Светогорски старци благодаре eпископу Лонгину (Жару) због противљења свејереси екуменизма

„Докле год цркве које су одбиле да учествују на Свеправославном сабору не обелодане да је разлог за њихово повлачење јерес екуменизма, пропагирана учешћем у Светском савету тзв. цркава и све друге еклисиолошке јереси, попут мањкавости црквености, теорије грана, јереси догматског минимализма, јерес неће бити одсечена, и они нису урадили ништа“ – поручују Светогорски старци у писму упућеном епископу Лонгину (Жару), објављеном на молдавском сајту Apărătorul Ortodox.

longin-starci

Његовом Преосвештенству Епископу банченском Лонгину и викарном Епископу Черновитске епархије

Преосвештени Оче,

У име многих јеромонаха, монаха и осведочених испосника са Свете Горе, желимо да изразимо сву своју љубав, дивљење, захвалност, и да заблагодаримо на непоколебљивом ставу који имате у односу на свејерес екуменизма, како га је назвао Свети Јустин Поповић, истински исповедник нашег доба.

Знамо да је, када сте сазнали за заједничку декларацију између патријарха Кирила и папе Франциска, престало помињање патријарха Кирила у свим богослужењима Ваше Епархије, чиме сте несумњиво доказали своју неустрашиву љубав према Свемогућем Богу.

Такође, присуство Вашег Преосвештенства богословској конференцији „Свети и Велики Сабор: Велика припрема, без очекивања“ у Пиреју, и Ваше речи којима смо дубоко дирнути, помогли су нам да боље разумемо одговорност коју имамо у верном сведочењу Истине Христове. Ми не желимо да Вам приносимо похвале, јер знамо да је оно што сте урадили дужност епископа Цркве Христове и тако сваки епископ треба да ради – са свешћу да ће одговарати за стадо које му је поверено на пастирску бригу. Али, нажалост, у овим временима, оно што је сасвим природна ствар – похвалити неког постао је веома редак обичај међу нама хришћанима, монасима, свештеницима или архијерејима.

У многоме нас радује човекољубивост Вашег Преосвештенства коју подражавате у свом манастиру, која је плод љубави према Богу и људима. Само велико срце може поднети бригу о толико деце, од којих многа имају посебне потребе, а од којих су нека деца оболела од болести века – сиде. То може само неко ко воли. Свакако, све ово је плод жарке вере у Христа која окрепљује и оснажује на свако добро дело, јер сте изабрали да Га уистину следите.

Пример који сте дали престанком помињања патријарха Кирила сматрамо најчистијим исповедањем, и трајно је ојачао нас монахе са Свете Горе, који, иако на Атосу, бивамо прогоњени, и покушавамо да просветљујући људе – вратимо их на прави пут, истинској вери.

Данас док сам писао ово писмо, сазнао сам да Руска Црква неће учествовати на Свеправославном сабору на Криту, то ме је само донекле орадостило, истовремено изазивајући и немир у души, јер јерес није жигосана, змај није мртав, он још увек живи и даље много живота одводи у пропаст.

Докле год Цркве које су одбиле да учествују на Свеправославном сабору не обелодане да је разлог за њихово повлачење јерес екуменизма, пропагирана учешћем у Светском савету тзв. цркава и све друге еклисиолошке јереси, попут мањкавости црквености, теорије грана, јереси догматског минимализма, јерес неће бити одсечена, и они нису урадили ништа.

Док саборски не буде осуђен овај такозвани Савет цркава и све друге јереси које проистичу из тог савета и од папизма, осећаћемо се узнемирено, обеспокојено, разнећемо непријатан мирис јереси, који гуши нас и Свету Гору, православне богословске факултете у свету, цркве, проповедима архијереја екумениста, измењеним идејама теолога и лаика у целини.

Верујемо да је уз Божју помоћ дошло време да се сасече јерес екуменизма, и верујемо да је сада време за све јерархе исповеднике Православља да затраже од Сабора званичну осуду еклесиолошког екуменистичког саветовања јеретика о „Благодати, Светим Тајнама и природи Цркве.“

Претачемо своје мисли у писмо, овде на Светој Гори, где настојимо дању и ноћу сузама да залијемо сваку реч коју смо Вам упутили, ми старци – исповедници са Свете Горе.

Уз целив Ваше деснице,

Старац Сава Лавриот, свети манастир Велика Лавра, Света Гора Атонска

Старац Гаврило, из келије Светог Христодула, светог манастира Кутлумуш 

Ови духовни војници могу смело да кажу: ми све то остависмо и за тобом идосмо: шта ће бити са нама? И Господ ће им на последњем суду одговорити: Ходите благословени Оца мојега; примите Царство које вам је припремљено (Мт. 25, 34)

Извор: Apărătorul Ortodox

Припремила екипа Фб странице «Православље живот вечни»


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7NE



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

15 replies

  1. Једна мала напомена, ради прецизности. Старци са горње фотографије немају везе са текстом.

  2. @ Порфиријољубац

    Хвала на коментару и прецизирању, мада је очито да се на десној страни монтаже налазе четири старца а не два колико су потписала писмо. Доиста не знам шта је нагнало редакцију сајта ПЖВ да направе овакву илустрацију. (Лево је неспоран епископ Лонгин.)

  3. Богу хвала на свему!

    Следбеници бившег Вл. Артемија, као и многи други лажни ревнитељи, често се користе полу – истином, која је одувек била опаснија од крајње и конкретне лажи.
    Користе чисте протестанске методе.
    Уместо да су се потрудили да пронађу и поставе праве фотографије горепотписаних Стараца, они постављају фотографије Стараца, који, можда, уопште не желе да се индетификују са текстом. На горњој слици је старац Партеније Игуман Св. Манастира Св. Павла, са још неким монасима и једним Архијерејем, којима не знам име.

    Фотографија старца Савве сабрата Велике Лавре :

    https://i.ytimg.com/vi/qVS4ohqu3pw/hqdefault.jpg

    Старац Гаврило :

    http://2.bp.blogspot.com/-WKFPBREt5v8/Vf0Hl9oY7vI/AAAAAAAAApc/d0zHEAxXLDI/s400/%25CF%2580%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B5%25CC%2581%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2582%252B%25CE%2593%25CE%25B1%25CE%25B2%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25B7%25CC%2581%25CE%25BB.jpg

  4. Тако је то кад јеретици хоће да траже длаку у јајету, прикривајући своје обмане, нападају друге ( у овом случају ПЖВ). Каква је то обмана што су на слици други монаси а не они који су писали? Баш да чујемо. Ово је једноставна илустрација да се ради о монасима Свете Горе.

  5. Сестра Александра је у праву. У оскудици слика ових стараца (а неке смо већ и користили у претходним текстовима) употребили смо ову фотографију илуструјући да се ради о монасима са Свете Горе. Никаква превара није у питању, нити видимо како бисмо тиме некога обманули. Ако пратите рад и текстове ПЖВ-а, знате да информације добро проверавамо. А ако не пратите, онда заиста чекате да уловите длаку у јајету.

  6. Видите, да је у питању текст који износи званично мишљење целе светогорске заједнице, као што је била примедба на Критски Сабор, онда се може поставити нека “уопштена” фотографија светогорских монаха. Са леве стране је постављена истинита фотографија преосвећеног Еп. Лонгина, док је са десне стране фотографија светогорских монаха који немају везе са текстом.

    На постављеној фотографији је лично присутан један Игуман, Старац Партеније, који нема никакве везе са горњим текстом. Притом, ми не знамо да ли је Он сагласан са текстом и начином његовог излагања. Игуман Партеније, као и сваки други Игуман осталих светогорских Св. Обитељи, има везе једино са http://svetogorac.blogspot.rs/2016/05/blog-post_76.html овим Званичним Саопштењем Свете Горе. На “борби за веру” су поставили фотографију сасвим другог старца Савве који. чини ми се, више и није међу живима.

    У свему је најбитније да Света Гора Атонска не признаје бишег еп. Артемија за Канонског Архијереја Православне Цркве и монаси Исте немају никакво Литургијско и молитвено општење са Артемијевцима.

  7. @Porfirijoljubac
    A zasto se Vi ne obratite direktno sajtu PZV,vec ovde terate mak na konac?da li Vi to po “zadatku” na Stanje Stvari,ili?

  8. У овом контексту, то је најмање битно, јер владика Артемије нема никакве веѕе са овим текстом. А Ви пошто Вам је очигледно главна намера да пљујете, попљујте све ове текстове, сајтове и ауторе, јер нису користили слике баш оних који су писали.

    https://nasledie77.wordpress.com/2016/06/10/%D0%B0%D1%84%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%86%D1%8B-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

    http://borbazaveru.info/content/view/8825/1/

    http://3rm.info/publications/61848-volshebnyy-sobor-afonskie-starcy-podderzhali-nepominayuschih-prinyataya-vami-mera-dostoyna-pohvaly.html

    http://www.logoslovo.ru/forum/all/topic_14416/

  9. @VolEmDaZezamFraAvuZorana
    Немојте све у мој бунар!
    Видим да вас овај Порфирије систематски транжира. Мени је жао што ја тако нешто не могу, јер сам емотивно укључен. А овај вас баш зеза. Није као ти, који си изгубио смисао за хумор. И, наравно, побрисаћеш ми коментар.

  10. FrAvo, da mogu rado bih vam obrisala komentar. Ne mogu jer sam posetilac a ne administrator.

  11. @Zoran Djurovic ,fra ava
    Znate kako, treba vremena da se doraste čitanju, neki su još u fazi fascinacije slikovnicama (po pitanju porfitejevcoljupca)

  12. @Православље Живот Вечни

    Опростите ми ако сам Вас нечим увредио. Лично немам ништа против Вас, нити против бив. еп. Артемија, али имам против Вашег начина размишљања и деловања.

    Мој први коментар на теми је био ради прецизирања, нисам се директно остврао на Вас. На то ме је асоцирало уредништво “Стања Ствари”.

    Моје речи: “Следбеници бившег Вл. Артемија, као и многи други лажни ревнитељи, често се користе полу – истином, која је одувек била опаснија од крајње и конкретне лажи.
    Користе чисте протестанске методе.” су биле више уопштеног карактера на Ваш рад и богословље. Због неопширности коментара и повезаности са следећом реченицом која је везана за фотографију, испало је да се односи само на овај конкретан случај. Дакле, ја нисам био до краја јасан, зато извините сви.

    Ви сте следили друге сајтове који су поставили погрешне фотографије, док су неки поставили исправне фотографије старца Гаврила, док су са о.Савом сви омашили. Грешка је и њихова и Ваша.

    Свако Добро свима!

    П.С. О. Зоране, не нисам ја Порфирије, већ “Порфиријољубац” – онај који воли/љуби Порфирија, тачније : Старца Порфирија Светогорца. 🙂

  13. @VolEmDaZezamFraAvuZorana
    Баш лепо да си женско и да ниси у редакцији…:)) Иначе, “редакција” ми никада не брише коментаре, као што знају редовнији коментатори на овом сајту, који деле исту судбину.
    @Порфиријољубац – Ја сам старији човек па скраћујем, а разумео сам да си фан старца Порфирија. И ја сам.

  14. @Zoran Djurovic
    Sta sad?Jel to znači da ste u nekom talu (vi i redakcija)?

  15. @Порфиријољубац, јави ми се на zoka-n@hotmail.com

    Pozz

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading