РИК: ДСС-Двери за један глас испод цензуса

dss-dveriУ парламент Србије за сада улази шест листа, а само један глас од цензуса дели коалицију ДСС и “Двери” епилог је заседања Републичке изборне комисије, чији је рад у ноћи између четвртка и петка завршен на ивици инцидента.

Незадовољна оваквим исходом опозиција оптужује напредњаке за крађу гласова и организује данас у 13 часова протест испред РИК, док из СНС најављују кривичну пријаву против лидера опозиције због „покушаја манипулације изборним процесом”. Како је рекао Александар Мартиновић, пријаве ће бити поднете против лидера ДС, ДСС, “Двери” и покрета Доста је било Бојана Пајтића, Санде Рашковић Ивић, Бошка Обрадовића и Саше Радуловића. Пре обраћања Мартиновића, опозиција је са заједничке конференције за новинаре  позвала „на одбрану демократије и Србије”, тврдећи да је СНС „украо 300.000 гласова на изборима”, а лидери ДС и ДЈБ су позвали своје бираче да на поновљеним изборима дају свој глас коалицији „Двери“ и  ДСС.

Функционери СНС и ПС Небојша Стефановић и Александар Вулин поручили су да су шокирани насиљем појединих политичара у Републичкој изборној комисији. Кажу да је неприхватљиво да се изборна воља грађана прекраја притисцима и насиљем над једним државних органом, а, Стефановић, који је министар полиције најављује истрагу.

Страсти су доведене до усијања, када је саопштено да се коалиција “Двери”–ДСС налази испод цензуса са 4,99 одсто гласова, на основу обрађених 99,82 бирачких места. Током читања резултата са галерије је негодовао лидер покрета Двери Бошко Обрадовић а након седнице РИК-а дошло је и до инцидента који је прекинут након што су председник РИК – а Дејан Ђурђевић и директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић напустили просторије Скупштине Србије. Обрадовић и његове присталице узвикивали су „како вас није срамота” и „да ли смете пред народ”, а чули су се и узвици “лопови”.

Председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић оценио је као недопустив инцидент који се догодио. „Посебно је недопустиво да након поноћи у једној цивилизованој земљи у згради Скупштине на тако примитиван начин провоцирају и нападају чланове РИК-а и на крају физички насрну на једну колегиницу”, рекао је Ђурђевић после седнице на којој се догодио инцидент. Рекао је и да је инцидент пријављен полицији и да се нада да ће државни органи радити свој посао како би избори који ће бити поновљени на 15 бирачких места у Србији протекли у миру.

Према његовим речима Покрет Двери, иако има велику вероватноћу да после поновљених избора пређе цензус, вршио од недеље 24. априла притисак на РИК. „ Ово се никада није дешавало, да ми не можемо да уђемо у салу за седнице од политичара који држе конференције за новинаре и мисле да ми прекрајамо вољу народа”, додао је Ђурђевић.

Снимак инцидента су снимиле камере појединих медија, али и представници Двери који су га убрзо објавили на Фејсбуку. Обрадовић, који најављује да ће опозиција данас затражити Ђурђевићеву и Ковачевићеву оставку,  тврди:  “Нисмо ми њих напали физички, десило се супротно, насрнули су на нас када смо их питали како ћете да изађете на улицу, пред народ и објасните да сте четири дана бројали гласове, све сте то радили по налогу режима да бисте на крају нашу коалицију спустили на један глас испод цензуса ”. Процењује да је на делу “ невиђена изборна манипулација и крађа каква није забележена у историји српског парламентаризма”.

Прва реакција из редова напредњака стигла је од потпредседник Извршног одбора Српске напредне странке Александра Јовичића који је  изјавио да је шокиран „дивљачким понашањем и нападом разуларене банде”, која се, како је навео, у јавности представља као коалиција „Двери“ – ДСС, на чланицу РИК-а Мају Пејчић.

„Овај простачки напад догодио се рано јутрос у просторијама РИК-а, а сама чињеница да су виновници овог скандалозног инцидента напали једну жену на Велики петак најбоље говори о тим криминалцима, лажним патриотама, који су много јаки само када нападају и шиканирају жене”, истакао је Јовичић, неведено је у саопштењу СНС-а.

По речима Мартиновића,  „СНС је убедљиво победила на изборима у Војводини, освојили смо 63 мандата и остварили смо најбољи резултат од када се ти избори одржавају. Нисмо рекли ни једну једину реч против одлука ПИК. Замислите да ми упадамо у ПИК да нам доделе 70, 80 мандата, а не 63 колико смо ми освојили, и да им претимо и говоримо да су покрали гласове”, рекао је он. За виновнике дешавања означио је  Рашковић Ивић, Обрадовића, Радуловића и Пајтића кога је назвао „највећим преварантом”. При томе, како је примећено, није спомињао лидере коалиције СДС–ЛДП–ЛСВ.

–  Ко је крив коалицији ДСС и „Двери“ што је према резултатима РИК- а освојила 4,99 одсто гласова. Шта сад треба да укинемо цензус од пет одсто? Има много нелогичности, они су у изборној ноћи рекли да Вучић и РИК краду гласове, а нису поднели ни један приговор. Сада се ођедном чуде ко је поднео приговоре, упозорио је Мартиновић.

Састанку опозиције су присуствовали представници четири опозиционе листе: ДС, СДС–ЛДП-ЛСВ, ДСС – „Двери“ и покрета Доста је било.

Председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић навела је да та коалиција има сигурне и поуздане информације да је украдено најмање 300.000 гласова који су се преточили у гласове СНС-а. Она је истакла да је Вучић „брутално покрао изборе „како би омогућио већи број мандата напредњацима у парламенту. Према њеним речима, њихова коалиције је пуно оштећена јер им је уписана нула на местима где су освојили 6, 7 па чак и 9 одсто гласова.

Председник покрета Доста је било Саша Радуловић поновио је да ЂБ има доказе о „изборним махинацијама„ и да је уверен да ће СНС имати проблем да састави владу, а да та влада неће трајати много дуже од годину дана. Подвлачи и да „Вучић није мислио да ће доћи до уједињења опозиције и да ће се уједињено борити против крађе избора“.

С. Станковић

Пајтић: У среду гласати за ДСС и „Двери”

Председник Демократске странке Бојан Пајтић позвао је  чланове и симпатизере да на поновљеним изборима на 15 бирачких места, 4. маја, гласају за листу ДСС и Двери.

Пајтић је, на ванредној конференцији за новинаре четири опозиционе листе, рекао да ће се ДС борити да буде испоштовано свачије право и свачији глас. Он је најавио протест сутра испред РИК-а и позвао и Вука Драшковића, Расима Љајића и Велимира Илића, људе са којима се ДС, како је рекао, деведесетих борила против крађе на изборима, да се придруже протесту.

Навео је да се у политичком и програмском смислу ДС у много чему не слаже са ДСС и “Дверима”, али да због принципа демократије позива чланове ДС да на 15 бирачких места подрзе листу ДСС- Двери. „Та листа се не може наћи испод цензуса”. рекао је Пајтић и додао да би то био пораз демократије и слободе и „победа диктаторског режима”.

Мартиновић: Вучић је био у праву, сви се уједињују

Како је истакао Александар Мартиновић, који је одржао конференцију за медије у седишту СНС, биће поднете кривичне пријаве против шефова опозиционих партија  „због свега што су пробали да ураде, да манипулишу изборним процесом,  да врше незапамћени притисак на РИК и да се на силу уђе у Народну скупштину “. Функционер СНС је казао „да је то је све само не демократско и парламентарно понашање”. Мартиновић је рекао да је „опозиција идеолошки празна” и да су Бојан Пајтић и Санда Рашковић Ивић изгубили политички компас.  Он је рекао да СНС неће дозволити немире, да неће дозволити понављање „онога што се десило 5. октобра 2000. године”, као и да неће дозволити да у скупштину уђе било ко ко није освојио пет одсто гласова. Како је рекао, лидер СНС Александар Вучић је био у праву када је рекао да ће се сви скупити на једну гомилу и навео да му је невероватно да Пајтић позива своје гласаче да гласају за Двери -ДС.

– Пајтић је изгубио компас, покушава да сакрије крах своје политике обмањујући грађане како је СНС организовала изборну крађу. Шта сад треба да се деси, да се одигра грађански рат, да се понови пети октобар, сценарио из Кијева – упитао је Мартиновић.

Анулирано 11 бирачких места

Избори ће бити поновљени 4. маја на 15 бирачких места, тако да се за сада још увек не зна да ли и седма листа постаје парламентарна.  На изборима који се понављају уписан је 19.631 бирач. Кад је о Војводини реч, поново гласају грађани на једном бирачком месту у Бачкој Тополи (број 9), као и у Сремским Карловцима (број 5).

РИК је анулирао резултате на 11 од 99 спорних бирачких места. Остала места су верификована.

Укупан и коначан број бирача на тим местима је 19.631 а штампаће се 0,5 одсто резервних листића, тако да ће укупно бити штампано 19.729 гласачких листића.

(Дневник, 30. 4. 2016)

Политика: Колико гласова дели ДСС – Двери од парламента

Коалиција ДСС – Двери, према последњим подацима РИК, тренутно је испод цензуса са 4,99 одсто освојених гласова, а познаваоци изборне математике процењују да ни листа СДС-ЛДП-ЛСВ, са 5,03 одсто освојених гласова, не би требало да буде спокојна до 4. маја, када ће избори бити поновљени на 15. бирачких места.

Фото Н. Неговановић)

Фото Н. Неговановић)

 

Срђан Богосављевић из Ипсос Стратеџик маркетинга каже да би коалиција ДС С- Двери на поновљеним изборима 4. маја морала да освоји око 930 гласова, како би ушла у парламент.

„Пошто рачуница каже да њима сада фали један глас, они би на поновљеним изборима, на којима ће учествовати око 19.000 бирача, требало да добију пет одсто плус један глас, па плус тај један глас, који им недостаје до пет одсто”, објаснио је Богосављевић.

Он истиче да се свакако ради о „реду величина испод 1.000 гласова”, те да сматра да им је потребно 933 гласа за улазак у парламент.

Та рачуница подразумева да је на 15 бирачких места, где се гласање понавља, уписано око 19.000 бирача, али и ту треба укалкулисати излазност, односно чињеницу да свакако неће сви изаћи на гласање.

Када је реч о коалицији СДС-ЛДП-ЛСВ, која је сада изнад цензуса, Богосављевић сматра да та коалиција на поновљеним изборима на 15. бирачких места мора да освоји „истих тих 930 гласова, минус ово сад што имају, а то је, мислим, 378 гласова преко цензуса и плус један глас”.

„Њима на тим бирачким местима треба око 500-600 гласова”, сматра Богосављевић и додаје да то наизглед није тежак циљ, али нема ни гаранције да ће засигурно бити достигнут.

Богосављевић, иза којег су бројни избори, не само у Србији, каже да није изненађен изборним и постизборним дешавањима.

„То тако изгледа од како се броји код нас”, каже и наводи да од десетак хиљада бирачких места увек постоји пар стотина, до 300, на којима је „нешто забрљано”.

„Постоји један број места на којима има приговора, и, ако су оправдани, гласање се понавља. Али, постоји гомила места, где нико није приговорио, али се ‘просула кафа’, ‘пао је бурек’ преко записника, записник је писан нечитким рукописом, преписивали су, потписивао један уместо свих осталих, иако су сви били за столом…и то је сваки пут било тако”, каже Богосављевић, позивајући се на изборну хронологију.

Истиче, међутим, да никад тих 150 до 200 спорних бирачких места од 10-так хиљада никад није ништа значило, осим, као што је сада случај, када једна странка улази или испада за један глас.

„Онда то постаје велики проблем и добије огромну пажњу као сада”, наводи Богосављевић.

Он подсећа на то колико је на претходним америчким изборима трајало пребројавање гласова на Флориди.

„Три месеца су се због тог једног гласа ломила копља. Дакле, када се ломи резултат, а сада је то случај код нас, онда је тако”, каже Богосављевић и оцењује да никаквог проблема не би било, нити би се било ко тиме бавио да су ДС С – Двери на 4,8 или на 5,2 одсто.

Додаје да, када се узме у обзир толики број бирачких места и чињеница да Србија нема потпуну аутоматизацију изборног процеса, сасвим је нормално да постоје записници који су у једном малом броју бирачких места лоше направљени, неуко, нечитко, просто – лоше.

Иначе, поновљено гласање за нови сазив републичког парламента на 15 бирачких места биће одржано у среду, 4. маја, а право гласа на њима има 19.631 грађанин, саопштила је Републичка изборна комисија.

(Танјуг/Политика, 29. 4. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7xR



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading