Због уздржаног става при пријему Косова у Светску одбојкашку федерацију смењен Голијанин

Радно тело (Владимир Грбић, Богдан Мамузић и Петар Богуновић) треба да закаже и одржи изборну седницу Скупштине Одбојкашког савеза Србије у наредних 60 дана, а до тада ће оно да руководи њиме, при чему све одлуке мора да доноси једногласно

Голијанин и Грбић (Фото: Н. Неговановић/Спортски журнал)

Голијанин и Грбић (Фото: Н. Неговановић/Спортски журнал)

Скупштина Одбојкашког савеза Србије (ОСС) јуче је, на ванредном заседању, изгласала неповерење председнику Ненаду Голијанину. До изборне седнице, која треба да се одржи у наредних 60 дана, нашом одбојкашком организацијом руководиће Владимир Грбић, први потпредседник ОСС, Богдан Мамузић, председник Удружења одбојкашких клубова првих лига, и Петар Богуновић, потпредседник ОСС и председник Одбојкашког савеза Војводине. Радно тело, како се званично зове, све одлуке мора да доноси једногласно.

Голијанин је у свом обраћању делегатима изнео углавном ставове које је дао нашем листу, а и сам тај интервју му је стављен на душу. Ни у последњим тренуцима на дужности председника Одбојкашког савеза Србије он није одступио од убеђења да је поступио исправно што је био уздржан приликом гласања о пријему Косова у Светску одбојкашку федерацију (ФИВБ) на њеном конгресу у Буенос Аиресу.

Да неће добити поверење делегата било је јасно још у уводном делу седнице у београдском хотелу „М”, јер није усвојен предлог за радно председништво које је предложио Голијанин. На то је срдито реаговао Драгољуб Милошевић, рекавши да је водио много седница, да нико нема разлога да се плаши како би то сада урадио и да се повлачи. Скупштина је прихватила да њоме на овом састанку руководе Горан Градински (председник Удружења одбојкашких судија Србије и по функцији члан Извршног одбора ОСС), као председавајући, Радосав Милић (делегат Рашког и Расинског округа) и Миодраг Рајковић (делегат Јабланичког, Пчињског и Топличког округа).

Атмосферу уочи седнице ужарио је Симо Спасић, председник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији. Он се незван појавио пред делегатима и позвао их да гласају за Голијанинову смену.

Иако су се чуле и тешке оптужбе седница је протекла врло цивилизовано. Голијанин је подсетио да му је овај исти састав Скупштине у мају ове године једногласно поверио да води савез. Навео је да је то схватио и као признање за својих 50 година у одбојци и да ће он, без обзира на исход гласања, да остане у том спорту. Поновио је да је у Буенос Аиресу после гласања рекао да као Србин није могао да гласа да се део њене одузете територије прими у ФИВБ, али да не може да буде против тога да се некоме забрани да се бави спортом. Истакао је и да би било лицемерно да наша деца учествују на турниру на коме играју и њихови вршњаци из такозване Републике Косово, што се десило, а да има другачији став у ФИВБ.

После њега су говорили они који су предложили да буде смењен. Богдан Мамузић је у име Удружења одбојкашких клубова првих лига, Удружења одбојкашких судија Србије и Удружења одбојкашких тренера Србије, нагласио два Голијанинова, по његовом мишљењу, греха. Прво се тиче јединства у Одбојкашком савезу Србије у одлучивању, функционисању, представљању… Првом човеку савеза је замерио што је на Конгресу Светске федерације лични став изнео као став одбојкашке федерације без консултације с надлежним министарствима и својим сарадницима у савезу. У грех му је ставио и што је упркос недвосмисленој одлуци Извршног одбора ОСС да се не излази у јавност са сопственим ставом дао интервју „Политици”. Мамузић се није сложио с оценом коју је са тог састанка изнео Голијанин и каже да га је само одлука Извршног одбора спречила да не одговори.

Као другу тему због које је против Голијаниновог останка на челу савезу Мамузић је навео неповерење у његове ставове и оптужио га за замену теза.

Петар Богуновић је сматрао да има и моралну обавезу да као председник Одбојкашког савеза Војводине, од кога је и потекла иницијатива за смењивање Голијанина, да то поткрепи и на седници. Он је истакао да је глас Србије на Конгресу ФИВБ требало и морало да буде против пријема Косова у ту организацију, јер је то једино легитимно и морално. Оценио је да је Голијанин онако како је гласао, између осталог, забио нож у срце свим нашим сународницима на Косову и Метохији. Истакао је да је саопштењем за јавност које су послали оба покрајинска одбојкашка савеза пробуђена одбојкашка Србија. Замерио је Голијанину што се није одазвао позиву да присуствује ванредној седници Одбојкашког савеза Косова и Метохије.

На јавном гласању од 47 делегата 43 су била за смену председника. Два делегата су била уздржана, а исто толико није уопште гласало. Тако је завршено кратко раздобље Голијанинове власти у нашем одбојкашком савезу у којем је у последњих четврт века имао једну од најистакнутијих улога и огроман допринос.

Отишао је сматрајући да није погрешио и с поруком да је популизам завладао у нашој средини и да он можда доноси некоме поене, али да је кратковид и да нам ништа добро није донео у последње време. По мишљењу делегата његов глас на Конгресу ФИВБ је био штетан по нашу одбојку и то сада треба да се исправи.

Иван Цветковић

Наслов: Стање ствари

(Политика, 25. 10. 2016)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Ех, па Голијанин је изабран једногласно у мају. Сви су добро и предобро знали ко је он и тада. Избор се дешавао после пријема тзв државе Косово у МОК. Морамо да будемо информисани због чега су тада гласали за њега. Штета што спортски функционери не прате наш сајт.

  2. Још бих додала да је штета вести из спорта не привуку велику пажњу школованих и оних других аналитичара друштвених збивања ако изузмемо пагански и/или кладионичарски занос које показује већина становништва и ако изузмемо Дуцијеве текстове који распламсавају идеолошки (идејно) супростављене ставове извлачећи муљ на површину. Морам да признам да никако не могу да се отмем утиску да је са Голијанином направљен “мали” спектакл.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading