Ђакон Ненад Илић: Огромна разлика између „побожних“ и људи који се боре за своју веру

И да знате, ти религиозни које најчешће називамо ,,побожни људи“ најопаснији су у Цркви. Ти побожни људи, су веома опасни. Бог да нас сачува од њих. Када служимо Свету Литургију и кажемо: ,,Господе, спаси благочестивија“…, један Светогорац је рекао у шали: ,,Господе спаси нас од благочестивија“ тј да нас Бог сачува од тих религиозних или побожних људи; јер побожан тј религиозан човек претставља својеприродну личност, која никада није имала лични однос са Богом. Побожна личност пости, спроводи молитвено и разна друга црквена ,,правила“, просто испуњава задужења пред Богом, али нема никакав озбиљан однос са Њим и зато Бог, оваквој личности, никада не открива баш ништа.

И ево, сведочим вам и признајем из сопственог опита и искуства, да се у животу нисам сусрео са већим враговима и опасношћу за Цркву од побожних људи. (митрополит Лимасолски Атанасије)

ni-212017

Нисам могао а да у покладној седмици не цитирам ове мудре речи Митрополита Атанасија Лимасолског које се у последње време врте по Фејсбуку. Узалуд нам све опомињање да пост није само телесни, узалуд нам током припрема за пост благочестиво згражање над фарисејем и формално подразумевајуће прихватање грешног цариника као узора, ако заборавимо да нам то без личног молитвеног односа са Богом, без искрене стрепње али и наде да ћемо остати са Њим у вези, без љубави према Христу у себи, у онима око себе, у оној Његовој „најмањој браћи“ о којој смо слушали у јеванђељу на месопусну недељу, а коју треба од срца нахранити, напојити, оденути – не значи ништа.

Самоуверено „побожни“ заиста понекад наносе Црви велику штету.

Огромна је разлика између религиозних, „побожних“ људи и оних који се боре за своју веру која никад није довољно велика и јака.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

4 replies

  1. Не бих рекао да су проблем побожни… То је као рећи да су проблем поштени. Потребна је прецизнија терминологија. Зато се у Светом Писму за неке говори да се “грађаху побожни”. Дакле, проблем су они који се праве побожни и праве поштени, а не побожни и поштени. Својевремено сам од једног старог проте чуо мудру изреку – “ни непоштен, ни препоштен”. Сходно томе, рекао бих – “ни непобожан, ни препобожан”. Него управо – побожан.

    А ако наставимо да доводимо у питање сваку добру реч коју никад нико није доводио у питање, само ћемо додатно смутити људе. Као да већ нису довољно смућени.

  2. Има смисла и то што кажете. Почесто олако схватамо ту дивну реч “побожност”.

  3. Измишљање топле воде. Нама су проблем “побожни” и “религиозни” али нису непобожни, неверујући, кривоверујући, лакомисленоверујући, и други… безвезе…Свашта се чује у последње време, као да се утркују ко ће боље и даље да пљуне на конкретне људе који су у цркви. Ако вам сметају толико и нисте њима задовољни, одреците се и свих прихода од њих, па онда закерајте. Упућено свима који мисле као митрополит Лимасолски.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading