Ефраим Зуроф: Степинац не може бити ни светац, ни херој

Алојзије Степинац, човјек који је подржавао усташки режим, не може бити ни светац, ни херој, рекао је директор Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф.

Ефраим Зуроф (Фото: РТРС)

Ефраим Зуроф (Фото: РТРС)

Зуроф је, поводом откривања споменика Степинцу у Осијеку, рекао да је ријеч о човјеку који не заслужује тако нешто, будући да је поздравио усташки режим и био свештеник Павелићу, лидеру усташког режима и масовном убици.

– Очигледно је да је његов случај компликованији због неких добрих ствари које је чинио послије рата. Међутим, свако ко је подржавао усташе, не може бити херој и не заслужује споменик – навео је Зуроф.

Он каже да је жалосно то што је градоначелник Осијека учествовао у откривању споменика Степинцу, те је истакао да је Центар „Симон Визентал“ осудио постављање спомен-плоче са усташким поздравом „За дом спремни!“ на споменик хрватским војницима погинулим у ратовима деведесетих година прошлог вијека, у близини Јасеновца.

Зуроф истиче да му представља част што ће примити орден од предсједника Србије Томислава Николића на Дан државности Србије – 15. фебруара.

– Не радим ово што радим да бих добијао признања и одликовања, већ зато што мислим да је важно да се сачува успомена на страдале, тачно сећање на холокауст и да масовне убице попут Павелића и Динка Шакића, команданта Јасеновца, не буду хероји. А ако добијем неко признање, то је лијепо – рекао је Зуроф.

РТРС, Спутњик

(Искра, 10. 2. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading