Влада Србије укинула таксе на увоз меса и млека из Европске уније

Од 1. јануара 2017. године неће се плаћати посебне дажбине на увоз живих свиња и свињског меса, живе рибе, млека и одређених млечних производа из Европске уније, одлучила је Влада Србије.

eu_Srbija-orlovi

Према одлуци Владе од 29. децембра, која је објављен данас у Службеном гласнику, посебне таксе при увозу из ЕУ неће се плаћати на живе свиње и свињско месо, говеђе месо, млеко и павлаку, млаћеницу, кисело млеко, јогурт, кефир, сир, урду, разне врсте качкаваља, говеђе месо, шећер, сушени дуван…

У одлуци се прецизира да ослобађање посебне дажбина на увоз живих свиња домаће врсте из ЕУ, у износу од 8,30 динара по килограму, важи до 31. децембра 2017. године.

Влада Србије увела је у јуну прошле године прелевмане (увозне таксе) за млеко од десет до 20 динара по литру, као и за кисело-млечне производе од десет до 30 динара да би заштитила домаћу производњу у тренутку када су цене тих производа на европском тржишту биле на историјском минимуму од око 20 евроценти по литру.

Одлуком од 30. децембра 2015. године та заштитна мера је продужена први пут.

Европска унија је тражила од Србије да укине ове заштитне мере, оцењујући да су оне у супротности са Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је пре десетак дана оценио да су се створили услови за њихово укидање, али да је то ствар политичке одлуке.

Том приликом је додао и да је ситуација на тржишту млека сада много боља него што је била и да се ради анализа свих елемената који би требало да доведу до одлуке о укидању или задржавању прелевмана.

Асоцијација пољопривредника затражила је почетком месеца да прелевмани за произвођаче млека буду на снази све док се не донесе закон о млеку, који је, како оцењује то удружење, преко потребан да би пољопривредници имали предвидивост у планирању производње и да би били заштићени.

Закон о млеку би, како наводе у Асоцијацији, требало да ову област уреди на квалитетан начин, како би пре свега фармери били више заштићени од, како кажу, уцена и штетних уговорних обавеза које диктирају млекаре.

(Танјуг/Политика, 30. 12. 2016)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар