Александар Лазић: Улога мог сајта у светској револуцији или Коме смета „Стање ствари“ (2014)

Прошло је тачно осам година године од како нас је систем Вордпрес блокирао на један дан. И тада је “кључала” ситуација у Украјини

Понављамо овај текст у нади да ће оно што је закључак (“да свако треба да размисли да ли га више брине ЦИА или БИА, можда чак и ФСБ. Последње, али никако и најмање важно, слободе има само онолико колико се за њу изборимо”) допрети до што више корисника “благодети информатичке револуције”

ss-face-240Сваки поштени и колико-толико информатички писмени корисник рачунара има страх од такозваног „плавог екрана смрти“ (BSoD – Blue Screen of Death), када уместо омиљене позадине добијете озбиљно упозорење да је софтверско/хардверско здравље вашег компјутера озбиљно нарушено. Горњим исконским страховима нама у Стању ствари пре два дана у свест урезан је сиво-црвено-црни екран са обавештењем да смо прекршили Правила коришћења компаније Вордпрес! Тако смо, не баш на најпогоднији начин, одговорили заинтересованим пријатељима сајта и добили независну потврду да садржај који објављујемо 1) нечему вреди и 2) да чланци не одударају од дизајна сајта.

Правила да би нас блокиралa: Добро, разложно ће упитати неко – зар чињеница да сте блокирани и да кршите уговор са фином господом из Вордпреса (који су вам за сајт још бесплатно уступили и простор и програм) заправо није за осуду а не за (по)хвалу?! Па, није за осуду – јер, као што зна свако ко је макар случајно набасао на српско Стање ствари, ми се не бавимо дељењем било каквог нелегалног садржаја, не растурамо дечју порнографију, не уваљујемо нежељене програме, са нашег сајта не можете зарадити ни новац ни вирус, чак ни псовки на српском нема! Ако сте помислили да смо блокирани због непоштовања ауторских права – ни то није разлог, а и ми се трудимо да материјале преузмемо уз договор и/или (макар) уредно потпишемо и ставимо живе упутнице („линкове“): нисмо до сада имали чак ни проблем да је неко захтевао да се неки материјал уклони због кршења „копирајта“. А онда нам није остало ништа друго но да закључимо да разлог блокирања политичког сајта може бити само политика.

Windows_XP_BSOD

Плави екран смрти

Ђури је јављено да блокира Интернет?: Чињеница да је у дану када је Стање ствари „сазнало“ да крши ни-сами-не-знамо који члан безобално написаног Уговора о коришћењу (Terms of Service) био оборен сајт Напредног клуба Чедомира Антића, те да је текао трећи дан како на Интернету није било Новог стандарда (а нема га ни у трену писања овог текста), на коју се морао додати податак да је Стање ствари сајт који нема миљенике али је изузетно политички ангажован[1], још све зачињено евидентношћу да је изборна кампања – довело је до Интернет акције наших пријатеља и сарадника. Најбржи и најоштрији, очекивано, био је Сиви соко Небојша Малић, који је у свом тексту „Блокада“ написао:

„Мало им је што контролишу или имају подршку свих класичних медија. Што имају бригаде тролова и спамера за загађивање коментара. Што су расписали фарсу од избора убеђени да ће на њима победити какав год био резултат. Сад покушавају да угасе и последње трагове слободне мисли и израза. Толико о њиховом поверењу у сопствена убеђења и ‘вредности’. Толико о наводној слободи и демократији у коју се куну што култисти, што Империја која им вуче конце.“

Са ове дистанце можемо да кажемо да је Малић одлично осетио да су нагажени интереси „Империје“, али да је погрешио у појединости да су припадници „култа“ (да искористим његове термине) они стационирани у Србији: без трунке сумње и икакве задршке саопштавамо да је СТАЊЕ СТВАРИ БЛОКИРАНО ЗБОГ ИЗВЕШТАВАЊА О УКРАЈИНИ!

ss-blockirano

Сиво-црвено-црни екран смрти Стања ствари (кликните за већу слику)

Аутоцензурисани део: Разумећете да и сама чињеница да овај текст настаје и објављује се може бити схваћена као „кршење правила“, ако не других оно чувеног (и Србима практично непознатог) „fair use“; но, 1) не бисмо га ни писали да немамо какву-такву одступницу ако опет будемо блокирани, а 2) не бисмо желели да оставимо утисак да се безразложно хвалимо иако су разлози блокаде баналне/техничке природе. Дакле, кад укрстимио оно претходно под један и под два, добијамо одељак који ће више скривати него показивати, заправо покушај да вас уверимо да оно што има у излогу има и у радњи.

Елем, двадесетак сати пошто смо сазнали да има да нас нема и после четвртог или петог бурног реаговања мејловима, јавио се из Вордпреса мученик са именом АУТОЦЕНЗУРИСАНО, и љубазан какве је све Англосаксонце сачинио Бог (чак и у тренуцима кад вас блокирају, прва реченица им је „драго ми је да смо у контакту“) замолио да из текста „Московски Комерсант: Уличне борбе у Кијеву – десетине мртвих“ уклонимо један АУТОЦЕНЗУРИСАНО. Ствар је, понављамо, била тим чуднија што смо ми ту из часа у час преносили шта о кризи у Украјини јавља руски Комерсант, без убацивања икаквих наших додатака. (У преводу: да је московски Комерсант толико убог као Стање ствари и да се хостује на Вордпресу – и он би био блокиран!) Дакле, мучени с именом
АУТОЦЕНЗУРИСАНО
није навео ниједан разлог (типа: порнографија, нелегални садржај…) због чега би им засметао поменути украјински АУТОЦЕНЗУРИСАНО и због чега на сам помен кључне речи АУТОЦЕНЗУРИСАНО њихов систем аутоматски блокира цео сајт. Иначе је тај АУТОЦЕНЗУРИСАНО један, рекло би се, сасвим обичан АУТОЦЕНЗУРИСАНО, можда једино превише руски оријентисан за компанију стационирану у Сан Франциску (власник Вордпреса је фирма Аутоматик, ћирилична слова су намерна: руски знају, да проверимо да ли знају српски). Дакле, како нас мученик с именом АУТОЦЕНЗУРИСАНО „замолио“ тако смо му ми „удовољили“ и склонили тај један ред са кључном речи која гласи АУТОЦЕНЗУРИСАНО. И тиме се вратили у сајбер спејс, пазећи да опет не убацимо негде неки други или трећи АУТОЦЕНЗУРИСАНО.

ss-onama-527

Логотип српског Стања ствари (дизајн: ГРАМАТА)

Одговори на непостављена питања:

1. Значи, легли сте на руду (ово је, додуше, већ постављено на Фејсбуку, али да не откривамо Н. Н. „постављача“)?

Нисмо „легли на руду“, јесмо обрисали тај један ред. Искрени да будемо, ми за то нисмо ни чули нити знали шта је, само смо тај линк пренели са Комерсанта. Укупна штета због непомињања АУТОЦЕНЗУРИСАНО је, убеђени смо, много мања него да смо остали „закључани“ и да нисмо наставили рад – и са, између осталог, извештавањем о Украјини из часа у час, углавном из руских извора. Најдиректније речено, изгубили смо тотално небитну чарку да бисмо наставили, по нашем мишљењу, важну борбу.

2. Зашто нисте одмах повукли сајт са Вордпреса и прешли на „слободну територију“?

Под један, већ радимо на обезбеђивању алтернативних локација. Друго, „слободна територија“ у изворном значењу не постоји – свако на Кугли земаљској има неку своју АУТОЦЕНЗУРИСАНО због које „сече“ или се напрасно опсети да постоје Правила коришћења. Додатно, свако треба да размисли да ли га више брине ЦИА или БИА, можда чак и ФСБ. Последње, али никако и најмање важно, слободе има само онолико колико се за њу изборимо.

Важна напомена: Захваљујемо се свима који су се интересовали за „здравље“ Стања ствари, а посебно онима који су понудили помоћ и уточиште.

Текст је писан у сарадњи са В. Клефтакисом (први пут објављено 23. 2. 2014)


[1] Овде желимо да подсетимо да је Мисија Стања ствари да „пружи платформу за уравнотежено сучељавање различитих гледишта о националним политичким, друштвеним, економским, верским и културним српским питањима, без екстремизма, шовинизма и дисквалификација, са циљем очувања српске традиције али и без затварања врата природном развоју друштва“.



Categories: Противу цензуре

Tags: , , ,

16 replies

  1. Reblogged this on P R E V R A T and commented:
    Ponovo radi Стање ствари!

  2. G. Lazicu, iskreno se radujem povratku Vaseg sajta u sajber prostor! Lecnulo me je oko srca, kada Vas u petak vise nije bilo na poznatoj adresi. Satane sa Zapada veruju da su preuzele ulogu Boga: sve vide, sve čuju, svaku napisanu reč čitaju! Ne vredi se kriti ni iza nikova. Zato ja to i ne činim.
    No, bez obzira na plemenite i miroljubive ciljeve Vaseg sajta, oni će imati uticaj na svetski mir kao što i “gama zraci imaju uticaja na sablasne nevene”.
    Nova svetska šorka je već počela. Čovečanstvo još uvek nije našlo drugi način razvoja i evolucije izuzev bezbroj puta već oprobanog i dokazanog: RAT!
    A u ratu lepi maniri ne vrede ni ” ‘po lule duvana”!
    Pozdrav!

  3. Господине Лазић, уколико нешто можемо да помогнемо само се јавите. У потпунусти подржавамо Ваш и рад ваших сарадника. Истина нити стање ствари се не може угушити тек тако али зато морате што пре да мењате провајдер и платформу, говорим вам из искуства.

  4. Не знам како опстаје Српски Фејсбукрепортер, нисам запазио да га блокирају? А Нови Стандард је заблокиран већ 4-5-ти дан.

  5. @ Miroslav Andjelkovic

    Г. Анђелковићу, хвала на лепим речима и подршци. Наравно да Стање ствари на развој ситуације у Украјини (и уопште) има утицај као и “сабласни зраци”, овај текст је настао да би показао КОЛИКО ШИРОКО ИДЕ ЦЕНЗУРА. И колико је битка за Украјину важну (а да је битка за Србију добијена, или изгубљена – ако гледамо са наше стране).

    @ Редакција новинар.де

    Хвала на понуди за помоћ! Заправо нам највише треба оно што ни ви немате – новац да бисмо закупили “крштен” домен и сајт.
    Наша идеја је била ДА НЕ ПРИМАМО НОВАЦ НИ ОД КАКВИХ ПАРТИЈА, ИНТЕРЕСНИХ ГРУПА, СУМЊИВИХ БИЗНИСМЕНА… и на тој платформи остајемо! Мислили смо да будемо независни и издржавамо се и развијамо од прилога читалаца који сматрају да овакво место треба да постоји – али, нажалост, до сада то није био случај: у неку руку је то и разумљиво – људи из дијаспоре су сто пута преварени за свој новац, ови из матице ионако једва састављају крај с крајем… Јасно је да нема организације која би била заинтересована за СРПСКО Стање ствари!
    Ако онда поставате оно Његошево “Што се мрчи када коват нећеш?” – одговор би био да смо мислили да “ковемо” без новца, да уложимо свој рад и време, али ето сад видимо како то (не)иде и да није довољна само посвећеност и добра воља!

    @ дулебг

    Поштовани, позната ми је делом прича око других сајтова, али мислим да није у реду да овде износим јавно. Основна ствар јесте да је за добар рад сајта (као и за све друго!) потребан новац и квалификована особа да је одржава: бојим се да је на “патриотском вебу”, истински патриотском, очигледан и очајан мањак и једног и другог. Наравно, нема тог сајта који не може бити оборен ако је неко (квалификован и врло заинтересован) намерачио да га обори.

  6. Не могу а да у овом тренутку не поменем Нићифора Нинковића писца невелике књижице о свом животу као брице код Милоша Обреновића. У одличној анализи Ане Селић поменуте књиге (коју сам прочитао на још увек активном сајту Српски лист), она се пита; да ли је могуће да Милошу Великом, апсолутном владару Србије, смета тамо неки брица који се доселио у Београд и живи нормалан слободан живот; и да ли је могуће да апсолутни владар Милош Велики смишља како да науди једном слободном човеку, поред свих својих државничких обавеза. Одговор је поучан, не само за одличан портал Стање ствари, већ и за све нас који се трудимо да будемо баш то, слободни. Бој не бије број, него сој.
    Сретне вам ране јуначке, уредници Срања ствари.

  7. Колико кошта закупљивање домена и места за сајт на неком безбедном серверу? Мислим да бисмо ту количину новца заједничким снагама могли да обезбедимо у краћем року. А и остали наши људи би требали да ставе прст на чело и запитају се да ли им квалитетан (и потенцијално још бољи) домаћи и патриотски оријентисани аналитички сајт вреди неки евро месечно. У региону један портал је процветао и увек наплаћивање чланарине за најважније текстове (мислим на хрватски Адванце.хр). Не знам колико новца обезбеђују за своје функционисање али уверен сам да и ми можемо да развијемо један озбиљан портал са квалитетним садржајем и да то заједница читалаца и приложника и финансијски изнесе.

  8. Најбоље решење би био сервер у Србији, са бесплатним доменом или само динамичким DNS-ом. Повољно је да тај домен (или динамички DNS) буде руски или кинески, да га “случајно” неко не би укинуо. Сервер би могао да се постави на кућном рачунару или лаптопу, независан од фирми које се баве веб простором. Погодан је рачунар који троши мало струје, а за потребе Интернета довољан је ADSL или бежична веза (с обзиром да је у питању сајт са текстом и понеком сликом upload није толико битан). Битно је да оперативни систем и веб сервис буду отвореног кода и бесплатни. Добро решење би био OpenBSD.

    Паметно би било користити VPN сервис (руски или кинески) који би сакрио мрежни саобраћај од провајдера, тако да нико са наше стране не открије о каквом серверу се ради, а ни где се тачно налази.

    Лаптоп је прилично добро решење, јер би у случају насилног прекида приступа Интернету могао само да се пребаци на другу локацију, са другом везом и да одмах настави са радом (нпр. јавна бежична веза). И потрошња струје би била ниска.

    Трошкови се могу свести само на струју (бесплатни домен, бесплатни VPN, јавна бежична веза, лаптоп).

  9. Е, Драгановићу, баш си нашао кас ћеш да промашиш тастер!

  10. Ја се не разумем претерано добро у ову тематику, али мислим да би било добро да се изнајми неки сервер у Русији и да се домен купи у Србији. Не знам колико добар проток може да обезбеди сервер базиран на АДСЛ-у у кућној режији. Увек постоји ризик али је највећи ризик код оваквих платформи које бесплатно изнајмљују простор.

  11. Хвала свима на конкретним предлозима, а и на размишљањима.

    Укратко речено, НЕМОГУЋЕ је тачно рећи колико кошта пресељење, а још теже рећи да је неки сервер “безбедан”. Ми предузимамо неке кораке, мислимо да ћемо ускоро имати вести о измештању са Вордпреса, а ако неко мисли да у томе треба и да нас (финансијски) подржи постоји она опција са донације преко ПејПала. Разумећете што овде не могу нити треба да причам на који сервер и код ког провајдера идемо.

    Још једном хвала свима на подршци!

  12. Хвала г. Лазићу на објашњењу. Нисам имао појма докле је цензура отишла.

    Сигуран сам да ће се наћи неко решење од горе понуђених и да слободну и правовремену реч не могу сузбити.

    Пуно среће и успеха у раду.

  13. Mi, sa http://srpskaakcija.com Vas podržavamo. Ni mi se ne libimo da kažemo istinu pa koliko izdržimo.
    Srdačno
    Dule

  14. Podrška! Slobodna misao je po prirodi, a i po Stanju stvari, slobodna, i posebno vidljiva u ovom šizofrenom društvu. Samo napred! Slobodno!

  15. Хитно даунлодовати безу, све фајлове и фолдере сајта (пуни бекап) на екстерну партицију и то понављати у редовним интервалима до преласка код новог хостера. “Редакција Новинар.де” и “Брка Ливадић” су дали неколико јако корисних препорука које се морају узети у обзир. Без обзира на све и како год се убудуће и чинило озбиљно безбедно,мора се радити редован бекап пуног садржаја сајта на екстерну партициу. Немојте да вас мрзи, то је свега пар гигабајта.

  16. НА МНОГАЈА ЉЕТА!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading