Слободан Јанковић: Трећи светски рат куца на врата

Помагај, Господи; јер неста светијех, јер је мало вјернијех међу синовима човјечијим… (Пс. 11/12)

Услиши молбу нашу и свих људи Твојих, и свима нам опрости наше свесне и несвесне грехе. Прими наше вечерње молитве и пошаљи много милости на дело Твоје; (Св. Василије Велики)

Злоћудне вести колају и говоре да нема три карте за Холивуд. Уместо у забаченом селу у Србији, лудаци су сада у униформама са генералским чиновима, у државним кабинетима, у знаним и незнаним фотељама мањине преимућних и узохољених са обе стране океана, што се по претпотопском свету зове.

jankovic-slobodan

Др Слободан Јанковић

За викенд, амерички председник Обама треба да погледа предлог блиских сарадника који према писању Вашингтон поста од уторка 4. октобра, укључује напад авионима и крстарећим ракетама на сиријску армију. То је распламсавање рата, рата САД и Русије!

Треба се подсетити да је руска војска ушла у Сирију након што су САД и Турска договориле копнену агресију на северу те земље у тренутку када је сиријска војска свуда била у повлачењу, а напредовање Нусра фронта и пре свега тзв.

Исламске државе било повод за наводно хуманитарни рат. Америчка војска је 17. септембра, само пет дана након споразума о примирју, бомбардовала положаје сиријске војске у Деир ез Зору, на фронту са тзв.

Исламском државом, десетине километара далеко од било какве наводно умерене наоружане сиријске опозиције. Међу сиријском војском која је бомбардована, тврди се, били су и руски војни инструктори. Била је то једна од бројних крвавих провокација против Русије (нижу се од Грузије 2008).

Онда су у среду 28. септембра у Вашингтону организовали састанак људи из Беле куће, Пентагона и ЦИА на којем је изнет предлог о „кинетичким” нападима на позиције сиријске војске.

У том духу је Вашингтон у понедељак 3. октобра најавио напуштање договора са Русима о примирју у Сирији. О плану напада на Сирију расправља се петог октобра између Обаминих саветника, пре него што формално и са њим разговарају за предстојећи викенд.

У суботу и недељу очекује се да ли ће Обама потписати пут у лудило или се, како новинар Вашингтон поста каже, уздржати. Свакако и у Белој кући и у Пентагону, па и у ЦИА има људи који схватају несагледивост последица такве агресије.

Русија је свесна да је борба за Сирију њен залог за останак на Блиском истоку и предупређење сукоба на Кавказу. Залог је велики. Иранци су заинтересовани да остану у територијалној вези са Либаном преко Ирака и Сирије.

Након првог састанка од 28. септембра Русија је 5. октобра повукла неколико потеза: Прекинула је билатерални споразум о сарадњи са САД у области развоја нуклеарних технологија и смањењу производње плутонијума те преласку на ниже обогаћени уранијум у реакторима.

Истог дана у Сирију је пристигао унапређен систем С-300, који се користи за заштиту копнених трупа. Дакле, то је систем за заштиту сиријске војске којој потенцијално прети напад Америке.

Амерички и француски специјалци су дуже присутни у самој Сирији, ту је од пре неколико месеци и турска војска, која, узгред, годинама не напушта положаје на северу суседног Ирака.

Руси су недавно обележили годину дана од почетка одбране тада посустале сиријске државе на челу са Башаром ел Асадом. У Сирији се већ дуже време води мали светски рат. Та земља је претворена у арену у којој се огледају посустајући глобализовани Запад и растућа средишта отпора.

Према анализи америчке кровне организације обавештајних агенција — Националног обавештајног савета, објављене 2008. године под називом „Глобални трендови 2025: Измењени свет (Global Trends 2025: A Transformed World)”, у одсуству великих криза свет се незаустављиво креће ка мултиполарном поретку.

Све видљивија прерасподела моћи омогућила би и промене у економским токовима: поробљавању већине од све мањег броја људи.

Незасити лудаци очигледно не желе да предају позиције и дозволе да свет добије још времена. Неки су изгубили разум и помислили да могу да победе у Трећем светском рату. Надајмо се да око њих има још довољно оних који, ако ништа друго, барем љубе свет.

Др Слободан Јанковић, Институт за међународну политку и привреду

(Политика, 9. 10. 2016)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading