад до сада Српски културни центар није био окупан младошћу као те вечери.

Припреме пред наступ (сестра Ленка, Љиљана Браловић и Ђорђе)

Вођен вештом руком песникиње Љиљане Браловић, из познатог српског села Прањани, Ђорђе Вујанић је заблистао под звездом Храма Светог Саве.

Вече смо отворили ван уобичајеног протокола. Ђорђа је представила песникиња, а он је песмом „Српска јабука“ одмах навукао сузу у препуну салу. Након тога писац ових редова говорио је о Српском културном центру и борби Удружења за наше једино писмо.

Љиљана Браловић отвара вече

Ђорђе Вујанић: Србска јабука

На дрвету света
јабуке земаља,
а свака јабука
има свога краља.

У склоњену грању
стоји сама, кличе,
у њој се увијају
старе песме, приче.

Све јабуке црвене
од лепоте своје,
а србска је црвена
од крваве боје.

Што друге јабуке
имају црвена платна,
србска је јабука
пред Богом златна.

Ђорђе чита Србску јабуку

Да вече буде још лепше потрудиле су се и Ђорђеве сестре, Ленка и Милица, које су певале песме о Српству, а песма о Русији ће се сигурно чути и до наше братске државе.

Сестре и брат певају о Русији

Тог дана мали песник је добио књигу са посветом лично од Матије Бећковића, постао је члан Друштва српских домаћина и нашег Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“, а ми смо сигурни смо да ће нас – под будним оком својих учитеља и пратилаца – обрадовати новим песмама.

Милорад Ђошић, „Ћирилица”



Categories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags: , ,

12 replies

  1. “…Ђорђе Вујанић је заблистао под звездом Храма Светог Саве….” .
    Под ЗВЕЗДОМ???
    Неће ваљада бити да је ово написао неки престарели носталгични Титов пионир коме се на куполи Храма Светог Саве привиђа ЗВЕЗДА уместо КРСТА?

  2. @мачак гарфилд
    Наравно, да сви туђе пропусте виде, али своје? Ништа од онога што су нас учили: “јединство речи и дела”. Тако се и ЗВЕЗДА привиђа. А и даље је у потпису стари назив Удружења. А приватнику, који верује, да ће имати користи од латинице, ће душу, да вадимо!

  3. Мислим да је овде реч звезда употребљана метафорички у смислу нешто што је изнад, нешто што обасјава. Не као обележје идеолошког (макар и подсвесног) опредељења.

  4. @Milos
    То улажење у главу, мозак, некога ко је написао неки текст је наш општи проблем. Тако ми ЗНАМО, шта је неко мислио и какви су му били мотиви у 19. веку. И о то се стално спотичемо. Овде је у најобичнијем ОБАВЕШТЕЊУ употребљена реч звезда, где јој није место и сада ми то треба да тумачимо метафорички. Није ово књижевни текст, већ најобичније ОБАВЕШТЕЊЕ. Очигледно је, да кад Вам се нешто допада, спремни сте да то браните по сваку цену. Обрнуто такође важи. Бар за Вас. И Гарфилд доби минусе, а Вама ће да стижу лајкови. Можда се ми боримо за “лајкове”?

  5. @Slobodan

    Нисам сигуран чему ово изливање жучи, али да сам изненађен нисам. Наравно да људи тумаче оно што други људи раде, говоре или пишу. То је део једне древне вештине познате под називом комуникација.

    Ја нисам написао да знам шта је била намера господина Ђошића него шта мислим. И то радим вероватно јако често када је реч о другим људима, заправо вероватно свакодневно. И исто тако верујем да се други људи користе сличном праксом. Када видите да неко потеже новчаник у кафани претпостављам да мислите да му је намера да плати рачун. Када неко напише да је Шешељ морж а Веља Илић слон вероватно мислтите да он није дословце хтео да каже како је Шешељ=морж или Веља Илић=коњ већ да споменути двојац поседује неке особине које асоцирају, тј. указују, на особине које обичан говорник српског језика повезује са споменутим животињама.

    У овом случају сви ми знамо да звезде нема на куполи Храма светог Саве и Ђошић у тексту ”Ђорђе Вујанић је заблистао под звездом Храма Светог Саве” што је један врло алегорични израз. Не под звездом која се налази на куполи већ под ”звездом Храма”. Ако вас овакав израз не подстиче на домишљање шта је ауторова изворна мисао онда вам песничка имагинација није јача страна.

    У жељи да не затрпавам овај извештај несувислом расправом о овом питању се нећу више оглашавати (а о приземним личним дисквалификацијама се никада нећу оглашавати).

  6. @Milos
    Као што рекох, обавештење је обавештење. Ваши примери су непримерени. Можда нисте запазили, да је поента била на ГРЕШКАМА, а не на звезди. Како не видесте поенту, а видите метафору? То је наравно наставак приче о волим/не волим. Или о томе, како је Вук Караџић имао “намеру”, да напакости Србима. Ваљда су и то неке метафоре, које ја не разумем. Нисам приметио, да сте нешто по питању сличних метафора написали. Што се тиче новчаника, ја помислим да блефира. Питам се, какве то везе има?

  7. Примећујем да млађахни песник у песми користи придев срБски, што подржавам!
    Но, чудим се да ортодоксним поштоваоцима важећег Правописа то ни мало не смета!?

  8. @Мирослав Анђелковић
    И пробуди се Мирослав! Зар мислиш, да је Б омладинац сам смислио? Има неког као ти поред себе.

  9. Гротескно је докле све задрти присталица тренутно важећег Правописа може ићи:
    До оспоравања ауторства млађаном песнику на чијој промоцији ради управо удружење чији је и он члан?!

  10. Је ли некоме пало на памет да ће можда Ђорђе желети да прочита текст о себи? Па ће се чудом чудити када прочита коментаре. БравоЂорђе! И нека је оваквих лепих догађаја што више.

  11. @Мирослав Анђелковић
    Где си само нашао, да ја сам нешто рекао о младом ПЕСНИКУ? Причаш нешто о Удружењу, а на сајту Удружења има статут у коме пише срПски. Ниси приметио, да је млади ПЕСНИК постао члан Удружења срПских домаћина. Као што “не видиш” срПских, а не срБских набеђених беееоооградских домаћина. Имаш ти своју фикс идеју, али бих волео у разговору чути то твоје Б. На твоју жалост, ја нисам никога чуо, да изговара то твоје, нажалост и не само твоје, Б. Скоро сам сигуран, да све најгоре мислиш о Црногорцима, који уводе нека нова слова и знаке. Наравно, спреман си то њима, да оспораваш, али то исто радиш овде.
    @Јован Илијин
    Ако млади ПЕСНИК буде читао, прочитаће о дилемама и рекао бих глупостима, којима се старије генерације замлаћују. С обзиром, да је изузетно даровит, можда ће добити и неку инспирацију. А сигурно ће сазнати, како живи у свету двоструких стандарда. Мени се чини, да је дивно, да је добио прилику да стихове чита у Српском културном центру у Београду. Посебно у организацији Удружења за заштиту ћирилице”Добрица Ерић”. Надајмо се новој књизи!

  12. **** ******. Овде где се ради о уметности једног детета ви се препуцавате. Због таквих нам је народ и земља пропала. Стидите се ако знате шта је то.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading