Новак Драшковић: Зашто се тек сада протестује због Црне Горе?

Протест испред Амбасаде Црне Горе у Београду због дискриминације Срба

Испред Амбасаде Црне Горе у Београду „Асоцијација српских интернет медија“ организовала је данас протест због, како наводи, прогона представника српског народа у Црној Гори, тамошњих преосталих слободних медија и Српске православне црква у тој земљи.

Фото: Dimitrije Goll / Танјуг

Фото: Dimitrije Goll / Танјуг

Представник Асоцијације Гојко Раичевић рекао је новинарима да је крајње време да се из „престоног града свих Срба“ поручи да се мора хитно зауставити дискриминација Срба у Црној Гори.

Он је казао да је у Црној Гори српски језик избачен из употребе и сведен на ниво мањинског, да су дискиминисани СПЦ, њено свештенство и имовина, и да је „очигледна дискриминација“ у државној управи у којој је од укупног броја запослених, Срба мање од седам одсто.

  • Проценат Срба по покраденом попису из 2011. године је више од 30 посто, дакле 30 одсто становништва партиципира у буџету, а по подацима органа државне управе, у њиховим органима запослено је испод седам одсто – рекао је Раичевић.

Подршку скупу дали су кандидат Демократске странке Србије за председника Србије Александар Поповић, представници Двери медју којима и посланик Иван Костић, бивши чланови Двери а сада представници Народног слободарског покрета Мирослав Паровић и Владан Глишић и припадници покрета „Заветници“.

Фото: Dimitrije Goll / Танјуг

Фото: Dimitrije Goll / Танјуг

На скупу је био и Немања Ристић који је средином јануара био ухапшен у Србији по потерници Црне Горе због сумње да је учествовао у покушају терористичког напада на дан избора у Црној Гори октобра 2016. године.

Ристића је после хапшења Виши суд у Београду условно пустио на слободу – уз ограничење да не напушта Београд и да се једном недељно јавља полицији.

(Бета/Блиц, 18. 2. 2017)

Новак Драшковић: Зашто се тек сада протестује?

Није било протеста кад се Црна Гора одвојила од Србије покраденим референдумом. Неки су чак и славили. (Ја сам плакао, али тад сам био мали, сада бих ревидирао тај став.)

Није било протеста кад је донесен дискриминаторски устав независне државе Црне Горе (НДЦГ), који је Србе у правном смислу избрисао и поништио.

Није било протеста кад је НДЦГ признала балистичку државу „Косову“.

Није било протеста кад је покраден први попис у независној држави Црној Гори, којим је Србима отето око 7% становништва.

Није било протеста кад је српски језик и формално избачен из школа, заједно с градивом које се тиче српске историје и културе.

Није било …

А сад се протестује због скидања посланичког имунитета Андрији Мандићу, човеку који је с позиције српског лидера учествовао у већини горе поменутих катастрофа по наш народ. Протестује се због представе политичког ријалити програма у држави чија јавна сцена не може да надмаши оквире једне српске паланке.

Какви смо идиоти, добро да смо живи. Дарвин нам није наклоњен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ



Categories: Разномислије

Tags: , , , , ,

15 replies

  1. Имам две сугестије у вези са овим текстом: прво да се Новаков коментар стави на врх а вест да иде испод ње; и друго да се по могућству ставе неке слике оштрије резолуције. Ја ове видим јако мутно (можда се другде виде боље, не знам) и замарају очи приликом прегледања текста.

  2. @ Milos

    Фотографије сам вратио на оригиналну величину, можда су биле мутне због “развлачења”.

    А ипак не бива ипак да иде прво коментар па вест 🙂

  3. Ок. Сад се слике добро виде. Сима Спасић у крупном плану више није замућен 🙂

  4. Питање је, зашто се протестује? Ако сви који су пореклом из Црне Горе, нису протестовали приликом догађања у прошлости, која аутор спомиње, зашто сада протестују. Какву и колику подршку очекују, када нису отишли да гласају или протестују у Црној Гори у време свих догађаја, које аутор спомиње? Питам се, што нису ишли да протестују, када је председник владе Монтенегра посетио Фекетић? Престоницу Монтенегра у Србији! Посебан је бисер преставити се као нека “асоцијација”, која је потпуно неформална организација.

  5. Не мора нико да се сложи, али ја мислим да пореклом Црногорци, који живе у Србији немају никакве везе са свим овим. У односима на релацији Србија-Црна Гора увек се у средиште постављају потпуно погрешне и мање битне ствари. Црногорци у Србији су добрим делом носиоци мафијашко-удбашких пројеката подгоричке власти и мене уопште не изненађује што они нису протествовали у прошлости, јер на тим поделама и егзистирају. Мислим да цео Ловћенац живи од те “привредне гране”. А и шире.

    Но, у Црној Гори је, напросто, угрожена наша култура, наш Острог, наша Морача, наш Цетињски манастир, наш језик, наша књижевност, наше крсне славе, наша традиција и наши људи. Исто колико и на Косову, па можда чак и више, јер општа пажња до сад није била усмерена ка ЦГ, а сви су преузимали на себе право да причају о томе, причали су из свог рачуна, уопште се не бавећи конкретним људима и артефактима.

    Ми немамо никакво право да од тога одустанемо, без обзира какви су односи та два “авнојевска патрљка” (лажно прозваних Србијом и Црном Гором) . Да после не бисмо кукали кад се у УНЕСКО-у баве дукљанским пореклом црквене архитектуре у ЦГ, као што сад кукамо над албанизацијом Дечана.

  6. @Милан
    Необјашњиво је, зашто се поштапате “удбашким пројектима”? А тек теза “та два „авнојевска патрљка“ (лажно прозваних Србијом и Црном Гором)”! Коме то потурате? Нису Србију и Црну Гору измислили на заседањима АВНОЈ. Ваљда су те државе постојале и пре АВНОЈ. А Србија и Црна Гора нису ни постојале у Краљевини Југославији. Још упоређујете Косово и Метохију са Црном Гором! Црна Гора постаде држава још у 19. веку, те је то тешко проглашавати за “наше”. Можда је Ваше, ако сте оданде? За разлику од Косова и Метохије, које никада није било држава и које је заиста НАШЕ. Својатати туђе није препоручљиво!

  7. Хм, генерално, мислим да ви причате о државама и административним границама, а ја мислим на српску културу која је постојала и пре успостављања граница. Дечани и Острог исто су, немају везе с државама, као што је и Хиландар на Атосу, а овај административно у Грчкој, па је ипак српски.

    Не потурам ништа, користим благодети интернет плурализма, као и ви.

    Не својатам ја туђе, Срби из Црне Горе, чији су преци живели у Црној Гори (стварали државу из 19. века, о којој говорите) , тамошња Митрополија (део СПЦ) сматра да је Острог њихов, а Срби и Митрополија су наши, па је по тој линији и тамошња култура део наше, заједничке. То је оно што је, чини ми се, вредно бранити, штавише, мислим да смо много више од издајника ако барем вербално не бранимо то.

    Србија и Црна Гора су “авнојевски патрљци” зато што нису настали самоопредељењем народа који у њима живе, него некротичким процесом распада Југославије и од ње наследили политичко-безбедносни естаблишмент, што ће тек кад му то више није у интересу (негде с почетка овог столећа) престати да раби назив “Југославије”.

    Но, ваше мишљење јасно сведочи о шизофренији о којој сам говорио и која се вештачки одржава да би на њој могле да паразитирају удбашко-гангстерске структуре и распарчавају јединствену културолошку задужбину Светог Саве, именујући њене поједине делове којекаквим провинцијско-локалистичким ентитетима, од којих стварају своје прћије.

    “Великаши разделише Царство…”

  8. @Милан
    Добро сте завршили Ваше размишљање: „Великаши разделише Царство…“. И опет потурате. Великаши које спомињете нису авнојевски већ неки великаши из давних времена.

  9. Дух издаје не познаје времена. Као ни дух Правде. Али, за почетак, треба веровати у духовно:)

  10. @Милан
    Употребљавате неки знак. Да ли да схватимо, да се шалите?

  11. Ако ће вам тако бити лакше да прихватите:) И ја сам ишао линијом мањег отпора кад сте ви стављали “мајмунче” поред мог имена:)))

  12. @Милан
    Необичан сте лик. Када останете без текста, причате о мајмунчету!!?? Ено горе доби и Милош мајмунче, али није поставио шизофрено питање.

  13. Некад је слоган на Радио Индексу 202 био:

    „Нема битке, нема рата
    без Јасера Арафата“

    А сад на Стању Ствари:

    „Нема битке, нема правог коментара
    без Млинаревић Слободана Млинара“

  14. @Колега новинар
    Ако је озбиљно драго ми је. Ако је зезање још ми је драже. Пре једно четири године упознах човека старијег осам година. Виђамо се и дружимо редовно. Написао он и поему о Пргавом Прлету, тј., мени. Нисам сигуран, да има места да се то овде постави. Дружих се, са једним нашим глумцем, мајстором за монодраму. Када му испричах нешто из свог живота помислио је, да би то био одличан материјал за монодраму. Нажалост, то се није остварило, јер је почео да озбиљно “ради”, па није имао више времена за детињарије.

  15. Хахаах, г. Млинаревићу, горе су се у коментарима частили и “смајлијима”, па нико није скретао тему на питање универзалног веб-језика:) Нисам ја први почео да причам о томе, него ви.

    Ево:

    Употребљавате неки знак. Да ли да схватимо, да се шалите?

    Да ли, дакле, да прихватимо да сте пре овога остали без текста? Или запали у шизофренију?:)

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading