Два притвореника из Гвантанама пребачена у Србију, САД захвалне

Двојица притвореника америчког војног затвора Гвантанамо на Куби пребачени су у Србију, преноси Ројтерс. Државни секретар Џон Кери истакао је у свом саопштењу да САД цене великодушну помоћ Србије у напорима Вашингтона да затвори Гвантанамо

Camp_x-ray_detainees

Гвантанамо (Извор: Википедија)

Министарство одбране САД објавило је трансфер држављанина Јемена Мансур Ахмеда Сада ел Дајфија и Таџикистанца Мухамадија Давлатова.

Пентагон је истакао да су САД координирале са Владом Србије како би трансфер био у складу са безбедносним мерама и хуманим третманом затвореника.

„Ово је први пут да се затвореници из Гвантанама пребацују у Србију“, рекао је специјални изасланик Стејт департмента за затварање Гвантанама, Ли Волоски.

Државни секретар Џон Кери истакао је у саопштењу да САД цене великодушну помоћ Србије у напорима Вашингтона да затвори Гвантанамо.

„Овај значајни хуманитарни гест у складу је са лидерством Србије на глобалном плану“, навео је Кери у свом саопштењу.

Како наводи Ројтерс, Давлатов је био спреман за трансфер још пре скоро шест година, док је Ел Дајфију трансфер одобрен у октобру прошле године.

Стејт департмент је напоменуо да су сваки трансфер једногласно одобрила министарства и агенције америчке владе, а да се Србија придружила групи од 30 земаља које су од 2009. године пружиле могућност премештаја за више од 100 притвореника.

Волоски је додао да је Обамина администрација обавестила Конгрес о трансферу двојице притвореника.

Обама се још током свог првог мандата, 2009. године, надао да ће затворити Гвантанамо, али су то осујетили републикански законодавци, као и неки из редова демократа.

Притвореници из Гвантанама који су пребачени у Србију (Извор: РТС)

Притвореници из Гвантанама који су пребачени у Србију (Извор: РТС)

Већина од 76 притвореника у Гвантанаму, колико их је још остало, још нису дочекали подизање оптужнице ни суђење, подсећа британска агенција.

Крајем јануара, двојица притвореника Гвантанама пребачени су у Црну Гору и БиХ, како би, према наводима Пентагона, почели нове животе. Тројица мушкараца је тада требало да напусте Гвантанамо, међутим, један је одбио да се укрца на авион.

У БиХ је отишао Тарик Махмуд Ахмед ел Савах (58), који је и држављанин Босне и Херцеговине и Египта. Био је оптужен је да је био Ал Каидин експерт за експлозиве.

Абдул Азиз Абдулах Али ел Сауди (41) отишао је у Црну Гору. Његов адвокат тада је рекао да је то идеално место за њега и да ће се добро уклопити.

(РТС, 11. 7. 2016)


ИЗМЕНА: Овај чланак је промењен 11. 7. 2016. у 19:22 – додата је фотографија пребачених притвореника.

Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7WF



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

7 replies

  1. Неко је дефинитивно полудео!

  2. КОМЕНТАР КАТЕХОНА – ГЕОПОЛИТИЧКОГ САЈТА КОНСТАНТИНА МАЛОФЕЈЕВА
    Шта ће Србији амерички затвореници из Гвантанама?

    Понедељак, 11 Јул, 2016 – 17:45
    Serbia

    Министарство одбране Сједињених држава је најавило трансфер држављанина Јемена Мансур Ахмеда Сада ел Дајфија и Таџикистанца Мухамадија Давлатова, рекао је неименовани званичник Стејт департмента.

    Ово је први пут да се затворнивици из Гвантанама пребацују у Србију, наводи Стејт департмент. Ово је први пут да становништво Србије сазнаје да америчка Влада може да пребацује своје прљаве послове Србији.

    Посета Викторије Нулад и пребацивање затвореника из Гвантанама у Србију, указују на све тупавију политику Сједињених држава, која сваког дана све више показује да ту државу воде људи без разума и знања.

    Очекује се од српског руководства, посебно од Техничког премијера, Мандатара нове Владе и Председника да објасне ове закулисне америчке радње изван граница те злочиначке државе.

    Ова глупа демонстрација моћи ће, на сву срећу, у Србији створити супротан ефекат од онога који пројектанти хаоса из Вашингтона очекују.

    НАПОМЕНА А.Ж.:
    Овај коментар Катехона који поставих, препун реторике која превазилази и ону из доба “хладног рата”, случајно нађох, тражећи снимак изјаве Свјатејшег Иринеја о украјинском питању. Катехон је очито тај снимак избрисао, не може више да се види и на украјинским сајтовима који су га пренијели.

    Власник Катехона, Константин Малофејев, да подсјетим, донирао је 600 000 долара за опремање патријарашке резиденције на Дедињу.

    Толико о нашем “црквеном суверенитету”. и тежњама да се мијешамо у канонске односе других.

    Али “Катехон”, упозорава да је и државни суверенитет Србије илузија. Влада, очигледно, и поред јасних резултата избора, не може да се формира и без сагласности Путина и без коначног одобрења госпође Нуланд.

    То ме подсјети на својевремене исповјести високих војних обавештајаца, да у ЈНА након 1974. нико о коме се нијесу сагласиле америчке и руске службе, није могао да добије чин генерала. Мада сам био скептичан према тим исповјестима, држање ЈНА у рату показало је да, ипак, у њима има неке истине.

  3. @Александар Живковић:

    Што мислите да Катехон и/или Малофејев имају уплива у сувереност одлука СПЦ? Нисам испратио о чему је реч па бих био захвалан ако можете да разјасните о чему се ради.

    Што се тиче коментара Катехона о пребацивању ових исламиста заточеника у Србију мислим да је на месту. Што се ког ђавола ми мешамо у тако нешто и помажемо америчкој Влади да обавља своје прљаве послове? Подсећам да САД користе државе попут Египта, Марока и заливских монархија где су закони о људским правима лабавији да врше тортуре неподобних непријатеља (међу којима су и прави крволоци, не треба ни њих замишљати као невинашца која је ето Америка случајно одабрала). Зашто би Србија – ако изузмемо интерес владајуће клике – сврставала себе у ред тих држава које делују као америчке полицијске испоставе?

  4. @ Milos
    Катехон је објавио, у најмању руку, неспретну изјаву патријарха Иринеја са Крита, да украјинско црквено питање није само руско, већ васељенско и да треба да се у њега умјеша васељенски патријарх. Претходно је Врховна Рада Украјине тражила од васељенског патријарха да да аутокефалију Украјинској цркви. Патријархову изјаву су одмах пренијели украјински сајтови наклоњени расколницима. Митрополит Амфилохије је морао да даје “поправну изјаву” за Катехон, која је и сада на сајту, док је патријархова, слава Богу, уклоњена.

    Иначе, гђа Нуланд вечерас рече:
    Нуландова је рекла да је ово четврти пут у последње три године да је у Београду.

    “Ово је трећа година заредом да обилазимо Балкан у јулу. Увек дођемо у Београд. Посета је поготово ове године правовремена јер су били избори. Честитамо Вучићу на новом мандату”, рекла је Нуландова.

  5. Јел мислите да је Катехон тако нешто грешком изјавио? Не верујем да су били злонамерни према СПЦ а посебно не према интересима РПЦ у Украјини.

  6. @ Milos
    Не Катехон, наш патријарх им је дао скандалозну изјаву о Украјини, коју су морали да покрију и сасвим је уклоне са интернета. Не волим да оптерећујем коментаре линковима, али траг патријархове изјаве је остао овдје:

    Патріарх Сербської Православної Церкви Іриней, коментуючи журналістам роботу Великого православного Собору на Криті, підніс “українське питання” до міжнародного рівня обговорення православною спільнотою, повідомляє “Релігія в Україні”.

    В інтерв’ю “Katehon Think Tank” Патріарх Іриней заявив, що українська проблема — не лише українська або російська, але це проблема для всієї Церкви загалом.
    Він висловив сподівання, що вирішенню цієї проблеми сприятиме Патріарх Варфоломій.

    Вчера к вечеру, 24 июня, с серверов YouTube было удалено видео интервью Сербского Патриарха Иринея, в котором он высказался об «украинской церковной проблеме» как о вопросе для всего мирового православия. Ссылка на видео удалена также с сайта Katehon Think Tank, где оно было первоначально опубликовано. Вместо этого появилось несколько новых видео интервью, которые явно направлены на то, чтобы «нейтрализовать» заявление Патриарха Иринея, представив украинский церковный вопрос как внутреннее дело Московского Патриархата, сообщает корреспондент портала “Религия в Украине”.

    О како се страшно непромишљеној изјави ради, показују сва збивања протеклих дана од захтјева Врховне Раде Украјине васељенском патријарху да додели аутокефалију, који ће, како је изјављено, Константинопољски синод са уважавањем да размотри, преко посјете државног секретара Ватикана кардинала Паролина Украјини у вријеме одржавања Критског сабора, до законских инцијатива да се у музеје “доступне свим религијама” претворе Свете Кијевско-печорска и Почајевска лавра, па и да се канонској Украјинској православној цркви као “религиозној организацији чије је сједиште на територији земље-агресора” одузме сва имовина. До јучерашњег напада предсједника украјинског парламента на крсни ход који канонска црква спроводи од Истока и Запада до средишта Украјине. Хроника свих тих збивања је овдје:

    http://pouke.org/forum/topic/43472-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BE-%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%99%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8-%D0%B0%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B5/

  7. Хвала на разјашњењу.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading