Драгослав Пакић: Дабогда се претплатио на „Шарли ебдо“!

У целом поштеном и правоверном свету су се појавиле мајице са натписом „Je ne suis plus Charlie“! (Ја више нисам Шарли!), као реакција на скарадну и бљутаву карикатуру са насловне стране овог познатог сатиричног недељника. У карикатури о којој је реч, Шарлијевци приказују руски војни авион у паду и солисту хора Александров са монотоним извођењем тона „а“ уз текст: „Репертоар хора Црвене армије се проширује“.

Карикатуре часописа „Шарли ебдо“ (Извор: РТС)

Карикатуре часописа „Шарли ебдо“ (Извор: РТС)

Поводом реакција огорчених и увређених пратилаца хумористичких „достигнућа“овог листа за хумор и сатиру, редакција листа је издала саопштење у коме се покајнички извињава укупном читалачком пучанству, некадашњим активним учесницима у жалости за страдање карикатуриста овог часописа, заслужних носилаца мајица са натписом „Je suis Charliе“!

У саопштењу се наглашава да хор није настрадао зато што је припадао Црвеној армији, него – што је и оправдано – зато што на репертоару има српску песму „Тамо далеко“. Тако му и треба! – подвучено је у пост скриптуму. Далеко му било!

Неки београдски листови су ову вест објавили на насловним странама као потврду да су били у праву када су тврдили да је за ову авионску несрећу крив управо Слободан Милошевић.

Нешто пре тога, у рубрици „Гласине недеље“, лист Шарли ебдо објављује ексклузивну вест о смртном случају седамдесет и једног Руса, отрованих вотком која је справљена уз додатак шампона за купање. Вест је пропраћена сарказмом типичним за Шарлијевце, у коме се становници Алепа искрено надају да је вотка произведена од њиховог домаћег сапуна.

Какав ли би волшебан сапун могао бити да се овим хумористима учини савест чистом?

Да би подвукао своје политичко опредељење на међународном плану и отклонио сваку могућу сумњу у исправност сопствених ставова, Шарли 28. децембра објављује карикатуру са председницима Путином и Трампом упакованим у новогодишње и божићне пакетиће са уврнутим тракама и са текстом: „Ус*ани поклони… којих би се радо ослободили“!

Уврнуте траке су, протумачено је накнадном памећу, псеудоним за аутора карикатуре иза кога стоји укупна, такође уврнута, редакција листа.

У рубрици „С оне стране разума“ које се, разумљиво, односи на вести из Србије, говори се о будућим председничким кандидатима. Само Шарли ебдо зна да се ради о извесним Јанковићу, Јеремићу, Николићу и „Тако далеко“, а и даље. Шарли, као некад ОЗНА, све на време дозна, али неће све да каже, него поручује: преосталих 90% истине сазнаћете ако сваке среде на киоску купите најновији број недељника.

Са ШАР-ЛИ-ЛИ-НИН-ом се зна више! Ми вам стојимо на располагању да са нама знате све. Уколико и даље останете незналице, сами сте криви. Овог пута и без Милошевића.

По неписаним правилима, којих се придржавају сарадници у овом листу, постоје два начина дотурања информација кроз штампу. Један је да извештач остане неутралан, односно да се прави Енглез уколико му то дозволи власник који је најчешће Немац, а други је да изнесе сопствено гледиште са којим се претходно већ сагласио Американац.

Уколико се нападају Руси, Срби или ислам, мишљење није неопходно.

Трећи начин је да се, као у Србији, опозиција уопште не помиње. Односно, да се сви придржавају пословице „поменуло се, не повратило се“!

За елиминацију тероризма у угроженој Европи, Шарли има неколико решења. Једно је да се на границама Шенгена поставе лансирне рампе са којих би се баражном ватром сваки мигрант сатерао у мишју рупу, а ако се ипак провуче кроз ситна окца разапетих мрежа, онда и њега, као мрежу, такође разапети. Друга могућност је да се мухамеданци милом, а још боље силом, навикну да клече по катедралама, а хришћани да клањају по џамијама. Услов је да се нарочито католици не изувају јер им ноге смрде више него њихова колонијална савест.

Годишња претплата за Шарли ебдо је 76 евра – под условом да су вам отворили поглавља.



Categories: Сатиристика

Tags: , ,

3 replies

  1. Мишљења сам да са овим монструмима не треба терати шегу. Њих је потребно подврћи озбиљнијем третману!
    Мада је о укусима беспредметно дискутовати, Михајло Меденица има, по мени, примеренији осврт на ову тему.
    Може бити да ја имам посебну визуру и да, с тога, видим на карикатури ових монструма оно, на шта нико до сада није указао: облик носа солисте!
    Дакле, порука ових изопаченика је далеко морбиднија, него што се на први поглед примећује:
    РУСКЕ СВИЊЕ СУ ЗАСЛУЖИЛЕ ОВАКВУ СУДБИНУ!
    Но, патолошка мржња према другости, кад-тад ће им се поново олупати о главу.

  2. Нисам запазио детаљ на карикатури са носем солисте хора. Вероватно да сте у праву – мислим да је мало ко то видео и тако разумео.
    Хвала на указивању.
    Већу свињарију не би могла да смисли ни највећа ђубрад морбидних створења.
    Да ли је могуће да Галски дух изроди овакве болеснике?

  3. @Пакић Драгослав

    “Да ли је могуће да Галски дух изроди овакве болеснике?”

    А да ли је могуће да “галски дух” обезглави све племиће и готово све свештенике којих се докопао, “аузгред” спаљујући цркве?
    И да ли је могуће да “галски дух”, са све 800.000 “храбрих Гала”, ничим изазван крене на Русију?
    И да ли је могуће да “галски дух” пошаље гранате погрешног калибра у тренутку када се води одсудна битка за будућност света?
    И да ли је могуће да “галски дух” са бродова пуца на живе српске лешеве, после преласка Албаније, уцењујући их прихватањем “савезничких”, а истоверних италијанских територијалних захтева?
    И да ли је могуће да “галски дух” потом, деценијама извлачи злато из Бора, управо наплаћујући не сваку своју врљаву гранату, већ сваки метак и свако ћебе које су нам “дали”?
    И да ли је могуће да “галски дух” онако подвије реп пред Хитлером и распадне се (поменути “Гали” су брже бежали, него што су Швабе могли да их стигну, док при свему томе, ти “храбри Гали”, у својим редовима нису имали злочиначке, вероломне и кукавичке Хрвате, а које су Срби 1941. имали)?
    И да ли је могуће да “галски дух” без икаквог разлога, деценијама фаворизује Шиптаре, сатанизује своју “српску браћу по оружлу”, уведе им санкције, потом их бомбардује, а и колико јуче гласа за умоболну и лажљиву “резолуцију о Сребреници”, у “еуропском парламенту, еуропских вредности”?

    Тај “галски дух” који Ву Пакићу замишљате, постоји само у стрипу и цртаним филмовима о Астериксу и Обеликсу!
    И на споменику погибељне српске заблуде на Калемегдану!

    Поштовани Пакићу, Деда Мраз и “галски дух” су измишљени за децу предшколског узраста!
    У њих ни ирваси, а ни Гали више не верују!
    Јер их никада није ни било!

    Права истина о “галском духу” је приказан само у хумористичкој серији “Ало, ало”!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading