Драгана Трифковић: Крај Вучићевог апсолутизма

О најновијим дешавањима поводом избора у Србији, тврдњама опозиције да су изборе обележиле бројне неправилности, изјавама власти да опозицију штити амерички амбасадор, правцима решавања садашње политичке кризе и другим темама разговарамо са Драганом Трифковић, чланом Председништва ДСС, кандидатом за народног посланика на листи коалиције ДСС-Двери и директором Центра за геостратешке студије.

d-trifkovic-restart

Поштована г-ђо Трифковић, ви сте се кандидовали за народног посланика на листи ДСС-Двери. Након избора и даље није јасно да ли је ваша листа освојила потребан број гласова за улазак у Скупштину или није. У изборној ноћи је било опречних резултата о томе колики сте проценат гласова освојили.

– Захваљујем вам се пре свега на жељи да сазнате наше ставове што би сваког објективног новинара требало да занима. Не само да смо били цензурисани као опозиција током целе изборне кампање и то на начин који није забележен од увођења  вишестраначја 1990. већ смо онемогућени да широј јавности појаснимо каква размера нерегуларности је пратила изборни процес. Мени су у последњих пар дана отказали неколико договорених гостовања у медијима због притиска уредника и власника медија. Али да пређемо на одговоре, коалиција ДСС – Двери верује да је оштећена за велики број гласова и да је власт разним методама умањила наш проценат гласова са сигурно освојених 7-8% на 5% са циљем да нам не дозволи улазак у Скупштину и да нас спусти испод цензуса. Од завршетка избора траје психолошка игра власти која по слободној вољи монтира резултате избора и покушава да уништи политичке противнике. Оштрица ножа је усмерена на коалицију ДСС-Двери због јасног става према политици СНС и Александра Вучића.

Да ли можете да нам појасните шта се дешавало у изборној ноћи и какав сте резултат освојили на протеклим изборима?

– У изборној ноћи су се дешавале незамисливе ствари. Александар Вучић је умислио да је Луј 14. и да његову апсолутистичку владавину не може нико да ограничи. У том смислу је све институције потчинио својим потребама.  Да држава није један човек, резултате избора би саопштила установа која је једина за то надлежна-Републичка изборна комисија. Уместо ње, резултате избора саопштавају приватне агенције ЦЕСИД и ИПСОС и Александар Вучић. Могло се очекивати да се РИК прогласи ненадлежним за резултате избора по узору на Уставни суд Србије поводом Бриселских споразума.  Резултати које је Александар Вучић саопштио на конференцији за штампу разликовали су се од резултата свих других странака до којих се дошло на основу записника са бирачких места.

Оно што је сигурно, то је да је наша коалиција ДСС-Двери прешла цензус и поред изборне крађе организоване од стране Александра Вучића и да ће се у наредном сазиву Скупштине чути глас наших посланика.

Кад сте већ споменули цензус, добили сте назив „цензус коалиција“?

– Неаргументована дискредитација политичких противника са елементима примитивизма и вулгарности уз коришћење свих познатих и непознатих техника манипулације је нешто што код владајуће странке и Александра Вучића вуче корене из СРС. Конвертовани напредњаци су у својој бити и даље радикали, научени да у сваком моменту употребе најпрљавија средства без икакве задршке и мере. Због тога се и водила најпрљавија предизборна кампања против ДСС и Двери где су вршени напади не само на председнике и функционере странака, већ и на угледне интелектуалце који нас подржавају.

Стиче се утисак да ове изборе није обележила „историјска победа СНС“ како је то премијер у оставци рекао, већ утисак да су избори протекли уз бројне нерегуларности. Шта можете да нам кажете о томе?

– И у самој припреми избора било је доста назнака да је власт решена да утиче на исход избора, односно изборни резултат. Што се тиче нерегуларности, прво бих споменула  медијску цензуру за опозицију и неограничено коришћење свих медија од стране власти. Тешко је навести све неправилности, морали бисмо цео интервју томе да посветимо, али ево навешћемо неке од њих. Доста грађана није добило позиве на гласање, већ су ти позиви проналажени остављени на неким локацијама. Рецимо у улазу једне зграде у Вардарској улици у Новом Саду, пронађено је преко хиљаду позива за гласање за читав тај рејон. Таквих примера је било много. С друге стране, опет је доста умрлих добило позиве на гласање.

Под највећим притиском су се нашли запослени у јавном сектору. Власт се према њима односила уцењивачки у смислу да су их ставили у позицију да уколико желе да рачунају на радно место, морају да дају глас владајућој странци. Овај притисак је ишао дотле да су многима од запослених тражили да доставе податке о члановима њихових породица и да потврде да ће и чланови породице гласати за СНС. Поред тога као и на претходним изборима, СНС је куповала гласове грађана за одређени новчани износ. У оба случаја присиљавање или поткупљивање грађана је вршено тако што су гласачи пре уласка на бирачко место добијали гласачки листић са заокруженим редним бројем један на којој је листа Александар Вучић „Србија побеђује“ . Њихова обавеза је била да се региструју код изборне комисије и да убаце заокружени листић у гласачку кутију, а непопуњен листић који су добили на изборном месту изнесу са бирачког места и предају особи од које су добили попуњен листић.

Ако погледамо телевизијски прилог са гласачких места, видећемо да је Синиша Мали, градоначелник Београда, убацио гласачки листић у кутију без контролног листића и печата.

Као врхунац манипулације Александра Вучића навела бих пример гласача Сретана Бранковића. Наиме утврђено је да је на Косову и Метохији „гласао“ човек рођен 1872 године, и када је та превара откривена премијер је ангажовао једног глумца аматера, који је обелоданио како је он гласач од 144 године и да је то била грешка бирачког списка. Овај глумац је показао своју личну карту и објавио како је он гласао за Александра Вучића. Прва чињеница је да није могао да гласа уколико се матични број са његове личне карте није подударао са матичним бројем уписаним у списак, а друга чињеница је да смо на основу матичног броја који је Сретан представио као исправан, утврдили да он под тим матичним бројем није уписан у бирачки списак, што значи у оба случаја да није могао да гласа.

Највише неправилности око избора заправо је утврђено на Косову и Метохији?

– Врхунско лицемерје ове власти која је спремна на све, је чињеница да Косово и Метохију коју су предали УЧК терористима и српски народ који је доживео невиђена страдања и понижења, користи за своје политичке махинације.

Због тога су и мртви на Косову и Метохији устали из гроба да се „захвале“ Александру Вучићи и гласају за њега, с обзиром да је прегледом изборног материјала утврђено доста таквих случајева.

Позитивна околност је то да је „напредна“ власт толико неспособна, да није успела ни да покраде изборе а да то не буде очигледно. Посматрачи ОЕБС-а на Косову и Метохији, који су и сами допринели изборној крађи, коментарисали су да такав изборни процес нису видели ни у Африци. На неколико изборних места на КиМ су упадали људи који су убацивали и по 300 заокружених листића у кутију. Када је један Ирац из ОЕБС-а на КиМ уложио приговор због такве очигледне крађе, добио је шамар од чувара „реда и мира“ ове власти, познатијих под именом батинаши.

Нашој коалицији ДСС-Двери није дозвољено да имамо посматраче на изборима на КиМ, с образложењем да смо ванпарламентарна странка. И оно што је прво и најважније, што сам заборавила на почетку да напоменем, избори на КиМ су организовани по систему дијаспоре, што је још један доказ да је ова власт признала нарко-терористичку државу. Због тога је на КиМ организовано гласање само за Скупштину Србије и тамо су гласачи гласали исто као и у Америци , Швајцарској или било којој другој држави. Локални избори на КиМ нису расписани јер власт Александра Вучића признаје једино нелегалне власти „Републике Косово“. Таква процедура је противна Уставу Србије и Резолуцији 1244.

Додала бих још да су нашем кандидату за народног посланика Славиши Ристићу пуцали на кућу и да му је бачена бомба у двориште куће, која чистом срећом није експлодирала, као и да је коалицији ДСС-Двери  онемогућено да одрже предизборни скуп у Косовској Митровици.

Колико смо схватили изјаву премијера у оставци, он тврди да је опозиција покрала изборе?

– То је још једна изјава Александра Вучића на основу које се види докле иде спремност на манипулацију и превару.  Да ли можете да замислите да опозиција покраде изборе у условима тираније једног човека који држи све медије под контролом и који је потчинио државне институције својој вољи? Чак је и председник РИК Дејан Ђурђевић, члан СНС.

Ова власт није у стању да поднесе ни једну једину критику, само због тога што нема аргументе ни на једно питање које би им поставила опозиција у Скупштини. Због тога је циљ Александра Вучића био да не дозволи да се чује глас опозиције у Скупштини Србије,а  у складу са тиме он покушава да подеси резултате избора.

Оптужују вас да правите нови ДОС? Како то да сте се поново нашли на истој страни са Демократском странком и другим странкама насталим од ње, чију политику и резултате рада сте критиковали?

– ДСС и Двери нису ни у каквој коалицији са ДС или СДС, ЛДП и ДЈБ за разлику од СНС која је и коалицији са Вуком Драшковићем, Ненадом Поповићем, Расимом Љајићем, Велимиром Илићем, Александром Вулином итд. Јасно је да они немају исту политику, јер су у тој коалицији и про НАТО странке и оне које декларативно иступају против НАТО, али зато имају заједничке интересе. То заправо и није политичка коалиција већ интересна група појединаца. Ми смо се нашли на истој страни са ДС и другим партијама опозиције са којима не делимо исте политичке ставове, тако што су се те партије побуниле против изборне крађе и стале у одбрану основних тековина демократије као што је бирачко право грађана. Не бисмо имали ништа против да су нас странке са којима делимо политичке ставове такође подржале, али то се није десило. Узмимо пример Војислава Шешеља који је чак претио извођењем четника на улице, како би одбранили изборну крађу Александра Вучића.

Да ли је тачно да вас подржавају Американци?

– Тачно је да нас подржава права интелектуална елита Србије, и то је оно што највише плаши напредну власт. Као што је бесмислена тврдња да је опозиција покрала изборе, још је бесмисленија тврдња да нам Американци помажу да „пређемо цензус“.  Ево да видимо шта је пре неколико дана у интервјуу за Слободну Европу рекао  Американац Данијел Сервер: “Многи постављају питање зашто је Запад тако благонаклон према Вучићу? Одговор је једноставан. Тајна дипломатије је да убедите другу страну да учини оно што ви желите, а Вучић управо успешно ради много тога што ЕУ тражи од њега. То свакако наилази на одобравање у Европи и Вашингтону”. Дакле прво питање које се логично намеће на такве тврдње је да ли може САД да буде у интересу да подржава политичке снаге које се противе уласку Србије у ЕУ и НАТО, а друго- зашто би њима био циљ да подржавају политичке противнике оних који све раде у њиховом интересу. Нико пре Александра Вучића се није усудио да преда Косово и Метохију Хашиму Тачију.

Уколико вас не подржавају Американци, да ли вас подржавају Руси?

– Русија није земља која има обичај да се меша у унутрашњу политику других држава. Међутим овде се не ради о унутрашњој политици, већ о одбрани демократског права грађана да гласају по својој вољи, и о регуларности изборног процеса. И ту долазимо до једног проблема, а то је тумачење политичких процеса и политичких актера, што утиче на однос представника других држава и политичких актера Србије. Руска Федерација жели да одржи добре односе са властима Србије, које још увек покушавају да седе на две столице. Време које је пред нама све више сужава маневарски простор и онемогућава такву позицију. Тешко је поверовати да власт која изражава добру вољу за сарадњом са Русијом, истовремено потписује договор са НАТО, а да опозицију која је била у званичној посети Криму, подржавају Американци. У сваком случају захвални смо Руском институту са стратешка истраживања који је објективно извештавао о изборима у Србији и о изборним нереглуарностима у које је умешан и ОЕБС, и који је изнео озбиљне анализе политичких дешавања у Србији, руском Центру за стратешке оцене и прогнозе, ТВ Цариграду и другим руским медијима који су професионално извештавали из Србије. Препознали смо њихову вољу да се разјасни истина о дешавањима у Србији. То није подршка политичкој партији, већ подршка одбрани основних принципа демократије.

Последњих дана су могле да се чују тврдње како је позадина организације протеста против крађе избора, заправо још једна обојена револуција. Односно да ви не протестујете због крађе избора, већ организујете преврат?

– Молим вас то нису тврдње које су могле да се чују само последњих дана, много дужи временски период је у питању. О томе сам написала већ неколико текстова, где сам детаљно образложила о чему се ради. Власт Александра Вучића држи грађане под сталном тензијом и већ дуже време његови „независни“ аналитичари и приватна опозиција плаше грађане државним ударом. То је један ријалити шоу који може да се назове „државна ударијада“. Циљ је да се унапред осујете сви они који желе да се успротиве тиранији Александра Вучића, и верујте ми да су којим случајем изашли сељаци да протестују због додатног смањења издвајања за пољопривреду, и њих би оптужили да спремају државни удар. Међу првима који су изнели фантазије о анти-руском државном преврату је Вучићева приватна опозиција, која није имала одговор ни на једно логично питање: ко то спрема анти-руски удар на анти-руску власт Србије? Баш исти ти опозиционари на задатку су неколико дана пред изборе изнели тврдње да се наша коалиција ДСС-Двери спрема да намерно подноси пријаве о нерегуларности избора и подиже тензије јер ће бити незадовољна резултатима избора. Како то да су резултати избора Вучићевој опозицији унапред били познати? То вам је систем као када џепарош опљачка жртву коју је одабрао, а затим викне: „држ’те лопова“ и покаже прстом у некога.  И још једна ствар, ја нисам чула да запад изводи обојене револуције над послушним властима и онима који спроводе вољу Брисела и Вашингтона. Ту можемо поново да се осврнемо на речи Данијела Сервера.

И на крају, шта ће по вама ови избори променити?

– Највећи успех ових избора је то што су политичке манипулације Александра Вучића потпуно огољене, чему је он сам највише допринео. Уласком опозиције у Скупштину Србије престаје апсолутизам Александра Вучића и почиње његов сигурни политички пад за који верујем да ће бити кључни следећи избори. Уверена сам да нова Влада Александра Вучића неће успети да издржи ни пола мандата и да ћемо ускоро имати нове изборе. Један од циљева опозиције до тада је да се избори за нормалне изборне услове и да предложи нове изборне законе којима ће се изборни процес вратити у регуларне оквире.

Још једна јако позитивна ствар је што су ови избори и дешавања у вези са изборном крађом разјаснила недоумице око одређених политичких актера, псеудо-патриота, „независних“ кандидата, аналитичара итд. Видите ја мислим да је далеко поштенији неко ко отворено заступа ставове који су у супротности са националним и државним интересима од оних који маштају о „Великој Србији“ а раде на томе да је што више смање, или подржавају оне који на томе раде и све то под велом патриотизма.

Разговор водила: Светлана Максовић

(Рестарт магазин, 4. 5. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7zG



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading