Грчки митрополит Јеремија: На Критском сабору требало осудити две савремене јереси – папизам и екуменизам

Митрополит Гортински Јеладске православне цркве Јеремија, прокоментарисао је закључке Критског сабора и критиковао документ „Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом“. Agionoros.ru је објавио главне тачке изјаве владике.

jeremija-grcki

„На Критском сабору је требало разјаснити ситуацију, како би верници били заштићени од саблазни, и осудити две главне јереси данашњице: папизам и екуменизам. Уместо тога сабор на Криту не само да није осудио ниједну јерес, већ их је, напротив, назвао црквама“, изјавио је владика.

„Црква располаже пуном истином и не може пасти у заблуду. Ако је она у заблуди, тада престаје да постоји као Црква. Док је са своје стране, јерес управо заблуда. Због тога, употребом термина „инославне Цркве“ мешамо неспојиво: признајемо да Црква може бити у заблуди, а да јеретици могу бити носиоци истине. То је апсурд“, истакао је он.

Митрополит је изјавио да ће одлуку о признању или непризнању Критског сабора, донети све владике Јеладске православне цркве.

„Документи Критског сабора могу бити измењени и поправљени на следећем Светом и Великом сабору. Они могу бити усавршени ради достизања свеправославног консензуса, јер на Критском сабору нису присуствовали представници Антиохијске, Руске, Бугарске и Грузинске Цркве. Историјски сабори су се састојали из неколико заседања у оквиру многих година, а потом су, у складу са разумевањем Цркве, разматрани као разни делови једног сабора“, појаснио је митрополит Јеремија.

Владика је на крају свог излагања додао: „Како би се правилно изразила православна вера, неопходне су прецизне и недвосмислене формулације, испуњене дубоким, богословским смислом. Наша Црква се борила за прецизно тумачење догмата наше вере. Данас нам је преко потребна молитва и разборитост. Морамо да избегнемо брзоплете и непромишљене поступке.“

С руског Александар Ђокић

(Православие.ру, 14. 12. 2016)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Dok mitropolit Jeremija tvrdi da su papizam i ekumenizam jeresi, ruski predsednik ima drugacije misljenje.

    Danas je Vladimir Putin razgovarao sa papom Franciskom, cestitao mu 80. rodjendan i ukazao na papin ogromni licni doprinos poboljsanju odnosa Rusije i Vatikana.

    Ruski predsednik i papa su podvukli vaznost konstruktivnog medjuverskog dijaloga sa ciljem ocuvanja moralnih temelja u svetskim odnosima (Tanjug).

  2. Ти си очигледан пример да је Јеремија сто насто у праву.

    Президент России и Папа Римский обменялись мнениями по вопросам защиты христиан в зоне региональных конфликтов и значимости конструктивного межконфессионального диалога для сохранения нравственных начал в мировых делах.

    Ruski predsednik i papa su razmenili gledišta o pitanjima vezanim za zaštitu hrišćana u zonama regionalnih sukoba i važnost konstruktivnog međuverskog dijaloga sa ciljem očuvanja moralnih temelja u svetskim odnosima”.

  3. Nista to nije novo.

    Mnogo prije Putin-ramba (koji radi sto sklekova za dvadeset sekundi i moze da izvede cetiri leteca mavasi gerija dok ne trepnes), i danasnji sveti ruski patrijah kiril Gundajev (slava mu i milost) je u zaednickoj molitvi sa pripadnicima drugih mirovnih pokreta rekao da “rata ne smije da bude” i da “niko ne smije da vas bije”.

    Evo djelova tih velicanstvenih dogadjaja. https://www.youtube.com/watch?v=Jt3_gDIYp6g

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading