Зоран Чворовић: Патријарх Вартоломеј и Цариградска патријаршија су испостава Вашингтона

Свеправославни сабор, који треба да се одржи од 17. до 26. јуна, на грчком острву Криту, радиће у крњем саставу.

Патријарх Вартоломеј

Патријарх Вартоломеј

Долазак су већ отказале Бугарска, Антиохијска и Грузијска црква, а Московска патријаршија је саопштила да у таквој ситуацији ни Руси не могу учествовати.

Српска црква је прво затражила одлагање скупа, да би затим патријарх Иринеј цариградском патријарху Вартоломеју потврдио долазак српске делегације. Примедбе на сабор имају и Румунска црква, монашка Света гора, аутономна Украјинска црква, те Молдавска и Буковинска митрополија.

Све врви од америчких шпијуна

Константин Малофејев, председавајући Надзорног одбора међународног истраживачког центра Катехон, први је обелоданио да су се на Крит већ искрцали припадници америчких обавештајних служби.

„Изведен је огроман десант америчких специјалних служби – ФБИ и ЦИА, пошто ће се тамо сабрати многи православни патријарси, и како их нико тамо не би напао, некоме су потребни амерички специјалци. Добија се чудна слика. Ко их је позвао и ко је издао наређење да се изврши тај „десант“? Зар је могуће да су руководиоци специјалних служби САД толико заволели православље да су решили да се побрину за безбедност чланова Сабора? Зар учеснике скупа Господ Бог не би боље заштитио од било којих агената? Није тешко претпоставити да ће сала за заседање, места одмора и боравка чланова Сабора, бити опремљени најсавременијим прислушним и шпијунским уређајима“, рекао је Малофејев.

Спорно је много тога у вези са овим сабором, укључујући његову организацију и начин рада. Трвења постоје и у вези православне дијаспоре, иначе значајног извора прихода коју Цариград хоће да изузме из матичних цркава и стави под своје окриље.

„Ова вавилонска пометња међу православцима јасно говори да су неке цркве прозреле да Цариградска патријаршија није одустала од својих источно-папистичких претензија. Да противно канонима и духу древних васељенских сабора организује скуп на Криту како би покушала да своје одлуке наметне другима. Али, намера патријарха Вартоломеја је пропала, пошто предстојећи скуп неће имати карактер свеправославног и његове одлуке биће ништавне у православном свету“, тврди за „Вести“ др Зоран Чворовић, историчар црквеног права.

У вези предомишљања Српске цркве он каже да то најбоље говори о њој самој.

„Након што је Московска патријаршија Цариграду пре отказивања упутила упозорење, и СПЦ је затражила одлагање сусрета на Криту, али је очигледно да је Београд преурањено истрчао са другим писмом Цариграду да делегација СПЦ долази на скуп. Или је оваквим потезом врх СПЦ хтео да покаже да је под великим утицајем патријарха Вартоломеја, иако су он и Цариградска патријаршија испостава Вашингтона у православљу“, објашњава Чворовић.

Р. Лончар / Вести

(Васељенска, 15. 6. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7L0



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

10 replies

  1. Na svim internacionalnim susretima su prisutne i tajne sluzbe ali to ne treba da ometa ekumenski duh zblizavanja sestrinskih crkava.

    Ono sto je vazno, to je medjusobno upoznavanje, postovanje i saradnja, razmena iskustava i definicija uloge crkve u savremenom drustvu.

  2. У ова 2 текста је одговорено У Пролазу…

    1) Прво-Други Цариградски сабор осудио артемите 861. године
    2) О лажи артемита да су се отцепили због јереси екуменизма

  3. Мислим да администрација сајта није требала затворити коменатре испод текста Наташе Јовановић о владици Јовану из простог разлога што су се начеле врло болне теме везане за православље.
    И ово је болна тема везана за овај скуп на Криту. Иако је СПЦ затражила одлагање, потпуно свесна да су одлуке које су припремане имале погрешну конотацију, делегација је ипак отишла на тај скуп. Али увек када постоје теме на којима се разилазе мишљења оне се свакако морају аргументовано претрести са што мање острашћености.
    Коментари испод текста Н.Јовановић јесу излазили из контекста самог текста али нису излазили из ширег контекста збуњујућих одлука које се морају бар расветлити…ако мислимо добро себи.

  4. Поштована Црна Мамба, глас народа је добро чути, али сложене се теме тешко могу расветлити испод текста на сајту. Волим да прочитам осврте људи који прате “Стање ствари” и својим коментарима допуњују чланке које уредништво објављује. Ипак, понекад се ствари сведу на препуцавање и мућење бистре воде, а не на расветљавање. Ми који смо дуже овде знамо да се уредништво ретко одлучује на “затварање” и да сваки пут то уради када се превише узбуркају страсти, а аргументи постану танки. Иначе, болне теме везане за Православље нису начете испод тог текста, има заиста занимљивих текстова и занимљивих полемика на “Стању”, погледајте (мислим да је ово прави драгуљ међу сајтовима који се баве сличним темама). Поздрављам Вас.

  5. @Јован Илијин
    Поштовани господине,
    Хвала Вам на појашњењу неких мојих недоумица. Нова сам на овом сајту кога сам пратила с времена на време и то везано за неке теме за које сам мислила да овај сајт има боље упућене ауторе текстова као и коментаторе. Што се тиче тема везаних за православље ту је овај сајт у врху. Тим је интересантније кад се поведе полемика са таквим ауторима и коментаторима. Ја волим добру полемику чак и кад ова прелази у “ћерање”. И то ћерање је индикативно и говори нам о “стању ствари” и стању свести тако да ја не мислим да није добро. Само се увреде и бесмислена мантрања до бесвести једних истих фраза не могу толерисати а све остало је прихватљиво.
    Е, сад, мало је безоразно са моје стране да ја говорим о томе која сам овде нова али, послушала сам Микшу и чекирала ову опцију да ми нови коментари везано за текст стижу на имејл и била сам пријатно изненађена аргументацијом.
    Толико за сад.
    С наклоношћу
    Црна Мамба

  6. Нека нам на добро буде! Пријатан дан и Вама и другим коментаторима.
    Р.Ѕ. Што се Крита тиче, још се нису сви кончићи одмрсили…

  7. Ако оставимо по страни теме Сабора, само учествовање и неучествовање представља судар два концепта:
    1. Бити присутан на тако важном догађају, учествовати у раду па га напустити или издвојити мишљење ако СПЦ буде сматрала да су закључци неприхватљиви, радна атмосфера лоша или се одлуке доносе под притиском
    2. Резолутно бити против и не кретати за Крит. То свакако доноси “корист” ако ценимо да је овакав Сабор штетан јер у старту урушава његов легитимитет (који је дефинитивно већ руиниран), али онемогућава СПЦ да буде на лицу места и процени шта се све иза брда ваља и учествује у разговору

    Са политичког становишта, некако ми је ближа опција један. Са црквеног, да напишем условно духовног, друга.

  8. Поштовани Микша, одличан коментар.

  9. Микша,
    Одличан коментар…и моје дилеме иду у том правцу..
    За Вас:

  10. Хвала вам обома… Будите ми бодрог духа, слободоумни у политици и чврсти у вери… До следеће размене мишљења:

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading