Полемика Б. Радуна и Н. Јовановића о В. Јеремићу и Косову

Бранко Радун: Маркетиншки „умерени патриота”

Бранко Радун

Бранко Радун

Већ крајем 2008. почео сам се бавити феноменом Јеремић с тезом да је реч о политичкој травестији која је покушавала да у политичком имиџу искомбинује „светско, а наше“. Касније сам текстом „Пројекат Јеремић“ и тезом о Јеремићу као стратешки смишљеном пројекту за будућег председника Србије започео расправу у којој је учествовало више аналитичара и „медијских посленика“, између тада прорежимских, који су неговали „патриотски имиџ“ младог министра, попут Вукадиновића и Антонића, с једне, и оних који су га оспоравали, с друге стране.

У Србији није ретка појава да је медијска слика различита од реалности, али је у случају Јеремића она готово супротна. Тако је он од јапијевског и пронатовског кадра преко ноћи постао „патриотско лице“ Тадићевог режима, да би после његове пропасти наставио том путањом и као „председник света“ који у УН уводи „Марш на Дрину“. Треба подсетити да је Јеремић уз Тадића био кључни играч у измештању преговора из УН у ЕУ, као и прихватања Еулекса, чиме је Србија изгубила шансу да се у пуном капацитету позива на Резолуцију 1244 и да добије подршку Русије око битке за статус Косова. Од прећутног прихватања одбаченог Ахтисаријевог плана па до подношења Предлога резолуције о Косову у УН у којој одустајемо од преговора о статусу па до подршке ширењу утицаја Турске на Балкану, Јеремић није реално учинио готово ништа што би се могло назвати борбом за виталне националне интересе или што би сметало интересима оних сила које нам кроје судбину. Жалосно је рецимо да је резолуција о Сребреници у Скупштини Србије којом је ударен жиг срама на Србију, а била је „писана“ од стране турског стратега неоосманизма Давутоглуа и његовог ученика Јеремића. Тада смо били на супротним странама – био сам међу онима који су организовали протест против срамне резолуције, а коју је више од Тадића „гурао“ Јеремић. Резолуција коју је Србија тада „сама себи досудила“ слична је по тежини оптужби оној коју је прошле године писала Енглеска, а Русија на молбу Србије одбацила у УН.

Како је неко ко је школован у Кембриџу и са глобалистичком стипендијом отишао на Харвард да би био искован у „младог лидера Југоисточне Европе“ те се муњевито „пробио“ до места саветника и министра на крају испао „умерено патриотски“ политичар? Његови промотери са „патриотске стране“ су му помогли око тога. Неколико оштрих изјава према Хрватима довољно је да падну као мелем на „српску рану“. Фотографисање и дружење с руским политичарима је био основ да се шире гласине о томе да „Јеремића лично Путин подржава“или барем да Русија не би имала ништа против тога да буде изабран не неку битну функцију. То је наравно потпуни спин, што доказује да Јеремић није имао подршку Русије у кампањи за место генсека УН. А „Марш на Дрину” у УН му дође као шлаг на торти маркетиншког патриотизма који је систематски годинама са много новца грађен да би се на крају добио политички производ који ће прихватити српска наива или у интелигентнијој варијанти „знамо да је то све реторика, али им је барем рекао“.

Вук Јеремић као потомак Поздераца и цазинских бегова с имиџом младог, модерног, а патриотски оријентисаног политичара јесте добитна комбинација за глобалистичке центре моћи (који имају „фабрике за младе лидере“), јер може сваком да се прикаже у жељеном светлу, а да ипак уради оно „што је потребно“. Са дипломама Кембриџа и Харварда, са си-вијем у коме је министарска позиција и место председавајућег Скупштине УН, са престижном јеврејском наградом и подршком „с највиших места“ глобалистичке елите, он заиста делује као неко ко може постати председник у сиромашној Србији којој би требало да буде част што се неко такав спушта са „олимпијских висина“ на блатњави Балкан. Наравно, постоји само једна препрека – јавност која би требало да прихвати тог и таквог Јеремића као модерног, прозападног, али и проруског, „светског а нашег“ политичара. То није мали проблем, али се вештим политичким маркетингом то може савладати. Барем у то верује Јеремићев „патриотски тим“. На питање шта ће се десити, добићемо одговор убрзо – на изборима.

Политички аналитичар и уредник сајта „Видовдан“

(Политика, 28. 1. 2017)

Никола Јовановић: Прикривање истине о Косову

Поводом текста Бранка Радуна „Маркетиншки ‘умерени патриота’

Никола Јовановић

Никола Јовановић

Читајући текст „Маркетиншки ‘умерени патриота’” (27. јануара), помислио сам прво да сам грешком отворио неки таблоид, јер се дуго у овој рубрици није појавио текст тако ниског интелектуалног, моралног и естетског нивоа. Због читалаца ,,Политике“, осећам дужност да неке методе и наводе из текста прокоментаришем.

Сам наслов ,,Маркетиншки ‘умерени патриота’”, на почетку ми је заправо улио наду, јер сам помислио да је аутор коначно скупио храброст да раскринка актуелног премијера и обзнани да је ,,цар го“. Питах се наивно, на кога другог би такав наслов могао да се односи?

Кад сам још прочитао у првом пасусу да се аутор посветио разоткривању највеће ,,политичке травестије“ од 2008. године, пожелео сам да му се извиним што сам га претходно сматрао опортунистом без дубинског знања и оригиналних погледа. На кога ли би се ,,политичка травестија“ могла односити, било ми је у глави, него на владајућу групацију, која је преко ноћи са еврофобије прешла на еврофанатизам, са окупљања губитника транзиције на претварање Србије у земљу јефтине, обесправљене и понижене радне снаге, а са заклињања да ће вратити контролу Србије над Косовом прешла на директно укидање свих институција наше државе на територији КиМ.

Авај, аутор се ипак одлучио, у духу истински храбрих и независних интелектуалаца, да зажмури на све ово и оштрицу своје критике усмери ка антирежимском кандидату на председничким изборима. Бар да је истакао утемељене замерке, па да јавност има макар неке користи. Сасвим супротно, изнео је низ бесмислица. Желим да верујем и више бих волео да се ради о чистом незнању, него о нарученом задатку.

Аутор замера Јеремићу да је „изместио питање Косова” из УН у ЕУ, што је бесмислено. Наиме, такво измештање би било могуће само изменом резолуције 1244 Савета безбедности УН, што се никад није десило – управо због активног противљења министра спољних послова у том времену. Аутор вероватно мисли на необавезујућу резолуцију Генералне скупштине УН, која позива на дијалог, уз посредовање ЕУ, где се Јеремић чак залагао за тврђу верзију, што није тајна. Један од циљева српске политике био је да онемогућимо унилатералне потезе и приморамо косовске Албанце да се врате за преговарачки сто, што је овим остварено. Где у тој резолуцији пише да се питање Косова измешта из УН? Штавише, није ли актуелна власт чак тврдила да у том формату водимо са 5:0? Чак је тражила убрзање тих преговора и њихово дизање на највиши политички ниво, као и укључила лично високог представника ЕУ. Нека аутор сам оцени последице тих потеза, али нека не криви неке друге.

Аутор такође замера бившем министру спољних послова што је ,,прихватио Еулекс“. Још једна бесмислица, Унмик је потписао споразум директно са Еулексом, без учешћа Србије и без резолуције Савета безбедности. Јеремић се само накнадно изборио да Еулекс мора да буде статусно неутралан, што је ушло у пропратно саопштење УН. Иронија судбине је да је ова власт пристала 2013. године да се и Еулекс и српске институције на северу КиМ замене директно тзв. косовским органима. Како је могуће да аутору не смета ова кључна чињеница? И шта је ту онда права ,,политичка травестија“?

У жељи да пошто-пото баци ,,тепих бомбу“ на мету свога опањкавања, аутор открива озбиљне рупе у разумевању света. Резолуција српског парламента о Сребреници, у којој се не помиње реч геноцид, нама није направила апсолутно никакву штету, а спречила је наратив тадашње Америке да су Срби непријатељи муслимана и да зато цео исламски свет треба да призна независно Косово. Нека аутор упореди ово с понижавајућом сликом панела актуелног српског премијера са Ћамилом Дураковићем, уз тапшање по рамену Била Клинтона, а у оквиру кампање његове супруге за председника САД.

Чега се заправо аутор текста боји, уколико народ изабере бившег министра спољних послова за председника? Да ће правосудни и административни систем на северу КиМ бити интегрисан у независно Косово? Већ је то омогућено, пристанком ове гарнитуре, 2013. године. Да ће Хашим Тачи постати легитимни саговорник и да ће се разговарати о нормализацији односа? То се дешава од 2013. године. Да ће истински лидери Срба са Косова бити хапшени или маргинализовани? То је већ случај у протекле три године.

Да ли се аутор можда боји да ће Косово потписати споразум о придруживању са ЕУ? Ако је тако, лоша вест: потписано 2015. године. Низ се може настављати унедоглед: на пример, док је Јеремић био министар, Косово је дошло до чланства у Светској стонотениској федерацији, а под актуелном владом и уз њено одобравање до учешћа на Олимпијским играма и међународног позивног броја.

Све што је часно и одговорно рађено до средине 2012. године, доласком ове екипе бачено је у воду. Још горе, то је учињено да би се умилило Западу, како би се стега над обичним народом учврстила, без међународне осуде. Ко не види ово, не заслужује да се сматра интелектуалцем нити аналитичарем.

Програмски директор Центра за међународни развој и сарадњу (ЦИРСД) који је основао Вук Јеремић

(Политика, 1. 2. 2017)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

 1. За почетак је неопходно, упознати се са Бранком и то са његовог сајта, латиницом, како је написао:
  Branko Radun
  Zanimanje: politički analitičar
  Obrazovanje: diplomirani istoričar
  Javna funkcija: član Upravnog odbora , Narodno pozorište, Beograd
  Stranka: vanstranačka ličnost
  Mesto: Bački Jarak
  Datum rođenja: 09.05.1968.
  Biografija
  Rođen je 1968. godine u Novom Sadu.
  Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Od 1994. do 2012. radio je u Naftnoj industriji Srbije (NIS) na poslovima obezbeđenja, arhivara, bibliotekara i novinara, navodi se u zvaničnoj biografiji dostavljenoj Regulatornom telu za elektronske komunikacije (REM). Kao novinar je u NIS-u radio od 2004. do 2012. godine.
  U zvaničnoj biografiji takođe navodi da je do sada napisao više od 500 tekstova i analiza, kao i da je dao više od 1.000 izjava i intervjua za brojne medije iz zemlje, regiona i sveta.
  Ističe i da ima više od 20 godina iskustva u različitim medijima (Pan Radio, Novosadska TV, novine Politika, Danas, Pečat) i stručnim i naučnim časopisima (Nova srpska politička misao, Analize).
  Autor je analitičkih i naučnih radova na temu medija i politike, ali se u zvaničnoj biografiji ne navodi kojih i gde su objavljeni. Za sebe kaže da je analitičar koji redovno daje komentare za pisane i elektronske medije. Autor je velikog broja tekstova i analiza na temu medija, političkih kampanja, medijskih manipulacija i zloupotreba medijskih sloboda, dodaje se u biografiji.
  Za sebe kaže da je aktivista u borbi za demokratizaciju Srbije i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, kako u zemlji tako i regionu.
  Živi u Bačkom Jarku, opština Temerin.
  Pogledajte zvaničnu prijavu Branka Raduna za članstvo u Upravnom odboru RTS-a.
  Као историчар, који залута у политичке „аналитичаре“ од 2012, морао би, да зна, да је министар иностраних послова чиновник, који не ВОДИ државну политику, нити доноси одлуке у име државе. У том смисли је крајње јадно у ПОЛИТИЦИ оптуживати за грешке ондашње владе, где је, не својом кривицом, залутао. Показао је, да је занат боље испекао, од многих који су сличне прилике имали. Радун показује јад и беду свога карактера, када се позива на порекло Јеремића. Злоупотребљава негативни осећај који имамо према Поздерцима, без обзира да ли смо, или не у праву. Показује, да код њега постоји и велика доза зависти према успеху Јеремића, а успех је хтео то неко да призна или не, бити кандидат за председника УН. Наравно, да Радунов текст није изненађење, када је стигао до „државног“ коментатора у Политици и бар једном седмично ликом, који у Јутарњем програму РТС „анализира“ штампу са цињем упознавања раје са догађајима у свету. Онако стручно и муцаво. Да не буде забуне, нисам од оних који верују, да је Вук Јеремић прави кандидат.

 2. @слободан млинаревић: Кажете о Јеремићу: “ Да не буде забуне, нисам од оних који верују, да је Вук Јеремић прави кандидат…“. Питање је: шта је дефиниција појма “прави кандидат“? Али – ако смо прагматичари – прихватимо ово: прави кандидат је победник, а то је данас онај кога АВАВ подржи, или он сам, када и уколико се кандидује, а уколико подметне неку своју марионету – опет ће локални газда бити АВАВ и то све док му то “више силе“ дозволе. На то избори неће имати никаквог утицаја. Честитке са “надлежног места“ ће бити послате и пре дефинитивног пребројавања гласова. Што се Радуна тиче – претпостављам да се чланство у Управном одбору РТС пристојно плаћа? Онда није ни чудо што тај кевће на Јеремића.
  А сада – о овом што сте још написали: …“Показује, да код њега постоји и велика доза зависти према успеху Јеремића, а успех је хтео то неко да призна или не, бити кандидат за председника УН…“. Слажем се да је у питању Радунова завист, али грешите у погледу Јеремићеве кандидатуре за председника УН. Он не само да је био кандидат, него је био и изабран за председника Генералне Скупштине УН, и “одслужио“ цео мандат – а пропао је као кандидат за генералног секретара УН. Иначе, у потпуно невероватном случају да Јеремић буде изабран за председника Републике, он би био прва цивилизована личност на том положају (а између осталог, баш и због тога нема никакве шансе да буде изабран).

 3. @мачак Гарфилд
  Хвала на уоченим пропустима. Што се тиче појма „прави кандидат“ желео сам, да изразим свој став поводом његове кандидатуре, а то је, да нећу гласати за њега. С обзиром на његову младост и претпостављену енергију, бесмислено је, што се кандидовао, јер место председника није место са „пуним“ радним временом. Овако је његова кандидатура само реклама његове личности. Да поставим и ја Вама питање. Шта је за Вас и шта подразумевате под „цивилизована личност“?

Оставите коментар