Велика Британија напушта ЕУ

За излазак из Уније 51,89 за останак 48,11 одсто. – Камерон најавио оставку до октобра. – Штајнмајер:Тужан дан за Европу и Велику Британију. – Вилдерс: После Британије, ред је на Холандију. – Вест из Лондона потресла финансијска тржишта, фунта у паду. – Фараж: Дан независности, Камерон да поднесе оставку

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

ЛОНДОН – Према коначним резултатимa британског референдума о изласку из Европске уније за излазак је гласало 51,89 одсто грађана а за останак у Унији 48,11 одсто.

На основу пребројаних гласова у сва 382 локална изборна центра, за излазак је гласало 17,410,742 грађана а за останак 16,141,241 гласача, јавља Ројтерс.

Поменута 382 локална центра представљају 380 подручја у Енглеској Школској и Велсу и по једно у Северној Ирској и на Гибралтару. (Танјуг)

Камерон најавио оставку до октобра

ЛОНДОН  – Британски премијер Дејвид Камерон најавио је данас да ће поднети оставку до октобра након што су се Британци на референдуму већином изјаснили за излазак из Европске уније.

„Мислим да не би било у реду да ја будем капетан који ће повести нашу земљу ка следећој дестинацији“, рекао је Камерон, који се залагао за останак Британије у ЕУ, јавио је Ројтерс.

Он је у обраћању новинарима рекао да је земљи потребно ново руководство, напомињући да он није тај који ће земљу водити кроз преговоре са Бриселом о напуштању ЕУ.

Оставку ће, како је навео, поднети до конференције Конзервативне странке на јесен.  (Танјуг)

Колапс на Лондонској берзи, губитак 100 милијарди фунти

ЛОНДОН/ТОКИО – Акције на Лондонској берзи су на почетку јутрошњег трговања пале за око осам одсто, при чему су индекси банака изгубили око трећину вредности, након што се Велика Британија изјаснила за излазак из Европске уније.

Како наводе британски медији, губитак лондонског индекса ФТСЕ 100 износи чак 100 милијарди фунти у четири дана.

Финансијска тржишта у Британији су, како оцењује Ројтерс, суочена са највећим колебањима у својој историји, при чему је фунта пала на 31-годишњи минимум, што је њен највећи пад икада.

Како преноси агенција Франс прес, лондонски индекс акција ФТСЕ 100 је око 07:45 часова по Гриничу пао за 5,0 одсто, док су акције банака попут Ројал бенк ов Скотланд, Барклиза и Лојдса изгубиле близу трећине тржишне вредности.

„Британски грађани су гласали против економских упозорења велике већине стручних економских мишљења. Не изненађује што су јутрошњи резултати референдума проузроковали шок на глобалним финансијским тржиштима”, изјавио је економиста Уникредит банке, Данијел Вернаца.

У еврозони, штета је још већа, при чему је париски индекс КАК 40 изгубио преко 10,0 одсто вредности. Акције финансијских институција попут БНП Парибе и Креди Агрикола су пале за 17 одсто, док су акције Сосијете Женерала пале за 21 одсто.

Франкфуртски индекс ДАX је, такође, пао за преко 10,0 одсто у једном тренутку, да би се касније благо опоравио, уз пад од 8,7 одсто. Акције Дојче банке и Комерцбанке су пале за преко 16 одсто.

Главни индекс Мадридске берзе је пао за 12 одсто, атински за 15 одсто, амстердамски за 9,0 одсто, а главни индекс берзе у Прагу за 10 одсто.

Фунта се суновратила за 10 одсто, на 1,3229 долара у једном тренутку, што је њен најнижи ниво од 1985. године, док је долар пао испод 100 јена, први пут за две и по године.

Евро је такође пао за 3,2 одсто на 1,1012 долара.

Инвеститори су потражили релативно безбедно уточиште у владиним обвезницама, при чему је вредност немачких државних обвезница снажно добила на цени услед великог прилива новца инвеститора који су у потрази за сигурним улагањем након што је Британија гласала за напуштање Европске уније.

Порасла је и вредност британских обвезница, при чему су приноси на10-годишње обвезнице пали на историјски минимум.

Индекси у Азији су, такође, у паду – хонконшки је пао за 2,92 одсто, а шангајски за 1,30 одсто. (Танјуг)

Eнглеска фунта је ноћас почела да пада на светској берзи (Фото: Ројтерс)

Eнглеска фунта је ноћас почела да пада на светској берзи (Фото: Ројтерс)

Банка Енглеске „убризгава” 250 милијарди фунти на тржишта

ЛОНДОН – Банка Енглеске је „спремна да обезбеди” више од 250 милијарди фунти помоћи за несметано функционирање тржишта након што је нација гласала за Брегзит, изјавио је данас гувернер британске централне банке, Марк Карни.

„У циљу одбране и подршке функционисању тржишта, Банка Енглеске је спремна да обезбеди више од 250 милијарди фунти (326 милијарди евра) додатних средстава кроз своје уобичајене инструменте”, рекао је Карни у телевизијском обраћању, преноси агенција Франс прес..

„Банка Енглеске такође може да обезбеди знатна ликвидна средства у страној валути, ако буде потребно”, додао је он.

Британска централна банка је претходно саопштила да ће предузети „све неопходне мере” какао би обезбедила монетарну и финансијску стабилност после референдумске одлуке о изласку Британије из Европске уније. (Танјуг)

Струџен: Шкотска показала да своју будућност види у ЕУ

ЛОНДОН – Шкотска је јасно показала да своју будућност види у оквиру Европске уније, изјавила је данас прва министарка Шкотске Никола Стурџен .

Она је то рекла након што су непотпуни резултати референдума у Великој Британији показали да су грађани Шкотске гласали за останак у ЕУ док је већина грађана Велике Британије гласала за излазак из Уније, пренео је Ројтерс.

Стурџен је у саопштењу навела да се још чека на коначне резултате гласања у Великој Британији, али да се Шкотска изјаснила и то, како је нагласила, „одлучно”.

Исход референдума на којем су, према непотпуним резултатима грађани Велике Британије гласали за излазак из ЕУ, има веома значајне последице за Ирску и Европску унију, саопштила је и влада Ирске пред хитан састанак кабинета, који је заказан за данас. (Танјуг)

Ле Пен: Победа за слободу, за референдум и у Француској

ПАРИЗ  – Председница француске ултрадесничарске партије Национални фронт, Марин Ле Пен, поздравила је данас одлуку Британије да напусти ЕУ и позвала на одржавање референдума и у Француској.

„Победа за слободу! Као што сам годинама тражила, сада морамо да имамо исти референдум у Француској и другим земљама ЕУ”, објавила је Ле Пен на Твитеру.

Ле Пен је недавно у Бечу, на састанку крајње десничарских партија, истакла да Француска „вероватно има хиљаду разлога више од Британаца да напусти ЕУ”, подсетила је агенција АФП. (Танјуг)

Хамонд: Камерон остаје премијер

ЛОНДОН – Дејвид Камерон ће и даље бити премијер иако је Британија гласала за излазак из Европске уније, поручио је данас британски министар спољних послова Филип Хамонд.

„Остаће премијер, спроводиће у дело налог британског народа”, рекао је Хамонд за Скај њуз, пренео је АФП.

После објављивања првих непотпуних резултата избора у Британији, према којима је 52 одсто Британаца, гласало за излазак из ЕУ, покренуло се питање да ли би то могло да кошта функције британског премијера, који се залагао за останак у Унији.

АП је навео да се бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон, који се залагао за излазак из ЕУ, сада сматра водећим кандидатом за Камеронову замену,.

Камерон, који је и лидер владајуће Конзервативне партије, уложио је свој углед за останак Британије у ЕУ, оцењује америчка агенција. (Танјуг)

Шулц очекује да ће убрзо почети преговори о изласку Велике Британије из ЕУ

БЕРЛИН – Председник Европског парламента Мартин Шулц очекује да ће преговори око изласка Британије из Европске уније убрзо почети.

„Уједињено Краљевство је одлучило да иде својим путем. Мислим да економски показатељи овог јутра показују да ће то бити веома тежак пут”, рекао је Шулц за немачку тв станицу ЗДФ, пренео је Ројтерс.

Шулц је рекао да очекује да ће преговори о изласку Британије убрзо почети.

Он је напоменуо да је фунта у паду после референдума у Британији, истичући да „не жели да евро искуси нешто слично”. (Танјуг)

Фото Ројтерс

Фото Ројтерс

Штајнмајер: Тужан дан за Европу и Велику Британију

БЕРЛИН  – Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је, поводом одлуке Британаца да напусте ЕУ, да је то „тужан дан за Европу и Велику Британију”.

„Вест из Британије је заиста отрежњујућа. То је тужан дан за Европу и Британију”, навео је Штајнмајер, објављено је на Твитер налогу немачког Министарства спољних послова, пренео је Ројтерс.

Он је то изјавио уочи састанка министара спољних послова ЕУ у Луксембургу.

Грађани Британије су, према непотпуним резултатима референдума, одлучили да после 43 године напусте Европску унију, јавио је Би-Би-Си, истичући да је више од 16.784.000 Британаца гласало за излазак, што је довољно за победу. (Танјуг)

Вилдерс: После Британије, ред је на Холандију

АМСТЕРДАМ – Лидер холандске антиевропске „Странке слободе” Герд Вилдерс позвао је јутрос на одржавање референдума о изласку или останку у ЕУ у његовој земљи, после објаве да је Британија гласала за излазак из Уније.

Вилдерс је обећао да ће, уколико буде изабран за премијера на изборима у марту у Холандији, и он позвати на референдум.

„Нећемо имати контролу над нашом земљом, парама, сопственим границама, имиграционом политиком. Холандија мора, што је пре могуће, да добије шансу да се изјасни о чланству у ЕУ”, истакао је Вилдерс, пренео је Ројтерс.

Вилдерс је поручио да је „време за нови почетак”.

Холандски медији наводе да је 54 одсто грађана за референдум у Холандији. (Танјуг)

Вест из Лондона потресла финансијска тржишта, фунта у паду

ЛОНДОН – Вест да су грађани Британије на референдуму гласали за излазак из Европске уније утицала је и на финансијска тржишта, а британски медији јутрос истичу да је фунта тренутно на најнижем нивоу у односу на долар од 1985. године.

Како се наводи, фунта и даље наставља да губи вредност.

Грађани Британије су, према непотпуним резултатима референдума, одлучили да после 43 године напусте Европску унију, јавио је Би-Би-Си.

Према прогнозама Би-Би-Си, 52 одсто грађана се изјаснило за излазак из ЕУ, док је 48 било за останак у Унији.

АП: Камерон више неће бити премијер?

ЛОНДОН – Према непотпуним резултатима, грађани Велике Британије одлучили су да напусте Европску унију, а медији већ спекулишу да би то могло коштати функције британског премијера Дејвида Камерона, који је био за останак у Унији.

Бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон, који се залагао за излазак из ЕУ, сада се сматра водећим кандидатом за Камеронову замену, пише АП.

Камерон, који је и лидер владајуће Конзервативне партије, уложио је свој углед за останак Британије у ЕУ, оцењује америчка агенција. (Танјуг)

(Политика, 24. 6. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7Pp



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

17 replies

  1. Коначно, и са сатанског запада једна добра вест!
    Срећно нам било!

  2. Ови нокаутирани Немци потенцирају пад фунте од око 12%, док прећуткују чињеницу да је ноћас и евро пао за 6%!!!

  3. Насупрот прогнозама силних домаћих аналитичара и иних познавалаца како је останак Британије у ЕУ готова ствар, оно међутим… Савет посетиоцима сајта “Стање ствари” – полако спремајте брашно, паштете, конзерве и слично… Шансе за озбиљан сукоб у Европи (грађански или конвенционални) у блиској будућности су управо веома порасле…

  4. Ниси само српски аналитичари прогнозирали да је вероватније да се изгласа останак у ЕУ – такви гласови су долазили и из водећих светских медија. Разлог је била тенденција последњих дана, убиство посланице и неки други догађаји који су тополи подршку Брегзитоваца последњих пар дана. У тексту који смо објавили на Стању ствари из Економиста дато је предвиђање да је већа шанса да се изгласа излазак из Уније – али тај текст је објављен 18. јуна на енглеском што ће рећи пре овог последњег таласа евроентузијазма. Друга важна ствар је демографија гласача: старији су били за излазак а они традиционално више гласају; аутор текста је мислио да ће тај тренд моћи да неутралише чињеница да образованији и урбанији део становништва такође више гласа а он је био за опстанак у Унији. У сваком случају предвидети исход није било нимало лако а видимо да је сам резултат био врло врло тесан.

    Сад треба колико је то могуће размотрити последице: ја сам генерално на позицијама да неких жестоких потреса неће ни бити – тренутни берзански удари нису ништа необично када се десе овакве политичке турбуленције али ако немају озбиљну економску залеђину обично су кратког даха. Не треба искључити могућност да иза таквих удара стоје финансијски кругови који су се отворено изјашњавали против Брегзита – а то је добар део европске и атлантске елите. Парадоксално је да оваквим потезима можда наносе штету баш оним слојевима британског становништва које се залагало за останак у Европској Унији. Пошто британска привреда не стоји лоше упитно је колико ће имати штете од Брегзита. Да ли ће европски естаблишмент схватити ово као изазов сопственој идеологији а онда настојати да отежа британске позиције или ће партнерски настојати да изнађу најбољи модус сарадње је још једно у серији важних питања. За сада ми делује да су се определили за прву опцију.

  5. Свакако да нису само српски аналитичари тако мислили, али су они додали онај специфични зачин – да је такав резултат неизбежан, малтене записан у камену, а да је цео референдум само представа. Чиста последица приче како смо ми бедни и немоћни, а други све одлучују пројектована и на “Брегзит”.
    Веома јака струја у самој Британији је гурала ствари ка изласку, а најбољи показатељ тога је да је Борис Џонсон, који би глатко добио и трећи мандат за градоначелника Лондона, својевољно одлучио да се не кандидује поново и да се у потпуности посвети кампањи за излазак ВБ из ЕУ.
    Ако је на Острву и био главни план А да се остане у ЕУ, немојмо сумњати да је разрађен и план Б у случају изласка. Што се ЕУ тиче, ово је страховит ударац за њу. Питање за нас је – хоћемо ли да ускачемо на Титаник?

  6. O,ne !
    Strašno!
    Odmah u London uputiti Sonju Biserko, Jelenu Milić, Vuka Draškovića, Sonju Liht,Žarka Koraća, Stašu Zajović , Petra Lukovića i Latinku Perović da engleskom narodu objasne šta je to demokratija i evropske vrednosti . Gde se ovi ljudi pojave antievropske vrednosti nemaju nikakve šanse . Bojim se samo da ne bude kasno kada strignu tamo . Da smo znali da je ovako ozbiljno poslali bi ih pre refernduma .

  7. Слажем се са вашом проценом: код нас је либерална елита (обе речи под знаке навода) била веома навијачки расположена према опцији да Велика Британија остане у Европској Унији. У ”Политици” на пример су превођени текстови који врло навијачки пишу против Брегзита од стране угледних либералних коментатора а да притом није остварена противтежа иако нас се то питање не тиче непосредно. Да су хтели да буду непристрасни лакше би то постигли него код неког питања од непосредног значаја по Србију. Могу да наслутим зашто је то тако и зашто овдашњи ”либерали” сматрају да је опстанак ЕУ пројекат који и за њих саме има прворазредан значај.

    Што се Титаника тиче, по мом мишљењу је ЕУ Титаник за Србију независно од тога да ли је ВБ унутра или не. Једноставно овакви какви смо осуђени смо на вечито таворење а периферији, да мало гајимо органско воће и поврће а мало да перемо судове, кречимо и остало. Али то је нека друга тема 🙂

  8. Као у оном вицу; имам полну болест везано за ово питање-заболи ме, хајде да не будем скроз вулгаран Ђока… Ово је почетак краја, заправо наставак почетка краја: Прво Грчка криза, па сада ово … Ово је доказ да нису сви на западу изгубили памет и мудрост, како нам се понекад чини, има тамо много другачијег народа коме је пуна капа овакве Европе па и свијета. Ово је Америма велики ударац…

  9. @Милош:

    Својевремено сам разговарао са озбиљним људима из иностранства који су бранили тезу да је најбоље граничити се са ЕУ, сарађивати са њом максимално, а при томе не бити њен члан. Допало ми се то размишљање и временом сам му постао склон.
    Делим Ваше мишљење да Србији никако не може бити боље ако постане члан ове организације (што је иначе веома упитно), тако да нам остаје да видимо шта ће будућност донети. Замислите само за неку годину наслов типа “Србија и Велика Британија постале привилеговани партнери ЕУ” :).

  10. То зависи од много којечега. Прво зашто би Србији ико давао повлашћен положај у сарадњи са ЕУ? Зато што смо велико и богато тржиште? Или производимо неки стратешки ресурс? Или смо важни у међународним форумима? Тешко је наћи разлог зашто ЕУ не би третирала Србију баш као што је сада третира – заосталу полуколонију без трунке самопоштовања. Једном неки новинар написа овакви какви смо не требамо им ни за шта. А онакви какви би требали да будемо не требају нам они ни за шта. Тако да сам у сваком сценарију против ЕУ и то из великог броја разлога. А што се сарадње тиче САД и Кина су огромни партнери ЕУ у трговини па немају неке специјалне политичке односе на нивоу Унија споменуте државе. На билатералном нивоу то опет је ситуација крајње специфична 🙂

  11. Шалио сам се ја мало последњом реченицом :)… Како пренесе г. Вимер својевремено канцелару Шредеру након изузетно важног скупа у Братислави, под тачком осам је одлучено да Србија ” трајно буде искључена из европског развоја”. Паметноме доста…

  12. Стижу, чини ми се, још занимљивија времена, ако узмемо да су стварни владари/из сенке/ они чије интересе политичари заступају и знамо да је корпоративни бизнис наднационалан, а знамо и да корпоративне елите желе интеграцију својих тржишта, за добра, услуге и наравно за највреднији производ за њихове корпорације, за човека који може да много ради, још више да трпи, мало и још мање размишља, то је њихова сподоба коју треба добро усмерити, показати шаргарепу и штап, и упрегнути да се искористи и експлоатише максимално, да направе робота…Сада држава, која је прва требала у име еу да уђе у ТТИП, ради јачања корпорација, одједном излази из те еу, ланчана реакција следи…. политичка дестабилизација тек следи…. најопасније и најлукавије краљевство, још лукавије краљице прави специјалну позоришну представу, режира се максимално, чак и у процентима…. фунта у пар дана иде доле, па ће горе, злато у небеса, нафта пада….најјачи мешетар је увек присутан… а платиће сиротиња, социјала, пензионери…Немцима и континенту, стиже хаос, који је већ спреман, Мегапројекат који зауставља Пут свиле на путу ка западној Европи…запалиће се код нас, вероватно у Босни, стижу нове избеглице, активирају се терористи, еунатоуса спасиоц креће да сређује Европу, док Енглези, по који пут, хладнокрвно гледају клање из заклона преко канала….кад одабрани закључе да је довољно, изићи ће на светло дана и узети растурене земље под своје, по ко зна који пут… стручњаци су да се **бу да им не уђе, или како каже Гандијева изрека/а они их добро знају/ “Ако видиш на дну мора две рибе да се свађају, знај да је енглеска подморница у близини”… Лордови су извршили удар, ко ће све плаћати, видећемо….

  13. @Микша: како мистер Лоренс реагује на гласање??? коју емоцију бисте ставили на прво место?? поздрав…

  14. Поштована Дуња,

    Нема посебних емоција. Г. Лоренс је у служби државе и Круне. Нова реалност, нови задаци, старе методе рада и вечито исти циљеви…
    Апропо Вашег првог коментара а у светлу Брегзита – стижу још тежа времена, нажалост. Наравно, не истичем то да бих било кога плашио, што је иначе омиљени спорт овдашњих политичара и медија, већ да бих колико је у мојој могућности у виртуелном и реалном животу скренуо пажњу да будемо спремни на то. Постало је дегутантно колико се труда улаже да нас убеде како је најбоље да искључимо мозак и све поверимо у руке једног човека “који најбоље зна и најдаље види”. Управо супротно – једини прави пут је ширење мреже способних и карактерних људи, а након тога и чишћење институција од неспособних и бескарактерних на кључним местима. Систем је најбоља брана сваком притиску споља јер није лако када мораш да сломиш Дуњу, Милоша, Јована и још много њих на разним позицијама…
    Много је лакше кад сву власт повериш појединцу и храниш његову сујету кроз став да је најпаметнији на свету јер такви не трпе другачије мишљење у својој околини. Онда се он окружи полтронима који ће на први знак да напусте брод који тоне и остане ти само да му измакнеш столицу кад за то дође време… Сам пао, сам се убио. Поента је да не повуче и народ за собом…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading