Путин сменио Решетњикова са чела Руског института за стратешка истраживања (РИСИ)

Са чела Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) данас је смењен Леонид Решетњиков, а на његово место од 4. јануара наредне године именован је доскорашњи шеф руске обавештајне службе Михаил Фрадков. О томе је данас указе потписао председник Русије Владимир Путин.

Леонид Решетњиков

Леонид Решетњиков

У указу се, без образложења, наводи да је Решетњиков смењен са дужности шефа државног научног института од 4. јануара наредне године.

Путин је на састанку са Фрадковом рекао да рад РИСИ треба да се одвија тако да „улази у основу рада државних органа, да анализе долазе до медија, до јавности“, преносе московски медији.

Решетњиков је на тој дужности био од 2009. године, а претходно је био директор аналитичког одељења спољне обавештајне службе.

На месту директора РИСИ активно се бавио Балканом, и отворио је огранак РИСИ у Београду. Оштро је критиковао Запад и оријентацију Србије и других балканских земаља ка ЕУ.

Посебно је оштро нападао одлазећег премијера Црне Горе Мила Ђукановића због његове евроатлантске оријентације.

Решетњиков, као и шеф одељења за Балкан тог института Никита Бондарев, отворено су подржавали „проруске“ Двери, Демократску странку Србије и Српску радикалну странку, наводећи да ће њиховим уласком у парламент Русији бити много лакше да остварује своје интересе у Србији.

Решетњиков је стално наглашавао да је Институт директно подређен председнику Русије коме константно пружа анализу догађаја.

(Бета/Вечерње новости, 2. 11. 2016)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

  1. ”У указу се, без образложења, наводи да је Решетњиков смењен са дужности шефа државног научног института од 4. јануара наредне године”

    Не знам колико је ова реченица граматички (можда и логички?) исправна. Можда би боље било написати да ће смена ступити на снагу, или да ће му дужност престати 4. јануара. Или да ће остати на тој дужности закључно са 4. јануаром наредне године. Сигурно има још доста потенцијалних елегантнијих решења.

    Али да се вратимо на кључно питање: шта се ово догађа и зашто је Решетњиков смењен? Не знам али како многи спекулишу и ја ћу пробати :). Можда зато што је руководство незадовољно ситуацијом у РИСИ-ју и њиховим учинком? Могуће да је то у питању јер је РИСИ стварно слабо присутан у широј јавности, а не знам никога међу српским делатницима из било које сфере ко је са њима успео да оствари плодотворну сарадњу (ако се изузме сликање пред изборе уз конфузне и немуште изразе подршке).

    Мада можда РИСИ-ју ни није циљ да делује у јавности него да анализира и прикупља обавештења о политичким збивањима. Ако је тако онда њихов учинак аутсајдерски уопште не можемо да проценимо.

    Без обзира на све преношење вести да је Решетњиков смењен је у српским медијима изведено врло тенденциозно. Тако се саопштава као да је кључни разлог његове смене повезаност са проруским странкама и личностима у Србији!

  2. Не знам ни откуд им да је Никита Бондарев добро повезан са Српском радикалном странком, Дверима и ДСС-ом? Или да је уопше повезан са споменутим организацијама?

  3. MВ,
    Врло је занимљива професионална биографија господина Фрадкова, Према Википедији на енглеском језику ево неких његових претходних функција’
    97. Министар трговине и економских односа, 98. Русија банкротирала,
    2000, заменик секретара за безбедност,
    2004, ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ,
    2008, Директор спољне обавештајне службе РФ.

  4. Хоћете да кажете да је реч о врло респектабилној биографији?

  5. Мени тако делује. Осим овог за банкрот Русије – само што мислим да им у тим приликама нико не би помогао.

  6. Фрадков мења Решетњикова, а Фрадкова је заменио Наришкин. У последње време, Путин је променио доста функционера, некима је било време и за пензију, а неки су страдали у борби против корупције (код једног је у стану нађено преко 100 милиона евра).

    Решетњиков је био директор једног сектора, а Фрадков целе службе, тако да је ово подизање РИСИ на виши ниво.

    Нови шеф руске Спољне обавештајне службе је Сергеј Наришкин, одлазећи председник Државне думе. За неке у Русији је његово именовање на то место било изненађење, пошто 62-годишњи политичар нема искуства у раду у обавештајним службама. Међутим, руски експерти објашњавају да шеф обавештајне службе и не мора да буде професионалац у тој области. Много је важније, додају, да буде добар организатор, да разуме проблеме и задатке струке и да их успешно решава. Наришкина бије глас да је један од најбољих руских политичара, са огромним искуством у дипломатији и политици. Људи из његовог окружења га још описују као човека бритког ума, способног да се носи са најтежим задацима и да их у цугу решава. За њега говоре да је сурови професионалац и човек од ауторитета. За њега кажу и да је „Путинов човек од поверења“. Са руским председником другује још од петербушких дана, када су заједно радили у градској управи Санкт Петербурга, док је градоначелник био Анатолиј Собчак. Путин је изразио наду да ће Наришкин на новој функцији бити једнако успешан као на свим ранијим дужностима. Он је истакао потребу фокусирања на борбу против тероризма и благовремено информисање земље. sputniknews

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading