Денис Мекшејн: Ако Путин буде тражио услугу Трампу у корист Србије, Балкан би могао опет да уђе у отворене сукобе

Како би Трамп случајно могао да поврати сукобе на Балкан

(Индипендент, Лондон, 23. 1. 2017)

Огромни натписи на возу направљеном у Русији који је требало да повеже Србију и Косово (Фото: АП)

Огромни натписи на возу направљеном у Русији који је требало да повеже Србију и Косово (Фото: АП)

Јадна Фредерика Могерини, високи представник спољне политике ЕУ. Док чека да поздрави премијере Србије и Косова у Бриселу ове недеље, мора да се осећа као Винстон Черчил у закључним страницама његове историје Првог светског рата где је написао: „Када поплава јењава и вода нестаје, видимо досадне звонике Ферманага и Тајрона (Fermanagh and Tyrone ) који опет извирују. Константност њихове препирке је једна од ретких институција које су остале непромењене у катаклизму који је захватио свет.“ Има нечег што личи на Алстер (Ulster) у невероватној неспособности Срба и Албанаца да икада живе заједно. Српски премијер Александар Вучић каже да је „Косово колевка Србије“, што је исто као кад би рекао да је „Нормандија колевка Енглеске“, јер је Вилијам Освајач дошао одатле и јер су се велике средњoвековне битке између Енглеза и Француза одвијале на пољима Нормандије.

Последње надреално разбуктавање се десило око новог воза који је требало да повеже Србију и Косово. Уместо да то буде тренутак помирења, воз руске производње је био прекривен огромним шареним натписом „Косово је Србија“ преведеним на 21 језик, а унутра су били постери српских православних светаца и хероја.

То је могло да буде материјал за стрип, осим за српске националисте, за које је то била озбиљна провокација. Пошто се њихови председнички избори ближе, ово је добар начин за јачање ватрености бирача креирањем још једног вештачког сукоба са Косовом.

Вучић је две године млађи од председника Косова Хашима Тачија, и далеко од генерација Милошевићевог комунистичког доба. Ипак, коначни мир са Косовом се чини немогућим, чак и ако рат из 1998-99. године, за време којег је побегло 900 000 Косовара ван граница, припада неком другом веку.

Срби остају блиски својој православној браћи у Русији и надају се да ће председник Трамп стати на страну Русије и српских националиста против остатка региона. С друге стране, Трамп можда познаје потребу одвајања од владавине Београда због своје треће супруге, Меланије, која је живела у својој родној Словенији на почетку рата на Балкану 1990. године.

Свакако, Кремљ се специјализовао у подржавању бесконачних кршења граница УН у Молдавији, Грузији и Украјини, и подржава Београд у својим захтевима за српски националистички сепаратизам на Косову и у Босни.

Али не лежи цела кривица на Србији. На Косову такође постоји једна јака националистичка партија која се зове Vetevendosje – Самоопредељење. Она оптужује Тачија и садашњег премијера, Ису Мустафу, да су издали Косово јер су пристали на границу са Црном Гором, што за косовске националисте значи да су ненастањену косовску територију предали Црној Гори.

Косовски националисти из партије Самоопредељења су бацали димне бомбе у косовском парламенту и организовали протесте који су на граници насиља, користећи врло сличну реторику као и тврдокорни српски националисти.

Када је влада Косова јасно ставила до знања да неће дозволити да воз са натписом „Косово је Србија“ уђе у њену територију, руски министар спољних послова, Сергеј Лавров је подгрејао тензију опоменом да може доћи до „новог оружаног сукоба“ у региону.

Мало је вероватно да Трамп зна нешто о Косову, иако су многи републиканци, као што је сенатор Џон Мекејн или бивши потпредседник Боб Дол – са којим се Тачи састао за време пута пред инаугурацију у Вашингтон – велике присталице Косова и блиски су са великом албанском дијаспором у Америци.

Али, ако Путин буде тражио услугу Трампу у корист Србије, Западни Балкан би могао опет да уђе у отворене сукобе.

Да ли Фредерика Могерини може да лупи руком о сто и заустави све то? Европска банка за обнову и развој улаже 9,5 милијарди евра у западни Балкан и њен председник, сир Сума Чакрабарти, каже: „Предузећа ће једног дана поново отворити затворене фабрике на Косову и изградити нова постројења која ће бити поред њих.“

Косовски Албанци у Немачкој, Аустрији и Швајцарској познати су као добри радници, добри у пословању, и у случају Швајцарске, одлични су у обезбеђивању играча за национални швајцарски фудбалски тим.

Али ништа неће заиста функционисати све док не буде више помирења и узајамног признавања између Срба и косовских Албанаца, и између свих народа у региону. Или су можда осуђени да као римокатолички националисти и протестантски унионисти у Алстеру одржавају „континуитет своје свађе“ за још један век?

Денис Мекшејн је био министар спољних послова Велике Британије надлежан за Балкан 2001-2005. Редовно посећује регион и пише о њему

Са енглеског посрбила: Светлана Максовић


ИСПРАВКА: Име госпође Могерини било је погрешно написано у трећем пасусу с краја, па је то исправљено у Фредерика 24.1.2017. у 20:19.



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

11 replies

  1. Енглез је овако срочен памфлет сигурно Трампио за пар кила белог са лицима “познатим као добри радници, добри у пословању” са белим прахом, нарочито!

  2. Ја сам стекла утисак да овај човек слабо познаје историју Балкана и Србије… Тј познаје вероватно ону промењену историју.

  3. Аутор познаје историју, али овде није реч о историји, него о пласирању одређених идеја. Преводилац нас погрешно обавештава о звању аутора. Аутор није био министар било чега, већ: After the 2001 general election, MacShane was appointed Parliamentary Under-Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs on 11 June 2001,[17] with responsibility for the Balkans and Latin America.
    Стално нам пада ниво и пишемо и преводимо све и свашта. Од каквог је значаја текст Under-Secretary, било где и било којој држави?

  4. Лоше познаје историју јер прави лоша историјска поређења.
    Што се тиче превода његовог звања, тако пише испод чланка. А у једном тренутку јесте био министар.

  5. Г. Млинаревићу,

    1. Ово „аутор није био министар било чега“ је последица или Ваше брзоплетости или неразумевања стања ствари: Мекшејн је био Minister of State for Europe

    Линкови
    https://en.wikipedia.org/wiki/Minister_of_State_for_Europe
    https://infogalactic.com/info/Blair_ministry

    2. Што се овог тиче „стално нам пада ниво и преводимо и све и свашта“:

    – Индидипендент је најугледнији енглески часопис, нешто као наша Политика у најбољим данима, чита га најобразованији део Енглеза и никако не објављује „све и свашта“;

    – ја не волим да објашњавам и шаљем поруке читаоцима, већина добро разуме кад се шта и с којим циљем објављује, али (пошто је ово била моја молба преводиоцу С. Максовић да посрби) морам да кажем да кад се овакав текст објави у Индипенденту то показује да и у Лондону влада нека врста панике доласком Трампа, као и да није искључена могућност да дође и до промене на КиМ. (Вероватно чак и Ви знате да је Лондон најближи сарадник Вашингтона, кад они кажу АКО ТРАМП НАПРАВИ УСТУПКЕ ПУТИНУ… онда то није сасвим НЕМОГУЋЕ)

    3. Молим Вас да мало размислите и простудирате ствари пре него одапнете ПРЕДАЈ КОМЕНТАР да не бих морао (поново) да губим време на разјашњавање очигледног!

    Александар Лазић

  6. @ Слободан Млинаревић

    О томе како се “преводи” свашта и како пада ниво “Стања ствари” ваљда говори и ово да је наш превод пренела Руска реч!

    http://ruskarec.ru/news/2017/01/24/mekshejn-kako-bi-tramp-sluchajno-mogao-da-povrati-sukobe-na-balkan_687598

  7. Господине Лазићу, нема разлога, да се једите. Under-Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs НИЈЕ министар иностраних послова. Аутор никада није био министар иностраних послова Уједињеног краљевства! Није баш сасвим јасно шта то Вама смета? Шта може да смета нека допуна, која се тиче прецизности? Већ сам рекао, да свако своје двориште уређује како жели. С обзиром на моје марксистичко опредељење, нисам НИКАДА има жељу, да правим сопствено двориште и да у њему господарим. То је разлог, што ме идеја о сајту, као приватном поседу, не занима, па сајт и не правим. Катић, економски, па потом и политички “аналитичар” из Лондона ме је откачио, јер сам га у три маха ухватио и написао, да, благо речено, нетачно коментарише. Откачио ме је, са образложељем, да му се ТОН мојих коментара не допада. Није оспорио тачност, већ тон! Тако и Ви. Не можете оспорити тачност, али ме можете откачити!? Када је Србољуб цепао Марка, није била битна тачност коментара, него “на чијој сте Ви страни”. Тада је било битно, где је Марко докторирао, а није Вам битно, где је Владанка магистрирала? Што се тиче губљења времена, пустите, да губе време они о којима је реч. Уосталом, ту су и акционари, који би могли неку реч, да кажу.

  8. Г. Млинаревићу,
    Ваше примедбе типа “свашта се преводи и пада ниво сајта”, у различитим омаловажавајућим верзијама, налазе се скоро испод сваког текста на сајту. Могуће је да их Ви држите “корисним”, али једино ако Вам је задатак (и намера) да уништите/обесмислите овај сајт.

    Што се осталог тиче, изгледа да за Вас важи оно преформулисано “што је више клевета и лажи, ја сам себи паметнији и дражи”.

  9. Господине Лазићу,
    изгледа, да заборављате, колико сам пута јасно и гласно написао похвалних коментара о СТАЊУ. За мене, то што сте навели НЕ ВАЖИ! Никада никога нисам клеветао, а ни лагао у животу. На СТАЊУ сам износио чињенице, сазнања и моје мишљење. При томе је на СТАЊУ било редовно увредљивих и клеветничких коментара на рачун великог броја најзначајнијих Срба из 19 и 20 века. Било је увредљивих коментара на рачун свештенства СПЦ. А о увредама на рачун “комуњара”, да не причамо. Шта рећи? Вазда истина боли до бола!

  10. Огромни натписи на возу направљеном у Русији који је требало да повеже Србију и Косово (Фото: АП)

    Какве сад везе има где је направљен воз? И све Тојоте су јапанске, па се то не помиње у извештајима са Блиског Истока?

  11. С обзиром да “Денис Мекшејн… Редовно посећује регион и пише о њему”, имам неки осећај да ће да прође к`о Черчил у “Грчкој краљици”, кад је у “региону налетео” на Воју Танкосића!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading