Мирољуб Јевтић: Екуменска сарадња  неопходна да би јудеохришћанска цивилизација преживела

Поводом десетогодишњице часописа „Политикологија религије”, на ФПН је одржан међународни научни скуп, а многи реферати су били посвећени положају хришћанских цркава у Европи и савременом друштву

Мирољуб Јевтић: У Русији се услед вакуума који је настао рушењем комунизма, створила идеолошка празнина коју је попунило православље (Фото: Н. Марјановић)

Мирољуб Јевтић: У Русији се услед вакуума који је настао рушењем комунизма, створила идеолошка празнина коју је попунило православље (Фото: Н. Марјановић)

Научни часопис „Политикологија религије“ свој јубилеј, десет година постојања, обележио је недавно на Факултету политичких наука међународном научном конференцијом. На њој је било 30 учесника, 25 је приложило своје реферате, од чега петнаесторо страних професора, са универзитета из Италије, Пољске, Словачке, Бугарске, Аустрије, САД. Часопис „Политикологија религије“ покренуо је 2007. године професор Факултета политичких наука Мирољуб Јевтић. Како објашњава у разговору за „Политику“, био је то први часопис у свету посвећен неправедно запостављеној научној теми – политикологији религије.

– Политиколози се уопште нису занимали феноменом религије, што је велика грешка, па тако данас у свету постоје само два часописа на енглеском језику посвећена политикологији религије. Уз овај наш београдски, постоји и онај који издаје Америчка асоцијација за политичке науке – каже проф. др Мирољуб  Јевтић, иначе и члан управног одбора научних комитета за политикологију и социологију религије Међународног удружења за социологију (ISA) и  за политичке науке (ИПСА).

Конференција на ФПН како и објашњава њен организатор, није имала јединствену тему, већ је намера била да окупи некадашње и садашње сараднике часописа из земље и света, који су говорили о различитим глобалним и локалним феноменима. Тако се на панелима говорило  о геополитици и религији, џихаду и пропагандним ратовима на друштвеним мрежама, цивилизацијском дијалогу хришћанства и ислама, бласфемији, појави вехабизма у Босни и Херцеговини. Многи реферати на различите начине су разматрали положај хришћанских цркава у Европи, њену позицију у савременом друштву, однос према Европској унији. О томе је недавно говорио и руски патријарх Кирил, који је у изјави медијима поновио свој став и да се секуларна Европа све више удаљава од својих хришћанских корена и да је хришћанство угрожено не само на Блиском истоку, где је ситуација алармантна, већ и у Европи.

– То је тачно, хришћанске цркве губе утицај. Тема једног од прошлогодишњих бројева часописа била је религија и политика у савременој Европи. У свом чланку, колега из Шпаније навео је невероватан податак – у Шпанији се 1965. око 90 одсто људи декларисало као припадници Римокатоличке цркве, да би 2010. так проценат пао на свега 40 одсто. То говори о томе где је хришћанство у Европи кад имате такав пад у, по мојој процени, једној од најзначајнијих хришћанских нација на свету – напомиње проф. др Јевтић.

Према његовом мишљењу, најутицајнија хришћанска деноминација у свету данас је Руска православна црква, за коју сликовито каже да њен поглавар, патријарх Кирил, држи у својим рукама нуклеарни ковчежић.

– Данас нема ниједне земље у којој папа може да има значајнији утицај, а поготову не такав какав су римске папе имале некад на Хабзбурге, који су знали чак да интерес династије подреде интересу Ватикана. За разлику од тога, у Русији се услед вакуума који је настао рушењем комунизма, створила идеолошка празнина коју је попунило православље. Не греши Карл Билт кад каже да је инспирација којом се руководи Путин уствари идеологија православне цркве. Није у праву, додуше, кад каже да је она ретроградна – истиче Јевтић.

Он додаје и да је папа Фрањо у многоме променио имиџ Римокатоличке цркве, да је промењен и однос према православнима, али и да не треба сметнути с ума да се он суочава са чињеницом да Римокатоличка црква доживљава ерозију.

– Састанак са патријархом Кирилом на Куби демонстрирао је да је неопходна сарадња Римокатоличке и православне цркве због свега што се дешава са хришћанима на Блиском истоку. Мислим да је екуменска сарадња између две цркве и више него потребна да би јудеохришћанска цивилизација уопште преживела – сматра проф. др Јевтић.

Верски идентитет Европе о којем се говорило и на панелима на конференцији на ФПН, мењају и миграције. Професор Јевтић истиче да су оне одавно промениле Европу и додаје да иако су изражене последњих месеци, због сукоба на Блиском истоку, оне трају већ деценијама.

– Слобода религије подразумева да религиозни верују онако како они мисле да треба да верују, што значи да држава треба да их пусти да живе према оном како су они прописали. А концепт живота који прописују одређене религије, може доћи у сукоб са нормама које Европу чине оваквом каква јесте данас. Могућ је политички плурализам, равноправност полова, али у оквиру једне културе. Та култура може бити вишерасна, али мора бити једна култура. Расе се и не морају сударити, али културе обавезно, јер су то и комплетни погледи на свет – закључује проф. др Мирољуб Јевтић.

Јелена Чалија

(Политика, 2. 12. 2016)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

7 replies

  1. Ekumenizam ,kao svejeres, za Pravoslavne je neprihvatljiv. Nažalost i naša Crkva je član tog jeretičkog otpada i što je još gore uveliko se dešava ispiranje mozga dogmatskim novotarijama . Takozvani patrijarh Irinej i takozvani Episkopi uveliko menjaju smisao postojanja čoveka, tj cilj našega života, po njima, nije zadobijanje Duha svetoga već materjalna blagodat. Ekumenizam je značajni deo projekta dolaska i zacarenja antihrista i nije tačno da će se sačuvati judeohrišćanska civilizacija, već naprotiv stopiti u jednu globalnu porodicu.

  2. Za @Beco : Molim vas, nemojte tvrditi da je ekumenizam neprihvatljiv za pravoslavne. On je SAMO ZA VAS neprihvatljiv. Za mene – pravoslavnog – on je ne samo prihvatljiv nego i lekovit.

  3. ”Лековитост” екуменизма – по @Deda Djoletu?!

    Објављено: 17. јануар 2015.
    АВРАМОВ: САД, Ватикан и Немачка склопили тајни споразум; циљ – уништење православља (ВИДЕО)

    На округлом столу, који је организован од стране Покрета за Србију, поводом заседања европске групе Трилатералне комисије у Београду од 31. октобра до 2. новембра 2014, проф. др Смиља Аврамов говорила је о тајном споразуму и уништењу православља од стране Ватикана, САД и Немачке:
    Проф. др Смиља Аврамов између осталог је рекла:
    „Између САД, Ватикана и Немачке склопљен је 1976. године тајни споразум у 11 тачака. Једна од централних теза овог споразума била је идеја о федерализацији света… Једна од тачака која је мене посебно погодила, кад сам читала тај споразум, била је – тотално уништење Православља.
    Учесници тајног споразума су били кристално јасни – православље мора бити избачено из светских комуникација, као религија, јер је то једини хомогенизирајући моменат православних земаља који има политичке димензије, и глобализација уз Православље тешко да ће успети.
    Отуда уништење Православља, али и продор у Православну Цркву и бацање тешких пара да би се придобили поједини руководиоци Православља и да би се на тај начин уништила срж теологије православне. Јер оно што су констатовали, а што нама православцима, који верујемо у Православље, што је врло значајно, и што је констатовано на једном од њихових састанака, – да је једина теолошка мисао – православна, која се може везивати са цивилним схватањем друштва и са оним што они зову глобализација, уз онај минимум социјалног момента.“
    (srbinaokup.info, Србин.инфо)
    https://www.youtube.com/watch?v=vh3vbeWCoIA#t=11

    Драган Славнић

  4. Ekumenizam je destilovani satanizam i ekumenizam je u bilo kojem obliku za pravoslavnu Crkvu neprihvatljiv.

    Mi se necemo baviti prevarantskim finesama ekumenista i onima koji su specijalizovani za “kraljevsku umjetnost”, nego cemo se drzati Svetog Predanja, koje uci da sa jereticima nema ni razgovora, osim jednom ili dva puta.

    Ako neko zeli da saradjuje u vezi ekologije, mira i ostalih stvari, onda neka to “civili” rade, nije Crkva tu da diskutuje o ekologiji i zastiti ljudskih prava, nego je tu da se Bogu moli i da priziva Boziju Blagodat na zemlju i na narod.

    Uostalom, iza ekumenizma stoje najvece hulje i najveci neprijatelji Hristovi, koje necemo imenovati.
    Te hulje koriste ljudsku sujetu, upravo kod intelektualaca (koji ono pametan covjek rece, “kada cujem rijec intelektualac, odmah se vatam za pistolj”), kojima onda organizuju razne simpozijume, gdje ovi presipaju iz supljeg u prazno, gdje se druze i imaju osjecaj neke velicine.

    Da nema tih silnih konferencija, sta bi 90% intelektualaca radilo?
    Zato im ovi iz udruzenja “kraljevske umjetnosti” i organizuju ta posela, koja vrve od intelektualnog preseravanja.

    Mi Hriscani nismo duzni da slijedimo ove budaletine, nego smo duzni da slijedimo “nepismene” Svete Oce, kroz koje je govorio Duh Sveti.

    A Duh Sveti izricito naredjuje da se sa jereticima ne smijemo moliti, niti sa njima smijemo licitirati u vezi vjere.
    Receno je “jeretika jednom ili dva puta posavjetuj a poslije neka ti bude kao bezboznik”.

    Uostalom na ekumenizam je Crkva bacila strasnu anatemu, pa svaki onaj ko siri ekumenizam, ILI IM POMAZE; ILI SE SA NJIMA MOLI, potpada pod tu anatemu.

  5. “Мирољуб Јевтић: У Русији се услед вакуума који је настао рушењем комунизма, створила идеолошка празнина коју је попунило православље”

    Vukman Cejovic said:
    “Da nema tih silnih konferencija, sta bi 90% intelektualaca radilo?
    Zato im ovi iz udruzenja „kraljevske umjetnosti“ i organizuju ta posela, koja vrve od intelektualnog preseravanja.”

    Не бих то назвао интелектуалним пресеравањем већ демагошким кретенизмом за пар сребрњака.
    Верујем да би било веома интересантно када би нам овај ‘професор’ Јевтић изнео лично схватање појма идеологије и религије.

    WRRQQQY

    За време свеопште окупације и терора над неком државом и неким народом, примарни циљ непријатеља је да наком смене државног врха попуни и све идеолошке празнине у државним институцијама окупиране државе, домицилним кадром који је спреман на сарадњу.

    Српска Унијатска Црква

  6. Католичанство и протестантизам у овом часу сувише су заражени сатанизмом да бисмо им ми могли помоћи, притом се лако може десити да и нас повуку за собом у понор. Они су они рањеници који се остављају крај пута.

  7. @
    kod intelektualaca, kojima onda organizuju razne simpozijume, gdje ovi presipaju iz supljeg u prazno

    ко прихвати бесплатне почасти, сасвим добро зна да ће брзо Ђаво доћи по своје

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading