Срђан Шкоро: Селфи са експонатом на изложби названој „Нецензурисане лажи”

Кад доживите да за живота постанете изложбени експонат и то на тако важној и максимално медијски испраћеној изложби названој „Нецензурисане лажи”, онда морате самом себи признати да сте далеко догурали. Поготову што су вас изложили представници моћне СНС партије и то у јединственом простору галерије „Прогрес”, у самом срцу престонице. Висити на зиду заједно са нашим најбољим и најпознатијим новинарима и карикатуристима велика је част и обавеза.

selfi-vucic-cenzura

Како су организатори и њихове верне слуге објасниле, реч је о изложби која жели грађанима да покаже како у Србији нема цензуре и да је недужни премијер Вучић стално изложен страшним оптужбама и подругивању. И као један од доказа томе у прилог, нуде слику корица моје књиге „Вучић и цензура”, која, осим у једној књижари, званично нигде није могла да се продаје. Испод корица не пише ништа, никакво образложење о чему се заправо ради, нити шта је у питању. Да чудо буде још веће изложена је и фотографија са промоције моје књиге у Нишу, на којој су говорили Драгољуб Дража Петровић и Предраг Благојевић и која је буквално одржана на улици. Претходно су све институције одбиле да је промовишу због како су рекли шкакљивости саме теме, али и евентуалних проблема које би могли имати.

Дакле, формални организатор изложбе – Информативна служба СНС је изложила два крунска доказа која показују како у Србији има цензуре. А хтели су, ако сам их добро разумео, ваљда обратно. Уместо тога, уз помоћ ова два примера, само су открили нешто што сви одавно већ знају – ко је главни цензор у Србији.

Прескочили су, опет (не)јасно из ког разлога, да окаче, рецимо, сопствено саопштење које су емитовали после мог гостовања у Јутарњем програму РТС и које је за последицу имало моју брзометну смену, са све избацивањем из „Вечерњих новости”. То саопштење, како по тону, а посебно по садржају, најбоље одсликава однос владајуће СНС према новинарима и медијима. Изложба је само запечатила њихово поимање истине и веровања да књиге о њиховом вођи, ако већ нису стигли да их спале, морају бити макар обешене. Тако тренутно „Вучић и цензура” виси у Крушевцу, а биће изложена по целој Србији. Нема боље промоције.

Иначе, књигу „Вучић и цензура” џабе тражите по књижарама. Тамо не смеју да је продају. Притом прво издање је већ распродато. Пошто је у припреми друго допуњено издање књиге, био би ред да организатори покретне изложбе „Нецензурисане лажи” ажурирају садржај и додају слику нових корица књиге.

Чисто уколико неко пожели да направи селфи са експонатом, и да људи не би касније беспотребно причали на који начин све „Нецензурисане лажи” цензуришу истину. Нека буде све јасно и недвосмислено као Гашић на фресци без хеликоптера.

Допуна наслова: Стање ствари

(Блог Срђана Шкора, 14. 9. 2016)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading