Сусрет Вучића, Скота и Давенпорта: Мали неспоразум великих пријатеља?

Јесу ли сусретом Вучића, Скота и Давенпорта, током којег није било ни куртоазних осмеха, смирене страсти између Београда, Брисела и Вашингтона или је свако остао при својим ставовима

alek-I-jaranai-1-strana

Кајл Скот, Александар Вучић и Мајкл Давенпорт (Фото: Фонет)

Разговор Александра Вучића са америчким амбасадором Кајлом Скотом и шефом делегације ЕУ Мајклом Давенпортом био је тежак и врло отворен. Током овог сусрета, уприличеног на захтев амбасадора САД и ЕУ, нико се, како сазнаје „Политика”, није чак ни дипломатски куртоазно насмејао. О чему се причало иза затворених врата, остаће непознаница, а после састанка издато је саопштење налик онима која јавност има прилике да чује после протоколарних сусрета западних амбасадора са представницима српског државног врха.

Баш као да се протеклих дана ништа неуобичајено ни забрињавајуће није дешавало на релацији Београд–Брисел–Вашингтон. Ипак, нешто важно се десило. Само дан пре састанка мандатара са двојицом амбасадора, „Политика” је од поузданих извора из српске владе сазнала да је Вучић отказао већ уговорене билатералне разговоре са највишим званичнима САД и ЕУ. То отказивање је најавило драматично захлађење у односима Београда са западним савезницима.

Према нашим информацијама, у Њујорку је Вучића чекао разговор са замеником помоћника америчког државног секретара Хојтом Брајаном Јиом и утицајном америчком амбасадорком у УН Самантом Пауер, док је у Бриселу 21. јуна требало да разговара са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Б. Чпајак, Ј. Церовина

(Политика, 13. 6. 2016)

Блиц: Разговори тешки, Скот се жалио на Шешеља

Разговор премиjера Aлександра Вучића са амбасадорима СAД и EУ Kаjлом Скотом и Mаjклом Девенпортом били су доста тешки и они су се растали без договора, пише данашњи „Блиц“.

Kако се наводи, у наjважниjим темама ниjе дошло до договора, и то пре свега на релациjи Вучић-Девенпорт, док jе доста више разумевања било код америчког амбасадора.

„Блиц“ подсећа да jе Скот, у разговору са шефом дипломатиjе Ивицом Дачићем, изразио забринутост поводом „у последње време, запаљиве политичке реторике у парламенту Србиjе, коjа превазилази дипломатске стандарде“, и да jе изразио уверење да ће се Влада „оштро супротставити и борити против ове штетне реторике“.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

„Скот jе ту пре свега мислио на испаде лидера СРС Воjислава Шешеља, коjи jе недавно за скупштинском говорницом рекао да jе лично Скот притискао Републичку изборну комисиjу и Републички завод за статистику, да jе утицао на изборне резултате и да се меша у државну политику, због чега га ‘треба елиминисати’“, пише „Блиц“.

Лист додаjе да ниjе мали броj оних коjи веруjу да Вучић, отказивањем састанака у Бриселу и Њуjорку, шаље поруку да би због притисака могао да размисли о томе да се више фокусира на сарадњу са Kином и Русиjом.

Посета кинеског председника Си Ђинпинга, а потом и долазак руског премиjера Дмитриjа Mедведева додатни су аргумент Вучићу, коjи примењуjе тактику вруће-хладно, исту ону каквом се служе његови партнери са Запада.

Вучић мудро користи тренутну атмосферу за маневрисање, преноси „Блиц“ изjаву политичког аналитичара Душана Jањића, коjи такође указуjе и да су састанци са европским и америчким званичницима одложени, а не отказани, и да од тога не треба правити скандал, пошто за то време траjу интензивни контакти на министарском нивоу.

(Танјуг/Искра, 14. 6. 2016)

Александар Вучић: У Брисел по формирању владе, у САД не идем

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић изјавио је да нема суштинских и стратешких неспоразума у односима са САД и ЕУ, да о одређеним питањима имају различита мишљења, али да је уверен да грађани знају да на најбољи начин штити интересе Србије и грађана. „Имао сам разговоре с челницима ЕУ током викенда, не делимо увек исте ставове и мишљење, то је дух и европска вредност да можете да поделите другачије ставове и мишљење, и задовољан сам што то могу, смем и хоћу да учиним, али се у 90 одсто ствари слажемо”, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће у Брисел путовати одмах по формирању нове владе, а у Вашингтон, рекао је новинарима у Влади Србије, овај пут неће ићи. „Ми настављамо сарадњу, а мој посао је да на професионалан и коректан начин сарађујемо и са једнима и другима”, рекао је Вучић, говорећи о јучерашњем састанку са амбасадором САД Кајлом Скотом и шефом делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпортом.

Александар Вучић (Фото Танјуг/Тања Валич)

Александар Вучић (Фото Танјуг/Тања Валич)

Каже да је то био отворен и пристојан разговор, те да је уверен да и они најбоље могуће желе Србији и грађанима Србије. „Ја о том разговору нисам ни званично, ни незванично рекао ни реч, не желим ни данас да говорим о томе… Часни људи никада не препричавају састанке тет-а-тет, а саопштења су нешто око чега смо се сви договорили. Ја сам издвојио једну реченицу, они више својих, ја сам се са тим сагласио”, рекао је Вучић.

„Што се тиче ЕУ пута Србије, Србија је на ЕУ путу, а да ли сваку појаву видимо на исти начин, не видимо, али вредност је да о томе можете отворено да говорите, мој посао је да штитим интересе Србије и грађана, а њихов да штите интересе ЕУ и САД”, рекао је Вучић. Према његовим речима, ти интереси се често подударају, некада не сасвим и нема истог виђења, али је то нормално.

„Мој посао није да будем било чији потрчко и да радим у интересу неког другог, већ грађана. Док сам жив и на овом месту, не кажем да су то људи чинили, али неће ме ни третирати као крпу”, истакао је Вучић и додао да су се његови саговорници према њему односили са пуним поштовањем, без иједне ружне и непристојне речи. По одређеним питањима, додао је, имали су другачија схватања, а он је поносан што, за разлику од других, може да их каже, јер тиме показује да не брине о себи, већ о грађанима и држави.

„Ми настављамо да сарађујемо. Мој посао је био и остаје да на професионалан и коректан начин сарађујемо и са једним и другима и то ћу да наставим”, рекао је Вучић и додао да ће по формирању владе ићи у Брисел на састанак са званичницима. „Нећу уопште ићи у САД, Србија жели најбоље односе и верујем да ћемо их имати. Немамо суштинских неспоразума. Једна од спорних ствари није Савамала, ту имамо слично мишљење, а око неких других имамо различито, али о томе не желим у јавности да говорим. „Грађани знају да на најбољи начин штитим интересе Србије и грађана”, рекао је премијер и истакао да су то људи који, уверен је, желе добро Србији.

Предложићу Игора Мировића за премијера Војводине

За председника владе Војводине предложићу Игора Мировића, изјавио је премијер Александар Вучић.  Он је на конфернцији за новинаре у влади Србије рекао да верује да Мировић има потребну енергију за тај посао, те да је неопходно да се органи у Војводини констуитуишу што раније, како би свако презузео свој део послова који нам предстоје . У том контексту, навео је, и Влада Војводине биће формирана наредне седмице.

Савамалом би да прекрију стварне, значајне резултате

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је медијско писање о рушењу објеката у Савамали у Београду и даље ударна тема само зато да би се „прекрили” и учинили мање видљивим стварни, значајни резултати његове владе. „Тешко би им било да пишу како је премијер лагао када је најављивао напредак Србије”, приметио је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је, одговарајући на питање новинара зашто је Савамала и даље тема број један у појединим медијима, а не, на пример, ММФ, рекао да ти медији не би имали шта да раде када не би о томе писали. Тешко им је да извештавају о ММФ-у, Светској банци и да кажу да сам рекао неистину, немогуће им је да кажу да ће раст бити 2,5 одсто, да раст неће бити најмањи у региону, већ да ће Србија бити друга, рекао је Вучић.

„Шта да радите, када неко остане без аргумената мора чврсто да се држи за нешто што му се чини да му је једини преостали аргумент”, рекао је Вучић. Премијер је поручио медијима да наставе да пишу о рушењу у Савамали јер ће власт показати, како је рекао, разлику у односу на „неке које су штитили деценијама и од којих су имали различите врсте добити”.

„Нама је циљ да се покаже истина, јер су они прећуткивали убиства. Није им сметало када је 86 објеката срушено од поштених људи, који то нису крали, пљачкали или рушили другима, као ови у Савамали”, рекао је Вучић. Он је нагласио и да у правној државни ништа не сме да се руши током ноћи као у Савамали и да ће то бити решено.

Највећи привредни раст у претходних 10 година

Међународни монетарни фонд ће 21. јуна званично повећати процену привредног раста Србије на 2,5 одсто ове године, што ће бити највећи раст за Србију у претходних десет година, изјавио је данас премијер Александар Вучић и изразио наду да ће у време мандата нове владе просечна плата у Србији бити 500 евра. Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће то бити највећи раст за Србију упркос мерама фискалне консолидације, што значи да је заснован на инвестицијама и извозу. Он је рекао и да се очекује да ће раст следеће године ићи и до четири одсто.

„То за обичне грађане значи, посебно уколико и следеће године будемо имали већи раст, веће плате, пензије, животни стандард, а тога не би било без храбрости грађана, који су подржали тешке мере, а не лака обећања”, рекао је Вучић. Он је навео да је Србија једна од најперспективнијих европских земаља, која корача ка својој будућнсоти. Вучић је навео и да су плате мале, али први пут су прешле 400 евра, те да верује да ће током мандата следеће владе моћи да дођемо и до 500 евра просечне плате у Србији.

ЕУ пут се не мења, мимо дневних прилика и личних односа

Премијер Александар Вучић поручио је да пут Србије ка ЕУ остаје стратешки пут, и не зависи од дневно политичких прилика, нити било чијим личним односима. Он је истакао да се стратешки правац Србије и политика не мења и да ће Србија наставити свој европски пут, али и одлучну сарадњу са Русијом, Кином и другим земљама. „Наша политика се не мења у складу са дневно политичким приликама, ни са било чијим личним односима и прати правац који доноси најбоље резултате за наше грађане”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је навео да Србија своју политику не мења у једном или два дана, наводећи да је та политика направљена тако да највише одговора интересима грађана Србије и земље. „Србија ће наставити свој европски пут, биће посвећена томе, али и своју одличну сарадњу са Русијом, Кином и другим земљама. То је нешто што је од великог значаја, јер говори о поузданости и сигурности и безбедности улагања у нашу земљу”, рекао је Вучић.

О платама и пензијама у септембру са ММФ

Већ у септембру ћемо са ММФ моћи да разговарамо о повећању плата и пензија, најавио је данас премијер Александар Вучић. „Ми овог пута нисмо покретали то питање у разговорима са ММФ, али верујем да ће грађанхи моћи да буду задовољни ако будемо наставили са добрим резултатима. У том случају могу да очекују дубљи џеп”, навео је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Додао је да је поносан на Србију и на грађане због свега што су урадили за непуне две године и поред поплава, суше, проблема у региону. „Успели смо да те резултате остваримо. Ако будемо имали снаге биће у западним уџбеницима проучавано да смо земља која је са најбољим могућим резултатима прошла кроз реформе ММФ”, навео је Вучић.

(Танјуг/Политика, 14. 6. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7KB



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading