Патријарх Вартоломеј: Јасеновaчки мученици – хероји и свеци целог православља

“Будите под крошњом српских мученика, тог дрвета благословених Срба”, рекао је цариградски патријарх и позвао православне Србе да иду путем својих очева, јунака и светаца

Вартоломеј у Загребу (Фото: Фонет)

Вартоломеј у Загребу (Фото: Фонет)

Васељенски патријарх Вартоломеј рекао је на литургији у православној цркви у Јасеновцу да су древни српски православци и јасеновачки новомученици „хероји и свеци целог православља”.

„Будите под крошњом српских мученика, тог дрвета благословених Срба”, рекао је цариградски патријарх и позвао православне Србе да иду путем својих очева, јунака и светаца.

Само ћете тако, како је рекао, задобити венац славе какав носи небројено мноштво јасеновачких жртава нацистичког тоталитаризма из Другог светског рата.

Патријарх васељенски и цариградски Вартоломеј и патријарх српски Иринеј служили су данас, поводом обележавања 75 година од страдања Светих мученика јасеновачких, свету архијерејску литургију у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Вартоломеј је позвао вернике да никад не заборављају своје мученике, који не могу бити повод за освету него за мир.

Славонски епископ Јован у свом поздравном говору истакао је да је не само Јасеновац, него и свако село око Јасеновца, и свака шума, пуна жртава српских мученика.

Православној литургији, која је почела истицањем 700.000 српских жртава у логору Јасеновац, присуствовали су и многи епископи из Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, међу којима и епископ Амфилохије и загребачки Порфирије, пренела је Хина.

Литургији су присуствовали и политички представници српске мањине у Хрватској, Милорад Пуповац и Војислав Станимировић.

Епископи на челу са Вартоломејем и Иринејем после литургије у јасеновачкој православној цркви отишли су на посвећење православнога храма у Пакрац, преноси Танјуг.

Иванић у Јасеновцу: Да је овде више политичара ХР и БиХ…

Члан Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, који је присуствовао литургији у манастиру Светог Јована Крститеља поводом обележавања 75. годишњице логора у Јасеновцу, изразио је уверење да ће овај достојанствени скуп поново указати на потребу сећања, јер то српске жртве у Јасеновцу заслужују.

„Данашњи догађај којем је присуствовало неколико хиљада људи био је заиста импресиван. Патријарх цариградски Вартоломеј послао је поруке помирења и толеранције и било би добро да је било више политичара из Хрватске и БиХ који су те поруке требало да чују“, казао је Иванић у изјави за федералну агенцију Фена.

Патријарх васељенски и цариградски Вартоломеј и патријарх српски Иринеј служили су данас свету архијерејску литургију у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, јер 10. септембар је дан када Српска православна црква врши помен светим јасеновачким новомученицима.

Фена наводи да је логор Јасеновац је био највећи логор смрти у Независној Држави Хрватској, целој окупираној Југославији као и на читавом Балкану за време Другог светског рата. Осим тога, служио је као сабирни, радни, кажњенички и заробљенички логор, преноси Танјуг.

(Политика, 10. 9. 2016)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading