Разговор са Стефаном: Срђа Трифковић о референдуму у РС (видео)

Добар дан, добродошли у предреферендумску емисију „Разговор са Стефаном“.

Стефан Каргановић и др Срђа Трифковић

Стефан Каргановић и др Срђа Трифковић

Уколико сутра у Републици Српској буде одржан референдум, настаће квалитативно ново стање. Нисам рекао „политичко,“ мада и то имам на уму. Пре свега, постреферендумска стварност у Републици Српској ће бити свеобухватно нова, не само у политичком него, што је још важније, у моралном и психичком смислу.

Баријера којој се руководство Републике Српске бојажљиво приближавало већ неколико пута, да би  затим после ураганских уцена и претњи – под неуверљивим изговорима – одустало, одржавањем референдума биће пробијена. Ако операцију у Републици Српској посматрамо као зачетак „обојене револуције“ против локалне експозитуре новог светског поретка, одржавањем референдума биће повучен један од најважнијих потеза којим се обезбеђује коначан успех устаника и слом диктатуре: то је победа над страхом, савлађивање осећања немоћи и инфериорности и показна вежба да угњетачки систем није свемоћан, да има слабих тачака где може бити нападнут и успешно побеђен.

Одржавање референдума – под претпоставком, наравно, да ће бити стратешке решености и мудрости да се почетни успех даље разрађује и експлоатише – у психичком смислу може да одигра улогу преломног догађаја који глобалне властодршце и њихове локалне епигоне дискредитује, а угњетеним масама улива самопоуздање и пружа им опипљив доказ да њихова борба није безнадежна, а да су њихови тлачитељи – тигрови од папира.

Да, ако схватате моје алузије, можете слободно парафразирати и Маркса. Игнорисањем забрана и претњи, масовним и плебисцитарним излажењем на гласачка места, народ Републике Српске ће Џина Шарпа поставити на главу. Преузимањем и применом – углавном интуитивно и несвесно, али са подједнаким политичким ефектом – Шарпове технологије ненасилног отпора тлачитељу, народ Републике Српске ће субверзивно оружје својих непријатеља окренути против њих, и задаће им тежак ударац.

Ако референдум у недељу 25. октобра буде одржан, ако га престрашени политички естаблишмент у последњем тренутку не откаже и не направи неки трули компромис са неманима чији је циљ не само да униште Републику Српску и већ и да самом том естаблишменту измакну фотеље, у понедељак 26. септембра свануће заиста нови дан. Освануће нова Република Српска која више не пружа само реторички и тактички отпор који се скоро редовно претвара у стратешка повлачења, или у најбољем случају пат позицију. Биће повучена црта иза које нема повлачења и цео свет ће видети царску голотињу зато што је на крају дана Република Српска остала на својим бедемима, а они који су је опседали били су принуђени да се повуку и примире. Када неко ко је изашао на мегдан са вама, а ко је бесконачно јачи од вас, искалкулише да ће боље проћи ако одустане од својих претњи и не нападне вас, за њега то је објективно пораз, а за вас – победа.

То је позитивна страна референдумског политичког биланса. Постоји и негативна страна, или барем озбиљни разлози за неликовање и будност. Овај референдум, по питању које није минорно али свакако да није ни фундаментално и не може се поредити (да опет парафразирам некога) са „мајком свих референдума“ што предстоји, колико јача Републику Српску толико и упозорава њене рушитеље на неопходност хитног санирања настале штете и предузимање крајњих мера за уништење овог жаришта пркоса које би могло да надахне и друге понижене и увређене робове посрнуле империје.

Референдум није крај приче. Он је тек почетак једне нове, опасније и напетије етапе борбе за опстанак Републике Српске. Успешан пркос није коначна победа нити је трајно решење. То је само трансфузија самопоуздања и опипљив доказ да је противник – победив.

Даљи ток догађаја у рукама је народа Републике Српске. Излажењем на референдум он ће доказати да је способан да победивом противнику изађе на црту. И да га порази, ако остане истрајан и донесе неопозиву одлуку, без обзира на цену, да своја огњишта одбрани.

Стефан Каргановић

(Интернет ТВ Снага народа, 24. 9. 2016)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар