Андреј Фајгељ: Није васељенски, ни свеправославни… хоће ли Сабор бар остати православни?

Васељенски патријарх Вартоломеј на Сабору који није васељенски изјавио да не разуме Русе. Али је у братском загрљају са Американцима. И папом.

Вартоломеј и Бајден се држе за руке

Вартоломеј и Бајден се држе за руке

Први сусрет са папом након раскола обавио је васељенски патријарх Атинагора. Пола века након њиховог историјског загрљаја, васељенски патријарх Вартоломеј се опет загрлио са папом, а високо одликовање за људска права „патријарх Атинагора” је уручио Џозефу Бајдену, који је 1999. Србе назвао „гомилом неписмених дегенерика, децеубица, кољача и силеџија“.

Ове године нису смели сабор да назову „васељенски” јер је „само” свеправославни. Сада више није ни свеправославни, јер руска, бугарска, антиохијска и грузијска црква нису дошле. Вартоломеј је изразио жаљење и неразумевање такве одлуке, али не пре него што је пренео папине молитвене поздраве. Такође је осудио фанатике у Православљу. Овде можете видети његово обраћање:

Као православни мирјанин, јако сам забринут што се у Цркви закопавају сва озбиљна питања, а они који их постављају се називају фанатицима, расколницима, зилотима… Сва енергија наших владика усмерена је против расколника. Њих жестоко осуђују, као милостива инквизиција, а на окупацију отаџбине, поробљавање народа и гажење наших вредности кукавички ћуте. Просто не видим како би неко од њих повео народ као свети Петар Цетињски или свети Теодор Вршачки, или одговорио окупатору као свети Петар Дабробосански: „Ћирилово писмо се не може укинути за 24 часа”.

Не, превише су заузети прогањањем тог истог народа, који реагује углавном оправдано и убедљиво (али ипак позивам на поштовање Цркве). Сви ми знамо нпр. да је Артемије канонски у праву. Али Црква није ДВД клуб ни удружење шахиста да би се поигравало са тим, па стојимо где смо, паралисани и забринути.

Загрљаји патријарха и папе на плакату

Загрљаји патријарха и папе на плакату

У памет се великаши! Да не би било „проклете вам душе”!

(Блог Андреја Фајгеља, 21. 6. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7O7



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

  1. Не знам зашто Андреју Фајгељу смета што патријарх даје руку Жозефу Бајдену, то је чисто политичко-дипломатски гест.
    Фајгељ зна да је један наш вожд често љубио руку омрзнутом турском паши у Београду и да је на крају све добио.
    И сећа се једног другог српског вожда који је надмено одбио предлог јачега, увукао земљу у сулуди рат против најјаче армије на свету, и на крају све изгубио.

  2. Деда Дјоле, Цариградски патријарх није Милош Обреновић, нити је Бајден турски паша. Улоге су сасвим другачије. Не сумњам у вашу добронамјерност, али се овдје ради о другим мјерилима и односима … Како то не видите …? Искрени поздрав, са жељом да схаватите шта се догађа, да дођете себи…Што би муслимани рекли “да дођете тобе”…

  3. Вартоломеј = Вратоломеј!
    Почетак ”Сабора” : 26.06.2016 = 666 – АНТИХРИСТОВ БРОЈ!
    Крај ”Сабора” : 26.06.2016. = 666 – АНТИХРИСТОВ БРОЈ!
    Место одржавања ”Сабора” : КРИТ = ТРИК!

    Вероватно да је Андреј Фајгељ имао у виду ову симболику, па се
    зато тако и изјашњава о поменутом ”Сабору”.

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading