Руски амбасадор у Загребу: Фактички је Русија прва признала Хрватску

Русија зна и разуме да Хрватска има обавезе према ЕУ и НАТО, али сматра да то не би требало да представља препреку у јачању односа између двеју држава.

azimov

Фото: Davor Kovačević/Novi list

То је изјавио у Загребу амбасадор Русије у Хрватској Анвар Азимов изразивши увереност да ће се ускоро активирати руско-хрватски односи на свим подручјима.

„Ми знамо да Хрватска има обавезе и према ЕУ и НАТО-у, али ја сам уверен да то не би смело бити запрека јачању наших традиционално пријатељских и блиских односа. Верујте, имам основе да с оптимизмом тврдим да ћемо ускоро бити сведоци активирања руско-хрватских односа на свим подручјима“, рекао је Азимов на конференцији за медије посвећеној развоју руско-хрватских односа.

„Имамо велике планове за развој билатералних односа и тиме желимо показати да нисмо равнодушни према Хрватској. С великим оптимизмом гледам на будућност наших односа“, истакао је Азимов, пренела је Хина.

Он је казао да ова година има посебну важност за руско-хрватске односе. Подсетио је, наиме, да се 17. фебруара обележава 25. годишњица руског признања РХ, а 25. маја је такође 25. годишњица успоставе дипломатских односа између двеју земаља.

Иако су службено друге државе прве признале Хрватску, фактички је прва била Русија, рекао је Азимов.

То је било у октобру 1991. године, када је Горбачов сазвао састанак на којем су учествовали Фрањо Туђман и Слободан Милошевић и на којем је покушао да погура мирно решење сукоба за државе настале након распада бивше Југославије. „Резимирајући врло тешке преговоре, он им је отворено рекао: независност Хрватске је реалност и с тиме се морамо помирити“, казао је Азимов.

Амбасадор је рекао да је Русија спремна на обнову политичког дијалога с хрватским руководством.

„Ја не могу отворити све карте, али могу рећи да би се у најскорије време такав политички дијалог могао остварити“, казао је руски дипломата.

(Танјуг/Б92, 10. 2. 2017)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. @dulebg: Кажете као коментар: “Чечен!”. И- то, по Вама, објашњава све? Неће бити… Прво: није он уопште Чечен, него Узбек – рођен 1950 г. у Ташкенту, тада главном граду Узбечке ССР. Друго: од дипломирања 1973 г. на МГИМО МИД СССР (специјализована високошколска установа министарства спољних послова СССР за гајење младих совјетских дипломата) ради у Министарству спољних послова СССР-а, дакле: типичан совјетски (данас: постсовјетски) дипломата и амбасадор Русије у Хрватској. Треће и најважније: Такви не само да не смеју да изјаве, него не смеју ни да помисле ништа друго до оног за шта имају изричито одобрење/налог да изјаве из Москве, а он има већ 44-годишњи стаж у тој дипломатији – дакле, савршено је извежбан.

  2. Хехе браћо моја руска, ако то с Хрватима није само онако “дипломатски” и “про форме”, већ стварно, ала(ј) ће вам преседнеееееее…!

    Схватићу ипак да се ради о оматуфљеном и пред пензијом, трећеразредном одртавелом совјетском и муслиманском (није оксиморон, јер пракса је у СССР-у показала да то иде једно с другим – ћути, важно је било само да није Православан) “дипломати”!

    Чуј, „Имамо велике планове за развој билатералних односа и тиме желимо показати да нисмо равнодушни према Хрватској. С великим оптимизмом гледам на будућност наших односа…“

    Какве бре “планове” са Хрватском?
    Да омогућите мањим или већим олигарскима и кримосима да се колико-толико безбедније брчкају по Далмацији?

    Осим по питању чисто обавештајних послова, руско велепосланство у Рвацкој спада у 3. категорију важности, где и остале амбасаде у малим, сиромашним и несамосталним државама под утицајем традиционално Русима непријатељских држава, попут Британије, Француске, САД-а, Немачке и Ватикана, без икаквог значаја по било какву глобалну или ширу регионалну политику (осим локалне)!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading