Хрватска уручила Србији протест због споменика Тепићу

Народни херој Милан Тепић добија споменик на Савском венцу

Народни херој Милан Тепић са породицом

Влада Србије донела је данас Закључак да се народном хероју Милану Тепићу подигне споменик на територији градске општине Савски венац.

Како је саопштено из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, влада је такав закључак донела на иницијативу тог ресора, а поводом обележавања 25 година од погибије мајора Тепића.

Иницирајући такав закључак, имао се у виду, како се наводи, његов неустрашив подвиг.

Споменик мајору Тепићу биће подигнут у продужетку улице која носи његово име, а финансијска средства за изградњу и постављање споменика обезбедило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У саопштењу се наводи да ће то министарство спровести одговарајући поступак јавне набавке идејног решења, односно услуге израде предметне скулптуре, у складу са одредбама Закона о јавним набавкама.

Годишњица смрти народног хероја Милана Тепића је од 2017. године саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије и обележаваће се сваког 29. септембра код споменика Милану Тепићу.

Милан Тепић је рођен 1957. године у месту Комленац, код Козарске Дубице.

Двадесет деветог септембра 1991. године погинуо је у Беденику код Нове Раче, не желећи да непријатељу препусти оружје којим би убијао његове војнике.

Мајор Милан Тепић дигао је у ваздух војно складиште и себе, а ово дело су многи упоредили са сличним потезом ресавског војводе Стевана Синђелића.

Председништво СФРЈ је 19. новембра 1991. године Орденом народног хероја Југославије постхумно одликовало мајора Милана Тепића за „изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом њиховог напада на касарну ЈНА у Бјеловару” и прогласило га народним херојем Југославије.

Танјуг/Политика

(Јадовно 1941, 3. 3. 2017)

Хрватска уручила Србији протест због споменика Тепићу

Хрватска је Србији упутила „оштар“ усмени протест поводом закључка Владе Србије о подизању споменика народном хероју Милану Тепићу, саопштио је данас потпредседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Дачић је новинарима рекао да је усмени протест уручен амбасадорки Србије у Загребу Мири Николић, која је јутро позвана да хитно дође у хрватско Министарство спољних и европских послова.

Дачић је објаснио да је протест амбасадорки Николић уручен са образложењем да је за Хрвартску неприхватљиво подизање споменика човеку који је самоубилачком акцијом прузроковао смрт 11 хрватских бранитеља, као и неутврђен број регрута ЈНА, те да је такав акт српске владе штетан по добросуседске билатералне односе“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Оценио је да је „индикативно“ да се они брину за регруте ЈНА.

„Наравно, наша амбасадорка у Загребу одбила је апсолутно те критике изражене у протесту јер опште је познато да су Хрватске паравојне формације, након напада и заузимања касарне у Бјеловару 1991. године стрељали четворицу официра ЈНА и да почиониоци тог злочина, иако су познати, до дан данас нису процесуирани, а да не причам коме се све у Хрватској дижу споменици и спомен обележја са усташким симболима“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, у Хрватској споменици се дижу терористи Баришићу, трехабилитују личности из НДХ са веома проблематичном улогом, као што је кардинал Степинац, па је чак и данас на српској православној цркви у Сињу исписан усташки поздрав „За дом спремни“.

Дачић каже да Хрвати нису употребили израз за Милана Тепића да је ратни злочинац, али је оценио да такав чин од хрватског МИП-а показује да они „апсолутно нису у стању да погледају мало у своје двориште“.

Србију, каже Дачић, не занимају унутрашњи односи у Хрватској, не занима је ко је на власти у Хрватској, али је занима и никада неће дозволити да не остане без одговора када се негде напише усташки поздрав „За дом спремни“, јер је тај поздрав, како је рекао, био у Земуну, докле се протезала НДХ.

„Србија никада није освајала Хрватску, а Хрватска је са Хитлером освајала Србију до Земуна. А Хрватска нама шаље протесте због подизања споменика Милану Тепићу, који је проглашен за народног хероја од председништва СФРЈ. То је трагикомично, али показује сву дубину процеса који постоје у Хрватској, који уопште не разликује да у међународним односима Србије и Хрватске треба да тражимо оно што нас спаја, а не оно што нас раздваја“, истакао је Дачић.

Како је додао, Србија је заиста спремна за добру регионалну сарадњу и добросуседске односе, али нема са друге стране никаквих реакција, покушаја, осуде покушаја рехабилитације фашистичке прошлости.

„Као што сам се овде борио против тога, ја сам одавде избацио слику Милана Недића коју је Коштуница ставио као председника владе Србије. Е па сигурно се нећу сагласити да се рехабилитују усташки и фашистички поздрав за дом спремни и то од мене не може нико да тражи, па ни (хрватски министар спољних послова Давор Иво) Штир, уважавајући то што можда то њега лично погађа“, рекао је Дачић.

Танјуг/Новости

(Јадовно 1941, 3. 3. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading