Светозар Ливада: Договор екумениста да Степинац буде светац свих хришћана

Степинчев дневник кипти од мржње

Алојзије Степинац је био један од најужаснијих свештеника у бискупијама папе Пија XII. Ја сам један од ретких који је прочитао Степинчев дневник који, узгред, никада није штампан, нити ће икада бити објављен – каже за „Вести“ пензионисани универзитетски професор из Хрватске др Светозар Ливада .

Проф. др Светозар Ливада (Извор: Јадовно 1941)

Проф. др Светозар Ливада (Извор: Јадовно 1941)

Зашто је Степинчев дневник и данас у рукопису?
– Зато што је Степинац њиме сам себе осудио. И зато никада тај дневник неће бити објављен јер би тиме био срушен мит о Степинцу као прелату који је страдао због својих хришћанских уверења и жртвовања за веру.

Наведите неке занимљиве детаље из тог рукописа?
– Чувена је његова изјава о Србима: „Када би Србина и Хрвата скухали у истом лонцу и јуха би се раздвојила“ или „Што се тиче православља, ту нема човека, нема истине, нема морала.“ То је драстична и комплетна негација друге хришћанске вере. Степинац је спровео прекрштавање 240.000 Срба, што је само по себи геноцидна радња.

То му нису једини греси?
– Степинац је био викар усташких војних јединица и постављао је друге викаре, за Павелића је говорио да је Божји изасланик и одазивао се на све поглавникове прославе и пријеме, редовно је ходочастио код њега и све то педантно бележио у својим дневничким записима.

Ватикан ће га ипак прогласити свецем?
– Благословио је убиство и последњег Јевреја у НДХ-а. Надалеко је чувен његов „протест“ код Павелића због „нехуманих услова у сточним вагонима којима транспортују Јевреје у Јасеновац и Аушвиц“.

Његови апологете тврде да је он спасавао Јевреје?
– Ма то је смешно. Никога он није спасавао ко није био поклоник усташке идеологије и државе. Он је, не баш енергично, тражио од Павелића да поштеди Јевреје који су примили католичанство, што значи да је убијање преосталих одобравао.
Степинац је био најдрагоценији стуб Павелићевог усташког режима.

Због најаве проглашења Степинца светим контактирали сте и амбасаду Израела у Загребу?
– Назвао сам амбасадора и, мање више, му поновио ове чињенице, што је он „примио к знању“.

Који су мотиви Ватикана за ту контроверзну беатификацију?
– Ватикан је кроз историју увек тежио потпуној моћи и утицају. Па, погледајте само овај последњи скандал са педофилима међу свештеницима и бискупима. Католичка црква упорно и данас избегава УН да достави податке о тим гадовима у својим редовима. Чему се онда чудити да свецима проглашавају и такве као што је Алојзије Степинац.

Светац свих хришћана?!

Да ли ће Степинац бити светац свих хришћана, па и православних?
– Хоће, то је договор екумениста. Папа га тиме проглашава мучеником, што прихватају и друге цркве. Чији је Степинац био мученик? Он је благословио убијање и мучење других. Католичкој цркви требало је 700 година да папа осуди Крсташке ратове или насилно покрштавање у Латинској Америци, а за проглашење светих и таквих гадова, какав је Степинац, не треба му ни пола столећа.

(Вести, 14. 2. 2014)



Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , ,

9 replies

  1. И ни речи о убијању Срба?
    То вам је Светозар Ливада, то су хрватски интелектуалци; и њихов максимални домет. Увек све остаје у оквирима оне Крлежине: било је 2 камиона усташа – они су криви!

  2. Светозар Ливада (1928, Слуњ) је хрватско-српски социолог, историчар и политичар, живи у Хр.

    У овој причи смета његова тврдња да ће Степинац бити светац свих хришћана, па и православних. И да је то договор екумениста.
    Одакле му то ?

  3. @ Deda Djole

    Господине, честитам и хвала што сте прешли на ћирилицу. Колико су Вас неки критиковали, а сад их нема да Вас похвале. Примите моју захвалност.

    Екуменизам. Мислим да сте Ви добра душа која у свему гледа лепо. Ако мало копате дубље видећете да у екуменизму, који начелно можда јесте добра замисао, нема ничег добро како се он реализује у стварности.

    Не знам да ли сте видели, али Радаковић/Зоран Ђуровић је на другој теми отворено рекао да је идеја да свако задржи своје (значи римокатолици ништа не мењају), а да ми прихватимо да папа одобрава избор патријарха, практично да прихватимо папски примате без макар извињења за почињене злочине, а камоли за покајање римокатолика, који су по учењу наше Православне Цркве ништа друго него јеретици и отпадници од Православља.

  4. @Антиекумениста (и антикомуниста)
    Друже стари, ниси фратра разумео добро: КЦ избацује филиокве из Симбола; свеци од после раскола остају свеци у тим црквама, а ко хоће из друге да им се моли, сасвим је слободан, док то сада приватно чини (размена моштију Франциско-Серафим); и сада александријски патријарх може да суди српског и обратно, тј. да се успротиви избору иако су те цркве аутокефалне – дакле, утицај на избор је минималан; папски примат је фактична ствар и то нико не може да промени – зато су византинци могли само као црногорци да кажу: први, ја до њега; извињења су већ дата од Атинагоре и Павла 6.
    100 пута поновљена лаж постаје истина, и ти на томе инсистираш. Ни на једном општем сабору источни нису католике осудили као јеретике, а анатеме су укинуте. Дакле, ретроградан си.

  5. @антиекуменисти :
    Хвала на подршци и свако добро вама и свим антиекуменистима
    Уз поздрав из Сенегала где су 95% становника муслимани и где
    нисам чуо приче о шизматицима, јеретицима итд, где људи веома поштују
    своје суседе другачије вере и другачијег мишљења.

    Екумениста ДедаЂоле

  6. Ко од православних хоће приватно да се моли Степинцу, сасвим је слободан.

    Свети оче Алојзије, моли Бога о нас!

    Алал вам вера, српска јерархијо.

  7. @Марко Радаковић,алиас фра ава, нит је,нити ће РМК “Ц” (римокатоличка,дајмо Цезару оно што је Цезарево,”црква”) избацити ФИЛОКВЕ из Символа Вере, већ су смислили други,ВРЛО ЛУКАВИЈИ ПЛАН:
    ИЗБАЦИЛИ СУ КОМПЛЕТНО СИМВОЛ ВЕРЕ НА МИСИ.
    рекох ти то пре неки дан, заборављаш? (ц…ц…ц…ц..)

  8. Филиокве, примат, канонско право, и остале трице којима се ЗАТРПАВА ТЕКСТ О ДУХОВНОМ ОЦУ НАЈВЕЋЕГ СРПСКОГ КРВОПРОЛИЋА У ИСТОРИЈИ.

    Спамовање у сарадњи са јерархијом СПЦ (алијас Радаковић).

    Алал вам вера, благословите оци!

  9. Да ли ће Степинац бити светац свих хришћана, па и православних?

    Чик да видим ко ће од Православаца то да потпише?
    Наравно да неће!
    Никад!!!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading