Протојереј-ставрофор Ненад Андрић: Свети Нектарије лечи две најраширеније болести

Протојереј-ставрофор Ненад Андрић говори за „Геополитику“ о томе зашто је Свети Нектарије Егински дар од Бога у наше дане

Манастир Светог Нектарија на грчком острву Егина

Манастир Светог Нектарија на грчком острву Егина

Поштовани прото, Ви сте, поред Ваших редовних свештеничких обавеза, познати и по томе што сте више пута заједно са верницима посетили грчко острво Егину и тамо се поклонили гробу и моштима светог Нектарија Егинског. Као плод тих Ваших путовања и духовног искуства настале су две Ваше књиге о Светом Нектарију Егинском. Шта је централна идеја ове две књиге и шта Вас је духовно подстакло да стално изнова идете у мисионарско-ходачаснички пут на Егини и да о томе сведочите и другима?

– Централна идеја књигā о Светом Нектарију јесте упознавање народа са ликом и делима светитеља који је савремени чудотворац и, како је написао у Житијима Светих преподобни Ава Јустин, „Свети Нектарије дар је од Бога у наше дане, да лечи три најраширеније болести – злу болест рака, душевна и нервна оболења, као и поседнутост демонима, ђавоиманост. Одласци у манастир на Егину су за мене велики благослови Божји, јер сваки одлазак више ме веже за светитеља и Егину. Проповедати народу о чудима и животу светитеља да би људи имали користи духовне, јесте и обавеза моја као свештеника. Радосна обавеза! То је  проповедничка и пастирска служба.

Савремени човек има у свету и око себе толико технолошких, медијских и сваких других „чудеса“ да тешко може да поверује да се и данас, као и у славној хришћанској историји, догађају чуда. Ви сте, одлазећи у посету Светом Нектарију Егинском, били сведоци више чуда. Молимо Вас да то Ваше сведочење поделите са нашим читаоцима.

– Као дете сам се бавио мислима одакле људима мудрост да стварају, на пример, аутомобиле, авионе, струју, телевизију и др. и нашао сам одговор у једној богомољачкој песми од Светог владике Николаја Лелићког. Свети владика каже: „Бог људима Светог Духа даде, да све мудро раде…“ Тако и светитељи благодаћу Божјом чудотворе! Велики број је записаних чуда која је Свети Нектарије учинио благодаћу Божјом, а сваком се радујем, посебно ако се ми људи посредством чуда окренемо ка Богу, живећи јеванђељски у посту, покајању, молитви, одлазећи у храм Божји на причешће и да поштујемо сваког човека у свету.

Свети Нектарије Егински – иконe са чудотворним уљем

Свети Нектарије Егински – иконe са чудотворним уљем

Свети Нектарије Егински посебно важи као помоћник онима који су оболели од рака. Можете ли нам рећи примере помоћи светог Нектарија неким који су оболели од ове тешке болести?

Веома је битно да знамо да нам Бог помаже и посредно и непосредно. Посредно преко лекара и  медицине, затим преко лековитих трава, бања, све је то Бог даровао народу, али када је медицина и остало поменуто немоћно да лечи, неретки су примери да нам Бог помаже кроз Свету православну цркву непосредно, и исцељује од најтежих болести. Прво чудо које сам својим очима видео од Светог Нектарија било је исцељење од рака костију, са метастазама на лимфе, јетру и плућа 2007. године Миодрага Буквића, машинског инжењера из Новог Сада. Лечен је две и по године на Онколошкој клиници у Сремској Каменици и званична медицина није више могла да му помогне, био је неизлечив случај. Сазнао је Миодраг да се у манастиру Ћелијама, 6 км код Ваљева, налази део моштију Светог Нектарија и замолио је свог кума да га довезе. Био је у инвалидским колицима, затекао сам га да се моли крај моштију Светог Нектарија, затим  му је прочитана молитва од стране свештеника за оздрављење на гробу Светог Аве Јустина Ћелијског. После ђест месеци устао је из колица и потпуно оздравио. Наше је да се молимо, а  Бог исцељује. Миодраг сада ради у Нафтној индустрији Србије у Новом Саду. Такође много је исцељења од уља светог Нектарија, као и добијене деце. Уље са Егине је чисто маслиново уље освећено у кандилу над моштима свеца, без икаквих додатака, мириса и арома.

У Институту за онкологију у Београду чини се да постоји икона посвећена Светом Нектарију Егинском. Да ли поред пацијената и лекарска струка показује духовну отвореност ка овом великом светитељу?

– Постоји Параклис у једној соби на Онкологији у Београду, крај улазних врата је велика икона Светог Нектарија. Такође, донео сам им 2013. године икону Светог Нектарија директно са Егине и предао је кабинету професора Радана, директора Онколошког института у Београду. Велика је жртва лекара и свег медицинског особља, не само на Онкологији већ у свим медицинским установама, и зато треба да их поштујемо сви. Треба да поштујемо лекаре, њих је дао Бог. Лекар лечи, а Господ исцељује. У Светом писму у Књизи Сираховој, казује се „Господ је створио лекове од земље, и мудар човек их не одбацује“ (Сирах. 38, 14). Значи, лекари су сарадници Божји, као и свештеници православни за наше излечење. Телесно исцељење је потребно да би душа имала у чему да се подвизава и да служи Богу и ближњима, јер каже Свети Нектарије: „Само савршенима није потребно телесно здравље“. А ко је то? Мени лично је потребно здравље, пошто нисам савршен. Али сви треба да знамо да је крајни циљ излечења у ствари духовно исцељење за вечност, за живот будућега века. Диван пример су Свети јеванђелиста и апостол Лука, Свети врачи Козма и Дамјан, као и Кир и Јован, а у наше дане Свети Лука Кримски, који је био и епископ и хирург у Русији. Лекарска струка показује отвореност ка вери и помоћи Божјој. Ми смо сви људи дужни да се молимо за лекаре да им Бог дâ благослова да имају снаге да обављају своје свете дужности да дају добре дијагнозе и терапије. Подсетимо се да је у Србији прву болницу основао Свети Сава при манастиру Студеници 1208. године. Лекари што не могу, јер као и свака наука људска и медицина има ограниченост, помоћи ће Бог, Мајка Божја и Свеци. Често и чујемо од лекара: „Ми смо учинили што је до нас, остало је у Божјим рукама“.

Ви сте се у Грчкој срели и са старцем Нектаријем, који Вас је још више упутио у дело Светог Нектарија Егинског. Које сте поуке понели са собом из сусрета са старцем Нектаријем и да ли их можете поделити са нашим читаоцима?  

Старац Нектарије и прота Ненад

Старац Нектарије и прота Ненад

– Старац Нектарије Виталис је добио исцељење од рака плућа од Светог Нектарија 1980. године 2. јула, када му се светитељ јавио и исцелио га. Тај дан цела Камариза (село где служи старац Нектарије Виталис) слави. Старца Нектарија имао сам прилику да посетим осамнаест пута. Сваки сусрет је непоновљив, радостан. Он нас Србе пуно воли. Везан је за Светог Василија Острошког, који је највећи васељенски чудотворац по броју записаних чуда. Уз њега је по броју записаних чуда Свети Нектарије Егински. Од старца Нектарија Виталиса свака поука је богатство. Навешћу поуку коју сам добио при првом сусрету. „Ћути, ћути, ћути о туђим гресима. Никог не осуђуј, не оговарај, не коментариши ничија сагрешења. Имај љубави, смирења и трпљења према ближњима, и Бог и Свети Нектарије у свему ће ти помоћи“! 

Чини се да је наш народ, под притиском рата, санкција, тешког живота мало клонуо. Како да се духовно пробудимо, да победимо ту млакост, колико нам у томе могу помоћи, наравно, ако им се обратимо, и Свети Нектарије али и други светитељи, којих и ми имамо великих у нашем роду? 

– Наши стари кажу: „Без Бога ни преко прага, а са Богом свуда!“

Мајка Божија, Анђели и Сви Свети су наши сарадници на путу спасења, од Бога и Њих немамо ми већих пријатеља у оба живота, и земаљском и Небеском! Читајмо житија Светих, молимо се и следујмо њихов пут, „пут који води у Живот вечни“, као што се и каже у тропару Светом Сави Српском!

Прота Ненад Андрић (десно) са владиком Милутином на Егини

Прота Ненад Андрић (десно) са владиком Милутином на Егини

Биографија

Протојереј-ставрофор Ненад Андрић је рођен у Ваљеву 16. августа 1976.  а одрастао је у селу Драгијевици код Осечине. Био је парох у Бањи Врујци, где са народом гради храм Св. великомученице Марине, параклис Јовану Богослову, црквено-парохијску кућу и звонару у част Новооптинских мученика Василија, Трофима и Терапонта. Био је парох ваљевски и старешина ваљевске цркве од 2007. до 2009. године, где је водио обнову храма Покрова Пресвете Богородице и вршио дужност председника одбора за градњу  новог храма Васкрсења Господњег, на храму Васкрсења Господњег водио је радове на покривању и фасади храма – другог по величини у Србији, после Храма Светог Саве. Од 2010. обавља дужност секретара ваљевске цркве до јануара 2016.  У зиму 2012. и 2013. вршио је дужност мисионара на острву Малти. Тренутно је сабрат храма Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву.

Разговарао: Слободан Ерић

Текст и фотографије се објављују уз званичну дозволу магазина Геополитика. Било које друго њихово коришћење без посебне дозволе редакције Геополитике није дозвољено. Садржај актуелног броја можете видети овде 

geo-99

(Геополитика бр. 99)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-83k



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. Стање ствари је такво да у Србина геополитика истинска почиње истинском битком за душу.

    У то име – слава Богу на висини и да се и ми покажемо добри војници Господа нашега Исуса Христа, молитвама светог Нектарија и Василија, слава им и милост.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading