Личност 2016: Александра Нинковић Ташић – жена која је вратила Михајла Пупина у земље Светог Саве

Избор личности 2016. године био је лак и радостан. Он је обиљежен културним догађајем сезоне 2015/2016 – изложбом у Историјском музеју Србије „Пупин од физичке до духовне реалности“, чија је ауторка Александра Нинковић Ташић, предсједница Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, сакупљач најобимније материјалне грађе о овом великом научнику, иноватору, мислиоцу и највећем српском филантропу у Новом вијеку (Александра је сакупила више од 15 000 углавном непознатих и необјављиваних докумената о животу и раду генија из Идвора).

aleksandra-ninkovic-tasic-o

Александра Нинковић Ташић (Извор: Приче са душом)

Изложбу је посјетило преко 200 000 људи и она је, како по свом материјалном садржају, тако по до тада невиђеном у Београду коришћењу интерактивности (млади режисер: Марко Савић), а понајвише због неуморне љубави коју је ауторка уносила, увијек насмијана и са новим и новим подацима, у преношење предања о Пупину, надмашила све досадашње музеолошке стандарде и домете у нас. Тајна сваке егзистенције, писао је Николај Берђајев, открива се само у љубави, и то је потврђено и овог пута.

При томе, главна звијезда ове изложбе која је по интересу публике могла да траје барем још неколико година, није био ни сам Пупин, ни весела и вјешто употребљена техника, ни до заноса посвећена ауторка, већ обични клинци узраста 10-15 година, они који су захваљујући кућном васпитању или понеком посвећеном наставнику, а упркос „стручњацима за писменост“ и Science Education, прочитали „Са пашњака до научењака“ (али и Теслине „Моје изуме“ и Миланковићев водич „Кроз васиону и векове“) и били спремни да своја сазнања подјеле са старијим посјетиоцима изложбе. А и они најстарији, како из Београда, тако и из унутрашњости, препознали су у овој изложби ренесансу културног рада из својих негдашњих породица и школа, и долазили су редовно да провјере да ли ова Пупинова бајка (како је РТС назвао свој филм о изложби који је тренутно у монтажи) још увијек траје, треба ли ауторки нека помоћ?

Била би велика штета, ако се за ову изложбу не нађе неки простор за сталну поставку, а посебно, ако српска културна, научна и црквена дипломатија пређу ћутке преко ње и не прикажу је у иностранству, прије свега у САД, као прворазредну научну, политичко-историјску, али и умјетничку чињеницу непознату многим садашњим генерацијама интелектуалаца, па и онима из наше младе, а бројне научне дијаспоре.

Александра Нинковић Ташић испред Историјског музеја Србије

Александра Нинковић Ташић испред Историјског музеја Србије

Изложби је претходио велики рад Александре Нинковић Ташић у ранијим акцијама, од којих су најзначајније отварање сајта „Виртуелни музеј Михајла Пупина“ и бројне акције у Идвору, који је Пупин толико волио да се стално потписивао као Идворски, укључујући и обнову завјетног сеоског крста. А неки резултати њеног истраживачког рада и изложбе већ су јавности довољно познате, попут документованог рушења мита о Пупиновом свједочењу против Тесле, на суђењу Тесла – Маркони око изума радија, што је омогућило да се направи и изложба „Тесла и Пупин на истом путу“. Многи други резултати њеног истраживања тек треба да нађу мјесто у нашем образовању, као чињеница да без Пупиновог патента (који није наплатио) не би било могуће коришћење рендгенских зрака у медицинске сврхе.

Али, током изложбе јавно се показало и само васпитање Александре Нинковић Ташић, усуђујем се да кажем, ријетко код наших интелектуалаца. Најприје, она је лишена сваког оријенталног духа пузања пред моћнима и осионости према слабијима, о коме је тако много писао Андрић, а који је тако драг нашим „врховима“ политичке и научне пирамиде. Она је једнаку пажњу посвећивала VIP званицама и сиромашним пензионерима, академицима као и основношколцима, великим новинарским именима и усамљеном у својој борби Милутину Станчићу из СПОНЕ, културног портала Срба у Македонији.

Није само чекала да јој дођу у Музеј, него је обилазила школе и културне центре широм српских земаља. Пупиновим трагом, који је трећину своје укупне огромне материјалне помоћи српском народу, (мало познат податак!) давао сиромашној али слободној Црној Гори, одржала је предавања и у Подгорици, Котору, Херцег Новом…

Александра Нинковић Ташић поред Пупиновог портрета на изложби (Фото: Ђорђе Којадиновић/Недељник)

Александра Нинковић Ташић поред Пупиновог портрета на изложби (Фото: Ђорђе Којадиновић/Недељник)

„Прегаоцу Бог даје махове“, па је током изложбе, Александра Нинковић Ташић успјела да формулише и презентује, опет Пупиновим трагом, још један свој сазнајни интерес: однос између науке и вјере. Нашао јој се при руци будни дух Дарка Стефановића из Светосавске омладинске заједнице, који јој је организовао у оквиру Цркве два врло успјела предавања: „Михајло Пупин – наука ме је учинила бољим хришћанином“ и „Божанско надахнуће Михајла Пупина и историје српске науке“. Ово друго предавање, одржано у Парохијском дому Спомен Храма Светог Саве, већ својим мјестом одржавања актуелизовало је и одређеније питање, оно о односу науке и светосавља. То питање је, не тако давно и са великом снагом аргумената, покренуо протојереј-ставрофор Саво Б. Јовић, главни секретар Светог Архијерејског Синода, књигом: „Христов светосавац Михајло Пупин“ (2000), али је оно прије рада Александре Нинковић Ташић, схваћено као нека апологетска „поповска прича“, мимо занимања шире научне јавности.

А ради се о прворазредном не само епистемолошком, па и моралном питању, већ и о питању које захтијева ново вредновање културног обрасца по коме се васпитава наша интелигенција. Док се она у земљи, стално борила за досезање цивилизацијских тековина Запада („Било смо западњаци јер је култура била на Западу“, рекао је Богдан Поповић на прослави 25. годишњице Српског књижевног гласника), они који су и дословно били на Западу, и то у срцу научно-технолошке револуције, попут Тесле и Пупина, били су руковођени сасвим другачијим духовним оријентирима.

Вјероватно  се у том проблему, налази и загонетан „нестанак“ Михајла Идворског Пупина из наше културне свијести.

Сва издања Пупинове аутобиографије послије Другог свјетског рата, била су цензурисана, и тек је у 2016. години Александра Нинковић Ташић успјела да приреди издање „Са пашњака до научењака“ онаквог превода на српски који је редиговао сам Пупин, а по његовој жељи, предговор написао Милош Црњански.

Детаљ са изложбе (Фото: Милена Анђела Мишић Атанацковић/Двери.рс)

Детаљ са изложбе (Фото: Милена Анђела Мишић Атанацковић/Двери.рс)

Сада враћамо, каже Александра, ове Пупинове цензурисане речи у његово дело:

Прво сам од мајке чуо причу о животу овог чудесног Србина. Укратко речено, ово је прича коју сам од ње чуо. Свети Сава био је најмлађи син српског великог жупана Немање. Рано још одрече се краљевских части и повуче се у један манастир у Светој Гори, где проведе много година у учењу и размишљању. Затим се врати у своју домовину у почетку тринаестог столећа, постаде први српски архиепископ и основа самоуправну српску цркву. Он је основао и народне школе у држави свога оца. Ту су српски дечаци имали прилике да науче читати и писати. Тако је он отворио очи српском народу, а народ, из захвалности и признања за ове велике услуге, прозове га Светим Савом Просветитељем, славећи вечито његово име и успомену на њега. Од времена Светога Саве прошло је седам стотина година. Али ниједне године није било а да се, у сваком месту и у сваком дому, где Срби живе, не би одржавале светковине на којима се слави име његово.

Зато Александра Нинковић Ташић – како она то зове – „пупинизацију“ схвата и као борбу за изворно, неидеологизовано, али и неизневјерено Светосавље.

Др Александар Живковић

ИЗМЕНЕ

У овом чланку су 5. 1. 2017. у 13:27 унете следеће измене:

  • Промењен је извор за прву фотографију – уместо Храма св. Александра Невског наведен је сајт Приче са душом
  • „Посленику Бог даје махове“ исправљено је у „Прегаоцу Бог даје махове“
  • Прецизирано да предавање није „Божанско надахнуће Михајла Пупина, Николе Тесле и Милутина Миланковића“ већ „Божанско надахнуће Михајла Пупина и историје српске науке“

ПРОЧИТАЈТЕ/ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ

ПРЕТХОДНИ ИЗБОРИ



Categories: Моба

Tags: , , , , , ,

26 replies

  1. Svaka Vam ČAST na izboru, Aleksandra je DIV žena !!!

  2. Бриљантан чланак о једном великом подвигу.

  3. Шта каже “Пупин посао математичке моделе за три највећа Теслина изума, ма шта нам наприча !? у пар емисија ….. да, како да не, прави изумитељ радија и полифазног система је Пупин, а тесла ето неки шегрт коме је дозвољено да склепа машину”
    Пупин је издао Теслу, имам оригиналан извод са суђења Марконију за патент радија …. и док се сироти Тесла потуцао по јефтиним мотелима на кредит и милостињу 23 године и јео глогинње задригли Пупин је уживао у Масонској ложи Кавијар и најбоља вина!

    ЛАЖ ТРОЈАНСКИ КОЊ ГОДИНЕ !

    1
    1
  4. Да није последњи коментар писала она иста особа која тврди да је перпетуум мобиле могућ, да је астрологија егзактна наука итд. Особа која брендира себе користећи Теслин лик и дело?

  5. Ne Jovane ja sam elektroinzenjer i vlasnik Tesla Projects Laboratory Inc. http://www.teslaprojectslab.com

    Uskoro otvaramo i Teslin Muzej u Kanadi a Aleksandri je bolje da oripazi sta prica javno. Toliko je laži iznela o odnosu Tesle i Pupina da cemo morati da objavimo dokumente.

    Pogotovu sa sudjenja Markoniju gde je predsedavao sudija Noble Augustus Hand u District Sudu New York City, New York, a kao vestak niko drugi nego Pupin.

    A sta kaze, nema dokimenata! Eto mi imamo, i objavićemo!

    1
    1
  6. Нема потребе да стављате знаке узвика. Још мање да ангажујете целу фирму да ставља минусе и плусеве. Ево, извињавам се што сам Вас заменио са другом особом. Али да градите свој бренд користећи Теслино име и дело, то нисам погрешиo. Остало не спада у домен мог интересовања, нека се тиме бави ко треба да се бави.

  7. Mi ne gradimo brand nego Muzej (a brand Muzeja kao institucije naravno mora da se napravi), a firma je part-time i to iskljucivo za proizvodnju funkcionalnih modela za taj Muzej i ni jedna model nije na prodaju.

    Ko ste Vi da kezete meni bilo sta u vezi Tesle, ja se time bavim 16 godina? Jeste li napravili neki eksperiment? Kako vrsite promociju Tesle? Evo mi pravimo muzej sa 20 radnih modela, masivnom Arhivom i oroginalnim artifaktima?

    Sta ste Vi uradili na promociji Tesle da meni možete da popujete?

    Kakva firma?, nas je ukupno 5 u dve države. Ja iskljucivo koristim kopije originalnih dokimenata i originalne izvore za sve svoje tvrdnje.

    Aleksandra ce sama da snosi posledice za laži koje iznosi godinama o njihovom odnosu a tice se i istorijskih i naučnih činjenica.

    Korisitim ovu priliku da je izazovem na sučeljavanje u nekoj emisiji, donosim sve dokimente i svi su šerifi krsne kopije originala…. dosta je vise laži!

    Pupin i Tesla na istom putu? To je smešno …. Pupin i Markoni, e u to vec mogi da poverujem. Pupin u svojoj autobiografiji koju imam u originalnom izdanju iz 1929 kaze i ismejava se Tesli sto je sa Jupiterovog meseca IO detektovao radio signale (Tada je Tesla mislio sa oravom da je sa Marsa jer je Mars iz Colorsdo Springsa bio vidljiv) i kaze “kako moze radio signal da se prenosi kad nisu spojeni Predjanik i Prijemnik zemljom i spominje svoj ekspiremnt zabadanja noževa u zemlju i igru vibracija – Pa on ni 30 godina posle Teslinog osnovnog patenta radija iz 1897 godine nije shvatio sustinu a sebe naziva tvorcem “bežičnog sistema” ali eto prepustio je Markoniju …

    1
    1
  8. Jovane zabiravio sam da odgovorim na jednu jako bitnu cinjenicu, a to je uvreda koju ste izneli u vezi mog korišćena Teslinog imena za Muzej? Pa da odgovorim:

    14og Maja 2009 dobili smo saglasnost Muzeja Nikola Tesla, i tadašnjeg dorektora Vladimira Jelenkovica i pravnika muzeja u pismenom obliku da mozemo koristiti Teslino ime u svrhu otvaranja Muzeja kao institucije i Labratorije koja je istrazivacki centar pod okriljem istog. Kako sam informisan do dana mi smo ustvari jedina organizacija koja je tražila pravnu dozvolu korišćenja imena. Dali ima jos nekih nejasnoca Jovane?

    Ako nekoga interesuje progres izgradnje Teslinog
    Tehnickog Muzeja u Kanadi i kako pravimo funkcionalne modele za stalnu postavku po Teslinim patentima moze da pogleda u virtualnom Muzeju gde postavljamo kvalitetne slike i video zapise:

    https://www.facebook.com/groups/CanadianTeslaTechnicalMuseum/

    Hvala

    1
    0
  9. Ја са Вама уопште не говорим о Тесли. Али се питам отуд баш да на нашем сајту дајете ексклузиву да сте у поседу извесних докумената.

  10. Govorite, rekli ste da koristim Teslino ime i delo u svrhe marketinga.

    Pa kada ste videli i jednu instituciju da nije gradila svoj imidž i identitet. Mi smo to barem pravno sredili sa Muzejom N.T.

    A zašto da ne dajem kad to nisu tajna dokumenta. Potrudili smo se po arhivama, neke smo kopije morali i da platimo.

    Cekamo pogodan trenutak za objavu. Najbolje bi bilo direktno sučeljavanje u nekoj emisiji sa dokumentima ali može i u nekom renomiranom časopisu ili novinama svejedno je, nama je bitno da istina bude dostupna.

    1
    1
  11. Уопште нисам рекао да немате право да користите Теслино име за музеј. Ваша фирма ради “репродукције” Теслиних изума и то продаје и то је чињеница (која је видљива на Вашем сајт за кога сте повезницу сами дали), а не напад на Вас за кога сам први пут чуо вечерас. Како сте до дозвола дошли се мене не тиче. Пошто сам и ја понешто читао о Тесли, ја сам смирен, што и Вама желим.

  12. @ Немања (teslaprojectab.com),
    Сад је стварно ДОСТА!

    Грешка је што сам вам и први коментар пустио, али сад сте стварно претерали: уместо било каквих доказа ви нудите само претњу шта ћете да нам радите “док нам се тетка не врати из Модриче” (чекате “погодан тренутак”), уз страшно омаловажавање госпође Нинковић Ташић и уз дегутантну (само)рекламу. Прилагодите речник и наступ овом сајту, обраћајте се другима са поштовањем – иначе вам ниједан коментар неће бити више објављен.

    у нади да смо се разумели,
    Александар Лазић (Стање ствари)

    1
    1
  13. @ Немања
    Као што рече Милош: “Бриљантан чланак о једном великом подвигу.” Као што рече Жељко: “Svaka Vam ČAST na izboru, Aleksandra je DIV žena !!!”. У сваком случају, то су примерени коментари о тексту поводом проглашења ПОДВИГА ГОДИНЕ. Нема разлога, да се једите, што нисмо упознати са Ваши напорима. Нема разлога, да се једите, ни што у области којом се бавите, поседујемо недовољна знања. Претпостављам, да Вам је познато, да у Београду постоји Центар за истраживање наслеђа Николе Тесле. Сигуран сам, да Вам је познато, колико у свету постоји награда и подсећања на Николу Теслу. Ту је и нови аутомобил. Све у свему, напор да се нешто овако направи и о Пупину заслужује сваку похвалу. Неки детаљи, ма колико значајни за науку, или за разумевање личности генија из наших крајева, сигуран сам, да нису споменути, да оног другог унизе. Немојте од тога правити проблем! Покушајте, да Ваш рад и напоре прикажете и приближите нама, који први пут о томе нешто чујемо.
    @Јован Илијин
    Ваш први коментар, на нешто о случају Тесла/Маркони/Пупин, а што није непознато, није био примерен и тако све оде на другу страну.

    1
    1
  14. @слободан млинаревић
    У праву сте. Реаговао сам јер многи користе Теслино име како би напали на оно и оне што је у нас вредно. Тиме сам допринео да се укаља изузетан текст о изузетној жени.

  15. @ Stanje Stvari (Aleksandar)
    @ Slobodan

    Jedina uvreda oko cele price onPupinj je na konto Nikole Tesle. Ako zelite da vidite objavljene papire, dodjite u grupu zavorenog tipa, ciji link sam objavio ovde na vašem sajtu.
    Ja ovde ne propagiram svoje napore nego revolt onog sto je izneseno u pojedinim emisijama. Nije moja krivica sto ne poznajete istoriju nauke i inzenjeringa krajem 19og i pocetkom 20og veka, pa se moze protiriti bilo kakva prica o bajnom odnosu Pupina i Tesle “Na istom Putu”

    Aleksandre, dajte mi email, (moj imate na web sajtu), i poslacu vam kopiju originalnog pisma koju sam morao da platim u Smitsonijanu. Pismo od Mihajla Pupina, Kenetu Svejziju povodom Teslinog 75og rodjendana. Samo ovo pismo je dovoljno da sruši mit o na od ok saradnji Tesle i Pupina.

    Oni sto je stvarno podiglo nivo revolta je izjava Aleksandre u jedini emisiji na YouTube pre 6 meseci da je Pupin Tesli pisao matematičke modele za tri svoja najvažnija izuma. Ova izjava je prekajanje istorije, doprinosa Tesle nauci i laz godine! I sta je tu problem da s e kaze istina ?

    Hajde evo nudim vam dragocen dokument ….

  16. @ Немања (teslaprojectab.com)

    У реду.

    Оставили сте све податке, изрекламирали сте и Фејсбук групу и вас и вашу фирму (шта ли је) – кога интересује нека настави даље (приватну) преписку са вама.

    Толико,
    Александар Лазић (Стање ствари)

  17. @ Немања
    Морате обратити пажњу, шта Вам други пишу. Зар нисте уочили моју назнаку, да ми је проблем са Марконијем познат? Такође ми је позната животна прича и једног и другог. Питање, какве то везе, Ваше знање и моје знање, има са напорима и трудом госпође Александре Нинковић Ташић. Она ради то што ради, истражује живот и дело Михајла Пупина, Ви то исто радите по питању Тесле. Имате мали проблем, па сте замислили, да све то може, да се ради преко сајта, који је на туђем језику. Како ја, овдашњи, да читам тај Ваш сајт? По мени је, Ваш први задатак, да почнете, да пишете писмом у Срба, затим, да омогућите читање Вашег сајта у ЋИРИЛИЦИ, да сајт прилагодите за једноставно читање, а не да нам сервирате, шта све може на сајту да се догађа. Чуди ме, да нудите нека документа, а сигуран сам, да Вам је познато, шта све може, на овом сокоћалу, да се монтира. Александра то не занима, али мене занима. Моја мејл адреса је slobodan.mlinarevic@gmail.com па је то можда прилика, да и ми овдашњи нешто сазнамо о Вашим размишљањима. Напомињем, да седим бар једном недељно, са овдашњим доктором електротехнике, па ћу бити у прилици, да детаљно размотрим Ваша размишљања. Зашто не седнете и све то што знате о односу Пупина и Тесле не напишете? Многи ће то са задовољством прочитати.

  18. Originalan list Politike (Iz Arhive) u visokoj definiciji, 600dpi, 27 April 1927 intervju sa Teslom:

    Tesla izmejdu ostalog veći deo intevjua posvećuje odnosu sa Pupinom. Procitajte ….

    http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine/politika/1927/04/27#page/0/mode/1up

    Nadam se da nećete cenzurisati originalne clanke iz arhive Politike.

  19. @Александар
    Написах нешто, после последњег Вашег коментара. Изгуби се? Шта би?
    @ Немања
    Линк, који сте нам послали са Политиком је мало тежак за читање, с обзиром на величину слова. А тешко да ће то неко и читати. Напишите Ви нешто, пошаљите. Имате мој мејл. И пишите писмом у Срба.

  20. Прво: нисам коментарисала кад је текст објављен, али сада желим да изразим своје поштовање према делу госпође Нинковић Ташић. Друго, сјајан текст о њој! Треће: Пажљиво сам прочитала текст из Политике. Шта он доказује? Ништа. То је текст из новина, не научно дело. Осим тога Политика га је сама у ововременским издањима цитирала, тако да није нека новина. Четврто: Тесла је био велики ум, уз то још и наш, али није апсолутни и неприкосновени ауторитет када су природне науке у питању. Пето: Тесла није једини кога нису успели да хипнотишу. Мени се то десило још у основној школи, када су нам довели неког светски познатог мађионичара, а нисам била једина. Шесто: Негде сам прочитала (у новинама, тако да узимам са резервом) да је писац текста био Пупинов ученик. Тиме се отвара могућност да је и саме Теслине речи измисли. Пресипали би из шупљег у празно, углавном. Стога седмо: и Тесла и Пупин су Срби, велики у свом послу и за нас је врло значајно оно што госпођа Нинковић Ташић ради. А шумова увек има (појам из електронике).

  21. @ Stanje Stvari

    ‘Миланковић и Тесла за свакога ЛТД’ је сићарџијски дућан за продају принтаних разгледница и функционалних реплика Теслиних и Миланковићевих изума.
    Пошто је у питању мануфактура за штанцовање која 100% експлоатише интелектуалну својину чувених научника, што би се рекло, без употребе грама мозга, а исључиво зарад личне материјалне добити, поставља се питање, ко полаже право на интелектуалну својину и заоставштину научника и ко даје дозволе за производњу њихових изума?
    Предпостављам да музеј ‘Никола Тесла’ у Београду полаже право на сву заоставштину научника, па сходно томе, може и да изда дозволу нпр. за штанцовање већег тиража аутентичних фотографија, наравно за одређени износ који ће остати музеју. Е сад има једна зачкољица, да ли неки ‘графички дизајнер’ (у овом случају супруга од сићарџије) сме да фото-манипулише са тим фотографијама по свом инспиративном доживљају, до нивоа нпр. кичерице? Ко је одговоран уколико ‘манипулантово надахнуће’ срозава углед наших научника а и државе у целини?
    Ја схватам да се шарени постери много боље продају, нарочито на америчком континенту, где је потрошачки укус широког објектива, схватам и да ‘теслалаб’ са својим патентом за штанцовање жели мало да удебља своју пластичну картицу али се питам, ко контролише и одобрава овакве послове?

  22. @ Nenad

    Nenade, hvala vam puno sto ste nesvesno zeleci da uvredite dali neverovatan kompliment. Svi Modeli prikazani na web-sajtu su valstite izrade nase grupe koja ujedno radi modele za Muzej Nikole Tesle. Modele koje radimo za Muzej u Kanadi su malo bogatije izrade jer nemamo restrikiciju rokova i finansija same institucije.

    Sto se tice grafickog dizajna, tu je bolje da ne komentarisete, pogotovu ne kada je moja supruga u pitanju koja je dobija vise nagrada za grafcicki dizajn i razvoj identiteta.

    Slike koje smo postavili na web su nase vlasnistvo i vecina ih je u crno beloj tehnici retro stila sem jedne a to je originalna slika Nikole Tesle koja je ditigalno poostrena i ociscena od imperfekcija i produzena u horizontalnom delu gde smo stavili Teslinu valstistu izjavu pevedenu na srpski jezik: “Ako bi vasu mrznju pretvorili u elektricitet, mogli bi ste obasjati celu planetu” – Upravo ovu izjavu ovog puta posvejujem Vama.

    Jos jednom Vam se zahvaljujem na komplimentu da smo postavljali slike originala. Mnogo Vam hvala jer nema boljeg komplimenta za grupu inzenjera i artizana koji se bave izradom Muzejskih eksponata. Jos jednom da napomenem, ni jedan eksponat koji je pravljen u Kanadi nije prodan a to sto mi zivimo na zapadu, to je nasa stvar, ostvarite Vi bolju promociju Nikole Tesle u Beogradu ili barem odite do Muzeja pa pogledajte neke od radova nase grupe. Slobodno pitajte predavaca da Vam pokazu model.

    @ Vladanka

    Draga gosposjo, moracu da Vam pojasnim par stvari.

    1. Ako se Aleksandra poziva na novinske clanke koji su nagadjanja novinara u najboljem slucaju onda mi mozemo da podelimo autorizovan teskt. Razlog sto sam stavio link na izdanje Politike, je taj je ovde ne mogu da zakacim neki drugi oiginalni dokument ali ne brinite objavicemo rad o odnosu Tesla – Pupin sa prilogom svih izvora i originalnih dokumenata ukljucujuci i zivod iz Suda kada je Pupin bio vestak i svedocio protiv Tesle pa neka narod rasudjuje.

    2. Tekst iz Politike je originalni intervju za kojij je novinar putovao u Njujjork a sam Tesla autorizovao tekst koji je on napisao. Tim aktom se i pohvavali nekolicini bliskih prijatelja u pismima cije kopije imamo. Znaci tekst je autentican i govori licno svedocenje Tesle o donsu sa Pupinom.

    3. Voleo bi da mi neko objasni zasto je Pupin kao pravoslavac sahranjen na Masonskom groblju kojeg i dalje odrzava Masonska loza drzave Njujork?

    Molim urednike da objave ovaj tekst jer je ovo samo kulturni odgovor na teksta. Nenad je bio dosta nekulturan u svojem izlaganju.

    N!

  23. @ Nenad

    Videh da nisam odgvorio Nenadu na pitanje ko odobrava pravljenje replika patenata pa da odgovorim jer sam zacudjen neznanjem:

    Patenti nisu nicija svojina! Patenti su javno dobro i mogu se skinuti sa web sajta patentnog zavoda Amerike. Isto tako izadan su brojne knjige Patenti Nikole Telsle koje su javno dobro i moze da ih koristi ko i kad hoce.

    Mozda niste upznati ali Patenti u Americi, tada su vazili kao “Rojalti” 20 godina i nakon 20 godina niko vise nema pravo na njih i svako moze slobodno da ih koristi.

    Izrada funkcinonalnih modela nije pod nicjom kontrolom, pogotovu kada se radi o Muzejima a sama izrada je vrsena iskljucivo po patentima Nikole Tesle, za Muzej N.T. u Beogradu, za Muzej Milutina Milankovica u Dalju i za Tehnicki Muzej N.T. u Kanadi.

    Mi evo imamo modele u tri institucije, koja popularise nase velike naucnike, uradite i Vi nesto korisno.

  24. Ovo je zena-stijena. Srpski stub. Istrazivac istine i prikazivac bijednihsrpskih dusa, dusmana, prvenstveno SRPSTVA, pa onda i Pupina i Tesle.
    A, dragom Srbinu, najspskijeg imena, za koje sam ja i posebno vezana,NEMANJI, zao mi je sto se sluzi neistinitim informacijama:Aleksandrovim ili Titovim, isti cilj. Umanjivanje vrijednosti nasih naucnih velikana. Predstavljajuci mrznju i netrpeljivost izmedju ova dva covjeka, svaki takav dokumenat je cista obmana. A gospidine Nemanja, prinadjite mi barem jedno ime u nasoj istorumiji koji je dao toliko licnih sredstava za crkve, manastire, skole, bolnice, kola srpskih sestara,….nadjite ih. Uostalom, cijwlo m covjecanstvu su dali od svjetlosti do udahnuca zivota i Tesla i Pupin i Milankovic, a bili su nasi i mi njihovi. No, poslije toliko vremena vidimo da su se mucili i predali sebe, dusu i srce za jedan nezahvalan i tracav narod. Tim narodu i ja pripadam.

  25. Na izlozbu sam dosla planirano i iz provincije (kako ne volim da se nazivaju gradovi koji nisu Beograd)i bila sam odusevljena godpodjomTašićNinković,entuzijazmom i energijom sa kojom nam je prenela svoje znanje i podsetila nas kakvi su ljudi krasili ovaj svet,a naši.
    Sve joj želim najlepše i dalje uživam u svemu što radi.
    PS Razočarana sam onim što su ljudi napisali u ovim komentarima i sto su se bavili temama koje su lične a tekst je o osobi koja je priredila nezapamćenu izložbu a ne o njima i njihovim promocijama.

  26. Зар стварно поједини мисле да су се два Генија Никола Тесла и Михаило Пупин посвађали и да је Пупин исмејавао Теслу и да је сведочио против Тесле у корист Марконија. Па то је једноставно смешно. Див какакав је био Михаило Пупин то себи неби могао да дозволи…Па размислите мало због чега је Пупин био заборављен готово…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading