Драган Радовић: Зауставити пропаст ЕПС и припреме за приватизацију 

„Цена струје у Србији, иако је најнижа, остаће непромењена захваљујући ефикасном пословању и уштедама које је остварила Електропривреда Србије (ЕПС). У прва три месеца ове године ЕПС је направио уштеду већу од шест милијарди динара и остварио 6,5 пута већи профит од очекиваног – 14 милијарди. Извозом струје у прва четири месеца зарађено је око 42 милиона евра“ – изјавио је генерални директор тог предузећа Милорад Грчић пре месец дана.

Драган Радовић

Драган Радовић

Милорад Грчић је овом изјавом потврдио нешто што образлажемо већ пар година: ЕПС мора на годишњем нивоу имати профит од најмање пет стотина милиона, врло реално и читавих милијарду евра! Добит од 14 милијарди динара, односно 113,7 милиона евра, са истим резултатом у наредна три квартала, на годишњем нивоу донеће профит од 455 милиона евра!!! ФАНТАСТИЧНО! Још увек без спречавања крађе струје, вероватно са врло малим уштедама на пљачкашким тендерима и без икаквог отпуштања вишка (до трећине) радника!

Највеће уштеде у ЕПС-у могуће је остварити спречавањем крађе струје или како у нашем највећем јавном предузећу кажу: смањењем нетехничких губитака! У августу 2014. председник Владе је дао изјаву да неће бити повећања цене струје док се не утврди ко краде 18% струје! На крају 2014. укупна разлика испоручене и нефактурисане струје износилаа је 5,997 млрд. kWh!!! Питамо се: на основу којих параметара је Љубинко Савић, секретар Удружења за енергетику Привредне коморе Србије, дао следећу изјаву дневном листу Политика: „Годишњи губици ЕПС-а само по основу нетехничких губитака, дакле, крађе струје, равни су годишњој производњи једне и по термоелектране типа „Костолца Б”, снаге 500 мегавата, што су огромни губици“. Савић даље каже: „У Европи су ови нетехнички губици управо због уведених паметних бројила значајно смањени и износе око три одсто, а у Србији су и даље између 10 и 12 процената“ (подаци у Билтену показују нетехничке губитке у висини од 18,5%).

Просто је невероватно колико сви завничници, који имају везе са ЕПС-ом, обмањују јавност. У билтену ЕПС-а за 2014. г. у подацима о производњи струје стоји податак да је годишња производња термоелектране Костолац Б 2,298 млрд. kWh, ако су крађе струје једнаке једној и по производњи, добијамо количине од 3,447 млрд. kWh. Питамо г. Савића, где је нестала разлика у приказаним подацима у количини од 2,55 млрд. kWh? Никада нећемо добити тај одговор! Нити ћемо добити одговор на питање: како је могуће да су у последњих неколико година крађе струје, нетехнички губици, дуплирани! Када смо већ код математике, нејасно је коју цену kWh је користио г. Савић када је срачунао да губици у Србији износе само 60 милиона евра, износ који као понављачи у школи годинама изговарају сви званичници са платног списка државе (било да су запослени у ЕПС-у, Агенцији за енергетику, Мин. енергетике, Надзорном одбору) када причају о крађама струје. У већ поменутој изјави Савић наставља да обмањује јавност податком да су крађе струје 10% до 12%, иако математика доказује да су нестанци струје 18,5%.

Пратећи ову материју дуги низ година недвосмислено доказујемо да ЕПС мора на годишњем нивоу имати милијарду евра остварен профит!!! Стварност је другачија.

Много пута сам писао о крађама струје у ЕПС-у, што сам више писао и дизао галаму, крађе су биле све веће и веће.

Једно „дизање“ галаме је писмено стигло до Александра Вучића, августа 2014. године, у јеку прича о поскупљењу струје. Александар Вучић је на конференцији за новинаре јасно и гласно изговорио: „Немојте да ми долазите са захтевима за поскупљење цене струје док не утврдимо ко краде 18% струје!“

Од тог момента, сви крадљивци струје понашали су се као да је Вучић изговорио „… крадите више, јаче, свееее…“ крађе су се значајно повећале.

Те 2014. године нестало је струје за чак 6 млрд. kWh, годишња производња Ђердапа је била је 5,91 kWh (целу годину је Ђердап радио за струју која је украдена).

ЕПС је јуче објавио свој Билтен за 2015. годину. Подаци недвосмислено говоре да су крађе струје повећане чак на 8,8 млрд. kWh, за само једну годину достигле су невероватних ЧЕТВРТИНУ свеукупне производње струје у Србији, при чему буџет губи најмање 1,3 милијарде евра.

Како је производња Ђердапа 1 смањена на 4,994 млрд. kWh, хидроцентрала мора да производи целу годину и 280 дана од следеће за украдену струју у 2015. годину.

Криминални тренд сигурно ће се наставити, брзо ће крај 2016. године и констатоваћемо да је нестала трећина произведене количине струје, а већ 2017. године половина. Изједначићемо се са Нигеријом – грађани Србије, добро дошли у банана земљу!!!

Да се вратимо на фантастичне резултате с почетка текста. Искрено, сумњамо у њих! Просто је немогуће да се оствари добит 6,5 пута већа од планиране, преко сто милиона евра само у првом кварталу. Да ли има разлога за „филовање“ података, не само од стране директора Грчића, већ и Савића? Само један одговор се намеће: наменски се сервира добра прича, вероватно за БУДУЋЕГ: власника, сувласника, главног менаџера или ко зна кога већ? Да ће се „нешто“ десити потврђује убрзано сређивање стања унутар система („шминка се девојка за давање“), приметно је и: 1. учестала прича о отпремнинама како би се значајно смањио број запослених, 2. тестирање у једном делу ЕПС-а, после више година одбијања, система који спречава растур и крађе сваког киловата (годинама су разни министри енергетике и директори ЕПС-а одбијали увођење Система за елиминацију нетехничких губитака), 3. склањање залиха разних резервних делова, највише оних који су набављани а да уопште нису били потребни, вероватно због „уградње“ на тендерима (само у једном делу ЕПС-а сумњиви делови који покушавају у највећој тајности да се отпишу из евиденције износе више десетина милиона евра).

А „БУДУЋИ“ може бити само Немац. Сумња је основана јер ЕПС највише кредитног задужења има код немачких повериоца. Још гора сумња је начин на који би се спровела радња давања, назире се већ опробан начин, сличан или исти као уступање ЈАТ-а за „Џ“ (жаргонски речено) на „заједничко“ управљање Арапима и стварање Ер Србије.

Немцима је превисока цена од три до четири милијарде евра, иако знају да је реална између петнаест и шеснаест милијарди евра – па зашто би платили преузимање ако већ могу да уђу у управљачку структуру!

Сада вам је јасно зашто су полуписмени курсисти били на челу ЕПС-а последњих неколико година!

ЕПС НЕ СМЕ ПРЕЋИ У РУКЕ СТРАНАЦА, АКО ТО БУДЕ МОРАЋЕ ГА ВРАТИТИ НАРОДУ СРБИЈЕ КАД ТАД!!!


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-81z



Categories: Не само о економији

Tags: ,

5 replies

  1. Стање у ЕПСу је горе него што сам мислио.
    Данас сам причао са другом који је монтер у ЕПСу (ЕДБ).
    Камиони-путарке им се распадају, ништа не ради у камиону, стално су у сервису. Имају ладу ниву која је за отпад.
    Не добијају нова радна одела и ХТЗ опрему.
    Не добијају нов алат, чак им је проблем да добију и изолир траку…

  2. Стање је катастрофално јер је наметнут програм “штедње” који се у ствари своди на уништавање супстанце па докле траје. Веома добро сам упознат са ситуацијом на површинским коповима и тамо је потпуно исто као што каже ваш пријатељ, уз никад већу политичку контролу по комплетној вертикали управљања…

  3. Која нај евтинија струја? па нигде у свету нема да се постоје зоние колика је цена струје када се уђе у црвено..најскупља у Европи!!!!!

  4. Ako je cak i priblizno tacno da se u Srbiji, kao sto se tvrdi u ovom clanku, ukrade skoro trecina struje, moramo naci nacina da kradju sprecimo.

    Nisam strucnjak ali predlazem :

    Angazovati inostranu (recimo svajcarsku) firmu specijalizovanu za otkrivanje ilegalnih prikljucaka i nekontrolisanih stetnih gubitaka struje i dati joj rok od recimo 6 meseci za upoznavanje elektrosistema Srbije.

    Od tog trenutka objaviti da ce svi koji posle tih 6 meseci budu uhvaceni u kradji, biti drasticno kaznjeni. Kad kazem svi, mislim i na sluzbenike EPS koji su kradju omogucili, i na korisnike.

    Inostranu firmu placati samo i jedino na motivisanost. Tj samo u procentu (recimo 10%) od cene struje koja ce biti legalizovana tj naplacena.

  5. Odgovor Deda Djole – SISTEM ZA ELIMINACIJU NETEHNICKIH GUBITAKA je jedinstveno svetsko resenje, plod domace pameti, sprecava nestanak svakog kilovata, osim dozvoljenih 3 do 5% tehnickih gubitaka. Kradje struje u svetu iznose 85 mlrd. eura, po podacima distributera struje. Nasi pronalazaci daju drzavi Srbiji pronalazak, nude vise godina, da se osnuje domaca fabrika koja bi proizvodila ovaj proizvod za ceo svet. Ta fabrika bi zaposlila nekoliko hiljada radnika, svu prizvodnju bi plasirala van granica, NEVEROVATNO JE DA niko u Vladi to ne zeli – EPS mora da se urusi i gurne u ruke stranaca, nesto slicno kako je JAT dat Arapima. Svi podaci su uzeti iz EPS-ovih biltena, mozete ih proveriti na njihovom sajtu.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading