Драган Радовић: Предвиђања „Марсовца“ из Фискалног савета

Недавно је у просторијама НБС одржана конференција за новинаре – јавне финансије су биле тема. Павле Петровић (у даљем тексту ПП) је много тога испричао шта треба урадити како би стање у буџету било неупоредиво боље у будућности. Слободно можемо рећи, све што је председник Фискалног савета изговорио је погрешно – све предложено појачаће још више дефицит, одвешће нас у банкрот[1].

pp-2772016

Шта је то све Павле Петровић предложио:

  1. Плате у јавном сектору требало би да буду замрзнуте и у 2017. години, а пензије и у 2018. години како би се оствариле неопходне уштеде за оздрављење јавних финансија.

Мој коментар: Просто је невероватно да ПП предлаже уштеде у буџету када је евазија пореза достигла 60%. Наплата је годинама само 40% свих могућих пореских прихода!!! Главни разлог наше катастрофе је криминал који се крије под именом „сива економија“, где се на годишњем нивоу врши нерегистрован промет робе и услуга у вредности преко 10 милијарди евра и изврше утаје пореза преко 4 милијарде евра. Зашто овај криминал бирократија не сузбија? Не само да се сузбија, слободно се може рећи и да га подржава, све у корист заштићених бизнисмена и појединих политичара. Не постоји нити један економски програм који ће надокнадити 60% губитка свих буџетских прихода.

  1. Ниво плата и пензија већи је од економске снаге Србије изражене у БДП-у.

Мој коментар: Сузбијањем сиве економије (високоорганизованог државног криминала) БДП може бити већи најмање за 30%. У том случају, економска снага Србије би била сасвим довољна за исплату садашњих, па и повећаних пензија, што говори да је потпуно нетачна тврдња ПП. ПИО фонд би имао значајно веће прихода када би држава било шта урадила на превођењу 700 хиљада радника са црног у легалан рад. Значајне уштеде ПИО фонду направиле би се откривањем лажних редовних и инвалидских пензионера, процене су да невероватних 150 хиљада има лажних инвалидских пензионера и оних који су докупили „неку“ годину стажа. Врло је једноставно открити све „лажњаке“, само што то нико не жели, ко зна чији су родитељи, браћа, сестре, кумови… пензионисани, а да то нису смели бити. Повећањем прихода, оствареним уштедама, повећањем БДП-а сузбијањем сиве економије, ПИО фонд би био у потпуности одржив, створили би се услови и за повећање пензија.

  1. Половина уштеда могла би да дође од реформи Пореске управе и по том основу већих трајних прихода.

Мој коментар: Ова изјава прецизно говори шта је решење проблема. Тачно пре пет година, када сам први пут објавио програм за оздрављење српских јавних финансија и целокупне економије, прве две реченице биле су:

А. Сива економија је највећи ресурс за излазак из тешке економске кризе.,

Б. Пореска управа је највећи кривац за катастрофално стање, без реформе ове службе свака реформа пореске политике осуђена је на пропаст.

На жалост, пуних пет година је било потребно да чланови Фискалног савета схвате шта је решење проблема. Катастрофална је претпоставка да ће и за реформу Пореске управе Србије најмање требати, по њима, још пет година. Како онима који одлучују у Србији појаснити да се РЕФОРМА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ ВРШИ ЗА САМО 5 РАДНИХ ДАНА, од понедељка до петка!!! То може да се обави за 5 радних дана постављањем само пет правих руководиоца на чело ПУ, тј. познавалаца материје који су на тржишту од 1990. године, који су „преживели“ све досадашње реформе у пракси и тачно знају кроз какве су муке прошли привредници до сада у директним сусретима са службеницима ПУ. Нови руководиоци морају обезбедити да: А. Држава има довољно буџетских прихода (сузбијањем криминала на Царини, акцизном робом, трговину брашном на црно, као и утаје у свим браншама), Б. Привредници буду растерећени превисоких пореских давања, В. Отпис дела дуговања која су преко 6 милијарди евра, камате, често и камате на камате на непостојећим дуговањима…

Реформом Пореске управе Србије, смањењем евазије пореза на само 10%, створили би се услови за повећање пензија и плата, у првом кораку за 50 евра линеарно. Ова мера је неопходна јер би погурала потрошњу, неопходну за покретање домаће привреде. Спречавањем криминала на Царини где се прокријумчари већ поменутих 4 милијарде евра робе (утаје које врше цариници и заштићени бизнисмени, уз подршку политичких структура и полиције), увозници престају са увозом, огромна ликвидна средства остају у земљи, појављује се недостатак робе на тржишту, домаће фирме крећу са производњом и пуне тржиште домаћим производима. Повећана производња повећава тражњу за радницима, уз снижавање оптерећења зарада за трећину послодавци почињу са додатним запошљавањем радника. Већа потражња за радницима аутоматски повећава зараде, радници запослени у фирмама страних инвеститора почињу да их напуштају због ниских зарада, прелазе код домаћих произвођача и точак привреде се покренуо.

  1. Велику грешку ПП прави и када помиње реформу јавних предузећа, право име за „реформе“ је СПРЕЧАВАЊЕ КРИМИНАЛА У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА. На првом месту је ЕПС, наше највеће јавно предузеће. Само крађе струје у 2015. години, по подацима објављеним у билтену пре неколико дана, достигле су четвртину ГОДИШЊЕ производње. Просто је невероватно да су „нетехнички“ губици струје за само неколико година, од доласка нове власти 2012. увећане троструко!!! Спречавањем и извозом „спашене“ количине струје у земље ЕУ, Србија би имала наплату већу од 1 милијарду евра!!! ЕПС има огромне резерве у спречавању крађе на тендерима, отпуштању вишка радника (преко 10 хиљада).
  2. Отпуштање вишка запослених у јавном сектору. Планирано је 75 хиљада. ПП изражава сумњу да може бити отпуштен толики број. Према њему, реалност је између 20 до 30 хиљада.

Мој коментар: И греши! За отпуштање радника из јавног сектора треба употребити следећи метод: сваки радник са платног списка државе тренутно добија отказ уколико буде ухваћен у било каквој утаји пореза. Пример: А. радиш у локалној самоуправи, издајеш стан, ниси пријавио порез на закуп, тренутно добијаш отказ и то без отпремнине. Б. директор клинике, ради додатно у приватној ординацији, има право, али ако плати порез на додатне приходе. Уколико не плати, буде откривен, тренутно добија отказ. Слично је и са корупцијом, свако ко буде откривен добија отказ. Ово је много бољи начин, омогућава држави да се ослободи преко 100 хиљада радника. Не сме нико поткрадати државу од које се храни. Посебно полицајци. Полицајац ухваћен у криминалу не само да треба да одговара прекршајно или кривично, да добије отказ, већ мора да му се брише и цео радни стаж, да остане и без плате и без пензије, па нека онда три пута размисли да ли ће да буде полицајац или криминалац.

  1. Последње предвиђање које је ПП изнео, да ће јавне финансије бити „здравије“ 2025. године, показује да уважени стручњак нема додира са реалним дешавањима, да је вероватно ванземаљац, или како народски кажемо – „Марсовац“, који не схвата да наша привреда мора да крене на боље ОДМАХ, како нам деца не би враћала дугове наредних неколико миленијума.

Све претходно написано су врло једноставна решења. До њих сигурно нећемо доћи бар још пар година. Разлог је више него очигледан: незаинтересованост владајуће елите да се било шта уради на спречавању даље пропасти економије, и катастрофално кадрирање (негативна селекција) које је најизраженије у Министарству финансија и Пореској управи Србије. Од доласка нове коалиције после избора 2012. године, постављањем на кључне функције Млађана Динкића и Милице Бисић, Ивана Симича и приправника Крстића, Вујовића, Љиљане Ковачевић и Драгане Марковић, Јоргованке Табаковић на чело НБС, све то уз подршку Савеза економиста Србије и њиховог председника Александра Влаховића, клуба Привредник, НАЛЕД-а… Све њихове активности су ишле у смеру тоталног уништења привреде и стандарда грађана. Просто је нејасно да ли наведени нису уопште знали материју, нису ништа желели да знају или су постављани са задатком да још више уруше економију Србије.

НАПОМЕНА (по ко зна који пут): главни узрок пропасти Србије је криминал који не постоји за Владу, Министарство финансија, Министарство правде, Министарство унутрашњих послова:

  1. Царински криминал – 4 милијарде евра неоцарињено пропуштање робе на црно, утаја ПДВ-а најмање 600 милиона евра.
  2. Прањем изношење новца ван земље на годишњем нивоу – преко 4 милијарде долара.
  3. Шверц преко 500 хиљада тона брашна, 23 хиљаде шлепера годишње нико не примети.
  4. Пласман милијарду евра акцизне робе на црно, највише из домаћих фабрика у власништву „страних“ инвеститора. Врло је једноставно утврдити ко пласира неевидентирану робу: нафтне деривате, цигарете, виски и остала жестока пића, пиво, вино, кафу….
  5. Крађе струје које су достигле четвртину свеукупне производње: Ђердап 1 мора годину и 9 месеци да производи за криминалце који бесомучно отимају од народа. Три године се даје Влади светско решење за спречавање нестанка сваког киловата – Систем за елиминацију нетехничких губитака – тестирано и доказано у пракси решење, међутим, НИКО НЕ ЖЕЛИ СПРЕЧАВАЊЕ КРАЂЕ, због чега су оне троструко повећане у трогодишњем периоду!!!
  6. И још много тога (може се набрајати најмање још две писане странице)….

Укратко:

Молим вас погледајте текстове и ЗАКЉУЧКЕ које доносим о СИВОЈ ЕКОНОМИЈИ. Себе сматрам јединим правим истраживачем ове материје, изненадићете се подацима које износим у својим анализама, све објављено је из директних сазнања на бази праксе у књиговодственој делатности од 1990. године (све пореске реформе „кроз руке“, различити системи, преко 600 завршних рачуна предатих, искуство у свим браншама, са различитим структурама власника, хиљаде контрола до стране пореских, тржишних и свих других инспектора, укључујући и пореску полицију, привредни криминал, Интерпол).

Недвосмислено сам доказао да СИВА ЕКОНОМИЈА не постоји, односно, да је само 5% по школској теорији о продаји на картонским уличним и пијачним тезгама, све остало је високоорганизовани криминал сакривен од стране криминализованог дела бирократије. Дакле, 5% су сиромашни, 95% су богати који учествују у сивој економији.

СИВА ЕКОНОМИЈА – ЗАБЛУДЕ И ИСТИНА!!!

  1. Најбогатији се баве сивом економијом!
  2. Најбогатији су пронађени у „Панамским папирима“.
  3. Најбогатији су у криминалним приватизацијама (24 укупно).
  4. Најбогатији су највећи порески дужници.
  5. Најбогатији учествују у 4 милијарде евра шверца робе преко границе.
  6. Најбогатији највише дугују пословним банкама и радницима неисплаћене зараде.
  7. Најбогатије – све побројане криминалце у претходних 6 тачака, највише штити држава!!!
  8. Сива економија је највећи ресурс Србије за излазак из тешке економске кризе.
  9. Министарство финансија и Пореска управа Србије су највећи кривци за катастрофално стање у буџету.
  10. Што се више ради у сивој зони пре ће бити банкрот.
  11. Увек највише кукају они који најмање плаћају порез.

Последње анализе говоре да утаје достижу ЧЕТИРИ милијарде евра на годишњем нивоу:

  1. 1.5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА износи утајени ПДВ (преко 10 милијарди евра промета робе и услуга на црно)
  2. 1.5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА износе утајени порези и доприноси на рад (700 хиљада радника на црно)
  3. 400 МИЛИОНА ЕВРА износе утаје акциза (дуванска индустрија, деривати нафте, алкохолна пића и остала акцизна роба)
  4. 400 МИЛИОНА ЕВРА износе утаје пореза на добит (4,5 милијарди долара изнет новац из земље преко фиктивних фактура, „напумпавањем” улазних рачуна)
  5. 200 МИЛИОНА ЕВРА износе утаје пореза на имовину, пореза на годишњи доходак грађана и осталих пореза (дивиденда) и такси.

КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА 9 милијарди евра добијених кредита за непуне четири године није довољно да поправи неликвидност у земљи? Економска ситуација у Србији је катастрофална. Многи стручњаци процењују да ће бити још гора, много је параметара који наводе на овакве закључке, понајвише неликвидност привреде.

Одговор је: новац је изнет ВАН ЗЕМЉЕ!! Изнет је из Србије! Како? Идентификовано је више начина, најзаступљенији су:

  1. Банке износе остварени екстра профит.
  2. Стране компаније које послују у Србији такође износе профит.
  3. Огроман увоз робе широке потрошње.
  4. Изношење новца од стране грађана.
  5. Изношење прањем новца.

ИЗНОШЕЊЕ НОВЦА ОД 5. ОКТОБРА:

  1. БАНКЕ – 28 милијарди евра
  2. ПРАЊЕМ 55 милијарди долара – амерички Глобал објавио
  3. Спољнотрговински дефицит 77 милијарди евра

Царина прошверцује 4 милијарде евра без плаћеног ПДВ-а

Акцизна роба – УКУПНО утаје 400 милиона евра:

  1. Нафтни деривати 100 милиона евра утаје – 183 милиона литара горива на црно
  2. Цигарете утаје 200 милиона евра – 300 милиона евра робе
  3. ОСТАЛА АКЦИЗНА РОБА 400 МИЛИОНА (пиво 180 милиона литара, жестока алкохолна пића 80% на црно или 50 милиона литара, кафе 8 милиона килограма)
  4. Брашно више од половине, преко 500 хиљада тона, 23 хиљаде шлепера годишње на црно нико не види.

Бранше:

  1. Естрада утаји 90 милиона евра – док су уштеде на смањењу плата у просвети годишње 60 милиона евра. Да ли смо за естрадне звезде са скромним образовањем или високообразоване просветне раднике?
  2. Гробарска (комунална) сива економија: 100 хиљада умрлих годишње, промет 100 милиона евра минимум, 80 до 90% на црно, све од: погребних трошкова, парастоса, израде споменика, код кремирања баш све исто као у Маратонцима: за сваког кремираном се наплати превоз, сандук, паљење пећи, а све је „групно“.
  3. Велики ресторани и сале свадбе, матуре и сва друга весеља – 36 хиљада годишње је склопљених бракова, 80% у великим салама прослави – све на црно: закуп сале, пиће, „кетеринг“ услуге, фотографске услуге, музика!!! Само на једној свадби утаје ПДВ-а иду од 1000 до 4 хиљаде евра.
  4. Туризам и угоститељство утаје 300 милиона евра!!!
  5. Кладионице 80% на црно – УПИС (Удружење приређивача игара на срећу) процењује утаје 55 до 70 милиона евра, са интернет клађењем 100 милиона евра – Хрватска скоро двоструко мања, петоструко више има наплату пореза!
  6. Адвокати, лекари и стоматолози – сви паушалци до 6 милиона динара годишње, 500 хиљада месечно могу да подигну кеш са минималним порезима.
  7. ЗАКУП СТАМБЕНОГ И ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА – Процене су да има 500 хиљада закуподаваца (400 хиљада станова и 100 хиљада локала). – преко 100 милиона евра утајеног пореза.
  8. Грађевинарство – има ли шта легално: 55% на црно – зграде зидају непостојећи радници, са непроизведеном циглом, цементом, црепом, гвожђем!

______________________________________

[1] http://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/petrovi%C4%87-plate-zamrznuti-i-u-2017-a-penzije-i-u-2018-godini


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-82Z



Categories: Не само о економији

Tags: , , ,

6 replies

  1. ”Пример: А. радиш у локалној самоуправи, издајеш стан, ниси пријавио порез на закуп, тренутно добијаш отказ и то без отпремнине.”

    Према ком закону извести овако нешто? Подједнако смислено би било рећи – ако се не јави комшији ујутро кад иде по хлеб и млеко одма отказ без отпремнине и још да плати казну. Ако неко хоће да пише економске анализе треба на уму да има да српски правни систем није табула раза – да постоје јасни закони како се и колико кажњава која утаја пореза. Казне могу да се повећају али укрштање законских надлежности је необична ствар. Нарочито ако је реч о утаји (а знатан део јесте такав) које се подводе под прекршајну а не под кривичну одговорност. Мислим да је у таквим ситауцијама горенаведени савет практично неспроводив.

  2. Такође сам рад знати откуд аутору бројеви које наводи. На пример тврдња да је 90% ”гробарског сектора” на црно делује незасновано и врло паушално. Као и бројка да 80% свадбених весеља буде одржано у великим салама – можда јесте а можда и није.

    Подједнако сам против неолибералних мантри Фискалног савета као и против оваквих ”чврста рука” савета за економски препород. Зна се отприлике шта је кључно и шта је најтеже: развојна економска политика, нова и добро плаћена радна места. Остало су палијативне мере. Једне које снаже државну репресију и дугорочно не дају резултате; друге, које примат дају међународним саветодавцима и дугорочно фризирају статистику и опет не дају резултате.

    Чак и када би строга пореска политика поправила државне финансије – што није немогуће – то не би суштински донело бољитак пошто би ионако сиромашно становништво било додатно материјално исцрпљено. Примера ради, најављена је строга контрола станодаваца – ако успе довешће до поскупљена кирија за 20, 30, 50 или више евра. А пошто је реч о људима скромнијег имовог стања вероватно ће се непосредно одразити на ситну потрошњу која се преко ПДВ-а такође лако и добрим делом опорезује. Тако да ћемо добити углавном још једно пресипање из шупљег у празно на штету људи најскромнијег имовног стања што није баш одраз економске генијалности.

  3. Odgovor Milosu: zakoni se pisu, donose u parlamentu, zasto ne bi bio donet zakon da se svaki drzavni sluzbenik uhvacen u utaji poreza odstranjuje iz sluzbe – ne mozes biti na platnom spisku drzave koju potkradas.
    Zao mi je sto ne verujete da je 90% “grobarske” komunalne delatnosti na crno.
    Poenta mojih predloga je: znacajno sniziti sve poreske stope, precizno sam to obrazlozio mnogo puta, i jaka represivna politika za sve prekrsioce.

    Kazete da je kljucno: razvojna ekonomska politika, nova i dobro placena radna mesta!
    A kako mislite da imate razvojnu ekonomsku politiku kada je evazija dostigla 60%, isto toliko privrednika stvara nelojalnu konkurenciju, gusi upravo one koji najlegalnije rade. Kako da stvorite razvojnu ekonomsku politiku kada zasticeni biznismeni prosvercuju 4 mlrd.eura robe preko Carine, takodje stvaraju nelojalnu konkurenciju domacim proizvodjacima, guse totalno nase privrednike. Kako da stvorite razvojnu politiku kada su doprinosi na zarade 62 do 65%? Radnik je preskup, bolje je raditi sam nego siriti proizvodnju, doprinosi na rad moraju biti nizi za trecinu.
    Gresite i u razmisljanju o stanodavcima, visinu kirije odredjuje trziste: ponuda i traznja. Zakupodavci su u pravu sto ne vrse prijavljivanje zakupa, stopa je previsoka, treba je prepoloviti i dati rok od 3 meseca da se sami prijave. Ako vec mislite na zakupce sa skromnijim primanjima, dajte predlog da im i sve druge robe budu bez poreza: gorivo na pumpi, namirnice u prodavnici, letovanje na planinama i morima.
    Resenje za izlazak iz krize je: sniziti sve poreske stope (porez na dobit, opterecenje zarada, i druge), spreciti kriminal na Carini i iznosenje novca iz Srbije pranjem, spreciti visokoorganizovani kriminal u svim bransama, dati rok poslodavcima od tri meseca da prijave sve radnike. Prestankom uvoza zbog sprecavanja sverca na granici, 4 mlrd. eura likvidnog novca ostaje u zemlji, manjak robe tera domace proizvodjace da se pokrenu. Povecanje proizvodnje povecava traznju za radnicima koja automatski povecava zarade. Vece zarade povlace radnike iz firmi stranih investitora, prestaju da rade za 200 eura i dolaze kod nasih privrednika za vece zarade. Krece izvoz. Osnivanje razvojne banke ce oboriti kamatne stope, mnoge strane banke ce napustiti zemlju. Zabraniti izvoz svake sirovine iz Srbije, moze samo kao poluproizvod ili gotov proizvod. I jos mnogo toga…

  4. Господине Радовићу,

    Нисам упознат са свим текстовима које сте написали па је тешко да (односно немогуће) да расправљам о широј слици. Ја сам се концентрисао на неколико тачака које су ми се чиниле проблематичне. Нисам рекао да не верујем да је )0% овога или онога на црно – можда и јесте – али нисам сигуран да су доступни подаци тог типа. Био бих вам врло захвалан ако бисте могли да ме упутите на одговарајући извор тог податка.

    Што се закупа станова тиче истина је да цене одређује тржиште – као теоријски и сваке друге робе – али облик потрошње такође утиче на праксу потрошача. На пример, постоји значајно виша шанса да купац промени пекару ако се цена пецива повећа за 20, 30% преко ноћи док је код стана (па чак и код пружаоца здраствених услуга на пример) ситуација мало другачија. Да ли ће неко да се сели за 40-50Е? Можда неки студенти хоће али значајан број закупаца станова нће да притегне каиш и смањи потрошњу другде.

    Инсистирати на тврдој пореској политици у време свеопштег осиромашења је подједнако смислено као и оно што предлаже ММФ – притом немамо никакве гаранције а досадашње искуство нас обесхрабрује да верујемо да ће такве мере донети значајан бољитак.

    Када говорите о прању новца из Србије, нисам сигуран на шта заправо мислите? Ако мислите да пренос профита страних компанија, или унутаркомпанијску трговину којом се избегава опорезивање профита? Имате ли неку конкретну замисао како би ово могло реализовати? Шта би рецимо мене као председника управног одбора компаније могло да спречи да платим консалтинг компанију из Лондона – чији сам игром случаја власник – неколико стотина хиљада или милиона евра и тако утичем на биланс?

    Са неким мерама које предлажете се слажем и много тога што предлажете би у перспективи било благотворно али верујем да је одабран погрешан тајминг. Оно што ви сматрате приоритетним питањем за мене је ствар која долази на другом месту.

  5. Odgovor Milosu: vrlo se precizno izražavam: “iznošenje novca pranjem” sam napisao, čistim kriminalnim radnjama je iz Srbije izneto 55 mlrd. US $ od 5. oktobra.

    Kažete da je pogrešno “insistirati na tvrdoj poreskoj politici” – da li to hoćete reći da smo 40% privrednika koji uredno izmirujemo sve obaveze treba da prestanemo to da radimo? Pa to će se i desiti, sve dok se ne suzbijaju kriminalne radnje, sve dok država ne spusti sva poreska opterećenja i krene u jake kontrole, idemo sve više u sunovrat.

    Upravo se i razlikujemo u predlozima: većina bi da zaposli ljude, poveća izvoz, smanji uvoz, pokrene ekonomiju, ali da se sve kriminalne radnje, katastrofalna poreska politika, previsoke bankarske kamate, o kojima već 5 godina pišem nastave nesmetano – to ne može.

    Osnov ekonomskog oporavka u Srbiji je suzbijanje visokoorganizovanog državnog kriminala (sakrivenog pod imenom SIVA EKONOMIJA), bez toga nema dalje. Nikada neće biti bolje. Kriminal se samo posle tri meseca obuke, u narednih godinu dana smanjuje za trećinu najmanje, do kraja druge godine NEĆE GA BITI.

  6. Професор ПП и син његове пријатељице Алтипармарков, чак и ако нешто знају, углавном се труде да само наглас прочитају ММФ захтеве, остатак радног времена седе уз лап топ у кафићу и чекају “малу” плату…иначе видимо да су ПЛАТЕ ипак порасле !!???

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading