Момчило Диклић: Прекопати Градину и оборити све хрватске теорије

Момчило Диклић

Момчило Диклић

Виши научни сарадник на београдском Институту за европске студије Момчило Диклић сматра да би, с циљем утврђивања броја жртава, требало прекопати подручје Градине, гдје се налазио концентрациони логор Јасеновац, у којем је извршен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

Диклић је подсјетио да је за бројање жртава мјера десна и лијева бутна кост посмртних остатака. „Нећемо ми кроз то утврдити тачан број страдалих, али ћемо смањити могућност манипулација. Све хрватске теорије ће пасти у воду“, рекао је Диклић Срни.

Он је напоменуо да је тиме што жртве нису извађене из јама, нити пописане, направљена „рак-рана“, јер док је Срба и Хрвата биће и расправа колико је било жртава.

„Оставили су рак-рану, а зашто? Да би заштитили оне који су убијали. Ту је био доминантан хрватски интерес. Код Тита и /Владимира/ Бакарића је био приоритетан хрватски интерес, све друго је фатаморгана“, истиче Диклић.

Диклић је нагласио да Јасеновац „није само хрпа насиља и примитивизма“, него један „сјајно организовани систем, гдје је максимално употријебљена наука, а око свега су били и изузетно писмени људи“.

Он је напоменуо да Тито и његов најближи сарадник Владимир Бакарић никада нису штитили Србе, да је први логор био у Госпићу и да никада Тито није напао ниједну композицију за Јасеновац, никада нису напали Јасеновац ни када је било 600.000 војника.

„Тито и Бакарец нису дозволили Земаљској комисији у Хрватској да попише злочине. Ко сад може да вјерује да нису имали средстава, тада моћна држава, да изваде жртве из тих јама. Те жртве нису идеолошки непријатељи Титовог система, него су страдалници због своје вјерске и националне припадности“, напоменуо је Диклић.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије. Према процјенама стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома.

(Срна/Искра, 17. 8. 2016)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

5 replies

  1. PREKOPATI GRADINU ?
    Da bi brojanjem butnih kostiju oborili hrvatske teorije ?

    Morbidan predlog. Imamo precih poslova. Umesto da iskopavamo i brojimo trule kosti, bolje je da brojimo novootvorena preduzeca, nove kuce, novorodjenu decu,novoizgradjene puteve mostove i pruge, vagone psenice i kukuruza, kamione visnje i malina . . . osvojene medalje i nagrade na kulturnim i sportskim takmicenjima . . .

  2. У праву сте деда ђоле. Зашто бисмо ми данас пребројавали жртве хрватског католичког геноцида над српским православним цивилним становништвом за време нацистичке ндх кад то већ није учињено за време готово 40 година владавине Јосипа Броза. Тито никада није покушао да ослободи Концентрациони логор Јасеновац и никада није посетио то Спомен подручје. Па ако он то није сматрао потребним, зашто би се ми данас трудили да то вадимо испод тепиха. То би само могло штетити данашњем братств’у и јединству Срба и Хрвата.

  3. @Deda Djole “…Umesto da iskopavamo i brojimo trule kosti,.”

    Труо си ти *** **** **** **** **** ***** неотесани и безобразни.
    А “труле” кости су остаци мученички и светиње за оне који имају и зрно савести. Покој им души намученој.

  4. Порука @Deda Djoletu: ” ZA DOM SPREMNI!”

    Evo,@ Deda Djole, sta su radili tvoji pajtosi:

    “Страхоте Јасеновца: „Није да су само клали“ (ВИДЕО)

    категорија Хрватска / дана 20/08/2016 у 9:58 часова /

    Милан Пјевић је једини човек који је преживео јасеновачки логор, а који и данас живи у Доњој Градини.

    Милан Пјевић, преживели логораш из Јасеновца

    Тај ужас и све што се дешавало за те четири године никада неће моћи да заборави, рекао је он.

    „Није да су само клали, него су пекли, кували и правили сапун од људи. Ту су били велики казани и ту су кували, правили сапун. Чуда су они правили. Вешали су људе и певали уз музику“, испричао је преживели логораш.

    Комплекс јасеновачких логора је један од ретких који је имао и логоре за децу.

    Дана ссе обележава 75 година од оснивања концентрационог логора НДХ у Јасеновцу.

    Доња Градина била је део система усташких концентрационих логора, чије је средиште било у Јасеновцу, у Хрватској, који је основан 21. августа 1941. године.

    Након више неуспешних покушаја пробоја из логора, преостали логораши су 22. априла 1945. учинили још један напад који је донео слободу мањем броју њих.

    Трупе југословенске Друге армије ушле су у напуштени логор Јасеновац 2. маја исте године.

    Пре него што су напустили логор у Јасеновцу, усташе су ликвидирале све преостале заточенике, девастирале део грађевина и покушале да униште трагове својих злочина, наводи се у саопштењу Одбора.”

    Извор: Б92

    Драган Славнић

  5. ne samo jasenovac nego jadovno i sva stratišta đe su srbi pobacani i ostali naravno.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading