Ђакон Ненад Илић: Олимпијске игре или Није свеједно

Олимпијске игре.

Боље је наравно да се људи боре у спортовима неко оружјем до смрти. Ипак, не мора човек да буде српски хришћански антимондијалистички параноик па да види колико све то шкрипи.

ni-olimp

Руске атлетичаре избацили све заједно са олимпијаде не би ли Русију још мало истисли из спортског врха. У ствари, као да су највише хтели да уклоне руске атлетичарке које су раније добијале највише медаља.

Народ у Бразилу нимало одушевљен. Простести током припрема. Најразличитији маштовити напади на олимпијску бакљу не би ли је срушили или угасили водом, противпожарним апаратима, песком, пре него што стигне до стадиона, протести под сузавцем за време свечаног отварања…

Ако се одлучиш да нешто гледаш са Олимпијаде – осим стандардних реклама непрекидно те тероришу мрачњикави мотивациони спотови, прављени као за неку мондијалистичку секту. Братство, јединство и збуњујућа порука у сваком споту „ја сам ти“! Укида се, без Бога, и граница између „мене“ и „тебе“?! Ко ће уопште онда кога и како моћи да воли? Некадашња реклама за сокове „није свеједно“ постаће ускоро теолошки класик.

Па још кад нам се поквари уживљавање – нашима почињу да се преврћу чамци због ветра, најбољи спортиста света, случајно баш Србин, испадне у првом колу – све заједно не изгледа за нас претерано пријатно.

Такозвана олимпијска репрезентација такозване републике Косово освојила прву златну медаљу. А она не изгледа баш такозвано. Изгледа као све друге медаље. Улази у статистику и историју.

Вероватно ће до краја неки наши успети да дођу до медаља. Заинтересоваћемо се и навијати и можда имати и понеко задовољство. Али спорт дефинитивно више није што је био. А Олимпијске игре, ако су једна од највећих манифестација „уједињеног света“, све више сведоче о каквом се свету ради. Можда је и то добро јер је све мање тога што нас иоле озбиљније може натерати да склонимо поглед са ружне, опомињуће слике данашњег „јединственог“ света.

Наслов: Стање ствари

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Добронамерна примедба: правилно је рећи “Олимпијске игре” јер је код Хелена “Олимпијада” означавала четворогодишњи период између Игара. Ради се дакле о античком систему датирања.
    Што се савремених Олимпијских игара тиче оне су у служби западних елита.У служби глобализма.И ђакон Ненад то добро уочава.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading