Драгослав Пакић: Србијански Срби (и друге сатиричне приче)

Док су се у касним вечерњим сатима у Републици Српској сводили рачуни око резултата референдума за потврду 9. јануара, Дана РС, на регионалној филијали СNN-ове ТВ мреже, чувеном студију N1, одржавала се панел дебата о политичкој сатири у региону.

media-week-panel

Иако су јавно објављени резултати о учешћу гласача већ говорили да је излазак на референдум веома близу цифри од шездесет посто, на екрану се непрестано вртео кајрон како је на референдум до 15 часова изашло само 17,2% гласача. Шака јада, како би рекао лепи Зоки Милановић, скакач са тенка без падобрана, а пренела N1.

Учешће на панелу су узели виђени сатиричари из Бих, Републике Српске, Хрватске и још увек неизбежне Србије, чија је адреса за ову прилику била – србијански сатиричари.

Јосип Пејаковић, хрватски глумац са седиштем у Сарајеву, одмах је на оштрицу своје сатире поставио Србе не правећи разлику између Србијанаца и Срба. Прво је дао веома експлицитно објашњење хералдике српских знамења тврдећи како четири оцила са српског грба значе „Само Сунећење Србина Спасава“ Тако је Јосип, бар кад је сунећење у питању, чврсто држећи српску ствар у својим рукама, одмах повео са 1:0. Србијански сатиричари су се престравили и крајичком ока крадимице посматрали да у студију случајно није и реис-л-улема Кавазовић који би их као Србе могао покушати да спасе по Пејаковићевом рецепту.

Из њиховог излагања се потом схватило да би таква интервенција била непотребна јер су они, као виђени сатиричари, већ дошли на панел претходно уштројени од сатрапа актуелне србијанске власти.

Онда је Пејаковић навео пример како је у Бечу свог презимењака, такође Пејаковића, нажалост Србина, заврнуо за две хиљаде евра отпевавши на његовом концерту неке србијанске песмице које су већ запаљену публику довеле до лудила па их је баш заболела она ствар из операције сунећења за референдум у Републици Српској.

И на ово су Београђани остали неми што и није чудо јер су и сами против референдума, слепо се држећи инструкција које су пред полазак добили од Николића и Вучића. И обратно.

То је већ било 2:0 за Сарајево, Хрватску и међународну заједницу. На панелу пенали су се пуцали директно из Сарајева.

Сатиричар из Републике Српске са разбарушеном фризуром и наочарима позамашне диоптрије, што је говорило да се ради о озбиљном интелектуалцу, толико је млатарао рукама да је хрватски добросусед морао да му скрене пажњу како не дозвољава повреду хрватског територијалног интегритета, односно прекорачење линије Карловац-Карлобаг-Вировитица. Уколико се то настави биће принуђен – додао је без икакве сатире – да затражи интервенцију оба зракоплова хрватског ратног зракопловства да поново наруше ваздушни простор БиХ. И то пре него што у Србију стигну руски зракомлати.

Схвативши упозорење веома озбиљно, сатиричар из РС је одмах кренуо са нападима на Додика и референдум, те устао у одбрану права напуштених паса луталица тражећи и за њих право гласа за изјашњавање о Дану Републике Српске по принципу „пси лају, каравани пролазе“! То је изазвало нападе смеха у студију, Сарајеву и Загребу. Међународна заједница је и овог пута остала на већ познатом становишту – правила се луда што и јесте њена примарна улога.

Онда су на јавну сцену ступили србијански сатиричари, Д. Петровић и З. Кесић. Духовито су нападали српског премијера као тиранина, цензора, самоубицу из заседе, мрзитеља свега напредног и љубитеља руске вотке. Премијер, наставили су, не разуме хумор и сатиру због чега се они, Петровић и Кесић, најискреније извињавају публикуму који их такође не разуме и не схвата њихове високоинтелектуалне домете, ниво њихове ерудиције и смисао за префињен хумор, шалу, комику и друга зезања. Због тога су, како су се пожалили, принуђени да своја продуховљена остварења саопштавају у најужем кругу истомишљеника у ретким београдским кафанама у којима се још увек служе хладно пиво, шкембићи и – уз извињење присутним навијачима што и то морају да чују – свињски папци у сафту.

Хрватски сатиричари су причали нешто на чистом српском језику и то на такав начин да то ни један живи Србин не би успео да разуме па је, све што су рекли, испало просто смешно, што им је и био циљ.

У овој панел дискусији Срби и Србијанци су изгубили са по 4:0 сваки, односно са 8:0 укупно.

Аферим!Categories: Судбина као политика

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар