„Ћирилица“ Београд: Позив на представу „Чучук Стана“

Поштовани пријатељи,

Дана 16. марта 2017. године у 19 часова у Српском културном центру у Скерлићевој 12 у Београду биће изведена монодрама „Чучук Стана“ у извођењу глумице Мирјане Ђурђевић.

Цена улазнице је 250 динара, а куповином помажете поновно извођење представе као и наше удружење.

Све информације на телефон 063/7716-708.

Ваша Ћирилица

Ауторски тим представе „Чучук Стана“

Текст: Рајко Ђурђевић
Режија: Цисана Мурусидзе
Костим: Верица Ракочевић
Плакат иконописац: Милан Цвјетићанин
Музика: Светлана Стевић
Дизајн звука: Влада Петричевић
Чучук Станa: Мира Ђурђевић
Глас монаха: Андреј Шепетковски

Сиже представе

Монодрама „Чучук Стана“ представља живот српске и грчке хероине Чучук Стане жене Хајдук Вељка и грчког капетана Јоргакиса Олимпиуса, рођене крајем 18. века у селу Сиколе близу Неготина, а сахрањене подно Олимпа у Грчкој. Реалистичним начином игре и сценским приказом, испричана је прича о драматичном животу ове ванвременске жене хајдучице и војвоткиње, мајке и супруге, која је управо својом личношћу, необузданим темпераментом и карактером са својих непуних 18 година, почела да утиче на ратне и политичке догађаје пресудне на историју Србије и Грчке.

Плакат монодраме „Чучук Стана“ (репродукција уметничке слике, рад иконописца Милана Цвјетићанина)

Након премијере у Мадленијануму 2014. године представа је одиграна на многим сценама културних центара Србије, на Данима српске културе у Паризу 2014. год. на Данима Филипа Вишњића у Шиду 2014. год. у Луксембургу 2015.год. на редовном репертоару сцене „Култ“у Београду, на Фестивалу монодраме у Земуну 2015. год. као и на свечаној манифестацији у Вишеграду 2016. године.

Представа обилује мноштвом непознатих историјских детаља, које нису садржај историјских читанки, па је стога веома едукативног садржаја погодна чак и за узраст од 10 година, гимназијалце и академске грађане као и за љубитеље овакве тематике. Описујући 4 кључне битке вођене за ослобођење Србије од Турака почетком 20. века, као и многе знамените личности тог периода, монодрама прати и фаталну љубавну причу између два јунака Стане и Вељка, затим њен живот у Грчкој након његове погибије, све до њеног биолошког краја у тој земљи, као и велику улогу руске војске у борби Србије против Турске!

(„Ћирилица“ Београд)



Categories: Моба

Tags: , ,

1 reply

  1. “…Описујући 4 кључне битке вођене за ослобођење Србије од Турака почетком 20. века, …” . Пре ће, ипак, бити XIX века?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading