Душан Басташић: Ноћни поход на стратиште у Доњој Градини и паљење свећа по мраку као изругивање

Владе Србије и Републике Српске организују 19. августа у Спомен-подручју Доња Градина централну комеморативну манифестацију поводом 75 година од почетка злочина над Србима, Јеврејима и Ромима у тада формираном усташком логору Јасеновац. Претходно је та годишњица обележена у Београду пригодним комеморативним скупом 10. априла ове године, на дан када је 1941. створена Павелићева НДХ.

Језива статистика у спомен комплексу логора Доња Градина (Извор: Википедија)

Језива статистика у спомен комплексу логора Доња Градина (Извор: Википедија)

Председник удружења „Јадовно 1941“ др Душан Басташић истиче да је ово удружење својевремено иницирало одржавање поменутих скупова, али да нису очекивали да ће они бити организовани по моделу комунистичких комеморативних манифестација.

– Од завршетка Другог светског рата обележавао се 22. април као дан пробоја логора Јасеновац и то у комунистичком контексту, чиме је стваран утисак да су жртве усташких зверстава у том казамату били само комунисти, без разлике које су нације. И тако се намерно крило да су највеће жртве били Срби, Јевреји и Роми. Нажалост, до данас се није одмакло од комунистичке идеологије. Зато смо ми и иницирали да се обележава почетак страдања Срба, Јевреја и Рома у Павелићевој НДХ. Задовољни смо што је наша идеја усвојена, али нисмо начином на који се она реализује – каже за „Вести“ Басташић.

Он оцењује да је скуп 19. августа „континуитет непримерене меморијализације јасеновачких мученика“.

– Што је још горе, Србија и Република Српска установљују праксу располућивања стратишта Јасеновац. Меморијални скуп одржавају у Доњој Градини, на територији РС, док у Хрватској, где су била прва два јасеновачка логора, Крапије и Брочице, нема ни трага о њиховом постојању. Први затвореници из Госпића, њих 2.000 дотерани су у Јасеновац 21. августа 1941. а њихов транспорт из госпићког усташког казамата кренуо је два дана раније – каже Басташић.

Он сматра да је непримерено православној традицији да се меморијалне манифестације и паљење свећа за душу страдалника одржавају по мраку, како је то планирано да се обави у Доњој Градини.

Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић подсећа да је концентрациони логор Јасеновац трајао укупно 1.337 дана и однео 700.000 жртава.

– Његово највеће стратиште је Доња Градина са 105 масовних гробница распоређених на девет гробних поља. Масовне гробнице у Доњој Градини, њихов облик и распоред су доказ да су ликвидације вршене плански и систематски, а самим тим и етничко чишћење НДХ – указала је Тулековићева.

Ругање

Душан Басташић

Др Душан Басташић

У Бањалуци, у храму Светог Христа Спаситеља, 19. августа у 9 сати биће служена литургија и помен јасеновачким жртвама.

– То је једино што у целој манифестацији приличи комеморацији и меморијализацији жртава. Не знам како да назовем ноћни поход на стратиште и паљење свећа по мраку. Да су нас консултовали и укључили у организацију, као што нису, не би се десило, а бојим се да хоће, да се неко Србима наруга да организују бал вампира – закључује Басташић, председник удружења „Јадовно 1941“.

Програм

Програмом манифестације до 19 часова планирано је окупљање посетилаца, потомака жртава и поштовалаца јасеновачких страдалника код „Тополе ужаса“ у Спомен-подручју Доња Градина. Ту ће у 20 часова проф. Горан Латиновић са бањалучког Филозофског факултета одржати час историје, а касније ће бити одржан пригодан културно-уметнички програм. Учесницима скупа обратиће се премијер Србије Александар Вучић и председник Српске Милорад Додик. Манифестација ће бити завршена у 21.10 паљењем свећа.

Р. Лончар

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вести, 17. 8. 2016)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар