Драгослав Пакић: Како су Срби оптужили, ухапсили, силовали, стрељали и ослободили Фикрета А.

У ТВ студију са стилским намештајем европске оријентације разговарају новинар Сенад Х. и повратник са робије Фикрет А.

fash

Фикрет А. и Сенад Х. ових дана

Сенад Х: – Господине Абдићу, ево вас, после десет година робије, поново на слободи. Како се осећате у нашој лепој и слободној Босни?

Фикрет А: – Исто!

Сенад Х: – Милошевић је оптужен за Велику Србију а ви за Велику Кладушу. Велика Британија се и даље извлачи. Има ли у вашем и Милошевићевом случају неке разлике?

Фикрет А: – Ја сам жив.

Сенад Х: – На слободним и демократским изборима у држави Босни ви сте добили знатно више гласова од вашег супарника Алије. Ви добили гласове, а Алија добио власт. Шта је добио поштени и напаћени муслимански народ?

Фикрет А: – По носу!

Сенад Х: – Како то објашњавате?

Фикрет А: – У Босни је највећи комуниста био Ђуро Пуцар, али је био Стари. Алија је његова подмлађена комунистичка алтернација. У Београду су због листића запалили скупштину, а овде је Алија, из истих разлога, запалио Босну.

Сенад Х: – Добро, вратићемо се на то. Ви сте Фикрете били на врхунцу моћи и у Кладуши и у Агрокомерцу, а ни Ријека, Сплит, Загреб, па и Беч нису били по страни. И онда сте ухапшени. Ко вас је ухапсио? Зашто вас је ухапсио? Ко вас је оптужио? Зашто вас је оптужио? Да ли је то политичка прича и да ли је она из Сарајева, или из Београда? Јесу ли вам Срби тражили да за њих нешто одрадите? Да ли је било притисака и ко вас је притискао? Шта је од вас тражено? Да ли сте свесни да су вам Срби све то напаковали па смо ми, ни криви ни дужни, морали да вам седамдесет девет дана судимо у Бихаћу, ‘ебо свога ћаћу, маму ли ти издајничку и квинслишку, ‘бо ти пас матер… Добро, ово ћемо избацити из програма.

Фикрет А. и Сенад Х. маја 1992.

Фикрет А. и Сенад Х. маја 1992.

Фикрет А: – Избаците. И ово са Србима. И Србе.

Сенад Х: – Другог априла ви сте у Бијељини. Тамо сте са Биљаном Плавшић и са Арканом. Биљана љуби Аркана, а ви се са њим поздрављате. Ми смо у шоку, доживљавамо морални стрес, у нашим главама и нашој души све пуца, експлодира, општи метеж. Ја, као млади ТВ водитељ, објављујем: Драги гледаоци, добро вече! Ово је рат! Мало је ко веровао иако је наша телевизија приказала стравичне снимке са десетинама лешева недужних муслимана, данас Бошњака, по улицама Бијељине.

Фикрет А: – Ја сам видео само једну жену која је страдала и десетак повређених људи.

Сенад Х: – Не говорим вам шта сте ви видели на лицу места и шта се стварно десило, ја причам о ономе што је приказала наша телевизија док се најважнији део међународне заједнице искрено згражавао и наглас псовао мајку српску и ћетнићку.

Фикрет А: – Рекосте ли међународна задњица?

Сенад Х: – Добро, вратићемо се на то.

– Први мај 92. 15 часова. Сарајево нападнуто. У 20 сати, ја водим дневник. Сарајево одбрањено, ослобођено.

– Други мај. Алија киднапован од стране ЈНА. Само се чека да неко од Муслимана кине да би уплашио страшљиве Србе па да Алију убију. Што би се и десило да много касније, када је Алија већ био на слободи, Ејуп не поби оне војнике у Добровољачкој. Али, вратићемо се на то. Ја водим дневник. У студију шок до шока, као на Косову; сви запрепашћени, уплашени, чека се најгоре, а онда, што је још горе, у студио улазите ви главом и брадом коју сте, за ту прилику, обријали да вас неко не би препознао. Одкуд ви у студију? Знате како се то тумачи у Сарајеву и у СДА? Рећи ћу вам. Дошли сте у студио да преузмете власт у комбинацији државног и војног удара. Ми само што нисмо доживели мождани удар. За све то време ви само шутите. Зашто?

Фикрет А: – Због вашег можданог удара.

Фикрет А.

Фикрет А.

Сенад Х: – Рекли сте да сте 2. маја из Беча дошли до Ријеке, одатле трајектом до Сплита, а онда кроз десетине и десетине барикада са српском паравојском, наоружаним четницима, аркановцима и ко зна са каквим још башибозлуком, ви неометано долазите у Сарајево. Како сте успели?

Фикрет А: – Барикада није било нигде, осим оних на улазу у Сарајево где није било живе душе.

Сенад Х: – Значи, побили их Срби!

Фикрет А: – Није било ни мртвих душа. Тога има само код Гогоља.

Сенад Х: – Управо сам то и хтео да чујем. Да наши гледаоци учврсте своје претпоставке да су Руси у овај рат били дебело инволвирани, зар не?

Фикрет А: – Мало, јер су Срби мали Руси.

Сенад Х: – Зову вас у Карловац где је, уз помоћ братске Хрватске, пристигло око 5–7 хиљада Муслимана из дијаспоре све са зољама, бомбама и личним наоружањем спремних да одбране Босну од мучког агресора. Ви их враћате одакле су дошли да наставе да раде и исхрањују своје породице. Тиме сте оправдано заслужили епитет државног непријатеља, издајника отаџбине, зликовца првог реда, кривца за Први и Други светски рат, за бомбардовање Авганистана, Ирака, Либије Сирије… и за геноцид над Јеврејима. За вас су оправдано тврдили да сте Србин Тодор. Посрбљен у Книну. Имате ли коментар?

Фикрет А: – Куку Тодоре!

Сенад Х: – Преговарате са ЈНА. У Београду потписујете декларацију са Караџићем у присуству Милошевића. Зар вам је мало онај хроми Караџић који нам је наметнуо њихов чобански језик, него сте морали и са овим Караџићем да потписујете капитулацију – иако сте знали да за Хаг нисте капиталац ви, него он, прави Србин. Срби вас оптужују, Срби вас хапсе, Срби врше притисак на вас, силују вас, стрељају вас и над вама врше гнусни геноцид, и на крају вас Срби ослобађају! Откуд толико Срба у вашој причи?

babo

Фикрет А. као “водић”

Фикрет А: – Они су у вашој причи.

Сенад Х: – Напуштате Сарајево и одлазите у Западну Босну коју, поред метеоролога, нико други тако не зове. Да бисте, како сами кажете, спасили народ, имовину и ред и мир, проглашавате Аутономну покрајину Западна Босна. То доводи до братоубилачког рата у коме гине 3 200 рођене браће по крви, вери и мржњи према Србима. Зар то није аутогеноцид и зар суд у Карловцу није био у праву када вас је осудио на вишегодишњу робију за ратни злочин?

Фикрет А: – То је требало да уради Хаг, а не Карловац, Карлобаг, Вировитица.

Сенад Х: – Недавно је у Мостару један високи хрватски дужноственик рекао да је Хрватска јамац Дејтонског споразума. Шта ви мислите о томе?

Фикрет А: – Кад су у питању јаме и јамци, питајте Србе. Они то најбоље знају.

Сенад Х: – Као што сте могли чути, драги гледаоци, господин Фикрет Абдић је неизлечиви Србин. Зато би га требало вратити на робију.

ПРЕДЛОЖАК ЗА ТЕКСТ



Categories: Сатиристика

Tags: , , , ,

1 reply

  1. E moj Senade, vidi se ko si i šta si, jedan novinar koji insignia mržnju prema srbima. Obavešten si kao bečka sobarica a tu ti je negde i nivo intelegencije. Prava je istina, da je “Bab” dobio izbore a da je unprofor upao u njegov stan i uzeo mu porodicu bukvalno na nisan i rekao bu da bira, dali položaj ili porodica. I tako je **** Izitbegovi došao na vlast. Politika=Laž a koliko vidim ti se tu dobro snalazis.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading