RT: До чега ће довести нови конфликт косовских Албанаца и Срба?

Председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи је наредио да се направи списак свих војно способних Албанаца, а притом се убрзано довршава план о формирању тзв. војске Косова, која би требало да броји најмање 5.000 војника, чију ће обуку спровести инструктори по базама НАТО у Европи, преносе медији. Албанци покушавају да уплаше Србе на КиМ, пише RT. Јуче je на територији српске енклаве пронађен експлозив, a избило је и неколико пожара.

Изглед текста на сајту RT

Изглед текста на сајту RT

До заоштравања српско-албанског конфликта је дошло уочи преговора о регулисању односа Србије и непризнате републике Косово – што је и обавезан услова за улазак Србије у ЕУ, подсећа RТ. Стране су се договориле о састанку на највишем нивоу. Заинтересованост за успех тих преговора је изразио и Вашингтон. Џозеф Бајден који је 20. јануара још био државни секретар САД пожелео је у телефонском разговору са Тачијем да Србија и Косово нормализују односе, али под тим се подразумева пре свега признање косовског суверенитета, пише на сајту руске телевизије.

Последњи догађаји говоре о томе да рат у региону још није завршен. По мишљењу руководиоца Центра за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН Јелене Гускове, српско-албански конфликт ће у догледној будућности попримити оштру фазу, а помаке у преговорима не треба очекивати.

„То што се сада дешава на преговорима Београда и Приштине могло се предвидети након свих уступака Србије што посматрамо већ дуже време, а на тај начин је Србија само приближавала моменат признања независности Косова. Заоштравање ситуације у региону није неочекивано, јер су преговори у ћорсокаку“, каже Гускова.

Али Београд данас није тако спреман да попусти, као раније и бориће се оштрије за свој став, рекао је у интервјуу за RТ директор Балканског центра научне и техничке сарадње Олег Дзиза.

„Ситуација је сада веома тешка, свака страна покушава да реши свој задатак неповезано са заједничким контекстом. Могу се очекивати било које провокације и одлуке, које су још недавно биле немогуће. И Београд и Приштина су сада расположени да преиспитају све своје споразуме. Сви очекују промене“, сматра експерт. Власти Србије се више неће тако лако потчињавати притиску ЕУ и САД, сматра он. То се може објаснити јачањем скептицизма према ЕУ и јачањем позиције Русије, додао је саговорник RТ.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

Опрема: Стање ствари

(Руска реч, 9. 12. 2017)



Categories: Руска реч/Russia Beyond

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading