Иван Пајовић: Против Трампа сва су средства дозвољена

Октобра 2016. године водећи амерички тајни агенти су изјавили како иза компјутерских напада на амерички бирачки систем стоје руски хакери. ЦИА је окривила Русију да су њени агенти напали сервере демократа како би помогли Доналду Трампу да победи на председничким изборима 8. новембра. Никакве доказе Вашингтон за то није понудио, а власти Русије су одлучно одбациле такве оптужбе.

Кампања листа Daily News против Трампа

Кампања листа Daily News против Трампа

Покушај да се повеже Трампова победа са руским хакерима није ништа друго него покушај да се ставе под сумњу резултати председничких избора. По Трамповим речима, Русија није покушавала да на њега оствари утицај. „Прилично сам лако добио изборе“, – констатовао је он. – „А сада нечасни противници покушавају да умање нашу победу користећи се лажним вестима. Тужна слика!”

У јануару Америку је потресао нови скандал. Поново по питању жена и поново на тему Доналда Трампа. (Његове изјаве о женама и раније су му стварале пуно проблема.) Портал вести BuzzFeed објавио је такозвани тајни извештај под насловом „Информација која открива дубоку повезаност Трампа са Кремљом”. Тај извештај је наводно достављен одлазећем председнику Обами.

Према том извештају, Трамп више од пет година одржава контакт са Русијом. Како се може закључити из текста, извесни бивши агент британске тајне службе МI-6, ризикујући живот, изнео је из Русије тајне документе. Документи говоре да се Доналд Трамп у току посете Москви забављао у хотелу „The Ritz-Carlton” са руским проституткама. На Трампов захтев оне су се помокриле на кревет у ком су раније спавали Барак и Мишел Обама. Из тзв. извештаја се закључује да је Трамп то учинио на основу личне мржње према Обами.

Део извештаја који је објавио BuzzFeed

Део извештаја који је објавио BuzzFeed

Како је јавио CNN, уз извештај је приложен двостранични закључак, састављен од стране тајне службе САД и делом заснован на сведочењу бившег сарадника британске обавештајне службе. Ти материјали садрже тврдње које звуче више него увредљиво, па стога захтевају доказе. На пример, говори се да руска специјална служба располаже видео-снимцима на којима Трамп у московској хотелској соби, где је боравио брачни пар Обама, прави оргије зване „златни пљусак” (Golden-Shower-Orgie), пише портал Telepolis.

Овај 35-странични текст подсећа на фрагмент неког необјављеног романа америчког писца Сиднија Шелдона. Све у свему, цела та прича није само о Трампу и о Америци. То је глобална прича о односима њузмејкера и штампе, прича о томе шта се може сматрати правим, а шта лажним вестима, шта је ексклузива, а шта је треш или политички наручен текст.

Портал BuzzFeed је, према речима његовог главног уредника Бена Смита, пустио у јавност овај бомбастични текст са тврдњом да је Москва наводно прикупила компромитујући материјал о председнику САД Доналду Трампу тек пошто је о томе јавио CNN, а већ то знали и многи амерички званичници.

Ма колико се CNN ограђивао од објаве портала BuzzFeed, истина је једна – CNN je ту „вест” широко распространио. „Ти тајни агенти су погрешили, а ако човек учини грешку, он је дужан да се извини” – написао је Трамп на Твитеру. Исто тако дужни су да се извине и медији. „Онај ко од почетка избора прати ескалацију односа између Трампа и важних медија, може доћи до закључка да је на делу отворена размена удараца између председника САД и штампе”, пише Telepolis.

„Али бестидност коју је себи дозволио BuzzFeed, превазилази свако разумно схватање, тако да су сада чак и они  који није подносе Трампову безобзирност принуђени да стану на његову страну” – пише у „New York Post”-у новинар Џон Подхорец, који по својим речима није присталица Трампа. BuzzFeed тврди да та информација долази од бившег британског тајног агента, наставља Подхорец. Као уредник са 31-годишњим стажом он добро зна да се мора бити посебно скептичан приликом односа са припадницима тајних служби. Према сазнањима листа „The Wall Street Journal”, реч је о 52-годишњем Кристоферу Стелу, који је 20 година радио за британски MI-6 на месту експерта за Русију.

Као резултат, нови председник САД је требало да буде представљен као слаб и рањив, као губитник који лако допушта да га испровоцирају. Главни задатак је непрестано „ударати у добош” како Трамп губи популарност и како је он најнеуваженији председник у савременој америчкој историји. Други приоритет је неуморно понављање тврдње о утицају руског председника Владимира Путина и Русије на Трампа и његову администрацију.

Независно издање Викиликса већ је критиковало спорни текст, тврдећи како у њему не постоје никакви конкретни подаци и чињенице. Осим тога, стил којим је текст написан изазива велико неповерење. „Већина информативних агенција, међу њима и AП, одбиле су да објављују такве специфичне вести, будући да су без основа”, говори се у саопштењима агенција.

Саопштење о хипотетичкој вези председника САД Доналда Трампа са Русијом не садржи никакве доказе, изјавио је нови шеф ЦИА Мајк Помпео на саслушању Комитета за обавештајни рад Сената САД. Тада је он дао обећање да ће се у току свога рада ослањати искључиво на чињенице. „Пратићу искључиво чињенице, ма куда оне водиле”, рекао је Помпео. Он има намеру да даје обавештајне информације Трампу чак и у случају ако оне не одговарају ставу председника.

Доналд Трамп је окарактерисао штампу као „фабрику лажи”. „Лажне вести – то је тотални политички лов на вештице”, написао је Трамп на свом Твитеру. Сајт BuzzFeed је назвао „бескорисном гомилом смећа”. Репортера CNN-a Џима Акосту назвао је „лажним новинарем”. „Цурење информација” о постојању компромитујућег материјала у Русији усмерено је лично против њега, рекао је Трамп. Саопштења медија о томе личе на глупе бесмислице. Никаквих доказа о кршењу закона нема. „Тајне службе не смеју допустити такво лажно цурење информација. То је још један удар на мене”, тврди он на Твитеру. „Зар ми живимо у нацистичкој Немачкој?”

Трамп је такође објавио извештај свог адвоката Мајкла Коена у ком се одбацују тврдње CNN, портала BuzzFeed и неких других медија. Будући да Коен никада није био у Прагу, није ни могао учествовати ни у каквом тајном сусрету са представницима Кремља. Према Коеновим речима, он је у то време био у Лос Анђелесу, где је заједно са својом женом и сином славио свој педесети рођендан. „Једном се већ мора ставити тачка на ширење лажних вести. Овде је реч о председнику САД. Ако желимо да о себи стварамо слику моћи и памети у целом свету, онда треба почети радити паметно”, изјавио је Трампов адвокат.

У међувремену, Трамп је ставио под сумњу и ЦИА. Његове изјаве указују на то да ЦИА лаже и обмањује. Познате су изјаве Џорџа Сороса да је користио свој новац како не би допустио долазак Трампа на власт. Није тајна да је Сорос сарађивао са ЦИА, исто као што је познато да је он мајстор, прецизније речено – творац „наранџастих револуција”: употребом злонамерних клевета и интрига њему је успело да свргне званичне власти многих земаља.

Као нешто ново, у Вашингтону се појавило против Трампа усмерено саопштење тзв. „Грађана за одговорност и етику у Вашингтону”, које финансира Сорос. Нови председник се оптужује како нарушава устав примајући у свом хотелу представнике страних држава, бави се митом и примањем прљавог новца. Оваква иницијатива је очигледно само врх леденог брега, који ће вероватно ускоро испливати на површину.

Трампова скепса према тајним службама је дубоко укорењена. Још у време предизборне кампање он је одбацивао саопштења ЦИА и ФБИ, према којима су хакери по наруџбини Кремља продрли у банку података демократа и предали информације Викиликсу. Према речима медија, Трамп и његови сарадници већ раде на томе како би смањили обим тајних служби и ограничили њихова овлашћења, пише „Die Zeit”. Те службе, цитира „Wall Street Journal” свог инсајдера из Трамповог окружења „постале су охоле и исполитизоване”. „Затегнутост између Трампа и ЦИА је без преседана”, каже Мелвин Гудман, некадашњи аналитичар ЦИА, а сада експерт за националну безбедност Центра међународне политике у Вашингтону. Дошло је време да председник Трамп те службе које су се отеле контроли узме у своје руке и потчини их Пентагону.

tv-cia-tramp

Понашање Трампа према тајним службама је одвратно, изјавио је пензионисани директор ЦИА Џон Бренан. Одвратност према некоме вероватно је немогуће боље иcказати. Заузврат, посланик Бундестага Андреј Хунко окарактерисао је шефа америчке тајне службе као „монструма мрачне државе”. Иза напада тих људи на Трампа Хунко види „чврсту линију политике САД усмерену на очување стратегије затегнутости према Русији”. „Веома чудно је то“, – каже Хунко, – „да се америчке демократе ослањају управо на те ʼмонструме мрачне државеʻ.“

Већ годинама тајне службе САД играју у информативном свету улогу глобалног Белзебуба. И ту се јавља главни проблем: тајне службе је немогуће ставити под контролу. Ко заправо њима управља, уколико они имају више власти него званично изабрани председник? Јесмо ли за демократију или власт која је на ланцу тајних сила?

ЦИА је активно деловала против Трампа у току предизборне кампање. Заједно са Стејт департментом, ЦИА је нашироко промовисала Хилари Клинтон у иностранству, изнуђујући од влада разних земаља медијску и финансијску помоћ за Клинтонову, а такође организујући разне политичке догађаје који би ишле њој у прилог. На тај начин нарушавао се и до данас нарушава амерички правни систем, према ком ЦИА нема никаква права да се меша у унутрашњу ситуацију у САД. Компромитовање Трампа је само наставак политике ЦИА да се туђим рукама меша у унутрашњу ситуацију своје земље.

Британски лист Spectactor је 21. јануара објавио чланак Пола Вуда под насловом „Да ли ће убити Доналда Трампа, да ли ће га уклонити пучем или разрешењем са дужности?” У ваздуху се осећа мирис убиства: изгледа да се почиње игра на живот и смрт.

Чланак П. ВSpectactor

Чланак Пола Вуда на Spectactor-у

ЦИА покушава да рашири своју сферу утицаја на цео свет. Организујући контролисане револуције и побуне у одређеним регионима, она покушава да оствари утицај у другим земљама. Злочиначки ратови у Кореји, Вијетнаму, Боливији, Чилеу, Ираку – све то иде на душу ЦИА. Овој тајној служби неопходно је дефинисати оштре границе деловања, она се не сме бавити убиствима, свргавањем влада или борбом са Трампом.

Највећи шампион свих времена био је, вероватно, први директор ФБИ Едгар Хувер. Постоји много показатеља како је и он сам био уцењиван. Могуће да је био хомосексуалац, а у рукама мафије можда су се нашле његове фотографије у женској одећи. У оно време нешто тако ни у ком случају није могло бити друштвено прихватљиво. Као најважнији инструмент власти и манипулације Хуверу су служили опширни досијеи многобројних америчких јавних делатника. Стара времена се изгледа враћају…

Др Иван Пајовић је коаутор књиге „Забрањена истина о Сарајевском атентату”



Categories: Светске ствари

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. саопштење тзв. „Грађана за одговорност и етику у Вашингтону”

    прво: утврдити ко финансира удружење и колико “грађана” добија паре за своје мишљење

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading