Полемика С. Јанковића и Ј. Бакића о „бауку деснице“

Да ли ће се Европа окренути десници у 2017. години? Са посебном пажњом праћени су избори и у прошлој години, али су избори у четири земље, посебно председнички у Француској, означени као преломни. Они који би могли да промене и Европу, али и доведу у питање опстанак Европске уније.

Слободан Јанковић

Слободан Јанковић

О овој теми у емисији говоре Слободан Јанковић, сарадник Института за Међународну политику и привреду и Јово Бакић, професор социологије на Филозофском факултету.

Јово Бакић

Јово Бакић

На питање постоји ли „страх или баук од деснице“, Слободан Јанковић је рекао: „До пре тридесетак година имали смо ʼбаук левице‘, данас се прича о ʼбауку деснице‘. У већини држава ЕУ неколико деценија имамо политичаре који не раде у интересу својих народа него раде у интересу међународног капитала, и онда све што је другачије проглашавају за некакав екстремизам.“

Јово Бакић: Ако кренемо да гледамо које су то странке и које су то групе које су те странке формирале – Национални фронт 1972. су формирале неонацистичке, фашистичке и расистичке групе. Жан Мари ле Пен је успео да обједини те групе…

Јанковић: Ле Пен није био никад неонациста…

Бакић: Он је био „петеновац“. И ратни злочинац у Алжиру. Национални фронт је састављен од филофашистичких, профашистичких и других група. […] Та идеологија је крајње десничарска, она није фашистичка јер су видели да чист фашизам не пролази код грађана, то је један пресвучени фашизам.

Јанковић: Национални фронт нема никакве неонацистичке корене, Петен није био неонациста него колаборант. Ви, као социолог, треба да умете да разликујете.

Бакић: А ко је Петена подржавао? Мислите да га француски фашисти нису подржавали?

Јанковић: Није ваљда исто неонацизам и фашизам?

Бакић: Није исто, али је врло слично.

Јанковић: Овде се говори и да је Национални фронт имао фокус на антисемитизму, не знам кад је имао фокус на антисемитизму…

Бакић: Деценијама!

Јанковић: Је ли у политичком програму Националног фронта икад била споменута реч “Јевреји”.

Бакић: Жан Мари ле Пен је познат по изјави да је “холокауст само детаљ Другог светског рата”.

Јанковић: Тачно! То је изјава. А да ли је фокус те странке био на томе?

Бакић: Један од фокуса. Можете ли да кажете зашто је Жан Мари ле Пен избачен из странке?

Јанковић: Због те изјаве коју је поновио у пар наврата. А ви сте рекли фокус странке, то је сасвим друго! Ми овде говоримо о неколико изјава, које се јесу односиле на холокауст, због којих је он био опоменут а онда и склоњен из странке од његове ћерке.

Бакић: Како није?

Јанковић: Па ја вас питам да ли негде то стоји у програму?

Бакић: А зашто је вођ то нон-стоп говорио?

Јанковић: Па није нон-стоп, можда је то рекао три пута у целој каријери.

Бакић: Па због тога је избачен из странке!

Јанковић: Па јесте, али то није фокус!!! Какав сте ви социолог, професор факултета, и три изјаве узимате као фокус неке странке?!

Послушајте цео разговор

Аутор и водитељ: Светлана Јајић

Наслов и транскрипт: Стање ствари

(Радио Београд 2, 10. 1. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading