Драгана Трифковић: Да ли је на помолу договор о престанку рата у Сирији?

Драгана Трифковић

Драгана Трифковић

Мировна конференција у Казахстану, коју организују Русија, Иран и Турска, прилика је да се направи нова платформа за политичко решавање дугогодишњег рата у Сирији. Захваљујући указаној војној помоћи од стране Русије, званична сиријска војска успела је да преокрене ток рата.

Пре руске подршке, позиције сиријске војске су биле критичне, а терористичке групе су – уз несебичну подршку СА, Катара, САД и неких европских земаља – напредовале на сиријском ратишту. Овде треба посебно споменути улогу Турске, која је такође указивала помоћ такозваној „Исламској држави“, али је прошле године променила своје спољно политичке позиције и почела да се удаљава од САД а приближава Русији.

Сукоб на Блиском истоку, односно Сирији, води се између шиитских и сунитских група, где су на страни државних структура Сирије и важни представници шиитске заједнице из Ирана и Либана, као што су иранска Револуциона гарда и либански Хезболах. С друге стране фронта налазе се различите терористичке групе које нису хомогене и немају заједничког лидера, али имају изражене идеолошке ставове утемељене у екстремном исламизму или радикалном исламу. „Исламска држава“ је екстремни фактор у Сирији, поред кога још дејствује и Ал Нусра фронт-огранак Ал Каиде, као и многобројне групације опозиције попут „Слободне сиријске армије“, „Армије ислама“ и др. Тешко је раздвојити и разликовати ове терористичке групације по начину деловања и структури, осим по подршци коју добијају од различитих страних сила. Тако је познато да су САД у Сирији највише подржавале Фронт Ал Нусра, као најсигурнијег „партнера“, док је Турска рецимо била више везана за Исламску државу. Курди у Сирији су специфична групација која се бори против Исламске државе и Ал Нусре, али није привржена сиријском режиму, већ садашњи конфликт жели да искористи за остваривање сопствене аутономије на северу земље.

Кликните на слику за увећање (Извор: Ал џазира)

Кликните на слику за увећање (Извор: Ал џазира)

Осим што се у Сирији у последњих годину дана изменила ситуација на терену, односно ратишту, треба узети у обзир и промене на спољнополитичком плану. Наиме, администрација Обаме јесте била велика подршка Ал Нусра фронту и другим терористичким групацијама у Сирији, док је Доналд Трамп још у изборној кампањи говорио о томе да ће инсистирати на заједничкој борби са Русијом против исламског тероризма, односно конкретно против „Исламске државе“ у Сирији.  САД су и за време председниковања Барака Обаме наводно водиле борбу против екстремиста у Сирији, али су заправо често погађале циљеве регуларне Сиријске војске а не терористичке положаје. Постоје озбиљни изгледи да ће администрација Доналда Трампа заузети другачији став према исламистичким групацијама у Сирији, нарочито што се у говорима новоизабраног председника САД могла чути и одређена доза анти-муслиманске реторике. У крајњем случају, САД ће сада морати много више да се баве решавањем сопствених проблема, што је олакшавајућа околност за многе који нису били „миљеници“ америчке спољне политике. По питању учешћа САД на конференцији у Астани, нова администрација је исказала приличну незаинтресованост. Узрок томе може бити листа приоритета, али је такође и давање предности Русији и другим земљама Блиског истока у преузимању мировне иницијативе. Сада у измењеним околностима, више није на реду ни питање повлачења председника Башара ал Асада са власти, јер су на њему управо инсистирале одлазеће политичке елите у САД и њихови европски сарадници. Сутра би требало да сазнамо закључке конференција, а најважније је да дође договора о прекиду ратних дејстава и разоружавању терористичких група које ће даље условити политичке процедуре решавања конфликта између зараћених страна.

На крају треба напоменути и то да је Русија, осим војне помоћи, послала и хуманитарну помоћ Сирији, какву ова држава није добила ни од једне друге стране. Конференција у Астани је нова и озбиљна шанса за заустављање дугогодишњег крвавог рата у Сирији.

Драгана Трифковић je директор Центра за геостратешке студије



Categories: Светске ствари

Tags: , ,

4 replies

  1. Што се мене тиче, нека траје све док се муслимани свих боја и застава (са све Ираном, Турском и Казахстаном) не затру и побију међусобно!
    Једино до чега ми је заиста стало је руска победа, руска политика, као и то да не дај Боже буде руских жртава!
    Ни Либија, ни Сирија (са све Асадом и “асадичићима” на челу), као ни било која друга “муслманска земља” (јер таква, осим на крви невиној Православној заснована, не постоји), ме интересују к`о “турско гробље” (осим што нам је преостало да се Богу молимо за ону “шаку јада”, мучених, тамошњих, преосталих Хришћана и Светих Цркава и Манастира)!
    Дакле, што се мене тиче, нек` траје што дуже, док се “до задњег” међусобно не помлате и док те сатанистичке пошасти ислама, коначно не нестане!

  2. Tesko su me pogodile reci komentatora pod pseudonimom “Srboljub”. Navodim :

    “Што се мене тиче, нека траје све док се муслимани свих боја и застава (са све Ираном, Турском и Казахстаном) не затру и побију међусобно! . . . Дакле, што се мене тиче, нек` траје што дуже, док се „до задњег“ међусобно не помлате и док те сатанистичке пошасти ислама, коначно не нестане!”

    Stidim se i duboko zalim da medju nama postoji covek koji ovako misli. On zaboravlja da zivimo sa susedima (u kuci, u selu, u gradu, u drzavi, pa cak i na ovom sjtu), gradjanima Srbije koji su druge vere (muslimani, katolici, protestanti) i vec duze vremena izliva svoju mrznju prema njima.

    Podsecam “Srboljuba” da je takvom ekstremnom sovinistickom mrznjom prema pravoslavcima bio zadojen Ante Pavelic – poglavnik NDH.

    Podsetio bih “Srboljuba” i na misiju Stanja stvari :
    Мисија Стања ствари јесте да пружи платформу за уравнотежено сучељавање различитих гледишта о националним политичким, друштвеним, економским, верским и културним српским питањима, без екстремизма, шовинизма и дисквалификација, са циљем очувања српске традиције али и без затварања врата природном развоју друштва.

  3. Када неко, као Србислав МРЗИ једног човека, најчешће се покаже, да мрзи цео свет. Некоме је потребно мање времена, да то открије, а некоме више. Сада је јасно, ко не поштује мисију СТАЊА и ко непримерено вређа. Вероватно је сада јасно и зашто су моји коментари били такви, а мени је прећено ОТКАЧИЊАЊЕМ? А Србислав је почео, да штанцује мрзилачке коментаре.

  4. @Deda Djole

    Не него ћу да изгарам од “братске љубави” према онима који се множе геометријском прогресијом, са јединим циљем освајања света и физичког и духовног уништења како мог српског, тако и осталих Хришћанских народа и култура!

    А поготово ћу да их жалим после вишевековног, перманентног и потпуног уништавања више ДЕСЕТИНА ХИЉАДА цркава на Блиском истоку и физичког истребљења готово свих Хришћана, у земљама у којима су се муџе запатиле!

    Такође је Вама, као познатом “човекољубном” и квази-демкратском заменитељу теза Deda Djole потпуни промашај било какво поређење са тзв. НДХ, јер нису Срби дошли у било чију земљу, као што то Хрвати измишљају или рецимо муслимани на Блиском истоку, а који су дословце истребили аутохтоне, највећим делом Хришћанске народе, попут рецимо Феничана, Асираца или Јевреја у Сирији (или другим данашњим “муслиманским” и “арапским” земљама), а чије “остатке закланог народа” су Агарјани потом силом и исламизирали и арабизирали!

    Такође, могу Вам рећи Deda Djole, да се што се тиче Вас и више него стидим, јер и поред тога да очигледно знате ћирилицу, упорно одбијате да се служите њоме, што мислим да је већи злочин од моје нелицемерности према муџама и војно способним и за рат колико сутра спремним “избеглицама”!

    Сматрам да бисте овом народу више добра учинили, ако бисте наставили да се борите за права напуштених паса и мачака, него што се бавите како светском, тако и српском, националном “политиком”!

    С поштовањем, Србољуб

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading