Доналд Трамп нови председник САД

Хилари Клинтон је телефоном позвала Доналда Трампа и честитала му на победи

ВАШИНГТОН – Републикански кандидат Доналд Трамп победник је председничких избора у САД, јавио је АП. Након што је у Висконсину добио 10 електорских гласова, он је прешао праг од неопходних 270 гласова за победу. Трамп је стигао у свој изборни штаб и обратио се присталицама. Хилари Клинтон је телефоном позвала Доналда Трампа и честитала му на победи.

Извор: Вашингтон пост

Извор: Вашингтон пост

Победник председничких избора у САД Доналд Трамп изјавио је да ће бити председник свих Американаца и да ће обновити амерички сан. Како је пренео Ројтерс, Трамп је у свом првом обраћању након победе рекао да је сада време за све Американце да се уједине.

„Сада је време да САД излече све ране настале поделама”, рекао је Трамп. Он је додао и да ће „имати добру сарадњу са свим земљама које желе да сарађују са САД”. „Тражићу заједнички језик, а не непријатељство, партнерство, а не конфликт”, рекао је он.

Трамп, који је 45. председник САД, казао је и да „заборављени амерички људи више неће бити заборављени”. Републиканац је најавио и обнову инфраструктуре у САД и да ће „коначно бринути о ратним ветеранима.

Он каже да има и сјајан економски план који ће удвостручити економски раст земље. Трамп је позвао све оне који нису гласали за њега да му помогну и заједнички уједине Америку. Он је казао и да жели да искористи своје искуство бизнисмена да помогне САД.

Први говор Доналда Трампа по проглашењу победе (Фото Ројтерс)

Први говор Доналда Трампа по проглашењу победе (Фото Ројтерс)

Трамп је потврдио да га је позвала демократски кандидат Хилари Клинтон и да јој је он честитао на тешкој борби. „Дугујемо Клинтоновој велику захвалност због њеног труда и рада”, рекао је Трамп.

Изабрани потпредседник САД Мајкл Пенс, изјавио је данас, поводом победе републиканца Доналда Трампа на америчким председничким изборима, да су грађани САД рекли своје.“Грађани Америке су рекли своје”, рекао је Пенс, а преноси Ројтерс. Он је додао да ће Трампово вођство и визија Америку поново учинити великом.

Републикански кандидат је освојио кључне савезне државе. Добио је Џорџију и Ајову а Хилари Клинтон Вашингтон. Такође, Доналд Трамп је добио и Северну Каролину, јављају медији у САД. Хилари Клинтон освојила Орегон.

Би-би-си јавља да је демократски кандидат Хилари Клинтон још у хотелу, а да се менаџер њене кампање упутио у Џавитс центар, где је била планирана прослава демократа. Поједини медији већ третирају Трампа као новог председника САД, а стижу и прве честитке.Медији у САД наводе да би амерички председник Барак Обама већ сутра могао дасе састане са будућим председником Трампом.

Доналд Трамп је освојио Флориду, јавља Хафингтон пост. После вишенедељних тврдњи републиканског председничког кандидата Доналда Tрампа да ће изборни дан у СAД бити обележен неправилностима и застрашивањем, на биралиштима у раним jутарњим сатима забележени су само рутински проблеми попут дугих редова, или застоjа у раду компjутера, jавља AП.

На гласачком месту у Tексасу се, тако, покварио компjутер коjи користи изборно особље, у средњоj школи у предграђу Хjустона, због чега су званичници накратко преусмерили гласаче на друго гласачко место неколико километара даље, али jе компjутер у међувремену замењен другим и гласање jе тамо настављено.

Неки гласачи су око сат времена чекали у реду да се проблем са компjутером реши, а jедна од њих, Aндреа Пеjшенс, каже да jе од око 100 људи њих 50-ак одустало од чекања у реду.

„Mноги су били узнемирени. Не знам да ли ће се вратити касниjе или су, пак, одлучили да не гласаjу“, каже Пеjшенс. У Jути, изборни званичници наводе да jе дошло до проблема са гласачком машином у jужном делу државе због чега jе особље морало да употреби папирне листиће.

Нераспложење присталица Хилари Клинтон (Фото Ројтерс)

Нераспложење присталица Хилари Клинтон (Фото Ројтерс)

Званичници из службе за заштиту бирача, националне линиjе за пружање помоћи гласачима, кажу да су примили 63 приjаве о могућем застрашивању од гласача у Пенсилваниjи око до 11.00 сати по локалном времену.

Полициjа у Филаделфиjи саопштила jе да ниjе добила ниjедну приjаву о евентуалним проблемима на било ком гласачком месту. Oве године се нарочито поставља питање да ли ће проблеми бити распрострањени и указати на изборну крађу или застрашивање гласача, наводи америчка агенциjа.

Уочи гласања, Tрамп jе упозоравао да би избори могли бити намештени и да би хакери могли да нападу гласачке системе, због чега су у више од 10-ак држава уведени нови гласачки прописи што би могло да доведе до забуне на биралиштима, закључуjе AП а преноси Танјуг.

(Политика, 8. 11. 2016)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

  1. Нека му је са срећом!
    Нек се спреми Француска!

  2. Трамп је, напросто, право лице Америке. Хилари је оличење спољнополитичке хипокризије америчког естаблишмента. Трамп не верује ни у шта, али он ће да ради оно што је добро за бизнис, а то је у овом тренутку сарадња са спољнополитичким „партнерима“, превасходно Русијом. Насупрот, пошто-пото, гурање у рат да би се одржале позиције.

    Већ након Брегзита осетила се тенденција повлачења англо-америчке политике (Британија је само њен европски „пипак“) из јачег присуства на полигонима широм света, Трампова победа је наставак тог тренда. Америка се суочава са пуцњавама на улицама, акцијама ИСИЛ-а по својим дискотекама, с губитком елементарне грађанске сигурности и по свим слободнијим (непотплаћеним, а ла ђукановић-вучићевић) анкетама и написима, осетила се склоност Американаца ка „јаком лидеру“ који ће консолидовати друштвене редове.

    Честитам свима који су се пронашли у овоме. Ја сам навијао за Трампа јер ме, не неки начин враћао у детињство, његова макар и испразна реторика (он то зове „истинитим хиперболама“, што је можда прави одговор на питања зашто га ми Срби волимо:)) ме подсећа на Америку „изворног републиканизма“ 80-тих, на време кад је Роналд Реган тежио да старе холивудске фантазије на неки начин претвара у политичку реалност.

    Видећем у ком ће се жанру Америка надаље кретати, до јуче је све клизило у „пост-апокалиптични“ хорор? А сутра?

  3. https://www.youtube.com/watch?v=J5erWO-cbf8

    Поздрав свим људима добре воље који живе у САД-а, од Православног Србског
    Народа:

    https://www.youtube.com/watch?v=HjJYpC62yWA

    Драган Славнић

  4. Чомићка, пардон Хилари је изашла из Беле Куће и вратила се тамо где јој је место, уз шпорет. Рече, није ми што сам изгубила него ће Срби да ме зезају.
    Баба, да не кажем шта, иде на почасну столицу са благим мирисом амонијака, а шиптари чујем лију нови споменик, а све у циљу прилагођавања.
    Могуће је ново пребројавање. У комисији је Ћамил.

  5. Пола Добријански је могући Трампов шеф дипломатије. Ћерка украјинског националисте, члан Трилатералне комисије, добрано утицала на Америчку спољну политику у десетак досадашњих председничких мандата. Врло анти-путиновски настројена. Наравно, Трилатерала је протежира као “жену” која треба да задовољи проценат у кабинету, али…

    Нико од политичких аналитичара и “аналитичара” да се огласи поводом тога.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading