Протојереј-ставрофор Ненад Андрић: Свети Нектарије Егински је духовни лидер нашег времена

Протојереј-ставрофор Ненад В. Андрић за магазин Лидер 

Свети Нектарије Егински

Свети Нектарије Егински

Први који је на српском језику писао о великом чудотворцу у наше дане Светом Нектарију Егинском јесте Преподобни Јустин Нови Ћелијски, Светац је Свеца препознао и објавио га свом народу као велики благослов од Бога који нам је дарован. Подсетимо се шта Преподобни Јустин пише у Житијама Светих за месец новембар о великом Егинском чудотворцу:

„И заиста, велико је то чудо да у овом нашем веку неверја и маловерја, постане повод толиких духовних збивања и кретања овај од многих презрени и до саме смрти понижавани Архијереј и Светитељ Христов Нектарије. Ма где га верни призивали и призивају у молитвама са вером, стизао је он и стиже увек. Јер и ђавоимане лечи, и раслабљене духовно и телесно учвршћује, и хроме усправља и исцељује, и оне на мору у бури спасава.

За веома кратко време, његово свето име постаде свуда иознато: и на копну, и на мору, и на острвима; у Европи и Америци и Африци; свуда где има православних душа осетило се његово благодатно присуство. Око његовог манастира Пресвете Тројице и његових светих моштију стално се сабира мноштво народа, и то не само из Грчке, него, поготово у задње време, и из свих православних земаља. Никли су свуда многи храмови посвећени њему: на копну и на острвима, у Африци и у Америци. Чувен је по многим чудесима храм посвећен Св. Нектарију на острву Криту у месту званом Ханија, где се налази и један делић његових светих моштију. Поред Служби написаних у његову част, о Св. Нектарију су написане и многе књиге, које излажу његов живот и бројна чудеса и исцељења учињена силом његовог благодатног заступништва пред Богом. Написане су многе књиге и пишу се непрестано и на срцима верних и на хартији. Многи сведоче о његовом благодатном јављању у најудаљенијим крајевима света. Многа неизлечиво болесни, у моментима крајњег безнађа, видели су и виђају једног старца монаха са благим осмејком и монашком скуфијом (капом), који их теши и повраћа наду у спасење Божије. На питање: ко је он? – одговара: Нектарије Егински. – Овај Светитељ нашег века као да би послан од Бога зато да исцељује и две најтеже и најраширеније болести нашег времена: злу болест рака и болест ђавоиманости, и уопште нервна и душевна обољења.“

Старац Нектарије и прота Ненад

Старац Нектарије Виталис и прота Ненад Андрић

Заиста сведоци смо ових надахнутих и пророчких речи Преподобног оца Јустина и у наше време, у наше године и дане живљења и странствовања овде на земљи у овој „долини плача“, која једино и само једино може трансформисати се у „планину радости“ вером у Христа који нам и шаље на дар Своје угоднике да нас од греха разрешавају, од проклетства ослобађају, а од болести лече силом благодати Божје која је у њима. Са њима и кроз њих светитеље са Христом Господом све је радост, и смрт је радост јер је прелазак из земаљског у Небеско и сусрет са Животодавцем Христом, а без Христа ништа нема смисла, Њиме се све осмишљава.

У времену када живимо веома материјалистички, у ери компјутера, информатике, интернета и многих научних остварења, Свети Нектарије Егински пројављује се са својим чудима, исцељењима и сведочи нам да је жив Бог наш, живо православље, жива вера наша и да без Бога не можемо чинити ништа, а са Богом све је на спасење. Јер што није на спасење није и не може бити од Бога и са Богом. Посао који желимо да радимо ако не можемо да започнемо молитвом и осењивањем крсним знаком и тако и да га и завршимо, није нам на добро. То увек треба да имамо на уму и то нека нам буде духовна мера за рад, остварења, стваралаштва да би задобили благослов Божји и да би дело освештали које чинимо. Таквим животом је живео Свети Нектарије и све што је радио и где је радио освештавао је молитвом, смирењем, и највише љубављу ка Богу и ближњима. Поштовао је своје родитеље, учитеље, колеге, сараднике, ученике, поштовао је сваког човека и у њему видео – добро, видео у свакој души Христа. И зато сада када идемо да посетимо његов манастир и места где је радио и живео у Грчкој и Египту, све одише неком чудесном тишином-тишином која се чује и милује! Е, то је предворје Раја на земљи, када се у нас Бог спусти у Духу, па се и ми и све око нас, биљке, дрвеће, зграде, природа сва освештава, благује, па нам лепо у души у срцу, ма нигде нам се не иде са тог места. Зато и одатле чуда, јер где се Бог настанио, закон природе се мења. Не нарушава се већ се мења, болесно постаје здраво, рђаво-чисто, плачно-радосно, утеха сваком напаћеном бићу. Отуда хиљаде чуда у наше дане исцељења многих, од рака, и многих болести, као и добијање порода супружника бездетних. То св.Нектарије силом божјом кроз Цркву православну даје, као и други Светитељи, али нама је постао он пријемчив и како каже Свети Јустин-дарован је од Бога у наше дане. Ето, зато је он духовни лидер нашег времена, по дару Божјем. Силом Божјом он лечи и орадошћује. Та сила се зове благодат, и то је сила из Царства Небеског, а по речима Господњим оно је унутра у нама. Тј. оно од Бога кроз благодат настани се у нама ако живимо Јеванђељски. То је сила која нам је Богом обећана, сила благодати Божје. Ту силу имају у пуноћи само Свеци јер та сила јесте од Бога, али се од те силе преко Светаца даје и нама па и ми с њима постајемо облагодаћени, и у нама сјаји Христова сила благодати, посредством Светих и ми се обожавамо и постајемо „богови у блату“ како је беседио Преподобни Јустин, са тим духовним лидерима и ми постајемо лидери на путу за живот вечни, и ми задобијамо благодат, што је крајњи циљ хришћанског живота кроз веру, покајање, исповест, пост,молитву и добра дела у љубави ка богу и ближњима, како нас учи Св. Серафим Саровски.



Categories: Преносимо

Tags: , ,

5 replies

  1. Свети Нектарије Егински је – ЦЕЛЕБНИК, и не приличи помислити, казати или на-
    писати да је да је – ”ЛИДРЕР”!
    Та реч није србског порекла, и непримерно је употрбљена у овом тексту!

    Драган Славнић

  2. Чини ми се да је давање оваквог наслова вешто поигравање са насловом часописа где је текст првобитно објављен. Порука текста је православна а техника презентација је саображена паметном медисјком наступу. Не видим у томе ништа проблематично.

  3. “Порука текста је православна а техника презентација је саображена паметном медисјком наступу. Не видим у томе ништа проблематично.”

    Јесте врло ”паметно” употребљена реч ”ЛИДЕР”, али, руку на срце, ”паметније” би било рећи – ”АРХИ-ЛИДЕР”, и тако се још више саобразити техници презентације паметног медијског наступа!

    Драган Славнић

  4. У православној терминологији користимо велики број речи које нису српског/словенског већ грчког или латинског порекла. Не верујем да ико у томе види ишта спорно. Ако неко не види да је занимљиво решење да се употреби назив часописа као део наслова када је то погодно онда не делимо исти језички укус. По мом суду одабрани наслов је прикладан а ако ј езбог нечега и проблематичан сигурно није због тога што је реч лидер страног порекла. Ако јесте морали би приличан труд да уложимо у посрбљивање имена светог Нектарија. Сумњам да су древни Срби користили то по свој прилици грчко име?

  5. Шта недостаје речима: -вођа- или -вожд- или -предводник- или -поглавица- или -человођа- или -челник-. Зар нам треба лидер? Не, не треба нам. Али нам требају људи са идејом и спремношћу, не да посрбе, већ да врате заборављене и презрене србске речи и србски језик. Мада има и она прича, видела жаба да се коњи поткивају.., те се пита да л` да преводи лична имена или да дигне ногу?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading