Саудијска Арабија, брод који тоне

У фебруару 2016. године, у тексту Нова „осовина зла“ питао сам се: „Да ли ће САД, Велика Британија и Француска остати део коалиције коју чине Даеш, Турска и Саудијска Арабија (и Немачка)? Да ли ће САД, Велика Британија и Француска овог пута бити на погрешној страни историје, да ли ће овога пута бити чланови (нове) ‘осовине зла’ у светском рату који траје?“. Турска је једина држава која ће можда да напусти „осовину зла“, јер је у међувремену (након покушаја пуча у Турској) упутила извињење Русији због обореног авиона, а Русија је прихватила то извињење. Јуче су Турска и Русија обновиле пројекат „Турски ток“. Шта се дешава са Саудијском Арабијом и Западом?

Протести широм света против погубљења у Саудијској Арабији (Извор:

Протести широм света против погубљења у Саудијској Арабији (Извор: Independent)

Пре више од годину дана (август 2015), у тексту Крај „новог светског поретка“, настанак новог светског поретка написао сам: „Саудијска Арабија губи утицај у исламском свету, удаљава се од САД (док САД преговарају са Ираном који је највећи непријатељ Саудијске Арабије), а не приближава се Русији и Кини (које имају добре односе са Ираном). Француска губи утицај у евроатлантском свету, са једне стране је ‘гутају’ САД и ВБ, а са друге стране Немачка. Зато су недавно Саудијска Арабија и Француска успоставиле стратешко партнерство, па је саудијска краљевска породица дошла на летовање у Француску. Међутим, дугорочно, они су губитници, и овај савез ту неће много тога променити“. Тако је и било, Саудијска Арабија све дубље тоне. То можете да видите из наредних вести.

***

У септембру ове године, на сајту Пешчаник објављен је текст британског аутора Роберта Фиска, једног од најбољих познавалаца Блиског истока, који одлично описује данашњи положај Саудијске Арабије.

rf-in

Извор: Independent

Преносим краћу верзију, тј. најзанимљивије делове:

„Саудијска Арабија из недеље у недељу тоне све дубље. Још увек заглављена у бесмисленом рату у Јемену, сада је затечена необичним саопштењем које потписује око 200 сунитских имама у којем је вахабизам – у облику у којем се практикује у Саудијској Арабији – проглашен ‘опасном деформацијом’ сунитског ислама. Међу високим верским поглаварима нашао се и велики египатски имам Ахмед ел-Тајеб из Ал-Азара, најважније теолошке школе исламског света, који је прошле године јавно иступио против ‘искварених тумачења’ верских текстова, а сада се заложио за ‘повратак великим школама знања’ изван Саудијске Арабије…Овај важан скуп који се одиграо у Грозном у Чеченији игнорисали су практично сви светски медији, иако би последице тог догађаја могле бити драматичније од грађанског рата у Сирији. Саопштење које је очигледно одобрио и Владимир Путин може се тумачити као чин екскомуникације Саудијске Арабије, у мери у којој је то у свету ислама могуће.

…. Саудијска Арабија, наравно, упорно понавља да се противи сваком облику тероризма. Реакција њених званичника на декларацију из Грозног била је запањујућа. ‘Свет се спрема да нас уништи’, изјавио је Адил Ал-Калбани. Као велики имам Џамије краља Каледа Бин Абдулазиза у саудијској престоници Ријаду требало би да зна о чему говори.

Иран је ове године бојкотовао хаџ (што у ствари никога не изненађује), јер није добио гаранције од Саудијске Арабије да ће ходочасници бити безбедни. Хамнеи је изјавио да су саудијски владари ‘гурнули исламски свет у грађанске ратове’. Можда су његове речи неодмерене, али једна ствар је извесна: Саудијска Арабија се први пут нашла на мети готово истовременог напада сунитских и шиитских лидера. Саудијске званичнике је посебно погодило присуство великог египатског имама Ал-Тајеба на скупу у Грозном.

…Кувајт, Либија и Судан су имали представнике у Грозном, уз – погађате – Ахмеда Хасуна, великог сиријског муфтију који је лојалан Асаду. Занимљиво је да Абу Даби није био званично присутан, мада је њихова политика ‘дерадикализације’ добро позната у читавом арапском свету. Ипак, зна се да је председник (и диктатор) Чеченије Рамзан Кадиров, који је био званични домаћин конференције, у срдачним односима са Мухамедом Бен Зајед Ал-Нахјаном, принцом престолонаследником Абу Дабија. Конференцију је отворио Путин, што јасно указује на његов став према Саудијској Арабији. Ипак, ниједан од сунитских делегата није искористио прилику да од Путина затражи да заустави бомбардовање Сирије. Што можда и није необично, јер је читав скуп протекао у расправама о Исису и борби за његово коначно уништење“.

Роберт Фиск: „Шиити и сунити против вахабизма“, Превео Ђорђе Томић, The Independent, 22.09.2016. ПЕШЧАНИК.нет, 25.09.2016.

***

Либерали и левичари око Обаме и Клинтонових и даље остају лојални савезник Саудијске Арабије, иако је и у самим Сједињеним Државама све више оних који би радо и Саудијску Арабију уврстили у „осовину зла“.

„Представнички дом америчког Конгреса данас је одбацио вето председника САД Барака Обаме на закон који би омогућио рођацима жртава напада од 11. септембра 2001. да туже Саудијску Арабију. Резултат гласања је био убедљив, при чему је 348 чланова Конгреса било за одбацивање вета, а 76 против, преноси Ројтерс. Сенат је нешто раније донео исту одлуку о одбацивању Обаминог вета. Бела кућа осудила је скоро једногласну одлуку америчког Сената. ‘Ово је највећа срамота коју је Сенат САД учинио вероватно још од 1983’, рекао је новинарима портпарол Беле куће Џош Ернест, подсећајући на последњи случај када је Сенат уз велику већину гласова одбио председнички вето, преноси Танјуг. Саудијска Арабија и њени савезници упозоравају америчку законодавне органе да ће дозвољавање држављанима САД да туже саудијско краљевство због напада 2001. имати негативне последице, преноси АП.“ (ПОЛИТИКА, 28. 9. 2016)

Извор: Политика

Извор: Политика

Да се Обама и Клинтонови, уз подршку одређених републиканаца (нафташа и банкара, који „случајно“ не подржавају Трампа) не предају и да остају савезник Саудијске Арабије (или се плаше њихове краљевске породице) види се и по овој вести:

„Амерички судија одбацио је тужбе које су против Саудијске Арабије поднеле породице жртава терористичких напада 11. септембра 2001. године, а у којима се та земља оптужује да је пружала материјалну подршку Ал Каиди. Окружни судија Џорџ Денијелс рекао је да Саудијска Арабија ужива имунитет од захтева за накнаду штете коју су затражиле породице око 3.000 страдалих у нападу, као и од осигурања које покрива трошкове које су претрпели власници зграда и предузећа.“ (РТС, 30. 9. 2016)

***

Саудијска Арабија финансира све антисрпске снаге на Балкану. Пад Саудијске Арабије је добра вест за Србију, иако ће се након тога, због хаоса у том делу света, покренути нови талас избеглица ка Балкану и Европи. Због тога, између осталог, треба пажљиво пратити шта ће се дешавати са Саудијском Арабијом у наредном периоду.

***

Најновија вест: Вашингтон и Ријад планирају да милитанте из Мосула пребаце у Сирију

Обавештајне службе САД и Саудијске Арабије планирају да омогуће да више од 9.000 бораца Исламске државе напусти ирачки град Мосул и оде у источну Сирију, где би се придружили другим милитантима у операцији поновног заузимања Палмире и других градова, саопштили су неименовани извори из дипломатских и војних кругова у Москви. Америчке и саудијске обавештајне службе постигле су договор да омогуће милитантима сигуран излаз из Мосула са својим породицама прије почетка операције ирачке војске и савезника за заузимање овог града. (БЛИЦ, 13. 10. 2016.)

Приредио: Никола Варагић



Categories: Светске ствари

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading