Излаз: Да се ја питам – о прихватању туђих искустава

samopouzdanjeЧесто се код нас говори да смо нерадан и лењ народ, „да нисмо ни за шта способни“ и да смо „најгори на свету“. Да није тако показују хиљаде наших радника у иностранству: проблем нису грађани Србије као такви, него је проблем СИСТЕМ у Србији и српским земљама.

Тобожњи излаз који нам у последње време нуде је угледање на протестантске земље, а излаз је заправо у прихватању добрих искустава са свих страна, сами не смемо дозволити да било ко каже-тврди да грађани Србије не могу бити вредни, поштени, савесни, одговорни, креативни и плодоносни!

Али ту се не треба задржати само на „цивилизованој“ Европи – много се може научити из доњег видео клипа:

Припадници Масаи племена само снагом мисли и својим ставом растерују лавове! Ако могу Африканци да верују у себе, онда то могу и грађани Србије, матице и расејања.

Ако мислимо позитивно и наступамо самопоуздано, то неће значити да ћемо морати да скинемо одећу и постанемо афричко племе; ако прихватимо суштину битисања, постојања, смисла и циља живота, тачност и уредност као „средње име“ то неће и не сме значити да ћемо постати оно што не желимо.

Група ИЗЛАЗ је неформална, непрофитна и надстраначка група искрено забринутих родољуба за опстанак (и напредак) Србије и српских земаља, а чланови су како из матице тако и из расејања. Можете им писати на izlaz@mail.ru


ИСПРАВКА: Овај чланак је промењен 6. 7. 2016. у 9:45 – исправљена је словна грешка у речи плодОносни.

Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7TU



Categories: Да се ја питам

Tags: , ,

11 replies

  1. Какве су ти мисли, такав ти је живот (и са лавовима)

  2. Да, систем је у питању, али да би се доспело до тог система, мора да већ постоји поодмакли степен разградње политичке свести. Дакле, проблем је дубље, а код нас се уочавају увек само последице, и зато не умемо да предузмемо ништа. На то указује уопштавање и апстраховање појмова смисла суштине и циља. Ипак, добар правац, ако му се дода право исходиште.

  3. Да бисте схватили тачно шта недостаје у систему, предлажем да се у својој најближој околини прихватите неког од следећих задатака и онда ће вам бити све јасније:

    1) У улици (селу, насељу, итд.) покушајте да изведете неки инфраструктурни пројекат: асфалтирање улице, регулисање канализације, обнову парка или дечјег игралишта и томе слично. Приликом организације, одмах ће испливати на површину следећи проблеми:
    – недостатак подршке система (општина нема пара и сл.)
    – корупција (могу да вам траже паре, или прикупљена средства неко ће покушати да отуђи)
    – недостатак хијерархије у одлучивању (људи су се окупили “хоризонтално”, ако један комшија неће да учествује онда неће ни други, многи желе да се питају, итд.)
    – развлачење, непотребне дискусије (“спиновање”), неефикасност
    – политички систем и његова улога у свеукупном одлучивању – политичка партија СПС / СНС / ДС / ЈСС /… тражи од људи да се учлане да би општина помогла или чак само одобрила пројекат; неретко људи из партије терају воду на своју воденицу (да би се представили као једини организатори) или чак свесно ометају пројекат.

    2) Организација безбедности у вашем крају. Покушајте да станете на пут силеџијама, ситним криминалцима (не крупним, то је посебан проблем) или ситним дилерима дроге у крају. Неке од акција би биле:
    – организовати се са комшијама ради ступања у контакт са полицијом, праћења и сл.
    – директан притисак (да не кажем обрачун) на криминалце
    – суочавање са правим проблемима: страх људи, умешаност полиције у криминал, организованост криминала

    3) Организација локалног славља
    За сеоски, градски, државни, школски… празник са људима из краја (школе, предузећа, улице) направити пригодно весеље, за породичне људе, децу.
    – проблем прикупљања новца
    – избегавање инцидената (агресивни пијани људи, итд.)
    – наћи језгро добровољаца спремних да се несебично прихвате организације

  4. управо је суштина садашњег система да се народ “убија у појам” сталним понављањем лажниџ тврдњи да је лењ, неспособан, најгори…

    систем се зове – колонијални систем, а ова пракса ниподаштавања колонизованих народа је вишевековна пракса… у САД за црнце ћете чути само ово исто – да су лењи, неспособни, глупи, најгори… тако се једна група људи своди на стадо, на смрт и несрећу јединки из стада се не обраћа пажња, јер су нижа врста и није вредно помена…стари, добри западњачки фашизам, тј. еугеника…

  5. @ мудријаш

    О овом “убијању у појам” погледајмо шта је А. Вучић поручио данас основцима (Обреновцу и целом српском свету):

    “Морате да будете још вреднији и будете бољи од тата и мама и бака и дека. Све сами себи можете да обезбедите својим радом”, поручио је Вучић основцима.
    Замолио је децу да се још неко време играју, а потом приону на рад, а наставнике да науче децу какав однос према животу треба да имају, да буду добри, вредни и поштени.
    Навео је да је посебно љут на многе који само кукају, плачу и жале се сваког дана, па је наставнике и родитеље замолио да децу уче да раде, а децу да кроз спортско такмичење у новој фискултурној сали науче да се боре за своја места и да знају да без те борбе не могу да успеју у животу.
    “Неће овај кукуруз сам да никне, неће ни поврће само да никне и да се прода, пшеница да се пожње, боље је што пре да научите да радите”, рекао је Вучић и додао да полако, али сигурно Обреновац постаје богатије и боље место за живот.

    http://xn--p1acc.xn--90a3ac/page/stories/ci/story/1/politika/2376721/vucic-povecanje-plata-u-prosveti-do-kraja-godine.html

    На први поглед, дивна прича која позитивно представља деци да треба да буду вредни, поштени… Ако пажљивије проучите поруке које он шаље:
    – преци су вам лењи (очеви, мајке, деде, бабе)
    – наставници и родитељи децу не уче да раде (а систем, са све певаљкама и старлетанима на политичким позицијама учи децу да раде)
    – не знате да радите

    Тако се само потврдило оно што је С. Антонић уочио кроз програм наставе грађанског образовања: деца се уче да је одличан систем (држава, власт…) а да не ваљају родитељи и наставници (тим, или обрнутим редом, како кад). И зато пријавите (денунцирајте) родитеље, наставнике, мислите да су лењи, безвредни, да вас ништа не учи док Његово Сијатељство не каже да вас уче, а не сумњајте да је ово Систем најбољи од свих, са онима који су мућкали са дипломама, не знају просто-проширену реченицу да склопе, преписали докторате а надимци им се не спомињу у пристојним кућама и таквим сајтовима!

  6. Пет дана прође, а “група” се не огласи!!?? Зар немају шта да нам саопште?

  7. Поштовани г. Млинаревићу,
    Видим да сте упорни, да сте се загрејали за идеју – скоро као оно кад смо обједињавали напоре око ћириличних удружења. Зато сам се сетио да сте и ту, уверен сам доборнамерно, доливали уље на ватру уместо да пожар гасите.

    Да скратим: ИЗЛАЗ су основали људи који нису председници, вође нити они који траже првоборачке заслуге или функције. ИЗЛАЗ је у такмичењу идеја, а не људи: име и презиме ћете сазнати кад и ми сазнамо победника, тј. оног ко има најбољу идеју.

    Знам да Вама то можда није блиско, али тако је, па Вас молим да не инсистирате на именима небитних људи: битна је идеја. Коме су битни људи, има толико лидерских партија и покрета…

    С надом да смо се разумели,
    срдачно Вас поздрављам,

  8. Поштовани господине Лазићу,
    носиоци идеја су увек људи са именом и презименом. Ви позвасте, да им се пише и написасте неки мејл. И тако ја са Информационог центра Панчево послах материјал, који иде на преко 500 адреса(медији, новинари, удружења, странке, српско-руска друштва, пријатељи и остали). И гле ЧУДА! Добих од Групе Излаз мејл, да буду скинути са листе прималаца? Нисам сигуран, како се то “ГРУПНО” одлучило, али ми личи на нешто што се може означити, као аутизам. Поред тога, показује и недостатак осећања за сарадњу.
    Када је реч о “доливању ..”, не ради се о томе. Јасно је, да када неко покрене неку акцију, мора се знати ко је и какав у том друштву. По питању удруживања ћириличара, показало се, да сам јасно показао, ко НЕЋЕ сарадњу. Нисте то били ни Ви ни ја. Знате и ко је желео само по своме. Тако, да ја, после преписке са Групом Излаз, јасно видим, да и они желе ПО СВОМЕ, али анонимно, за разлику од времена када је била на дневном реду “ћирилица” и када су учесници у разговору писали и потписивали се именом и презименом.
    Уосталом, да ли су из Групе Излаз одговорили, или прокоментарисали било ште ДО САДА? Чини ми се, да сам јасно оспорио три почетне погрешне тезе(примера)? Пишете и одговарате на коментаре? Да ли сте Ви њихов гласноговорник?

  9. Видим да је Млинаревић опет активан, и то хиперактиван. За мене лично је добро што он нити нешто разуме нити може да буде део неке нове приче, да је другачије не би ваљало.
    Ја само не разумем зашто неко, ако не жели да учествује у нечему једноставно то игнорише него има потребу да то нешто унизи, уништи и он лично “покаже” или “оспори” све. Више размишљања, мање писања, Млинаревићу!!!!!!

  10. P. S. Да додам само, још мање разумем зашто га редакција и г. Лазић трпе и дозвољавају му ово!?

  11. @Инсајдер из Русије
    Потребно је пажљивије читање! Јасно сам подржао идеју. Ако Ви мислите, да Група Излаз треба, да одбије добијање мејлова, на адресу, која је објављена, очигледно је, да се бавите мојом личношћу, а не написаним.
    Иначе, уживам, када анонимуси почну, да се праве, да су пуни знања, а показују толику искључивост. Можда би ме послао и у Гвантанамо? Или некадашњи Сибир?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading