ПЖВ: Андреј Ћилерџић – владика или бискуп? (видео)

СНИМАК СКАНДАЛОЗНОГ ОБРАЋАЊА СРБСКОГ ВЛАДИКЕ У ВИЋЕНЦИ

Октобра месеца прошле године, епископ аустријско-швајцарски Андреј је својству госта прихватио, како вели не из пуке куртоазије, позив за учешће на светском Синоду бискупа о „Призиву и мисији породице у Цркви и савременом свету“, а као осведочени присталица унијаства, под јаким утисицима своје „православне мисије“ у Ватикану изјавио је како је на њега дубоки утисак оставила култура општења и узајамног поштовања и респекта, и мимо заступаних различитих становишта бискупа о појединим питањима радног документа.

razinger_Andrej

На велику жалост свих православних Срба, владика се ту није зауставио. То што није пропустио прилику да се још једном „поклони папи“ и да похвали чињеницу што су папа и бискупи из читавог света издвојили три недеље „за овако важну тему“ и што верује да Синод уз учешће представника других хришћанских конфесија представља један корак унапред ка већем јединству Цркава, свакако није изненадило оне који знају чији је духовни потомак владика Андреј.

Возљубљено чадо владике Иринеја Буловића (перјанице крила СПЦ која је добрано загазила у јерес екуменизма и које нашу Цркву гура у раскол и унијатство), осведочени папољубац, је убрзо након посете Ватикану, на скандалозан начин проповедао у Цркви Св. Луке у Вићенци.

За превод кликните на СС у доњем десном углу видеа. На мобилним телефонима опција за укључење превода може бити другачија.

И опет на жалост православних Срба ни ту није стао. Наиме, ових се дана у дневном листу „Блиц“ појавила информација да је „заслугом“ овог владике, Српска православна црква у Швајцарској после четири деценије изгубила правни статус формалне Цркве и стављена је у ранг са сектама. Кршењем црквених и грађанских закона, неплаћањем пореза у износу од 100.000,00 швајцарских франака, злоупотребом печата и факсимила црквених званичника да би се докопао новца и банковног рачуна (на којем има више милиона еура), владика Андреј је показао да ивер не пада далеко од кладе.

Српски патријарх Иринеј се на задату тему нада да није све изгубљено, зна за проблем и труди се да га реши. Образац понашања већ познат када је патријарх СПЦ у питању – вајни Пастир. Док се патријарх труди да „реши новонасталу ситуацију“, владика Андреј је вероватно још под утиском из Ватикана када рече да се примећује да Франческо није само поглавар Римокатоличке Цркве, већ, пре свега, „Пастир заједнице у Риму“.

„Отсекли смо Латине од нас ни због каквог другог разлога, но зато што су не само шизматици, него су такође и јеретици. Због тога је потпуно неправилно ујединити се са њима“.

Св. Марко Ефески

Извор: BLIC online, youtube

Припремила екипа Фб странице «Православље живот вечни»


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7Co



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

39 replies

  1. Ружан је то, грчко-римског поријекла, израз “трибалски морал”. Али, настао је, како је често подсјећао Никола Милошевић, антрополошким испитивањем етичких судова афричких племена. “Добро је”, говорили су њихови представници, “када ми побједимо сусједно племе и отмемо њихове жене, лоше ако они побију нас и отму наше жене.”
    Тако је лоше када Блиц измишља проневјере правовјерних, а баш “кул-супер” кад измишља како ће СПЦ да изгуби статус правног лица у Швајцарској (који иначе и нема!) и то због тога што је владика Андреј, можмислит нобеловца за економију, утајио сиротим швајцарским порезницима неколико стотина хиљада франака.
    И томе свему је добар извор познати српски екумениста прота Драшко Тодоровић, који је прије 20 година отцјепио циришку црквену општину од тадашњег епископа Константина, под изговором да владика не разумије швајцарски “екуменски дух”
    Јесте, и клевета је “живот вјечни”, ама млого хрђав, братијо!

  2. Dobro, gospodine Aleksandre… ali poslusaste li Vi video (i titl??)
    ne poricem da bLJIc mozda jeste i izmislio proneveru, ali VIDEO NE LAZE??

  3. @ Гордана Сопрана
    Драга госпођо, послушао сам видео (виђео сам га и раније, није скривен, не скрива његов садржај ни владика Андреј у вијестима на сајту своје епархије). О том крсту владике Андреја можемо, штавише, треба да разговарамо.
    Но, нешто се данас много присјећам Николе Милошевића и његовог “Марксизма и језуитизма”: Ни један циљ не оправдава средство. Коришћење језуитских средстава неће допринијети циљу очувању чистоте предачке спасоносне вјере.

  4. @Aleksandar Zivkovic
    iskreno,ne verujem da ima ista da se diskutuje tu…. apostazija je apostazija, nazivanje “duhovnim ocem” latina (hajd da kazem i rimokatolika) od strane jednog Pravoslavnog (“Pravoslavnog”) episkopa nije u redu,a kamoli pozivati Srpski zivalj u dijaspori da se istom (latinu=JERETIKU) jave u slucaju duhovnih dilema i problema. Ne kazem to JA,VEC SVET OCI. to je to.
    p.s. u “podizanju” crkve Sv.Luke u Vicenzi sam i JA LICNO ucestvovala,i to davnih 1997-8,kada se “moralo” latinima “podilaziti” da bi nam davali prostoriju za vrsenje Liturgije. Sada je ta ista crkva zakupljena na 99 god,sto znaci,zaista nema potrebe za ikakvim podilazenjem latinima,osim ako ti (mu) to LICNO NE GODI.
    “Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što zatvarate carstvo nebesko od ljudi, jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi hteli.” (Mt.23)

  5. Марко Ефески је Папу Евгенија називао најсветијим оцем… Шта има лоше у томе?

  6. @ Гордана Сопрано
    Дивно је чути глас из Вићенце. Благодарим од срца. Дао Бог да га чује и владика!

  7. @Marko Radakovic
    „Отсекли смо Латине од нас ни због каквог другог разлога, но зато што су не само шизматици, него су такође и јеретици. Због тога је потпуно неправилно ујединити се са њима“.
    Св. Марко Ефески

  8. Ако хоћеш да се упознаш са житијем Светог Марка Ефеског овде можеш то учинити:

    https://www.youtube.com/watch?v=_MXqPSDtAbg

    „Отсекли смо Латине од нас ни због каквог другог разлога, но зато што су не само шизматици, него су такође и јеретици. Због тога је потпуно неправилно ујединити се са њима“.
    Св. Марко Ефески

    Свети Марко Ефески:
    “Што се тиче онога што вам је заповеђено од Светих Апостола стојте, држите се чврсто предања која сте примили, и писана и преданих вам усменом речју, да не би били лишени ваше чврстине, ако постанете заведени обманама безаконих. Нека Бог, Који је Свемогући, учини да и они познају своје заблуде; и избављајући нас од њих, као из лошег семена, нека нас уведе у Своје житнице као чисто и корисно жито, у Господу нашем Исус Христу, Коме припада слава, част и поклоњење, са Његовим Оцем, Који је Беспочетан и са Његовим Свесветим и Благим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.”

    Молитвама Светог Марка, Христе Боже наш и Светих Твојих Отаца, Учитеља и Богослова, сачувај Цркву Твоју у Православном исповедању и доведи многе у познање Истине, у векове!

  9. @Гордана Сопрано
    Када се размишља о томе што је свети М. Ефески рекао за Латине, онда треба узети и у обзир шта је пре тога говорио и радио. Он је љубио руку папи Евгенију (не сећам се који број), јер су пре тога паравославни били присиљавани да љубе папучу папи. ОНда је цариградски патријарх преко посланика поручио папи да то они неће радити. И зато је само он љубио папу у образ, а други митрополити и владике (укључујући Марка) и руку папи. И то пише руски архимандрит. Ја сам негде на интернету видео: Труд архимандрита Амвросия (Погодин) «Святой Марк Эфесский: «Взаимное приветствие между греческим духовенством и Папой состояло в том, что Папа обменялся целованием с Патриархом, в то время, как другие греческие епископы, обменявшись лобзанием с Папой, после сего поцеловали его руку». Како је онда Марко њему љубио руку? А ако се прочита његов поздравни говор папи (има негде преведено на србском), тамо га назива све светим именима, каже и да је наследник апостола и да треба да прихвати источне који су одељени.
    Ето, госпођо, ја мислим да морају да се читају и једни и други текстови. Садашњи владика Иринеј Буловић је писао да су Маркове намере око уније биле искрене и да је он и радио на томе. Зато се ваљда и клањао папи и љубио руку као владика Лаврентије…

  10. @Марко Радаковић

    “Садашњи владика Иринеј Буловић је писао да су Маркове намере око уније биле искрене и да је он и радио на томе. Зато се ваљда и клањао папи и љубио руку као владика Лаврентије”

    ”Конац /крај/ дело краси!” – народна поука!

    А у случају Св. Мрка Ефеског – крај Његовог дела је: НЕПРИХВАТАЊЕ УНИЈЕ!!!
    Ето, нека горе поменуте владике следе Марка Ефеског, па ће и њихов крај бити
    исти : НЕПРИХВАТАЊЕ УНИЈЕ!!!
    У прилог реченом нека нам послужи и Јеванђелска прича о ”блудном сину”.

    Јеванђелска прича о ”блудном сину” више него јасно говори шта и како треба да уради БЛУДНИ СИН – РИМОКАТОЛИЧКА ЦРКВА, и ту нема места никаквим врдањима.
    Па, неће ваљда Отац и Њему верни Син – Православна Црква – преговарати и “усаглашавати” ставове са ”БЛУДНИМ СИНОМ”, а онда их, “демократском већином”, на архијерејским /читај: архијеретичким/ саборима усвајати прегласавањем?!
    Сви они појединци – лаици или великодостојници – Римокатоличке цркве, добри и разумни људи, могу, по избору сопствене воље, прећи у ПРАВОСЛАВЉЕ, и радо ће бити прихваћени од Православних, који својим примером живљења најбоље сведоче, показују и доказују да су верни синови Оца небеског, до 1054. и после тога, све до данашњих дана, тако да су било каква преговарања /јавна или тајна/ сувишна и беспотребна.

    Румунски СТАРАЦ АРСЕНИЈЕ ПАПЧОК, вршњак пок. Патријарха Пвала –
    ликом и делом – каже да се са РИМОКАТОЛИЦИМА МОЖЕ ПРЕГОВАРАТИ САМО УКОЛИКО ХОЋЕ ДА СЕ ВРАТЕ У ПРАВОСЛАВЉЕ, и ни у ком другом случају.
    Да је са њима добро бити, давно би то, пре нас, учинио и Свети Сава. Али, то
    није учинио јер је схватио богубност таквог дела – ИНИЈАЋЕЊА СА КАТОЛИ-
    ЦИМА и свим осталим, из њиховог чокота изниклим, јересима и сектама!!!

    Драган Славнић

  11. @ Драган Славнић
    Лепо сте приметили да “Конац дело краси!“, али се зато морају узети у обзир и првобитне намере св. Марка као и његово одбијање уније.
    Мени смета када неки ревносни нападају еп. Лаврентија и његове свештенике што љубе руку папи. Да ли су они прихватили унију? Нису. Па зашто толика галама? Такође, имају снимци где Алфејеви свештеници љубе руку папи, а овог архијереја после нападају за јерес. А ни он није прихватио унију. Ни патријарх Кирил који је по Путиновом одобрењу срео папу Фрању није примио унију.
    Преподобни Јустин Ћелијски је критиковао екуменизам, али је био у заједници са екуменистом, патријархом Германом.
    Тако је и Свети Сава писао папи, називао га најсветијим оцем, сапрестолником светих апостола и издејствовао круну од њега за брата Стефана, који је признао оданост папи. Сава није на православље обратио ни свог рођеног брата Вукана.
    Иначе, патријарх Михаило, који је анатемисао 1054 римску јерес, доживео је бродолом и удавио се у мору.
    Према томе, ја не схватам сву ову буку и покушај прављења раскола око наредног сабора и викања како су јеретици патријарси Кирило и Иринеј, јер, како сте ви добро приметили: “Конац дело краси!“

  12. Унија није прихваћена, а то је тај ”КОНАЦ /КРАЈ/ КОЈИ ДЕЛО КРАСИ”!
    Патријарх Герман је потписао то што је потписао, под присилом комуниста,
    а под чијом то присилом чине садашњи екуменисти?
    На жалост, то чине по својој слободној вољи – САМОВОЉИ!
    Отац Јустин Ћелијски није никако могао бити у расколу са патријархом Германом, јер обојица нису одступили ни за јоту од СВЕТООТАЧКОГ ПОРЕТКА
    БОГОСЛУЖЕЊА, за разлику од данашњих екумениста који хоће насилно да
    промене тај поредак и ”приближе” га римокатоличкој миси!
    Дакле, Отац Јустин Ћелијски и патријар Герман су били у ЛИТУРГИЈСКОЈ
    ЗАЈЕДНИЦИ /САБОРНОСТИ/, будући да су Обојица служили Литургију на начин
    као и Њихови преци!
    Дакле, није било ЛИТУРГИЈСКОГ РАСКОЛА, ни међу Њима нити са Њиховим прецима, за разлику од данашњих новотараца!
    А што се тиче ”буке” која се подиже око наредног ”САБОРА” /ПО ДЕЛЕГАТСКОМ,
    А НЕ СВЕТООТАЧКОМ САБРАЊУ КАО НА ПРЕДХОДНИХ 7 ВАСЕЉЕНСКИХ
    САБОРА/ треба следити ону народну:
    ”БОЉЕ ЈЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ”

    Драган Славнић

  13. Само једно просто питање имам за тебе човече:
    Да ли си ти нормалан?

    Свети Марко Ефески никада није био екумениста!

    Кажу да је та реч некада имала једно сасвим друго,хришћанско значење,а данас реч екуменизам има само једно значење:Свејерес!

    Иначе,било каква унија између Истиске Цркве и јеретика није могућа…Могуће је само њихово покајање и присаједињење Цркви,за шта се Свети Марко Ефески и залагао,не правећи било какве компримисе са истином,нити сматрајући римокатолике црквом,а о чему говори и овај текст:

    http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/istinski_ekumenista.htm

    Тако да мање мудровања,а више Истине брате и све ће бити добро.

  14. @Ђорђе
    Да Марко није био екумениста, он не би ни ишао у Фиренцу, а сигурно не би оваквим речима поздравио папу и позвао га да источне заблуделе овце поврати у тор:

    “Данас је почетак радости читавог света! Данас духовни зраци васељенског сунца излазе за читав свет. Данас удови Тела Господњег, који су раније били раздељени и раздвојени током многих векова, хитају ка узајамном јединству! И неће страдати Глава – Христос Бог – да буде над раздељеним Телом, и Љубав не жели одузети од нас окове љубави! Због тога Он те је подстакао, тебе који си први међу Његовим свештенослужитељима, да нас позовеш овамо, и покренуо је најпобожнијег нашег императора да те послуша, а такође је учинио да наш пастир и патријарх заборави старост и дугогодишњу слабост, а нас, пастире који се налазимо под њим, са свих страна је сакупио и учинио да се одважимо на дугачак пут и на море и на остале невоље. О, зар није очигледно да је ово учињено силом и судом Божијим и да ће резултат такође бити добар и богоугодан, као што се већ унапред примећује? Дакле, Свјатјејши Оче, прими децу своју која ти долазе издалека са Истока: загрли њих, која су била раздвојена током много времена, исцели оне који су пали у забуну”.

  15. @Драган
    Богослужење никада није било једнообразно. То је, морам да вам кажем, једна глупа идеја која се јавила у новије време. Јер и сам Свети Сава је мењао богослужење и реновирао типике. Другим речима, био је новотарац. Преподобни Јустин је не само превео текст литургије, него унео и избацио одређене ствари. Он не би имао потребе за тиме да је богослужење било једнообразно.
    Ево само једног примера: Свети Сава није рецитовао тропар “Трећег часа”, јер је он ушао у употребу неколико векова после њега, а убацили су га Руси да би ојачали њихову позицију у расправама са римо-католицима око епиклезе. Јустин је оставио на слободу да га чита ко хоће, или не чита ко неће. И како је сада то наше богослужење “по Светом Сави” ако читамо тропар “Трећег часа”?
    Ми чак ни не постимо као С. Сава, јер он није знао за Богородични пост. Он није постојао у његово време.
    Видите, дакле, да та халабука “превентивног типа”, како ви велите, је неутемељена, а и штетна јер се подгревају само страсти и убацују у ватру људи који не знају ништа о теологији?
    На то ја упозоравам, јер треба да видимо крај тих дела, како сте ви лепо рекли. Јер ја, најискреније, сумњам да Путин и Кирило су издајници православља и да желе да нас потчине папи.
    Ја лично мислим да ни ви не верујете у такву заверу, јер видим да сте патриота. Само се не слажем са том превентивном хајком.

  16. Мени као лаику није познато да су Свети Сава и Свети Јустин Ћелијски вршили
    измене у служењеу Свете Литургије, то сада сазнајем од Вас, на чему се захваљујем.
    Али, те измене су биле незнатне и нису биле у функцији приближавања унији
    са Ватиканом, за разлику од ових садашњих новотараца који то нескривено и
    дрско манифестују, зар не?
    Осим тога, непримерено је стављати у исту раван Светог Саву и Светог Јустина
    Ћелијског са данашњим новотарцима, који ни изблиза немају ту СВЕТОСТ ЖИВ-
    ЉЕЊА као већ поменути Свети Оци.
    Како је могуће да тако олако новокомпоновани новотарци прелазе преко муче-
    ничке смрти Светог Патријарха Варнаве због Његовог противљења унији са Ва-
    токаном?
    Како је могуће вршити измене у служењеу Свете Литургије, када знамо да су
    све жртве Првог, Другог и овог последњег рата /”Милосрдног Анђела”/, а броје се
    на више милиона, са нама у ЛИТУРГИЈСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ, ЈЕДИНСТВУ И САБОРНОСТИ, те да би било кава промена значила само ЛИТУРГИЈСКИ РАСКОЛ ПРЕДАКА И ПОТОМАКА.
    Ко и зашто свесно ради на томе?
    То је, такође, део специјалног рата који се води против нас, Православних Срба,
    само сада неубојним, виртуелним, програмским средствима и методама, као
    наставак ”Милосрданог Анђела”.
    То је та измена свести и преумљење које се мора извршити над Православним
    Србима – да им се убије свака веза са њиховим прецима, а та нерскидива веза
    се још држи само ПРЕКО ЛИТУРГИЈСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, ЈЕДИНСТВА И САБОРНОСТИ.
    Ми смои већ физички ”меко” окупирани и покорени, само треба још то учинјити
    и на духовном плану, и онда смо потпуно и апсолутно покорени!
    Због тога је ПРАВОСЛАВЉЕ НЕПРИЈАТЕЉ БРОЈ 1 ЗА ”НОВИ СВЕТСКИ ПО-
    РЕДАК”, по речима Антихристових претеча – Карла Билта, Збигњева Бжеж инског Мадлен Олбрајт, Данијела Сервера…
    Против нас се води тзв. кибернетски, информацијски, програмски, неокортикални… рат, не би ли нас и духовно потпуно поробили.
    Дакле, промена шеме, обрасца, начина … служења Свете Литургије није и не
    може бити само ствар теолога, препуни знања /”ЦИТАТЛИЈА” и ”ФУСНОТЛИЈА”,
    а без имало УМЕЋА ПРИМЕНЕ ТОГ ЗНАЊА – СВЕТОГ ЖИВЉЕЊА.
    Зато су њихове речи само празан прапорац који звечи и ЗАЛОГ СТИДА ПРЕД
    ЉУДИМА И ГРЕХОТА ПРЕД БОГОМ ЈЕР НИСУ – ДЕЛОМ ПОТВРЂЕНЕ!

    Драган Славнић

  17. @Драган Славнић
    Поштовани Драгане,
    документовано је и постоје студије на србском да су и Свети Сава и Свети Јустин Ћелијски вршили измене у служењу Свете Литургије. Ипак, и поред тога, те измене нису биле увек велике, али наравно нису ни биле, како добро примећујете «у функцији приближавања унији са Ватиканом», јер би то било непримерено. Свети Сава је имао присне односе са Ватиканом, тако да им је поклањао иконе, мошти, црквене сасуде и боравио у њиховим манастираима, и да не помињем његову улогу у добијању прве србске круне за свог брата.
    Иначе, како сведоче и студије водећих србских историчара, Немањићи су имали више него добре односе са Ватиканом, а и тесне сарадње, па су чак некада ратовали са њима или самостално и против православне Византије. Али, то је политика… Не значи да су били унијате.
    Увек је постојао тај антагонизам Истока и Запада који се преламао на нашим просторима. Још од 9. века. И ту су се стране јако брзо мењале. Дојучерашњи непријатељи су постајали пријатељи и обратно.
    Велико зло, ако говоримо о простору «Југославије» десио се погромом Срба од стране Хрвата, тако да смо ми поистоветили све римокатолике са њима, а то једноставно није тачно. И у тој атмосфери су писали светитељи Николај и Јустин. Тешко је било да се види икаква добронамерност Ватикана, али су зато ова двојица сарађивали са Англиканциа, мада се испоставило да су управо британске службе биле наши највећи непријатељи. Само су добро сакрили трагове.
    Према томе, по себи се разуме да политике Немањића и на другој страни Николаја, Јустина, Никодима Милаша не могу да буду једнаке. Односи снага и целокупна ситуација су били другачији. Зато је историјски погрешно када неко поистовећује ове политике.
    Много је овде лоше крви… Ја лично не подносим Билта, Клинтоне (надам се да ова вештица неће постати председник), Олбрајтови, Холбрука итд., али се са њима једнако сусрећу и «екуменисти» и изопштени владика Артемије, који се сусретао и са Руговом. Тешко је поверовати да је смењен у једном моменту јер није хтео да прими Вокера, ако не грешим да је он у питању. Јер Бил Клинтом и Медлин Олбрајт сигурно нису мањи мрзитељи Срба од Вокера.
    Да видимо крај дела. Вероватно нећемо дуго чекати. А пре тога да се не галами. Тако каже отприлике и ђакон Ненад Илић који је трезвени националиста.

  18. @Марко Радаковић
    Поштовани, ово вреди послушати, осим ако се и овај прилог не подведе под:
    ”А пре тога да се не галами”!
    Било би корисно да ово отслуша и са Ваше стране поменути ђакон Ненад Илић!
    ГАЛАМЕ НЕВАСПИТАНИ, УЛИЧАРИ, НЕКУЛТУРНИ…
    А да ли овима и оваквима може припадати и блаженопочивши Епископ Данило
    Крстић, јер сада ”емитован” овај прилог на ”Стању ствари”, такође се може под-
    вести под Ваш и став и мишљење ђакона Ненада Илића:
    ”А пре тога /”Сабора”/ да се не галами”.
    Инетерсантно је запазити да се овај ”Сабор одржава баш 26.о6.2о16 – у знаку
    3/ТРИ/ ШЕСТИЦЕ?!
    Такође, интересантно је и место одржавања – КРИТ=ТРИК!!!
    Због тога, може се слободно рећи да је ово: ”КРИТ/ТРИК!/ САБОР”!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=E0k3AVzLMp0

    Драган Славнић

  19. @Драган
    Ја сам познавао владику Данила и имао безброј сусрета са њим, чак и када је отишао у Мађарску. Он је био антиекумениста. Али су то времена још блиска Јустиновим. Иначе, Данило је имао мноштво пријатеља из РКЦ, а један од њих га је научио и грегоријанско певање. Ја сам га слушао више пута како га је изводио са поносом. Данило је докторирао на Харварду код прослављеног екуменисте, протојереја Георгија Флоровског.
    Морам да признам да ми ово Крит-трик изгледа детињасто. Можете да жонглирате речима, али то ништа не значи. Јер са Крита имамо (житијски извор) као епископа Лазара кога је Христ васкрсао, св. Мирона чудотворца, као и св. Андреја чији се канон пева у току великог поста. Дакле, то острво није неко место где је Бог рекао лаку ноћ…

    Смешно је и датум сабора (666) повезивати са антихристом. Јер 26. јун:

    363. — Римски цар Јулијан (непријатељ хришћана, познат као Апостата) је убијен током повлачења из Сасанидске Персије, а на римски престо ступио Јовијан, једини римски цар рођен у Сингидунуму (данашњем Београду).
    1690. — У Београду, на Калемегдану, одржан велики српски народно-црквени сабор на којем је одлучено да се прихвати позив аустријског цара Леополда на заједничку борбу против Турака, али са територије Угарске.
    1848. — У Румунији, гувернер револуције у Букурешту ослободио Роме ропства.
    1867. — Са Београдске тврђаве скинута турска застава, која се четири века вијорила над градом. Три месеца раније Турци су предали кључеве Београда кнезу Михаилу Обреновићу, али је наБеоградској тврђави поред српске остала турска застава.
    1877. — У ослободилачком рату Србије и Црне Горе против Турске (1876-78) Црногорци су код Спужа потукли турску војску коју је предводио заповедник Скадра Сулејман паша.
    1881. — Српски кнез Милан Обреновић закључио са Аустроугарском “Тајну конвенцију”. За узврат је добио подршку у проглашењу краљевине и независност Српске православне цркве од Цариградске патријаршије.
    1960. — Бивша француска колонија Мадагаскар је стекла независност као Малгашка Република
    1977. — Афричка држава Џибути стекла је независност после 117 година француске владавине.
    1991. — ЈНА је кренула у акцију у Десетодневном рату да спречи одвајање Словеније од СФРЈ.
    Рођен
    1869. — Владимир Димитријевич Ласкарев, српски геолог и палеонтолог руског порекла.
    1892. — Перл Бак, америчка књижевница, нобеловка.
    Умрли
    363. — Јулијан, послењи римски цар одан паганској вери.
    1541. — Франциско Пизаро, шпански освајач.
    1810. — Жозеф Мишел Монголфје, француски проналазач.
    1836. — Клод Жозеф Руже де Лил, француски официр, аутор „Марсељезе“. (* 1760.)
    1905. — Јанко Веселиновић, српски писац. (* 1862.)
    Празници и дани сећања
    Међународни дан против злоупотребе дроге и трговине људима
    Међународни дан за подршку жртвама насиља
    Српска православна црква слави:
    Свету мученицу Аквилину
    СВЕТОГ ТРИФИЛИЈА – ЕПИСКОПА ЛЕКВУСИЈЕ КИПАРСКЕ
    Свету Ана са сином Јованом

    Сигуран сам да се блаженопочивши владика Данило не би сложио са оваквим кабалисањем. Јер имамо и позитивних и негативних догађаја. А датум почетка сабора се поклапа са слављењем СВЕТОГ ТРИФИЛИЈА – ЕПИСКОПА ЛЕКВУСИЈЕ КИПАРСКЕ. Да ли треба да укинемо спомен на тог свеца?

    Због опреза, кажем, не треба букати око овог сабора. Јер ниједан сабор, па ни они васељенски, се нису састали у миру. И имали су своју опозицију. Али, ми да будемо разумнији и благонаклоњенији.
    Свако добро, г. Славнићу!

  20. @Марко Радаковић

    Хвала на Вашем труду за написане датуме, али Ви ништа не рекосте на изјаву
    Епископа Данила /није волео да се ословљава са ”владика”, објашњавајући да је то само титула, а чин је епископ/ из приложеног прилога.
    Ето, случајно или не, и моја маленкост је имала прилику да врло често буде у
    близини епископа Данила и слуша његове поуке, било у храму, код Њега у
    патријаршијској згради или на неком другом месту.
    Када је насилно уклоњен са катедре Богословског факултета, одузето му је право да предаје, не дуго после тога, због стреса, доживео је мождани удар.
    Имао сам прилику да га посећујем у болници и пратим Његов опоравак, захва-
    љујући околности што је прихватио извесне терапије од стране једног мог доброг, вишегодишњег пријатеља.
    А како би одреаговао на поменути ”САБОР”, не треба нагађати, пошто се то
    недвосмислено чује из Његове изјаве, коју Ви, врло спретно, извбегвате да ко-
    ментаришете.
    Ваша опаска за неосновано повезивање датума одржавања ”САБОРА” са
    антихристовим кодом – 666 имала би смисла само када предмет тог ПРАВО-
    СЛАВНОГ САБОРА не би била и УНИЈА СА ВАТИКАНОМ.
    Овако, нема смисла набрајати исте датуме из Историје, јер ни један од побројаних нема никаве везе са унијом Православних и Римокатолика /Ватикана/.
    Такође, и само место одржавања – КРИТ=ТРИК не може се односити на већ
    горе поменуте датуме, осим, како рекох, само на овај тзв. САБОР који само
    по својој сценографији и костимима подсећа на САБОР, али суштински – по садржају, у порођењу са предходних 7 васељенских сабора – јесте ТРИК – ПРЕВАРА ЗА ПРАВОСЛАВНЕ, да се ”жедни преведу преко воде”.
    Ето, шта се ту може, када у србском језику имате ону народну:
    ”СВАКА РЕЧ ИМА РЕП”.

    Драган Славнић

  21. @Драган
    Желео бих, пошто нисам упознат са овим: “насилно уклоњен са катедре Богословског факултета, одузето му је право да предаје, не дуго после тога, због стреса, доживео је мождани удар”, да то документујете.
    Такође да документујете да је предмет сабора унија са РКЦ. За обе ствари вас молим да дате документа, не кулоарске приче или нешто што је подложно оваквој-онаквој интерпретацији. Ми имамо публикован план овог сабора, и у њему се не говори о унијаћењу. Ако имате нека друга документа, дајте нам их. Молим вас да ми не замерите на инсистирању, јер знам да сте истинољубив човек, а све то је подложно верификацији кроз документа. Ове пошалице 666 и крит-трик, су као неки уметнички елемент, и не замерам вам на томе, али ме интересује да ми верификујете ове две горе изнете тврдње.

  22. @Марко Радаковић
    “…јер знам да сте истинољубив човек, а све је то подложно верификацији кроз
    документа.”
    Ако тражите од мене писани докуменат о свргнућу владике Данила са једне од
    катедри као предавача на Богословмском /Теолошком/ факултету, онда сам ја
    погрешна адреса – за писана документа.
    То можете потражити у архиви тог истог факултета, ако имате искрене намере
    и жеље, као ништа мање истониљубивији човек од моје маленкости.
    Иситине ради, макар само покушајте.
    Хвала Вам ако то и урадите!
    Али, осим писаних докумената, за верификацију су довољна и усмена сведочења.
    Рецимо, тога дана, када је Владика дошао на предавања, по устаљеном распо-
    реду часова, у учионицу, слушаоницу или салу / Богословског факултета ,тада
    стара зграда у Ул. Краља Петра – тада 4. јул /, пуну студената, дошао је извесни
    господин, административац са факултета, и јавно му саопштио – ПРЕД СВИМ
    ПРИСУТНИМ СТУДЕНТИМА – ДА ОН ВИШЕ НЕМА ШТА ТУ ДА ТРАЖИ…
    Дакле, сви присутни студенти, и пред Богом и људима су – СВЕДОЦИ за горе
    речено, о свргнућу, уклањању Владике Данила са Богословског факултета.
    Шта мислите – да ли је то довољно ”верификујуће”?
    Чудиме да и Ви не знате за тако што, а предтсвљате са као добар познавалац
    пок. Владике Данила.
    Валадика је мирно, монашки, прихватио, с ногу, то саопштење, као послушање и удаљио се.
    Тај догађај је и лично посведочио Владика мојим пријатељима док је био на опоравку у Болници за кардиоваскуларне болести ”Др Драгиша Мишовић”, у
    Сокобањској улици.
    После Његовог упокојења, имаоа сам прилике да у два наврата, са горе поменутим пријатељем, одем у посету код родбине Владике Данилаи з Новог Сада, и чујем исту причу.
    Од мене толико.
    А што се тиче докумената о унијађењу, и за то је моја маленкост погрешна
    адреса.
    Кажете: ”Ми имамо публикован план овог сабора, и у њему се не говори о унија-
    ћењу.”
    То је у публикованом делу, а шта је у оном који није публикованм, оном делу
    који су утаначили патријарх Кирил и папа Франциско – Фрања, ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА.
    Ако је све по Богу и људима, чему онда та тајновитост?!
    Осим тога, сам патријарх Иринеј је већ то наговестио, изјашњавајући се како је
    за Њега ”ЕКУМНИЗАМ РЕАЛНА ИДЕЈА”, и да Он нема, лично ништа протви тога да папа посети Србију?!
    У своје време, комунисти су говорили: ”ПРОЛЕТЕРИ /КОМУНИСТИ/ СВИХ ЗЕМАЉА – УЈЕДИНИТЕ СЕ!”, а данашњи ЕКУМЕНИСТИ – ”то исто само мало
    другачије”: ”ЕКУМЕНИСТИ СВИХ ЗЕМАЉА – УЈЕДИНИТЕ СЕ!
    Као што видите знак једнако се може ставити и између КОМУНИЗМА и ЕКУМЕНИЗМА !
    У време комунизма подобни су били само КОМУНИСТИ, а у време екуменизма
    подобни су само ЕКУМЕНИСТИ, а, на несрећу Владике Данила, посведочено
    од Њега самог /у прилогу који Ви избегвате да коментаришете/ Он није
    био ЕКУМЕНИСТА!
    Ето, и Он је у прилого сведочи да је папа Павле Први отрован, а не прилаже
    никакав писани документ о томе, па веровтно, и због тога, Ви избегавате да то
    коментаришете.
    Да је жив, није искуључено да би се и од Њега тражило -”инсистирало” да то
    потврди неким писаним документом.

    Драган Славнић

  23. @Драган Славнић
    Поштовани, мислим да сте ипак нешто погрешно разумели. Ја сам завршио БФ пре него што је тамо в. Данило почео да предаје. Сигурно бих чуо за сличну ствар. Јер знам да је било проблема око превода и публиковања његове дисертације на срБском, јер се једном владици Данило није допадао. И то нема никакве везе са екуменизмом.
    Даље, да се десило “избацивање” сигурно би млади православни публициста, Владимир Димитријевић, који се такође дружио са в. Данилом, написао нешто о томе. Негде на интернету би то било записано.
    Данило је отишао у пензију као професор, као што је отишао и Амфилохије Радовић (нико га није скинуо, а није тражио ни да буде емеритус). Владике у СПЦ не иду у пензију, професори БФ иду. Дакле, цела прича је измишљена, па сам вас ја молио да дате неки документ, или пак нешто са интернета што би потврдило ту причу.
    Што се тиче сабора, ту смо на супротним позицијама, јер ви мислите да су Путин и Кирило непријатељи православља. Ја мислим супротно. Зато је добро да сада ставимо тачку на ову дискусију, јер ви слободно можете да верујете у теорије завере, али не и да исте потврдите писаним трагом.
    Свако добро!

  24. @Марко Радаковић
    26.06.1991. су по наредби Хрвата Анте Марковића, премијера СФРЈ, послати ненаоружани голобради младићи припадници ЈНА, претежно срБске националности, у Словенију као глинени голубови да их ликвидирају словеначки територијалци!
    Нечасно је у вези са екуменистичком пошасти помињати овај, по срБску младост, трагични датум!

  25. @Мирослав Анђелковић
    Нисте разумели поенту око датума са 666. Ја једноставно не верујем у хороскоп, па сам зато и навео више догађаја који су се одиграли на 26.06, а који су и добри и лоши. Дакле, не може се рећи да је нешто што ће се десити 26.06 сигурно бити лоше… Г. Славнић је разумео поенту па није више инсистирао на овом.

  26. @Марко Радаковић
    Нисте ни Ви разумели моју поруку!
    Она је између редова!
    Хајде да је само наговестим: Ми, Срби, екуменићемо (братимићемо) се са свим својим крвницима, без обзира на њихову трајно неутољиву жеђ за крвљу Срба и осталих православаца!
    На страну Ваша темељна грешка: у датуму 26.06. (1991.) се не налазе три шестице!

  27. @Мирослав Анђелковић
    Поштовани, нагласак је био на 26.06, а не само на бесмислемом повезивању са 666. Јер су горе наведени само неки датуми са 26.06, а многе године не садрже и 6 у себи. Неке да. Али, по тој логици, можемо да проверавамо и 06.06 у свим годинама које садрже шестицу. Нпр. 06.06. 1966 или 1863 или 1768 итд.
    Дан отварања сабора, пошто је на Кипру, узет је због СВЕТОГ ТРИФИЛИЈА – ЕПИСКОПА ЛЕКВУСИЈЕ КИПАРСКЕ! Као што би се у Црној Гори, да се у Никшићу састаје сабор, одабрао дан св. Василија острошког (12 мај).
    Можда масони славе св. Трифилија, мени то није познато…
    Нико вас не тера да се екуменишете. Не знам ни да ли сте православац, јер би у том случају морали бити крштени у вашој цркви па онда да екуменишете. Ако постите 4 поста, причешћујете се 4 пута годишње и исповедате грехове вашем свештенику, онда сте активни православац па можете да говорите о екуменизму и да критикујете руског патријарха. Вероватно сте ви бољи православац од њега…

  28. @Марко Радаковић
    Поштовани,
    Хе, хе…
    Екуменцима, кад понестане аргумената, онда опоненту траже крштеницу на увид.
    Нисте ни мало оригинални!
    Ту фору на Стању је давно пре Вас примењивао „отац” Ђуровић!
    По замени теза сте му слични!
    Такве Ватикан једва чека!
    Можда Вам се и докторат догоди у Риму.
    Придружите му се!
    Још сте Ви зелени за умишљеност (гордост) коју снажно исијавате и која је у великој несразмери са Вашом младошћу…

  29. @Мирослав Анђелковић
    Аргументи су вам били изнети, а о осталоме не знам шта говорите. Ја могу вас да схватим и да сте комуниста, и да сте усташа, четник итд., али ако говорите о јединству цркве, онда је природно да будете православац. Овако можете да причате као световњак. Тако је и Тито одвојио македонску цркву, прогласио црногорску и муслиманску народност и све су то проблеми који су нерешени. Ви, дакле, можете да будете атеиста, ја вам то не замерам, али не можете да будете већи православац од патријарха Кирила или В.В. Путина, јер су они активни у вери. Овако изгледате неозбиљно…

  30. @Марко Радаковић
    Заплели сте се са заменама теза као пиле у кучине!
    То је недостојно једног вероучитеља!
    Шта ћете, ако Ваши ђаци прочитају ово Ваше веберовско врлудање?
    Где сам ја поменуо Крила и Путина?
    И да знате: кад се „трудите” да са саговорником не будете на per tu, онда се подразумева да се заменица Ви у свим изведеним облицима пише великим словом…

  31. @Марко Радаковић

    @Мирослав Анђелковић
    ” Нисте разумели поенту око датума са 666. Ја једноставно не верујем у хороскоп, па сам зато и навео више догађаја који су се одиграли на 26.06, а који су и добри и лоши. Дакле, не може се рећи да је нешто што ће се десити 26.06 сигурно бити лоше… Г. Славнић је разумео поенту па није више инсистирао на овом.”

    Зашто помињете моје име, ако сте пре тога, у једном од предходних коменатара,
    рекли: ”Зато је добро да сада ставимо тачку на ову дискусију…” / 21. мај 2016. у 13:21/
    Ја сам то испоштовао, а Ви настављате са причом?!

    Нејасно је зашто број 666 повезујете са хороскопом, када се тај број помиње
    у Откровењу Јовановом, а ја нигде нисам помињао ХОРОСКОП?!
    Такокође, у једном од предходних коментара кажете:
    ”Што се тиче сабора, ту смо на супротним позицијама, јер ви мислите да су Путин и Кирило непријатељи православља” /21.мај 2016. у 13:21/
    Где сам и када /ја/ поменуо Путина?
    Даље: пригворате да нема никавих писаних докумената или текстова у вези
    са свргнућем епископа Данила са једне од катедри на БФ, а Ви, без икаквих
    писаних доказа, сведочите да је Он имао проблема око превода Његовог
    доктората на србски језик, ”јер се једном владици Данило није допадао”!
    Да ли , онда, и ја треба ово да назовем измишљотином, као и Ви моје сведочење
    о већ горе реченом?
    Наравно, ја то никада нећу рећи, јер Ви немате ни један разлог да говорите
    против своје савести, и верујем у то што тврдите – без писаних докумената!
    Помињете и Владимира Димитријевића као младог публисцисту из тог времена,
    који би, свакако, по Вашим речима, тако штго забележио, а није.
    Али, заборављате да је он, као и Ви, ”системац” у црквенох хијерархији, и да не
    може говорити против система којем припада, тј ”СЕЋИ ГРАНУ НА КОЈОЈ СЕДИ.”
    ЕПИСКОП ДАНИЛО ЈЕ УКЛОЊЕН КАО ПРЕДАВАЧ ЈЕР СЕ ДОСЛЕДНО ДРЖАО
    ДОГМАТИКЕ ОЦА ЈУСТИНА, А ИГЊАТИЈЕ МИДИЋ, СА ПАЈТОСИМА,, ГУРАО
    ДОГМАТИКУ ЗЕЗ-ЗЕЗ-ЗЕЗЈУЛАСА.
    Такође, није тачно да владике немају пензију.

    Драган Славнић

  32. Поштовани Драган Славнић
    Ја нисам кренуо да покрећем расправу која је била завршена, а ако сте бли поменути, то је само због овог г. Анђелковића.
    Не мислим да ви верујете у хороскопе, код мене је била само говорна фигура.
    Ја помињем Путина јер он стоји иза сусрета Кирила и Фрање. Сигурно нисте толико наивни да мислите да је то могло поред њега или мимо њега да прође? А ја у Русији и Путину, који ју је ставио на ноге видим шансу за препород православља. Какав-такав препород. Боље је сигурно него за време Горбачова или Јељцина.
    Није г. В. Димитријевић човек система, као што нисам ни ја. Он би сигурно писао о том скандалу, јер је писао о многим другим. И на овом сајту се преносе његови текстови. А сам Димитријевић је изгубио плату вероучитеља јер се сукобио са одређеним људима. Ја га због тога поштујем. Можете га питати лично и преко његовог сајта.
    Димитријевић није следбеник Акакија и бившег владике Артемија. Зато му они сада каче да је “системски”. А није.
    Видим да знате да причам истину око доктората вл. Данила и захваљујем се на поверењу.
    Никакве везе ипак нема идеја да је Данило смењен због Јустина, јер је он управо више пута критиковао “јустиновце”. Он је био ученик Флоровског, који је био екумениста. Данило није, он је више био на позицијама Лоског кога је упознао на Св. Сергију у Паризу.
    Можда смо сада мало појаснили позиције, али ништа се не би десило да није било овог клизећег старта од г. Анђелковића. Он није разумео нашу расправу па је додао неке ствари с коца и конопца.
    Свако добро!

  33. “Свети Сава је имао присне односе са Ватиканом, тако да им је поклањао иконе, мошти, црквене сасуде и боравио у њиховим манастираима, и да не помињем његову улогу у добијању прве србске круне за свог брата.”

    Да,да сигурно…

    Што се тиче Светог Марка Ефеског,никакве везе са јеретицима није имао.Свети Оци су нас научили да се непоколебљиво супростављамо јереси и да не правимо било какве компромисе у вери.

    Та “теологија” коју си ти учио је сваком православном хришћанину и хришћанки страна.Јер сваки хришћанин бежи од јеретика као што се бежи од змија,знајући да је јерес мрска Богу,да јеретик нема благодати Божије.И самим тим ми немамо никакве потребе да се “сјединимо” са њима,јер то “сједињење” би било у лажи,а не у Истини.

    Они треба да се покају,одбаце римокатоличку јерес и присаједине Једној,Светој,Саборној и Апостолској Цркви.

    А о овој твојој реченици је сувишно и говорити,јер јасно и гласно говори о “вери” коју исповедаш и да та вера нема ни додирних тачака са вером Православном:
    “Да Марко није био екумениста, он не би ни ишао у Фиренцу, а сигурно не би оваквим речима поздравио папу и позвао га да источне заблуделе овце поврати у тор”.

  34. @Ђорђе
    Свети Сава је имао најблискије односе са Римом и то можете прочитати код свих србских историчара, јер вам извори нису доступни. Ако нас лажу Ћоровић, Слјепчевић, Руварац, Новаковић и многи други, онда сте ви у праву. А саветовао бих вам да узмете бар да ову секундарну литературу прочитате.
    Интересантна вам је теза да Марко Ефески није био у Фиренци и није љубио руку папи… Сигурно је унију одбацио преко интернета.

  35. Ljudska istorija je prepuna ratova vodjenih u ime boga ili religije. Tesko je i zamisliti broj ubijenih ljudi i javno spaljenih zena zato sto su bili proglaseni za jeretike. Ustase su ubijali Srbe samo zato sto su pravoslavni – po njihovom shvatanju – bili sizmatici ili jeretici.

    Sa tugom prihvatam cinjenicu da i dandanas u Srbiji postoje ljudi koji misle da su JEDINI NA SVETU KOJI POSEDUJU « jedinu pravu i istinitu veru ». To je ne samo znak velike zaostalosti vec i veliki greh u odnosu na ljudsko drustvo u kome zivimo.

  36. @Марко Радаковић

    ”Свети Сава је имао најблискије односе са Римом и то можете прочитати код свих србских историчара, јер вам извори нису доступни. Ако нас лажу Ћоровић, Слјепчевић, Руварац, Новаковић и многи други, онда сте ви у праву”

    Свети Сава је имао кпонткте са Ватиканом у дипломатском смислу, јер је
    умногоме помагао своме брату у вођењу спољне политике.
    Дакле, сви контакти су били чиста државничка дипломатија, и ништа више од
    тога, а о намери Светог Сав да се поунијати – нема ни говора.
    Поклони које је Свети Сава слао преко емисара папи у Ватикану, а посебно
    мошти и иконе, сведоче као пружену руку католицима да се врате у окриље
    Свете Саборне и Апостолске Цркве, од које су, својом вољом, иступили 1054.
    Свети Сава се никада није лично састао са папом, а ни случајно ”иза затвоорених врата”, као патријарх Кирил – на велику жалост многих православних верника свих помесних цркава!

    @Deda Djole

    Ко је кроз историју спалио толике жене као вештице и друге ”јеретике”?
    Католичка црква /папа, Ватикан/!
    Ко је усташама напунио главу да су Православни Срби шизматици и јеретици?
    Католичка црква /папа, Ватикан/!

    ”Sa tugom prihvatam cinjenicu da i dandanas u Srbiji postoje ljudi koji misle da su JEDINI NA SVETU KOJI POSEDUJU « jedinu pravu i istinitu veru ». To je ne samo znak velike zaostalosti vec i veliki greh u odnosu na ljudsko drustvo u kome zivimo”

    Не мисле то тако Срби, већ непријатељи Срба. Кроз читаву историју, а посебно
    изражено у Првом Другом светском рату и овом послењем рату 91-99. Да није тако, не би Срби били проглашавани ”реметилачким фактором на Балкану”, а светски мкоћници прогласили ПРАВОСЛАВЉЕ КАО НЕПРИЈАТЕЉА БРОЈ 1
    ”НОВОМ СВЕТСКОМ ПОРЕТКУ”, казано кроз уста доказаних непријатеља
    Бога, Православља и Срба – КАРЛА БИЛТА, МАДЛЕН ОЛБРАЈТ, ЗБИГЊЕВА
    БЖЕЖИНСКОГ, ВЕСЛИ КЛАРКА, ХИЛАРИ и БИЛА КЛИНТОНА, и осталих
    њихових сатанистичких сатрапа.

    Драган Славнић

  37. Onima koji veruju u neku katolicko-vatikansko-evropsku zaveru protiv Srba i smatraju da nam sve nesrece dolaze sa Zapada, skrecem paznju da su nam velike nesrece stizale i sa Istoka.

    Jednu od najvecih tragedija u svojoj istoriji – Albansku golgotu, Srbi su doziveli od svoje pravoslavne brace Bugara. U trenutku kad se srpska vojska u zimu 1916 god povlacila pred Austro-nemackom vojskom i planirala da se Vardarskom dolinom povuce u toplu i prijateljsku Grcku, Bugarska je s’ledja mucki napala Srbiju i naterala srpsku vojsku na povlacenje preko zavejane i neprijateljske Albanije.

    Ne manja tragedija stigla nam je od nase pravoslavne brace Rusa, iza tenkova Crvene armije, oktobra 1944. godine. U oduševljenju što su se dočepali glavnog grada, komunisti su se teško obuzdavali u javnim istupima. „Srbiji nije dovoljno pušteno krvi”, rekao je Milovan Đilas u prvoj izjavi iz „oslobođenog” Beograda. Prva izjava „poludivljeg” Slobodana Penezića Krcuna, glasila je : „Premnogo vas je ostalo u životu, ali još imamo vremena da tu grešku ispravimo”.

    Mnogo godina kasnije, major OZNE Milan Trešnjić svedočio je da je u kvartu kojim je on komandovao ubijeno 800 civila. A Beograd je imao 16 kvartova. Kada su otkrivena dokumenta OZNE u Zagrebu, ispostavilo se da je u jednom beogradskom kvartu ubijeno vise ljudi nego u celoj hrvatskoj prestonici.

    Pripadnik KNOJ-a, Mija Petrović iz sela Badnjevac kod Kragujevca, stražario je šest meseci ispod Avale, gledajući kako OZNA svake noći strelja civile dovezene kamionima iz Beograda. Dovozili su ih oko 9-10 časova uveče, sakupljali ih u podrumima kuća beogradskih trgovaca sa leve strane kragujevačkog druma, a onda svlačili i izvodili na streljanje. „Slušao sam plač i jauk tih žrtava dok su ih beogradski oznaši tukli, rukama, nogama i kundacima, jer su se oni jedva kretali, a jaka zima, oni jadnici goli”, svedočio je Petrović. On je takođe pokazao masovnu grobnicu, odnosno nekadašnji nemački rov za stojeći stav dug oko kilometar i po, od skretanja za Ralju prema Beogradu, tik iznad druma. Kako je koja grupa streljana, rov je zatrpavan, a i danas se vide kasnije nastala ulegnuća. „Za onih šest meseci dok sam ja bio po stražama, verujem da je pobijeno najmanje 10.000. A koliko je u novembru i decembru, pa i u oktobru 1944. postreljano, ne znam, ali sam slušao od drugih da su za ta dva-tri meseca streljali masovnije”, kaže Mija Petrović.

  38. @Deda Djole

    Бугарска је напала Србију с леђа у Првом светском рату, зато што је Бугарски
    краљ Фердинад био ГЕМРАНИН, ”од главе до пете” – католик језуита, маски-
    ран у рухо монарха православне Бугарске, и радио за рачун Ватикана, а не
    у интересу православља и бугарског народа.
    Приклонио се Централним силама, јер је добио обећање да ће добити
    Македонију и Добрџу у Румунији
    А што се тиче Руса, треба поменути да су пре долсака Руса 1944. била
    савезничка бобардовања србијанских градова, гора од оног бомардовања
    Немаца 6. априла 1941. али не и бомбардовања градова у католичкој Хрватс-
    ко и католичкој Словенији.
    А савезници су били – католици, протестанти… који су то бомбардовање утаначили са КОМУНИСТОМ – КАТОЛИКОМ БРОЈ 1 – ДРУГОМ ЈОСИПОМ БРО-
    ЗОМ ТИТОМ.
    Он се прославио као католик и у Првом светском рату као каплар у ”Вражијој
    дивизији” , која је направила стравичан помор србског живља у Мачви у Првом
    светском рату, о чему сведочи и Др Арчибалд Рајс.
    Друг Јосип Броз је био тај КОМУНИСТА-КАТОЛИК који је наредио толика убиства
    у својој ”незаблудивости” /папској ”непогрешивости/ после ослобођења Београда.
    То је тај КОМУНИСТА-КАТОЛИК који је и србску омладину послао на Сремски
    фронт, а избеглим Србима са Косова и Метохије забранио да се врате, да би
    населио Албанце из Албаније.
    За тако савршено обављен задатак у тамањењу православних Срба, постхумно је добио почасно место у КАТОЛИЧКОМ КАЛЕНДАРУ КАО ”СВЕТИ ЈОСИП РАДНИК” / помиње се 4. маја , по новом календару/, и тако претакао АЛОЈЗИЈА СТЕПИНЦА.
    А што се тиче Ђиласа, Крцуна .. и тамо неких мајора и стражара ОЗНЕ и КНОЈ-а,
    говори само о њима самима, као људској отпадији која се безбоговорно предпочинила НЕЗАБВЛУДИВОСТИ /”НЕПОГРЕШИВОСТИ” ПРВОГ КОМУНИСТЕ – КАТОЛИКА , па сада тамо неким изјавма и сведочењима ”ПЕРУ
    СВОЈУ ПРЉАВУ САВЕСТ”.
    Само, не треба да се за то брину, они су под благословом ПАПИНЕ ”неблудивости” – ”непогрешивости”, а преко свог изалсаника – ПРВОГ
    КОМУНИСТЕ-КАТОЛИКА ДРУГА ТИТА, и они су ”разрешени” свих својих
    заблуда и грехова!

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading